Home > > Gamen met de OV-Chipkaart

Gamen met de OV-Chipkaart

Foto: Arnoud de Jong
Amsterdam - Ik heb mijn OV-chipkaart binnen hoor, mensen!
Maar ik kan er nog niks mee.
Ik moet hem namelijk eerst opladen.
Ik denk: weet je wat, laat ik eens vertrouwen hebben in de techniek en kiezen voor automatisch opladen!
Helaas.
Dat gaat zomaar niet.
De OV-Chipkaart had ik namelijk van een andere rekening betaald dan de rekening waarvan het automatisch opladen zou worden afgeschreven.
Stom, hier blijkt de organisatie achter de OV-Chipkaart nog niet tegen opgewassen.
Dit onnozele denkfoutje mijnerzijds werd onverbiddelijk afgestraft. Het automatisch oplaadfeest ging niet door.
Niet meteen althans.
Na ontvangst van de kaart maakte ik een handige online account aan.
Dit ging goed.
Na enige doorzetten.
Ik kon alsnog online het automatisch opladen aanvragen, zo werd mij in het vooruitzicht gesteld.

Maar dat gaat zomaar niet natuurlijk.
De OV-Chip website is duidelijk ontworpen door een generatie IT-jongens/meisjes die is opgegroeid met het spelen van computergames. Van die games (met name de adventures) is bekend dat je de meest absurde en onlogische strategieën moet volgen om tot een hoger 'level' te geraken.
En dus was ik niet eens verbaasd toen ik in de volgende Catch22-situatie belandde: ik kreeg de melding dat ik voor mijn kaart online géén automatisch opladen kon aanvragen, omdat ik nog niet met de kaart had gereisd! Een kaart die meen ik toch eerst opgeladen moet zijn om ermee te kunnen reizen!

In de ijver om de klant een scala aan mogelijkheden te bieden, maakt men alles nodeloos ingewikkeld.
Ik kan bijvoorbeeld in de online webshop saldo aanschaffen en via iDeal betalen. Maar vervolgens moet ik naar een oplaadpunt om dat saldo op te halen.
Dan draaf je als organisatie veel te veel door.
Want als ik toch naar dat ophaalpunt moet, kan ik die handelingen volgens mij net zo goed allemáál bij dat ophaalpunt doen!

Een paar eeuwen geleden schreef de Duitse dichter Goethe al: 'In der Beschränkung zeigt sich der Meister.'
Laat ik dit vrij vertalen als: het ware meesterschap komt tot uiting in de kunst jezelf te beperken.
De moraal van dit verhaal: zelfs voor de ontwikkeling van ultramoderne systemen blijkt enige kennis van Goethe uiteindelijk nuttiger dan kennis van computergames.

23 reacties op "Gamen met de OV-Chipkaart"

Edwin
-1-  Edwin:
Haha, ja, ik had precies hetzelfde. Heel vermoeiend allemaal. Heb de boel maar ff gelaten voor wat het is, komt wel weer eens als ik echt met de metro moet. Bij dat onlogische gedoe met dat ophaalpunt ben ik afgehaakt. Werd me allemaal echt wat te veel.. Er komt vast ooit nog eens een dag dat ik me afvraag hoe ik het allemaal zo'n gedoe heb kunnen vinden. Hoop ik.
Henk
-2-  Henk:
Joepie! Weer een ov chipkaart topic erbij :D Kijken of MennoV hier ook weer gaat klagen over dat er nog niet genoeg oplaad punten zijn!

Voor de liefhebbers linkjes naar de eerdere delen:

http://www.amsterdamcentraa...
http://www.amsterdamcentraa...

[i]Ik kan bijvoorbeeld in de online webshop saldo aanschaffen en via iDeal betalen. Maar vervolgens moet ik naar een oplaadpunt om dat saldo op te halen.
Dan draaf je als organisatie veel te veel door.
Want als ik toch naar dat ophaalpunt moet, kan ik die handelingen volgens mij net zo goed allemáál bij dat ophaalpunt doen![/i]

Dat is een actie die ik ook maar met moeite kan begrijpen. Ik dacht dat ik ergens iemand in een ander topic eens een uitleg heb zien geven, iets met dat je in het begin niet naar zo'n oplaad punt hoefde, maar dat elke bedrade (online) reader de synchronisatie kon doen met je kaart.
Arnoud de Jong
@Henk:
We gaan het uitvinden! En dan hebben we er weer een volgend ov-chiptopic bij! Een soap is een soap tenslotte. ;-)
MennoV
-4-  MennoV:
@ Henk: je gaat te ver nu je mensen er persoonlijk bij gaat betrekken.

