Home > > Herindeling stadsdelen: De terugkeer van het wijkgevoel?

Herindeling stadsdelen: De terugkeer van het wijkgevoel?

Als mensen vragen waar ik woon en ik vertel ze 'Bos en Lommer', dan zijn er twee mogelijkheden: Of ze vragen me 'of dat niet ver fietsen is', of ze geven me te kennen: "Da's kut voor je." Want ondanks dat het hier steeds leuker begint te worden, heeft de Amsterdammer van buiten mijn stadsdeelgrenzen geen hoge pet op van mijn nobele hoekje stad.

Maar als ik het soms probeer met 'Erasmusparkbuurt', dan doen de blikken een stuk aangenamer aan. Niet dat veel mensen weten waar dat ergens liggen mag, maar het klinkt een stuk vriendelijker. De term 'Bos en Lommer' wordt helaas nog steeds geassocieerd met integratieproblemen, verzakkende panden en 'erg ver fietsen'.

Nu Bos en Lommer als dusdanig op gaat houden te bestaan, vraag ik mij af wat ik over een jaar of twee zeg. Vertel ik mensen in de kroeg nog steeds 'Bos en Lommer', zeg ik keurig 'stadsdeel West' of propageer ik mijn buurtje rondom het Erasmuspark nog verder? En indien dat laatste het geval is: zou ik daar dan de enige in zijn?
Afgezien van het centrum, hebben bepaalde buurten van Amsterdam al jaren een sterke eigen identiteit. De Pijp, de Indische Buurt en de Spaarndammerbuurt zijn misschien de bekendste voorbeelden. Maar hoe zal dit zich ontwikkelen in de komende jaren?

Misschien is het zo dat hoe groter het stadsdeel, hoe groter de kans op een sterke identiteit van de buurt? 'Officieel' gezien, zeg ik het zelfs verkeerd. De gemeente spreekt van 'buurtcombinaties', alhoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek daar dan weer anders over denkt.

Het ligt natuurlijk ook aan de hegemonie en de homogeniteit van een buurt. Als ik eens objectief naar Bos en Lommer kijk, dan vormt het Bos en Lommerplein en omgeving het absolute hart van het stadsdeel. Maar die omgeving ligt volgens de kaart in meerdere buurten. Wat zegt iemand die over twee jaar op vijf minuutjes lopen van het Bos en Lommerplein woont, zoals ik? En mocht de Indische Buurt zich blijven ontwikkelen zoals ie dat nu doet, gaan mensen die net erbuiten wonen zich toch ermee identificeren?

Wat dat betreft is de op handen zijnde schaalvergroting een aardig moment om weer eens met vernieuwde aandacht naar de buurten te kijken, en onze relatie daartoe. Gaan we met z'n allen 'Oost', 'West', 'Zuid' en 'Nieuw-West' roepen, of keren we ons juist naar binnen en roepen we 'Landlust', 'Schinkelbuurt', 'De Eendracht' en 'Weesperzijde'? Wie 't weet, mag 't zeggen.
trefwoorden.

27 reacties op "Herindeling stadsdelen: De terugkeer van het wijkgevoel?"

Miriam
-1-  Miriam:
Je bent en blijft gewoon een inwoner van Amsterdam. Al geef je welke naam eraan, Bos en Lommer is een sterke identiteit geworden de afgelopen jaren. helaas altijd negatief in beeld gebracht. Net als in de Pijp, de Indische Buurt of de Spaarndammerbuurt heeft Bos en Lommer minder en meer gewilde plekken om te wonen. Je moet er niet aan denken dat er nu weer een of andere marketing leus wordt ontwikkeld om het woordje Bos en Lommer maar te verbloemen. Het enige wat helpt is mensen er naar toe halen om zelf te gaan kijken.
Dr.D
-2-  Dr.D:
Ooit in de kolenkitbuurt gewoond en ben daar echt juichend weggegaan. Wie daar met plezier woont verstaat waarschijnlijk arabisch èn berbers..
Daar waar geen communicatie mogelijk is, is geen buurt maar een verzameling eilandjes...
HenkvP
-3-  HenkvP:
Wat hebben Stadsdelen Zeeburg, ZuiderAmstel en OudWest gemeen?
Als eerste: Er wonen Amsterdammers. Alle drie de stadsdelen hebben zo hun eigen reputatie. De éérste bestaat uit een gedeelte waar je niet doodgevonden wilt worden en een gedeelte wat een yuppen aantrekkingskracht heeft. De tweede bestaat uit een gedeelte waar je best wel wilt wonen en een gedeelte waar je niet dood gevonden wilt worden of je moet het zien als voorportaal voor Zorgvliet. De derde zal altijd Kinkerbuurt blijven heten.
Als tweede: alle drie worden opgeheven en gaan op in grotere stadsdelen met nieuwe namen. Zal de Amsterdammer een worst zijn want die blijft wonen op de Oostelijke ijlanden, in de Indische buurt, Dapperbuurt, de Watergraafsmeer, OudZuid en de Kinkerbuurt. Echt na 25 jaar heeft geen Amsterdammer, op een enkeling na, over het stadsdeel waar hij woont maar noemt hij de buurt. Wat m.i. de totale minachting voor het bestuurlijke gedrocht wat Stadsdeel heet illustreert.
Henk
-4-  Henk:
[quote]Wat m.i. de totale minachting voor het bestuurlijke gedrocht wat Stadsdeel heet illustreert.[/quote]

