Home > > Bananen en auto's

Bananen en auto's

Casa Rosso

Amsterdam - Deze week werden de deuren van massagesalon Tida in Geuzenveld op last van burgemeester Job Cohen door de politie dichtgetimmerd. Er was vastgesteld dat in deze tent illegale prostitutie werd bedreven. Een goeie zaak, want illegale prostitutie is in veel gevallen onlosmakelijk verbonden met vrouwenhandel en mensensmokkel. En dat willen we dus niet, hebben we ooit met z'n allen afgesproken.

In het bevel tot sluiting sprak Cohen over de prostitutiesector als een 'een criminogene branche met een groot risico op misstanden, waaronder mensenhandel' en noemde hij de sluiting een 'een duidelijk signaal dat dergelijke praktijken in de gemeente Amsterdam niet worden getolereerd'. Mooie en ware woorden van onze burgemeester, maar die had dan ook deze maand op dat gebied aardig wat te verstouwen gekregen.

Eerder deze week werd namelijk bekend dat twee bolwerken van commerciële erotiek, Casa Rosso en de Bananenbar, niet door de gemeente kunnen worden gesloten. Het onderzoek dat op basis van de Wet BIBOP werd ingesteld toonde niet aan dat er sprake wat van illegale geldstromen of criminele activiteiten. En om het allemaal nog wat pijnlijker te maken voor onze burgervader heeft Theo Heuft, ooit stichter van het roemruchte Yab Yum, aangekondigd zijn oude zaak in Amsterdam binnen enkele maanden weer te willen heropenen.

Over het criminogene karakter van seksclubs is natuurlijk aardig wat discussie mogelijk. Het niet aantoonbaar zijn van invloeden is namelijk geen bewijs van afwezigheid. Maar goed, volgens mij is die criminogene factor net zo goed -in meer of mindere mate- aanwezig in de horeca, de autohandel, de kledingindustrie en -afgaande op het aantal fraudegevallen en moorden in die branche- de vastgoedsector. Toch is er in die sectoren nauwelijks sprake van een gericht 'model van verdunning' zoals de gemeente dat voor de prostitutie in het roemruchte Project 1012 wél heeft opgesteld.

En daar is natuurlijk een reden voor: makelaars, ateliers, cafés en showrooms maken geen gebruik van roodverlichte ramen met schaars geklede dames waar je als nieuwbakken grachtenpandeigenaar je kinderen langs moet sturen om naar school te gaan of een brood te halen. En waar het gemeentebestuur het vooral heeft over de 'criminogene factor', zijn de belanghebbenden, zoals de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad er gewoon eerlijk over: de Wallen moeten weer knus, burgerlijk, schoon en rustig bewoonbaar worden.

En dáár zit ook een beetje mijn weerstand. Als je een mooi pand ergens in de binnenstad bewoont en je wordt geconfronteerd met een enorme groei aan herrie en andere overlast dan mag je daar de strijd tegen aangaan. Het Wallengebied is echter al jaren wat het is, en bovendien verworden tot een stuk karakteristiek Amsterdam waar nog nooit een toerist is voor weggebleven. Wie dáár wil wonen accepteert dat of blijft weg, maar bouwt geen druk op bij de gemeente om al die smerigheid te vervangen door mode-ateliers en galerieën van Saatchi & Saatchi. Zoiets noemen we in goed Nederlands de arrogantie van het Kapitaal. En volgens mij hebben we ook dáár met z'n allen een mening over.

Iemand nog een idee voor een leuk gemeentelijk project? Ik weet er wel eentje, iets met vastgoed en autohandel of zo. Daar wil je toch ook niet boven wonen?


elf reacties op "Bananen en auto's"

Adam Smid
-1-  Adam Smid:
Simon Schama had het er in z'n boek “Overvloed en Onbehagen” al over, dat er in Amsterdam door de eeuwen heen een tweestrijd is tussen de dominees en de zakenlieden. De stellige indruk die ik krijg is dat in het huidige tijdsgewricht de dominees de overhand lijken te hebben, de moraalridders die een nette, *fatsoenlijke* stad willen, die de arme gevallen vrouwen willen redden uit de klauwen van het verderf, en als dat de stad geld kost (in de vorm van verloren toeristen inkomsten bijv),so be it. De gemeentelijke organisatie, en haar gekozen bestuurders, trekken nu alles uit de kast om die opschoning door te zetten. Sommige middelen lijken me doorspekt van willekeur, zoals het gebruik van de wet BIBOB, die wél op Wallenondernemers toegepast wordt, en niet op bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en daaraan gelieerde projectontwikkelaars. Blijkens de avonturen van Rochdale directeur Hubert Möllenkamp, die zaken deed met onderwereldfiguren geen overbodige luxe. Kwestie van prioriteiten van het stadsbestuur.