Hetgene wat deze persoon aankaart is zo'n typische OV-chipkaart misser, maar waar slechts weinigen zich druk over lijken te maken.
Dr.D
-5-  Dr.D:
Kan er iemand voor de camera worden gesleept die blij en tevreden gebruik maakt van de OV chipkaart? Of ben `k weer te cynisch..
Of doof voor de positieve geluiden?
Henk
-6-  Henk:
Ik ben er aardig tevreden mee :D
Henk
-7-  Henk:
Even nuanceren trouwens dat niet alles -perfect- is bij de ov chipkaart, maar bij b.v. het online bestellen van iets bij een webshop gaat ook wel eens wat fout en een tijdje geleden had ik wat advertenties via Google op mijn website geplaatst en daar van werden om onbegrijpelijke reden een flink aantal clicks niet gemeten.

Computer spellen lopen wel eens vast of hebben een onlogische interface, mobieltjes lopen ook wel eens vast of je kunt geen verbinding krijgen, pin automaten zijn wel eens buiten werking, etc.

Allemaal geen excuus natuurlijk dat de ov chipkaart niet een aantal dingen beter en logischer moet gaan doen. Dat de ov chipkaart perse opgeladen moet worden via de zelfde bankrekening als waarmee je hem besteld hebt is inderdaad gek. Een klacht mailtje richting TLS zou hiet niet misstaan.

Echter een aantal mensen hebben in de ov chipkaart iets van een uitlaatklep voor hun persoonlijke frustraties gevonden lijkt het wel en gaan er onevenredig hard helemaal los op. Tenminste, ik hoop voor hen dat het onevenredig is. Misschien dat met name Menno ook al tijdenlang een crusade aan het houden is tegen de PIN pas omdat je niet kan pinnen op het strand van IJmuiden, terwijl er daar wel winkels zijn, en tegen de GSM operators omdat er plekken zijn waar je geen berijk hebt (misschien wel de pier van IJmuiden ofzo)???
Herbert
-8-  Herbert:
[i]Dat de ov chipkaart perse opgeladen moet worden via de zelfde bankrekening als waarmee je hem besteld hebt is inderdaad gek. Een klacht mailtje richting TLS zou hiet niet misstaan.
[/i]

Ik denk dat dat niet zozeer te maken heeft met de OVC maar om het feit dat je een machtiging afgeeft. Ik ben het al vaker tegengekomen. Bijvoorbeeld bij mijn GSM-provider. Ook daar moest ik 1 cent over maken die ik vervolgens als gecrditeerd kreeg.

Zal wel iets juridisch zijn.
Bart
-9-  Bart:
Een 'aha erlebnis', is was er ook al achter dat simpelheid iets van vroeger was. Heb een NS voordeelurenkaart (met Chip!) maar kan er eigenlijk niets mee, omdat ik (10, ja 10!) jaar geleden deze kaart met Postbank betaalde, vervolgens trouwde etc. en nu een andere bank heb. Daar wordt wel jaarlijks mijn 'contributie' voor deze OVkaart vanaf gehaald...
Verder werkt de NS nog niet met de chip, maar het GVB weer wel...
“In der Beschränkung zeigt sich der Meister” zei Goethe en Arnoud, maar ik “begin lamzamerhand meer te denken dat alles opzet is” (vert.)- 1984, George Orwell...
En,vraagje aan de lezer van AC: Als er minstens 10 fora met uitsluitend boze 'gebruikers'/ 'tegenstanders' van het chipsfenomeen zijn, waarom is dit brakke systeem niet veel eerder getackeld door de verantwoordelijke bewindslieden?
Mijn antwoord is natuurlijk: omdat er al zoveel miljoen/miljard ingepompt is, kan de invoering niet meer zonder zeer veel gezichtsverlies gestopt worden (het lijkt de N/Z lijn wel..)
Als de ontwikkeling van een computergame eenmaal de financieel kritische grens gepasseerd is, is er geen weg meer terug, al is het ontwerp nog zo slecht... En dat is te danken aan de ITC jongens en meisjes van nu, die zich niet meer realiseren dat er nog een ander dan cyberworld is.
arjan
-10-  arjan:
Bart, er zijn ook zat tevreden gebruikers. Ik bijvoorbeeld.

Het zijn met name de boze mensen die je hoort. De tevreden meerderheid hoor je niet.
Christian
-11-  Christian:
Ik dacht ook, laat ik eens het automatisch opladen aanzetten. Al mijn gegevens ingevuld. 1 cent betaald via iDEAL. Maar vervolgens moest ik alsnog naar een oplaadpunt om dit te bevestigen. Ben al langs verschillende oplaadautomaten geweest, maar die geven allemaal geen optie om het automatisch opladen aan te zetten. Ben er nu achter gekomen dat er een verschil is tussen oplaad- en ophaalpunten, maar ik heb allemaal echt geen zin om uit te gaan zoeken waar ik de goede automaten dan weer kan vinden.
Herbert
-12-  Herbert:
@Christian,

