Home > > Elke zondag overal kunnen winkelen: is dat nou zo gek?

Elke zondag overal kunnen winkelen: is dat nou zo gek?

Foto: DePrijskaart.nl
Ik woon in een doodgewone Amsterdamse buurt. Nu wil ik zondags lekker dicht bij huis boodschappen kunnen doen. Puur vanwege praktische redenen. Helaas kan ik slechts één zondag per maand in mijn eigen buurt boodschappen doen: ik woon namelijk niet in een toeristische trekpleister.

Ik was dan ook blij verrast toen Lodewijk Asscher van de week voorstelde om vanaf 1 februari de zondagsopening in heel Amsterdam toe te staan. Helaas is hier in de tweede kamer een stokje voor gestoken. Leidend argument: niet heel Amsterdam is een toeristisch gebied: ''Het aantal koopzondagen is nu beperkt tot twaalf, met een uitzondering voor met duidelijke criteria omschreven toeristische gebieden.'' aldus CDA kamerlid Elly Blanksma in het het parool.
Lodewijk, hou lekker vol. Laat Amsterdam het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland. Natuurlijk is niet heel Amsterdam een toeristisch gebied. Maar volgens mij zijn het niet 'de toeristen' die zondags massaal boodschappen doen. Wat dat betreft biedt de winkeltijdenwet weinig mogelijkheden.

Toch jammer dat we hier anno 2009 nog zo'n heisa over maken: is het niet reuze handig dat iedereen die doordeweeks en zaterdags werkt zondags boodschappen kan doen? Is deze regelgeving nog wel nodig? Is het niet een zaak van individuele winkeliers? Spelen hier christelijke deugden mee? Stel ik teveel suggestieve vragen in deze alinea?

Het duizelt me. De hoogste tijd dus om boodschappen te doen. Het is tenslotte zondag.

28 reacties op "Elke zondag overal kunnen winkelen: is dat nou zo gek?"

