Home > > Rapgeweld

Rapgeweld

Foto: mixtapetorrent.com
Zuidoost - Dit jaar hebben er al twintig schietincidenten plaatsgevonden in Zuidoost. Dertien van deze schietincidenten vonden plaats in de afgelopen drie maanden. Een zorgwekkende situatie. Tot voor kort stelde de politie echter dat deze schietpartijen niets met elkaar te maken hebben. Er zou geen sprake zijn van rivaliserende bendes.

Deze opvatting lijkt nu van tafel. In het NOS-journaal van gisteren stelt kopschef Bernard Welten dat de rapcultuur van invloed is op het aantal schietpartijen. De krant van wakker Nederland kopt zelfs: 'Rapgeweld Bijlmer escaleert'. In het artikel stelt korpschef Bernard Welten dat de toename van het aantal schietpartijen deels is te wijten aan provocerende MTV videoclips: ''Veel van die knapen uit de Caribische regio vinden het stoer om in Zuidoost met grote revolvers rond te lopen. Dat zien ze in videoclips op MTV of ze worden ertoe aangemoedigd door rappers als Lexus.''
Welten komt dan ook met maatregelen om dit kopieergedrag van jongeren tegen te gaan. Zo wordt de zogeheten 'patseraanpak' geïntensiveerd: ''De net als in videoclips met goud behangen jongeren, die in een dure BMW rondrijden die ze normaal gesproken nooit kunnen betalen, kunnen rekenen op extra aandacht van de politie.''

Merkwaardig dat Welten nu ineens spreekt over rapgeweld. Natuurlijk is er onder een grote groep jongeren sprake van een blingbling cultuur. Maar dit kan niet worden gelinkt aan de toename van het aantal schietpartijen. Tot dusverre was slechts één van de schietpartijen rap-gerelateerd (rapper Lexxxus die werd neergeschoten op het Kwakoe festival). Een overgroot deel van de schietincidenten vond echter plaats in het criminele circuit (drugsgerelateerd). Andere schietpartijen vonden plaats in de privésfeer ('ruzie om een vrouw').

Wat dat betreft is de patseraanpak symptoombestrijding. Hiermee wordt het probleem niet bij de bron aangepakt. Hoe is het tij dan wel te keren? Wie het weet mag het zeggen.

negentien reacties op "Rapgeweld"

Theo
-1-  Theo:
Alleen door op de juiste politieke partij te stemmen kunnen we dit tij nog keren.
Rompie
-2-  Rompie:
Heel simpel. Drugs legaliseren.
George
-3-  George:
In plats van zomaar iets te gaan roepen eerst echt maar eens te onderzoeken of er een verband bestaat en zo ja welke dan. Lekker makkelijk van die Welten om het op deze wijze op te lossen en als afgedaan te beschouwen. Wederom een legetimatie mensen zomaar aan te gaan houden. Straks hebben ze het over andere uiterlijke kenmerken en dan is die groep weer de pineut. Minder eoepen en daadwerkelijk de oorzaak achterhalen.
Mat H.
-4-  Mat H.:
@Theo: nee hoor wij hebben het geprobeerd en zijn op onze mond gegaan, flink.
Arnoud de Jong
Rafiq, in alinea 4 weerleg jij de conclusies van Welten die hij uit een serie rechercheonderzoeken meent te moeten trekken, dan is het misschien ook interessant voor ons als jij even meldt op basis van welke onderzoeken jij die conclusie trekt.

Volgens mij trekt Welten ook nergens de conclusie dat al deze schietpartijen hun aanleidingen in de rap-cultuur vinden, maar dat die cultuur invloed heeft op hoe men met -soms kennelijk triviale- conflicten omgaat; oftewel, conlicten in de criminele en privésfeer worden tegenwoordig “anders” opgelost.
Rafiq
-6-  Rafiq:
@Suffie: dat zou wel zo aardig zijn ja.
Ik baseer mijn uitspraak op het feit dat de politie tot afgelopen zaterdag keer op keer naar buiten heeft gebracht dat de incidenten niets met elkaar te maken hebben.

Zie bijvoorbeeld: http://www.netwerk.tv/extra...