Project 1012 lijkt doorgezet te worden, maar ik ben gruwelijk benieuwd wat er na de volgende raadsverkiezingen nog aan dominees blijft zitten. De grootste moralistische partij zal, als ik de peilingen mag geloven, het echt van een Godswonder moeten hebben om de macht vast te houden, en of de prioriteiten in de volgende raadsperiode er hetzelfde uitzien betwijfel dan ook ik ten zeerste.
Eugarious Laagsteppe
-2-  Eugarious Laagsteppe:
We weten toch al lang dat deze opschoningsactie helemaal niks met criminaliteit te maken heeft. Als je als overheid wilt scoren met het aanpakken van criminaliteit zou ik nog maar 'ns gaan kijken bij de bouwmaffia.

Mooi dat Casa Rosso en de Bananenbar open mogen blijven, jammerrrrrrr Lodewijk. Misschien wordt het eens tijd dat de integriteit bij de gemeente wordt getoetst.
Hein
-3-  Hein:
@ Yvette

Juist de meest actieve bewoners wonen al decennia lang op de Wallen.

Hadden zij indertijd kunnen bedenken, toen ze hun vervallen grachtenpandjes kochten, dat het gebied in die periode eerst vol zou stromen met junks en dealers, daarna met allerlei opvang en hulpverlening? Dat het aantal ramen en bordelen zou verdubbelen? Dat steeds meer onroerend goed van buurtgenoten in handen zou vallen van al dan niet criminele, maar altijd schimmige organisaties? Dat Blonde Anita en Dikke Trees het veld moesten ruimen voor anonieme Oostblokmeisjes met hun gewelddadige pooiers? Dat je in de winkel waar je ooit je pak melk kocht, nu alleen terecht kunt voor koelkastmagneten en wietchocola? Dat de Wallen massaal werden ontdekt door comazuipende Engelsen? Dat de bruine kroegen een voor een in Sky Sports cafés zouden veranderen? Dat het aantal toeristen in tien jaar tijd zou verdrievoudigen? Dat met alcohol doordrenkte vrijgezellenfeesten een trend werden? Dat die leuke restaurantjes waar je zo lekker kon eten alleen nog maar bacon & eggs of gore vlagebakjes zouden gaan verkopen? Dat voetbalrellen steeds vaker op de Wallen zouden worden uitgevochten? Dat de Bierfiets zou worden uitgevonden? Dat je buurman met wat stapelbedden opeens een ‘hotel’ zou beginnen? Dat groepen toeristen zouden worden rondgeleid met draagbare geluidsversterkers? Dat de grachten vol zouden lopen met bootjes uitgerust met subwoofers? Dat er een rookverbod zou worden ingesteld voor de horeca zodat iedereen de hele nacht buiten staat te lallen in plaats van binnen?

Nee Yvette. DAT stond destijds allemaal NIET in de verkoopbrochure vermeld.

En daarom, zoals je het zelf schrijft: “Als je een mooi pand ergens in de binnenstad bewoont en je wordt geconfronteerd met een enorme groei aan herrie en andere overlast dan mag je daar de strijd tegen aangaan.”

Dank je wel, Yvette. Ik ben blij dat ik je toestemming heb.
Theo
-4-  Theo:
“Je bent er vogelvrij, omdat daar alles kan...”
Adam Smid
-5-  Adam Smid:
Hein, ik heb eerbied voor je grijze haren (gezien het beeld dat je hier schetst schat ik dat je achter in de 90 bent), maar ik denk dat je het stevig overdrijft. De Wallen waren eind jaren 60 al vergeven van de ramen, de hordes toeristen zijn evenmin nieuw. De dronken Engelse zeelieden van de jaren 50 zijn inmiddels vervangen door dronken IT'ers, maar ook op dat vlak is er werkelijk niets nieuws onder de zon; alleen afgenomen tolerantie. De Wallen zijn stedebouwkundig de laatste jaren enorm opgeknapt, als je bedenkt hoe de Nieuwmarkt eruitzag, de grote hordes junks op de Zeedijk in de jaren '70, de heroinetippelaarsters van de jaren 80, het is er allemaal alleen maar veel geciviliseerder op geworden. Met het netto effect dat het voor middenklasse provincialen mogelijk werd daar een huis te kopen. En dat het een wilde buurt was, was leuk voor ze toen ze appartementjes in hartje Amsterdam voor een spotprijsje kochten, maar nu zijn het bedaarde 40'ers en '50ers, en is het maar wat vervelend, dat lawaai. Die lieve leuke bruine kroegjes waar je het ovber hebt, daar kwamen de yuppen indertijd ook al niet, gevuld met dealers en alcoholisten.