Muggenzifter
-1-  Muggenzifter:
Ik kan het niet méér met je eens zijn! :-)
HenkvP
-2-  HenkvP:
Het is een christelijke deugd om hun waarden en normen een ieder op te leggen. Er worden allerlei kulargumenten gebruikt zoals rustdag voor het gezin e.d. Maar kijk om je heen wat is er allemaal niet open op zondag? Musea, horeca, alle bedrijven gericht op toeristen, ziekenhuizen, stadions, benzinestations, continuebedrijven, beveiliging, politie, enz enz En al die mensen die daar bij of in werken krijgen compensatie van het christelijke gedachtegoed. Alleen de winkeliers die zullen en moeten op zondag niet werken of ze het wel of niet zelf willen bepalen. Iets zegt me dat er iets niet klopt in die redenatie.
Rutger
-3-  Rutger:
Oh, wat herken ik dit. Ik snap echt niet waarom Den Haag niet in ziet dat het voor alle partijen handiger is om ook gewoon op zondagen open te mogen zijn. Nu heeft Amsterdam al een gebied wat op zondag open is “tussen de Singel”. Zelf woon ik in een de provinciale stad Nijmegen, en hier is zijn de huidige koopzondagen al heikelpunten.
Jan Westerhof
-4-  Jan Westerhof:
Als winkels dan toch een dag per week dicht zouden moeten, waarom dan niet bijvoorbeeld een dinsdag? Dat is toch vaak een dag dat een groot gedeelte van hun clientele moet werken. Of woensdag; kunnen ze makkelijker de kinderen hebben, die ook woensdagmiddag vrij hebben.
Walther Schoonenberg
-5-  Walther Schoonenberg:
Ik verlang terug naar de stille zondagen. Heerlijk was het toen om over de grachten te struinen en zonder dat je van je sokken wordt gereden naar de gevels kan kijken... Zondag was ook de prettigste dag om rondleidingen te geven. Dat is voorbij. De zondag wijkt in karakter niets meer af van de zaterdag. Daarmee is toch wel iets verloren gegaan.
John Zwart
-6-  John Zwart:
ik vind het frustrerend dat sommige winkels op maandag gesloten zijn, dan vind ik zondag toch wat logischer.
het argument dat zondagsopening voor de gewone burger zo nodig is omdat er mensen zijn die de hele week én zaterdag werken is behoorlijk zwak. wie werken er allemaal zes dagen per week? en inclusief de donderdagkoopavond? een minderheid, juist ja de kleine winkeliers die hun zaak alleen of met een partner runnen, die wel. maar dat zijn nou juist de mensen die vaak op zondag graag even uitblazen. ik zie het etiket christelijke mening opdwingen niet zo erg, ben zelf eerder het boeddisme genegen, maar dat doet er in dit verband helemaal niet toe. wat is toch die koopdwang? je hebt niet eens geld genoeg om almaardoor te kopen kopen kopen...
of wil je in de fuik van:
lenen lenen lenen betalen betalen betalen
Walther Schoonenberg
-7-  Walther Schoonenberg:
De algehele koopzondag zal er alleen maar toe leiden dat er nog meer winkelketens komen en minder leuke, kleine winkeltjes, laat staan dat de kruidenier kan overleven tegen Albert Heijn.
Michiel
-8-  Michiel:
Er is een verschil tussen winkelen en boodschappen doen. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die zes dagen in de week werken van 09.00 tot 22.00 uur. Want, volgens de winkeltijdenwet mogen winkels en dan alle winkels open zijn van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur in de ochtend tot 22.00 in de avond. Dan zijn er ook nog een aantal nachtwinkels. De keuze om boodschappen te doe is dus ruim aanwezig. Het gaat dus om winkelen. Kennelijk willen we dus zeven dagen in de week winkelen. Hmm, moeten we perse op zondag winkelen? Er zit iets vreemds in de discussie dat kleine ondernemers de dupe zouden zijn van een zondagse opening? Welke kleine ondernemers bedoelen we dan, de slager, de bakker, de groenteboer? Of zijn dat de winkels in kleding, schoenen etc.etc.. Horeca mag sowieso zeven dagen per week open zijn, evenals de musea etc.etc. Waar gaat deze discussie over? En beste meneer Schoonenberg als u zich druk maakt om het feit dat de kleine ondernemer het aflegt tegenover de supermarkt (u komt niet verder dan de Albert Heijn), denkt u dan dat met een zondagsluiting de kleine ondernemer het sowieso al niet moeilijk heeft? Ik denk dat het de klanten zijn die voor gemak gaan en dus het grootwinkelbedrijf bezoeken. Echter, de kleine ondernemer met goede prodkten heoft niets te vrezen. Die ondernemers zijn dat ook niet bang voor de zondagsopening. Ook het argument dat er juist op zondag alleen nog naar die gevels gekeken zou kunnen worden slaat als een tang op een varken. In andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag is de zondagopening, die er al heel lang is, geen enkel probleem. In Amsterdam zijn er tal van bakkers en groenteboeren, internetwinkels etc.etc. buiten het centrum al heel lang op zondag open. Waar hebben we het toch eigenlijk over. In die stadsdelen waar die groenteboeren/bakkers etc.etc. al heel lang open zijn wordt helemaal niets ondernomen, wordt er niet gehandhaafd. Zijn we dus niet met z;n allen een beetje hypocriet bezig? Wat al heel lang duidelijk is, is dat mensen maar een bepaald bedrag van hun inkomen te besteden hebben aan boodschappen en andere zaken. Dat besteedbaar inkomen wordt echt niet hoger met een zevendaagse winkelweek. Het enige wat gebeurt is dat er een verschuiving in dagen en tijden zal gaan plaatsvinden. Kijk nu maar eens in winkelstraten, doordeweeks kun je in bepaalde buurten een kanon afschieten en op zondag kun je over de hoofden lopen. Kortom, gewoon een enorme hypocrisie en gemekker om niets. Wel een fraaie verkiezingsstunt. Want laten we dat vooral niet vergeten, de komende tijd zullen diverse politieke partijen alvast om de gunst van de kiezer gaan dingen.
Paul
-9-  Paul:
Wat je er ook om welke reden van vindt: Vrije zondagsopening speelt de grootwinkelbedrijven in de kaart, en maakt het de familiebedrijven moeilijker. Waarom? Omdat de omzet-taart er niet navenant groter van wordt en omdat familiebedrijfjes niet de hele week open kunnen zijn omdat zijn geen personeel kunnen betalen, waardoor zij op de zondag omzet verliezen aan de grootwinkelbedrijven.