Bij die gele dingen die bij de AH staan en veel sigarenwinkels kan je dat gewoon doen. Is mij 2 weken geleden ook gelukt.
Bart
-13-  Bart:
Ja, nou gaan we weer de discussie voeren of het nu, waar en hoe mogelijk wel werkt. Het systeem zou gewoon goed/ prima moeten werken, en dat doet het bijna nooit, ten koste van de gebruikers (zie die andere weblog van AC...)
Conclusie: het is een WAARDELOOS systeem, waar nu niemand meer voor verantwoordelijk is...Alles wat misgaat is net zoals de 26000 telefoontaps van de AIVD: foutje.. sorry!
Ik heb m'n bek vol van dit soort fouten en excuses,ik ben het zat! laat de overheid de burger eindelijk in bescherming nemen, ipv op alle gebieden te 'scannen'.
MennoV
-14-  MennoV:
@ Henk: je betoog slaat werkelijk nergens op: het is geen cruscade, het is gewoon een opsomming van wat er fout gaat: die andere onderwerpen hoef je er echt niet bij te betrekken, en ik had je daarnaast al eens eerder gevraagd of je me er niet meer persoonlijk bij wou betrekken, maar dat is blijkbaar tegen dovemansoren gericht (goh, waar ken ik dat van)

@ Bart: ik snap dat verschil tussen ophaal- en oplaadpunten ook niet: als ik saldo dat ik via internet bestel dan nog op moet halen bij zo'n automaat waar ik ook gewoon saldo bij kan laden, dan is de functie in mijn ogen volledig nutteloos: het geld zou gewoon overal bijgeladen moeten worden: check je in, dan wordt er gewoon meteen geld bijgezet, maar dat zal wel weer te simpel gedacht zijn.

Net ook nog zoiets belachelijks gezien: alle haltes van de Zuidtangent 300 en 310 zijn ophaalpunten! Omdat de bus daar stopt EN een automaat aan boord heeft... lachen gieren brullen: welk genie heeft dat toch bedacht, want geen enkele chauffeur gaat zijn bus stilzetten omdat jij alleen je bestelling op wil halen, maar niet wilt reizen.
Henk
-15-  Henk:
@MennoV
en ik had je daarnaast al eens eerder gevraagd of je me er niet meer persoonlijk bij wou betrekken

Maar je betrekt mij er toch nu ook bij? *lol*

maar dat is blijkbaar tegen dovemansoren gericht (goh, waar ken ik dat van)

Van die kop die je elke morgen in de spiegel ziet misschien? Hahaha... ok, sorry, dat was -te- makkelijk ;)

Net ook nog zoiets belachelijks gezien: alle haltes van de Zuidtangent 300 en 310 zijn ophaalpunten! ... geen enkele chauffeur gaat zijn bus stilzetten omdat jij alleen je bestelling op wil halen, maar niet wilt reizen.

Ik denk dat het eerder betekend dat als je toch reist met de zuidtangent, dat je incheck dan meteen je 'afhaal' is. Of met andere woorden, mensen die met de zuid tangent reizen kunnen via Internet opladen zonder expliciet naar een afhaal automaat te gaan. Afhaal automaat moet je dan vrijer lezen als “elke ov chipkaart terminal die oa geschikt is voor afhalen”.
MennoV
-16-  MennoV:
@ Henk: nee, dat klopt dus niet: inchecken is NIET afhalen!

Je moet in de bus eerst inchecken, dan naar achteren lopen, je chipkaart in een automaat steken, en je bestelling ophalen (ik weet niet hoe dat verder gaat, maar als je op wil laden dien je ook nog eens je pin pas te trekken en in een rijdende bus die pin pas in een sleuf te steken, en daarna nog 4 maal het juiste knopje in te drukken.
Henk
-17-  Henk:
[quote]nee, dat klopt dus niet: inchecken is NIET afhalen![/quote]

Hmmm, helaas. Dit was eerder wel mogelijk namelijk.

[quote]dien je ook nog eens je pin pas te trekken en in een rijdende bus die pin pas in een sleuf te steken, en daarna nog 4 maal het juiste knopje in te drukken.[/quote]

Zoiets als in de 51 dus. Daar stond ook altijd zo'n automaat om een GVB kaartje te kopen. Nooit gebruikt overigens. Die zelfde 51 was ook altijd zo lekker verwarrend met dat je op het ene stuk van het traject wel in de tram mocht afstempelen en op het andere stuk niet.
MennoV
-18-  MennoV:
@ Henk: ja, maar heb jij OOIT ook maar ergens een overzicht gezien dat je op elke halte van de 51 een heus verkooppunt had? Ik niet, dat maakt het dus ook zo ontzettend lomp: geen enkele chauffeur die ik sprak zou genoegen nemen met een passagier die alleen zijn bestelling op kwam halen: je reed maar een halte mee, of je ging helemaal niet mee.