Ik denk dat juist het opknappen en opleuken van de buurt het zoveel problematischer heeft gemaakt; ik denk dat de aanstaande begrotingsissues van de gemeente heel veel problemen ook weer op gaan lossen.

Dat die bootjes met subwoofers ellendig zijn, daar ben ik het trouwens wel met je eens trouwens. Evenals de neveneffecten van het rookverbod, alhoewel keuvelende toeristen me nog altijd minder een doorn in het oor zijn dan schreeuwende junks.
Hein (dertiger)
-6-  Hein (dertiger):
@ Adam

Overdrijving is een stijlvorm. Wat ik duidelijk heb willen maken is dat de Wallen niet altijd zo zijn geweest zoals ze nu zijn, zoals Yvette beweert. En dat het adagium ‘dan moet je hier maar niet gaan wonen’ echt niet op gaat voor veel Wallenbewoners. Wat moet je, als je hier als 25-jarige bent komen wonen en je bent nu een vijftiger die niets meer van de jeugd van tegenwoordig begrijpt? Naar Buitenveldert verhuizen?
Buiten dat, ik vind dat de Wallen in de afgelopen jaren wel degelijk zijn veranderd in een soort Efteling met een adult rating waar keer op keer nieuwe attracties worden verzonnen. De Bierfiets is nog niet verdwenen of er liggen iedere zondag tientallen boten aangemeerd op de Oudezijds met snoeiharde muziek. De junks zijn eindelijk opgerot en vervolgens staan door het rookverbod de bralbritten ook bij nacht en ontij buiten te brallen (en geloof me, die maken heel veel meer herrie dan die junks). Het aantal ramen is wel degelijk verdubbeld (dankzij de Backer-norm) en het aantal bezoekers is echt in tien jaar tijd verdrievoudigd. Dan heb je het over een stijging van meer dan een miljoen. Die Amsterdammers die ageren tegen plan 1012 komen zelf nooit meer op de Wallen want het is allemaal veel te plat en te ordinair en vooral te toeristisch. Wat is er dan toch mis met het idee om het gebied wat gevarieerder te maken zodat het ook weer leuk is voor andere mensen dan alleen de Engelsen, de Ajax Fanclub afdeling Warfsum en de dronken provinciale middenklasse ICT-er uit Almelo?
Adam Smid (veertiger, auw)
-7-  Adam Smid (veertiger, auw):
Hein,

De wallen zijn in de loop der jaren veranderd, maar dat de hoererij, en de zelfkant van de samenleving er de boventoon voeren is de laatste paar honderd jaar niet anders geweest. Dat er ramen zijn bijgekomen, oké, maar tegelijkertijd is de tippelarij aanzienlijk teruggebracht. De hotels de passage zijn ook van alle tijden, en of Engelsen van nu harder schreeuwen dan Surinaamse junks uit de jaren 70 is vermoed ik ook een kwestie van perceptie. Vroeger was alles beter.