Dus: Zij die voor vrije zondagsopening zijn, mogen niet klagen over het verdwijnen van het kleine familie-banketbakkertje etc.
HenkvP
-10-  HenkvP:
@Paul: slecht voorbeeld. In België en Frankrijk worden juist de bakkers en delicatessenwinkels op zondagochtend druk bezocht. Ook zijn in veel plaatsen in deze landen op zondagochtend markten waar voornamelijk etenswaren worden verkocht
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
OK, zondag alles open. Dan ook zondag betaald parkeren. Het is maar wat je wilt. Persoonlijk kan ik zo'n rustige dag, zonder hongerige parkeermeters wel waarderen.
Eugarious Laagsteppe
-12-  Eugarious Laagsteppe:
Belachelijk dat zelfs iets onbenulligs als een zondagopening nog een punt van discussie moet zijn in deze tijden. We willen allemaal graag dat Amsterdam 'meedoet' in de wereld, maar twee (te) machtige groepjes gooien roet in het eten: christelijke plattelanders die met het vingertje staan te wijzen, en verzuurde babyboomers die RUST RUST RUST willen.

Alsjeblieft Amsterdam, doe IETS aan het bedroevende voorzieningenniveau. Zelfs uitgerekte noordelijke steden als het socialistische (!) Stockholm hebben een 24-uurseconomie die zich bijvoorbeeld concentreert rondom metrostations (ja, ook buiten het centrum).
Vinus
-13-  Vinus:
Hoewel het waarschijnlijk eerder om winkelen, of omdat verschrikkelijke woord maar eens te gebruiken: shoppen gaat bij de zondagsopening, is het anno 2009 achterlijk dat in een liberale en tolerante stad als Amsterdam de meeste winkels dicht zijn. Al verbaas ik me erover waar al die mensen vandaan komen, die op zondag blijkbaar niets anders te doen hebben, stuit het argument van zondag, rustdag mij verschrikkelijk tegen de borst.

Dat kleine winkeltjes het misschien gaan afleggen tegen de Albert Hell, tja... dat ligt toch echt aan al die domme Amsterdammers die liever naar de blauwe kruidenier gaan voor de zoveelste smakeloze maar oh zo snel klare stomaaltijd, dan dat zijn smaak en kwaliteit weten te waarderen. En dat ligt dus niet aan de zondagsopenstelling.
HenkvP
-14-  HenkvP:
Even opgezocht: Binnen de De Boulevard Périphérique (ringweg) wonen 2.1 miljoen Parijzenaars. Op zondagochtend zijn 28 van de 70 markten open. In Amsterdam wonen een half miljoen mensen binnen de ring en geen enkele markt is open. Een gemiste kans lijkt mij
Jan Stender
-15-  Jan Stender:
De C1000 in de wijk Boswinkel in Enschede is elke zondag van 16:00 tot 19:00 open
Zaterdagmiddag heb je hier,hoe gek het ook klinkt,een duitse invasie
Waarom?
Omdat de meeste duitse winkels rond het middaguur sluiten,en dan gaan de duitsers massaal shoppen,in Enschede
Julia
-16-  Julia:
Oh ja, al die naar de zondagsrust snakkende bewoners uit de omliggende christelijke dorpen van Amsterdam, komen hier op zondag een dagje winkelen. Ben het helemaal met Vinus eens dat de kleine ondernemer het niet aflegt door een zondagopenstelling maar door het gemak waarmee al die zondagse winkelaars op zaterdag naar de blauwe kruidenier hollen om hun wekelijkse voorraad kant en klare maaltijden te halen. Die klanten draaien de kleine ondernemer de nek om. Gemakzucht heet dat. Marken in Frankrijk zijn bijna altijd op zondag geopend omdat Frankrijk een wet heeft ter bescherming van de streekprodukten. Die mogen niet of nauwelijks in d hele grote megasuperstores verkocht worden. Is ook logisch want Frankrijk is uitgestrekter dan Nederland en daar gaan de Fransen wekelijks naar de megastores. In Nederland en zeker Amsterdam gaan heel veel particuliere met een Makro pas daarheen of naar die andere grote versmarkten voor bedrijven. Op zondag lekker goedkoop ontbijten/eten bij de Ikea. Hoe hypocriet.
WK
-17-  WK:
Vrijdagsluiting dan maar?
Gerard
-18-  Gerard:
Winkeltijdenwet dateert uit de periode dat er branches beschermt moesten worden. Maar omdat nu niet meer duidelijk is over welke branche we het hebben kan de winkeltijdenwet beter afgeschaft worden. Immers, bij grootwinkelbedrijf kan ook gegeten worden. In de blauwe grote supermarkten kun je alles kopen wat je wilt, bij de Duitse super ook allerlei zaken die in feite branchevreemd zijn. Waar gaat deze discussie dus over? Nederlanders zijn krentekakkers en roepen met de mond dat ze het heel erg vinden als de kleine ondernemer verdwijnt, maar lopen om het hardst voor de meest goedkope produkten. Dat geldt niet alleen voor voedsel maar ook voor alle andere spullen. Naar de buurtwinkel voor een TV? laat me niet lachen, we gaan dan naar de Mediamarkt. Voor een fles wijn naar de slijter? Ben je mal, die kopen we bij de grootgrutter. Een lekker stuk verse verantwoorde vis bij de visboer? Mooi niet, dan gaan we ook naar de super. Verantwoorde kleding? Nee, liever goedkoop naar de H&M. Dus wie is hier nu eigenlijk hypocriet? De consument toch, ongeacht geloof, leeftijd of sexe.
Bern
-19-  Bern:
Ik zou zeggen: gooi open die winkels, dan is het tenminste wat rustiger in de bossen en op het strand - en daar kan ik dan wel weer van genieten. Dat ik dan af en toe een vergeten boodschapje kan doen, is mooi meegenomen. Maar gaan de bakkers dan ook weer op zondagmorgen open zodat ik een vers croissantje kan halen? (stil maar, ik weet het antwoord al...)