Uit onze onderzoeken blijkt niet dat er sprake is van rivaliserende bendes. Het gaat om losstaande incidenten waarbij in een aantal gevallen wel van betrokkenen bekend is dat zij zich in het criminele circuit bevinden. De incidenten hebben verschillende achtergronden:
- drugsgerelateerd
- ruzie om een vrouw
- ruzie over een ‘verkeerde’opmerking
- kort lontje/stoerdoenerij
Arnoud de Jong
Okay, merci. Maar daarmee blijft mijn tweede opmerking van kracht, lijkt me: inhoudelijk zullen de incidenten niets met elkaar te maken hebben(wat Welten ook niet beweert en ik ook al aanhaalde), maar stylistisch gezien zijn er kennelijk invloeden zoals Welten omschrijft, en díe worden nu omschreven.
Rafiq
-8-  Rafiq:
@Suffie: dat klopt die blijft van kracht. Ik chargeer inderdaad enigzins in mijn stukje :)

Ik vind het namelijk kort door de bocht dat de incidenten nu worden samengevat onder de noemer: rapgeweld. Het symptoom wordt uitvergroot (stoer gedrag, rapcultuur) maar de echte oorzaak (drugsnetwerken, wapenbezit, wapenproductie) wordt zo niet aangepakt.
WK
-9-  WK:
You wanna walk with a gun -
Join the Welten crowd.

(Even serieus: ik ben het wel met Rafiq eens. Welten kan wel mooi praten, de agent in de straat zal het zeker goed bedoelen, maar in de gang van zaken in de Bijlmer heeft de politie toch weinig in te brengen. De nederlandse politie slaagt er óók voortdurend in die ene allochtone collega weer kwijt te raken. Voor een stoer beeld om je mee te identificeren kom je als Bijlmer-jongere dus niet bij de politie uit. En wèl bij .... )
Arnoud de Jong
Rafiq, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de term rapgeweld en de wijze waarop deze wordt neergezet vooral uit de koker van de media komt, dat bekt namelijk erg lekker en maakt het lekker simpel voor de lezertjes. Natuurlijk ligt de basis bij de 'gewone' criminaliteit, ik zie 'rapgeweld' echter niet als een symptoom maar als een escalerende factor van wat er al speelt. De aanpak daarvan zal de criminaliteit niet bestrijden (ik ga er vanuit dat de politie daar gewoon mee doorgaat en niet inruilt voor een patseraanpak), maar wel de relatief ernstigere gevolgen.
Richard
-11-  Richard:
Een volkomen ongenuanceerd standpunt van dhr.Welten. Stigmatiserend en volstrekt belachelijk. Wat een hetze figuur en dat moet dan opper bij de Politie zijn. Lekker bezig!
Theo
-12-  Theo:
Iedereen die het probleem durft te benoemen wordt zsm monddood gemaakt.
Thijs Roes
-13-  Thijs Roes:
Precies wat Rafiq zegt: Door dit 'rapgeweld' te noemen, gaat men voorbij aan het echte probleem.

Stoere rappers heb je al meer dan 20 jaar. Eerst zouden ze voor tienerzwangerschappen zorgen, en nu voor een geweldsescalatie in de Bijlmer. In welk jaar leven we in hemelsnaam?
Theo
-14-  Theo:
Het jaar is 2009. We hadden allang zo moeten leven:
http://1.bp.blogspot.com/_7...
Maar in plaats daarvan onderhouden we nog steeds Neanderthalers...
P.
-15-  P.:
Niet alleen in de Bijlmer.
Een groot deel van de jongere buitenlanders die in Amsterdam leven doen aan verheerlijking van de gangstercultuur.
Flipper
-16-  Flipper:
Bezie Nederland als een harde schijf in je PC. Af en toe compleet formatteren... en dan alles weer opnieuw opzetten. Hmmm..., wat drààit ie dan weer lékker hé ?!
Flipper
-17-  :
Als reactie hierop:

<a href="http://www.youtube.com/watc..." rel="nofollow" target="_blank">http://www.youtube.com/watc...</a>

Vind het helemaal geen slecht nummer. Bijzonder mooie beelden ook. Mooi neergezet, niks knulligs aan. (Dat is in Nederland al snel 'n winst :))
Rafiq
-18-  Rafiq:
@Thijs: Inderdaad!
alichemicali
-19-  alichemicali:
Reactie door moderator verwijderd. Lees regels voor discussie.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.