De vraag of je als vijftiger naar een minder intensief gedeelte van de stad moet verhuizen, of zelfs daarbuiten, is hier als eens eerder bediscussieerd . Het is een heikel punt. Er zijn er genoeg, die hun woonplaats kiezen op basis van hun levensfase. Almere en Purmerend zitten vol met Amsterdammers die hun gezinnetje in het groen op laten groeien. Als je als kinderloze oudere jongere last van de stad hebt, kan je daarin meegaan of ook inderdaad proberen de stad aan te passen, en dat gebeurt nu ook veel. En dat leidt tot conflicten.
Nog iets: We hebben het hier over een heel erg klein stukje stad; red light district beslaat ongeveer twee secties gracht en wat tussengelegen stegen, en genereeert wel inkomen voor een veel grotere omgeving.
Dat dat de woonrust van enkelen benadeelt zal dan misschien dan ook maar voor lief genomen moeten worden. Iedereen die daar in de buurt een appartement heeft gekocht om daar te wonen, *moet hebben geweten* wat voor een buurt het hier betreft.
Bart
-8-  Bart:
@ beste Hein en Adam Smid: dan ook maar een duit in het zakje. Ben 50er (ook auw)en heb vele jaren lang op de rand van de wallen gewoond (Spinhuissteeg). De wallen waren redelijk 'verteerbaar', dwz. de ongein was nog niet getzelfde als nu: de 'dronken engelsen'(berucht, waren er vooral na Manchester United of dergelijke confrontaties, en voor de rest was het vooral weekendvertier. Ter verduidelijking: ik ben verhuisd, voor eens en voorgoed. Waarom: overlast en ergernis kregen toch de overhand, de 'penoze' begon steeds meer te schieten bij ieder incident, conflicten werden steeds geweldadiger opgelost, en als ik al eens over het Oudekerksplein of Oudezijds moest, werd ik bijna met grof geweld een peeskamer ingetrokken. Dus toch verhuist naar Lelystad, of all places. En best gelukkig met m'n huidige stek, mag ik zeggen. Maar het zou natuurlijk zo moeten zijn dat de 'rooie ramenmaffia'nooit gewone bewoners zo mag treiteren, dat ze hun huis verkopen... De Surinaamse junks zijn er nog steeds, de illegale bingohallen ook nog, alleen verplaatst het zich soms wat....
Arnoud de Jong
Als de authenticiteit van Hein's reactie representatief is voor al die protesterende grachtenbewoners dan lijkt me dat een aardige bevestiging van dit stuk. Dertigers die mijmeren over Blonde Greet en Dikke Berta, dat riekt slecht...

Niemand ontkent overigens dat de Wallen een overlastgebied vormen, net als dat niemand vindt dat daar niet ingegrepen moet worden.

Het aangehaalde Project 1012 is een stuk breder dan alleen de aanpak van prositutie, het omvat ook zaken als horeca en drugshandel. Wat mij echter opvalt is dat er wel erg veel klemtoon wordt gelegd op raamprostitutie en aanverwante zaken, terwijl mijns inziens de overlast van drugstoerisme en lalbritten er voor de bewoners een stuk harder inhakt.
John Zwart
-10-  John Zwart:
Het stoort mij dat er hier over een onderwerp waar je toch van enige distantie naar zou moeten kijken zo verschrikkelijk op de man wordt gespeeld. (provincialen, yuppen, je bent vast negentig...).
Ik heb die distantie, ik woon al een half mensenleven niet (meer) in Amsterdam maar ik ben er nog altijd met grote regelmaat. En ik moet zeggen wat de wallen betreft dat ik me daar de laatste jaren minder op mijn gemak voel dan in vervlogen tijden, toen ik het eigenlijk wel gemoedelijk vond. Het is een algemeen bekend feit dat je als je erg tolerant bent de grofsten, de brutaalsten, de agressiefsten steeds meer de dienst gaan uitmaken. Waar ik vroeger op weg naar Nieuwmarkt, Rembrandthuis, etc., ook met vrouwelijk gezelschap, nog wel eens de route door de walletjes wilde nemen, doe ik dat tegenwoordig niet meer. Vroeger kon je wel eens samen glimlachen en zeggen: ja dat is ook Amsterdam, ook een traditie, nu zou ik vaak een plaatsvervangende schaamte voelen.
Sommige uitwassen hebben een rem nodig en het is goed als er iemand het lef heeft hier en daar wat grenzen te stellen. Helemaal nietsdoen leidt zeker tot anarchie.
f.bol
-11-  f.bol:
Volgens mij is niemand tegen het stellen van grenzen. Het probleem is echter dat actievoerders als Hein, die naar eigen zeggen overdrijving als stijlvorm gebruiken, hierdoor zichzelf in de voet schieten. Want het lijkt mij ongelooflijk overdreven. Ik woon 30 jaar in Amsterdam, nooit in 1012. Voor mij is het er al 30 jaar hetzelfde en vind ik het een aantrekkelijk gebied, maar niet om in te wonen. Als je je nu als jongere hebt vergist en dacht de levendigheid leuk te vinden, kun je niet opeens de buurt willen veranderen omdat je kind niet kan slapen of omdat je zelf wat bedaagder wordt. De Wallen veranderen niet, de klagers klagen steeds harder. Je kunt dan echt beter vertrekken, want dit 1012 project gaat verzanden, en dat is maar goed ook. Het zal de geschiedenis ingaan als dure hobby van mensen die dachten dat de stad maakbaar is i.p.v. marginaal beïnvloedbaar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.