Overigens vind ik het argument van veel winkeliers dat ze omzet missen als ze niet op zondag open zijn maar twijfelachtig. De meeste mensen kopen niet méér, ze kopen het hooguit ergens anders - en dan heb je het vooral over kleding en electronica. Maar het argument van die C1000 in Noord vond ik maar zwak. Ja er zullen best klanten van hem op zondag naar het centrum gaan, maar ik betwijfel of dat er zoveel zijn. Zal de omzetstijging door zondagsopening bij de C1000 in Noord echt zo groot zijn dat hij de extra kosten eruit krijgt? Dat waag ik toch zeer te betwijfelen...
Eugarious Laagsteppe
-20-  Eugarious Laagsteppe:
De laatste dagen heb ik gekeken naar de NY400-festiviteiten. Het valt me op hoe ontzettend trots we wel niet zijn dat wij de stad der steden hebben gesticht. De Nederlanders willen maar wat graag een beetje New Yorker zijn en staan deze week in Manhattan hun collectieve Calimero-syndroom in bedwang te houden.

En terwijl we allemaal jaloers zijn op die bruisende, levendige wereldstad en 'm het liefst mee naar huis willen nemen, wordt er hier bij de dorpspomp moeilijk gedaan over of de winkels nou wel of niet zondag open mogen. De New Yorker zou niet meer bij komen van het lachen...
meneer das
-21-  meneer das:
Ik vind het in een seculier land van de gekke dat moslims, hindoes, boeddhisten, wicca's, shintoïsten, confucianisten, joden en atheïsten worden gedwongen een heilige dag van net dat ene christelijke geloof te respecteren.

Want als het niet om het geloof gaat, waarom dan niet alle winkels op maandag dicht? De yuppen zitten toch op het werk en hebben hun boodschappen al bij de Makro gedaan in het weekend, en de shoppende hipsters hebben een wild weekend om van bij te komen. Of een willekeurige andere dag?
Bart
-22-  Bart:
@ meneer das: volstrekt, maar dan ook volstrekt mee eens! Gewoon maandag alles dicht (laden/lossen,en tijd voor de administratie etc.), en voor de rest iedereen open wanneer dat hem/haar uitkomt.
Lijkt me heerlijk! Vaste Maandag als winkelsluitingsdag. En die CHRRistelijke idioten niet meer zeuren, noch de gereformeerde, nog de katholieke ('vis op vrijdag', prima, maar dan alle visboeren op vrijdag echt verse vis..)
Mensen willen gewoon de vrijheid om zelf te beslissen wanneer en waar en hoe ze hun boodschappen doen, nu is dat vaak nog beperkt tot vieze happen van mcdonalds of de snackbar, met lauw bier...
En inderdaad ieder geloof viert z'n feestdag op een ander dag, dus laat iedereen open zijn wanneer 'ie daar zin in heeft..!!!!
John Zwart
-23-  John Zwart:
@ meneer das.
Toch maar weer die religie erbij halen?
Het is gewoon een ingesleten dag die misschien ooit zijn oorsprong had in de kerkgang op zondag. Die lading heeft de zondag nu allang niet meer, hoewel ik er toch nog even op wil wijzen dat de aanhang van die andere geloven nog altijd verreweg een minderheid is in Nederland, misschien luistert u teveel naar meneer Wilders die steeds maar roept dat we overspoeld worden. Los van welke dag staat - en hierin ben ik een medestander van Walther Schoonenberg - dat er behoefte bestaat aan een rustmoment waarin niet alles doldraait. Er is een grote groep mensen - niet kerkgangers - die daaraan behoefte heeft. Die functie vervult inmiddels traditioneel de zondag. Het veranderen van die dag is net zo idioot als een land waarin het verkeer altijd rechts heeft gereden te dwingen opeens links te gaan. Ergo: algemene winkelsluiting op maandag in plaats van zondag is onzin.
Verder een tip: als u serieus genomen wilt worden eindigt u uw betoog dan niet met sneeren, daarmee haalt u de laatste kracht eruit.
meneer das
-24-  meneer das:
@mijnheer Zwart:
Ik respecteer uw behoefte aan rust volledig: als u een rustige dag thuis wilt zijn, of met de hond in het bos wilt wandelen, doe dat dan vooral. Maar waarom moeten anderen dan gedwongen worden om óók rust te nemen?

