Paul Berendsen is duo-raadslid Amsterdam van Anders/De Groenen in stadsdeel Oud-Zuid. Hij stelt vragen bij de plannen om het gebied rond het Olympisch Stadion te ontwikkelen met het oog op eventuele Olymische Spelen in 2028. Wordt er wel voldoende gekeken naar de sociale consequenties?
Stadsdeel Oud-Zuid heeft met een aantal partijen, waaronder Stichting Olympisch Stadion en de woningcorporaties Eigen Haard en Ymere, een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze zogenaamde Olympische Coalitie heeft als missie: 'het Olympisch Gebied te ontwikkelen als hét gebied voor Olympische energie en het Olympisch Stadion als podium van sport in Nederland'. Deze missie, samen met het voornemen van de gemeente Amsterdam zich kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen van 2028, was aanleiding voor de fractie van Amsterdam Anders/De Groenen het Dagelijks Bestuur te verzoeken om de voor bewoners mogelijk negatieve gevolgen van de voorbereidingen op de Olympische Spelen in kaart te brengen. De fractie diende hiertoe in de deelraadsvergadering van 28 oktober jl. een motie in.
Sloop
Amsterdam Anders/De Groenen vindt dat een veel te rooskleurig beeld wordt neergezet van de te verwachten positieve effecten van de Olympische Spelen en er onvoldoende oog is voor de sociale consequenties. Het binnenhalen van de Spelen is voor een stad veelal aanleiding voor grootscheepse herstructureringsprojecten met soms rampzalige gevolgen voor de lokale bevolking. Zo moesten in Beijing (2008) de traditionele hutongs wijken voor spectaculaire stadions, vaak zonder enige vorm van compensatie voor de bewoners die hierdoor hun huis kwijt raakten. In Vancouver (2010) is het aantal daklozen door sloop en het terugbouwen van dure appartementen, dramatisch toegenomen. Bovendien worden deze samen met de bedelaars uit het straatbeeld verjaagd, want het gebied moet aantrekkelijk zijn voor Olympische toeristen. In Londen (2012) werd onder het motto van duurzaamheid een particulier sociaal woningbouwcomplex (Clays Lane) onteigend en gesloopt en werden de bewoners over heel Londen verspreid. Alles wordt hier uit de kast gehaald voor een drie weken lang durende praalvertoning, wat de Londenaren allang niet meer het gevoel geeft dat de Spelen van hen zijn.
Hoon
De motie van AA/DG met het voorstel om ook naar de minder positieve ervaringen van Olympische steden te kijken en hiervan te leren, werd echter met hoon ontvangen. Met name door de Partij van de Arbeid, die erg enthousiast is over het vooruitzicht van de Olympische Spelen in Amsterdam en geen kwaad woord hierover wil horen. Demonstratief verfrommelden de PvdA raadsleden van Geldorp en de Hertog de door AA/DG fractievoorzitter Willems ingediende motie tot een prop. De PvdA, en de VVD sloot zich hierbij aan, betoogde dat het in kaart brengen van de mogelijk negatieve gevolgen te hoge kosten met zich mee zou brengen en dit daarom niet aan de orde is.
Foto: Max Boschini (via Flickr)
De olympische ambitie van Amsterdam neem ik DUS totaal niet serieus.