Als je dacht dat het nu verleden tijd was: op dezelfde lijn dien je nu in te checken in het voertuig, en in andere voertuigen BUITEN het voertuig, door middel van lezers op losse palen: dat is dus niet veranderd.
Henk
-19-  Henk:
Als je dacht dat het nu verleden tijd was: op dezelfde lijn dien je nu in te checken in het voertuig, en in andere voertuigen BUITEN het voertuig

Wacht even, zeg je nu dat je op de 51 kan inchecken binnen???

Het is nu zeker niet zo dat ik dagelijks met de 51 reis, maar de laatste paar weken heb ik deze toch wel meer dan eenmalig gepakt en geen reader gezien. Ik neem aan dat je dus weer over de bus hebt, maar je vorige posting is niet 100% duidelijk.

Hoe dan ook, als het al een apart apparaat is op die bus dan is dat natuurlijk een service voor mensen die toch al op de bus zitten en zeker niet bedoeld voor niet reizigers (met die bus) om saldo af te halen. Mocht de exploitant van de zuidtangent dat op de een of andere wijze wel denken te kunnen doen dan zijn het gewoon sukkels.

Dat de ov chipkaart een vrij goed product is, betekent natuurlijk niet dat de mensen die het product implementeren in hun dienst opeens allemaal slimme weldenkende mensen zijn.

ok, nu vind jij de ov chipkaart natuurlijk niet goed, en vind jij de strippenkaart hartstikke goed, maar andersom betekent dat dan voor jou ook net zo goed niet dat iedereen die de strippenkaart verkoopt hartstikke slim is.
MennoV
-20-  MennoV:
@ Henk: lijn 51 is bij mijn weten een gecombineerde sneltram/tramlijn: het nadeel daarvan: voor de sneltram dien je op het perron in te checken, voor de tram in de tram zelf: de meeste mensen namen tot voor kort gewoon 'de eerste die eraan kwam' maar dat kan ze nu dus duur komen te staan (wat er gebeurt als je per ongeluk toch incheckt op het perron, in een tram stapt, daar niet incheckt maar bij de halte waar je eruit moet, wordt natuurlijk weer nergens vermeld)

Ik ga er vanuit dat de exploitant van de Zuidtangent dat inderdaad denkt: waarom zou je anders iedere halte als een oplaad en ophaalpunt op de kaart zetten? Het staat er zelfs bij: “U kunt ook uw bestelling ophalen bij alle haltes van de Zuidtangent: daar zit de automaat echter in de bus, dus u kunt ook onderweg uw bestelling ophalen!”

Het klinkt leuk, maar er zijn ook mensen die alleen hun bestelling op willen halen, en nog helemaal nergens heen willen, daarnaast klinkt het, zoals de vervoerder het zelf zegt, alsof je rustig aan de chauffeur kan vragen of hij even wacht, zodat je je bestelling op kan halen en weer uit kan stappen.
Henk
-21-  Henk:
@Menno
lijn 51 is bij mijn weten een gecombineerde sneltram/tramlijn: het nadeel daarvan: voor de sneltram dien je op het perron in te checken, voor de tram in de tram zelf:

Nee, dat is niet helemaal zo. De 51 zelf is niet gecombineerd of om en om wel of niet een sneltram en gewone tram.

Wat wel zo is, is dat op een gedeelte van het traject zowel de 51 als de 5 rijden. Ergens bij de VU splitsen de lijnen. De 5 rijdt zeker niet door via Amstel en dan de metro tunnel in naar centraal *lol*

Maar vanwege het gedeelde traject heb je ook gecombineerde haltes en daar lijkt het me dus inderdaad flink oppassen.
MennoV
-22-  MennoV:
@ Henk: ja zo zat het... ik was het even kwijt (ik weet gelukkig ook niet alles)

Bij die haltes heb je incheckpalen op het ene gedeelte van het perron, en op het andere niets: daar check je in in het voertuig.

Overigens hoorde ik van een kennis dat de eerste bekeuringen al uitgedeeld zijn ondanks het feit dat er studenten met een geldige OV-kaart ingestapt waren, maar niet hadden ingecheckt.
Monique
-23-  Monique:
Verschrikkelijk !
Het is een leuk systeem zolang het goed werkt. De gekochte en automatisch opgeladen kaart van mijn dochter was per abuis door de connexion geblokkeerd. Wat we daar voor ellende mee hebben gehad. Vele ongemakken, brieven en telefoontjes hebbn er na een jaar wel voor gezorgd dat het door hun opgelost werd maar de stres en de tijd die het hebben gekost wil ik niet meer meemaken. Erg onpersoonlijk allemaal en niemand voelt zich verantwoordelijk. Om je rot te ergeren !

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.