En betreft die ándere religies: ik vind het hartstikke leuk dat ze er zijn en wil ze een warm welkom geven. Dan geeft het geen pas ze te dwingen om te werken op hún heilige dag en te dwingen vrij te zijn op een dag die hun niets kan schelen. Dát is religieuze terreur van de Christenen.

En om mijn betoog niet te eindigen met een sneer (bedankt voor de tip!): ik hou van bloemen en hondjes!
Ben Notmeijer - Oregon
-25-  Ben Notmeijer - Oregon:
Wat een gezanik over een koopdag,toen wij naar Amerika verhuisden 47 jaar geleden kon je al 7 dagen je boodschappen doen,voor ons natuurlijk heel even vreemd,maar waren er vlug aan gewend en de kleine mam en pap buurd winkels zijn er nog steeds, en alles gaat gewoon door, normaal kan je prakties op alle tijden van 6 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond je boodschappen doen en velen zijn zelfs 24 uur open,alles rommeld gewoon door,zonder al die problemen en iedereen is er happy mee.De grote winkel centers zijn open van s'morgens 10 uur tot sávonds 10.En je neemt je rustdag wanneer je denkt dat je hem nodig hebt,het is toch allemaal heel gemakkelijk, of niet zo ??
Erik van Ostende - Florida
-26-  Erik van Ostende - Florida:
Wat Ben Notmeijer daar zegt daar herken ik me wel in, ik ben zelf 35 jaar geleden naar Florida verhuisd want ik was techneut en kon daar beter aan de bak. Ik werk nu bij een mooi groot softwarebedrijf waarbij ik lange weken draai en mijn Amerikaanse vrouw werkt in de advocatuur, ook geen kattepis qua werktijden, maar wij vinden het dus juist hartstikke gezellig om nog wel te kunnen shoppen wanner we dat willen en doen dat dan ook graag, en ja, ook de kleine buurtsupers bestaan gewoon nog steeds net zoals ze overal blijven bestaan waar geen verplichte rustdag is, dus waar die drukte nu om gaat, ik snap het ook niet, iedereen moet toch zelf kunnen beslissen wat ze zelf doen of niet?
Karim Maarek
-27-  Karim Maarek:
@ meneer das:

Ik respecteer uw behoefte aan rust volledig [...] Maar waarom moeten anderen dan gedwongen worden om óók rust te nemen?

Deze argumentatie gaat echt mank en ik heb 'm al te vaak gehoord. Wat mensen die dit argument gebruiken niet realiseren is dat het andersom net zo geldt: Waarom moeten anderen gedwongen worden om nooit een rustige dag te hebben in hun woonomgeving? Waarom moeten anderen gedwongen worden die rustdag waar ze altijd op hebben kunnen rekenen op te geven?

Ik zou zeggen bedankt voor de geuite respect, maar mijn belang zie je niet.
Peter
-28-  Peter:
Ik vind 1 dag in de week verplicht dicht nog neit eens heel slecht idee, maar dan wel de vrijheid om te kiezen welke dag je dan dicht gaat. zo ontstaat er ook nog concurrentie op basis van winkeltijden, en geef je meer winkeliers de kans te overleven.

Maar goed, dat is waarschijnlijk niet christelijk genoeg.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.