Laat John Zwart je maar niet horen. Volgens hem zijn de stadsdelen juist in het leven geroepen zodat je wat te zeggen hebt over je eigen omgeving. Zonder stadsdelen zou je dus niets te zeggen hebben. Toch? John zelf kan dit trouwens vast beter uitleggen dan ik dat kan, toch John?
Dr.D
-5-  Dr.D:
@Henk
Niet op de man spelen.
Dat ze in de stadsdeelkantoren uit hun neus vreten is een feit!
Michiel
-6-  Michiel:
Stadsdelen omdat je daar als burger sneller toegang zou hebben en iets meer te zeggen zou hebben. Wie daarin gelooft is echt een dommie. Je kan die kantoren helemaal niet zomaar binnenlopen, eerst afspraak maken en dan kom je op een wachtlijst. Iemand bellen? Kom nou, dan moet je 14020 bellen. Je kan meer en vaker meebeslissen over je eigen buurt? Nog nooit meegemaakt, ook bestuurders in stadsdelen doen gewoon wat zij vinden dat goed is voor de burger. Ik ben blij met de opheffing, jammer dat het centrum buiten beschouwing is gelaten. Tot nu toe hebben die stadsdelen alleen maar gezorgd voor meer ambtenaren, meer regels en dan vooral eigen regels per stadsdeel. Belachelijk. Kortom het was een leuk werkvoorzieningstraject. Nu gewoon weer aan het echte werk met hoop ik bestuurders die echt iets snappen van politiek en besturen. Niet allemaal van die mensen die het wel leuk vinden en een extra zakcentje bijverdienen. We wonen met elkaar gewoon in ASmsterdam en afhankelijk van je straat noem je de straat en/of buurt. Zo simpel is het.
John Zwart
-7-  John Zwart:
Het is weer zover. Er steekt weer iemand de kop op die denkt dat ik doofstom en blind ben en in een rolstoel door Amsterdam word gereden. Want dan heb je iemand nodig die voor je als tussenpersoon optreedt. Maar ik kan echt zelf praten en schrijven en nog veel meer. Alles wat zogenaamd uit mijn mond door anderen wordt gespuid hier komt geheel voor rekening van de gefrustreerde poster.
Amsterdammer
-8-  Amsterdammer:
Ik woon in Buitenveldert. En Zuid, Nieuw-Zuid of ZuiderAmstel spreekt mij en niemand aan. Als ik Buitenveldert zeg weet elke Amsterdammer waar ik woon en degene die niet weet waar Buitenveldert ligt, is geen Amsterdammer.
HenkvP
-9-  HenkvP:
@amsterdammer: Juist, precies wat je zegt. Dat Buitenveldert nou precies een buurt is in Amsterdam waar ik nog niet dood gevonden wil worden ligt aan mij. Anderen vinden het wellicht een prachtbuurt. Maar elke Amsterdammer weet in ieder geval welke buurt ik bedoel en dat kan je niet zeggen als ZuiderAmstel uit mijn strot weet te persen.
Thijs Roes
-10-  Thijs Roes:
Toch is het grappig hoe het werkt. Ik hoor toch vrij vaak het stadsdeel genoemd als synoniem voor de woonbuurt. En in het geval denkt men aan Oud-Zuid eerder aan bijv de Appollo- en Stadionbuurt dan aan de Pijp.

Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan tegen wie je het hebt. Tegen een geboren Amsterdammer zeg je iets anders dan tegen je tante uit Almelo.

Maar afgezien van wat je op feestje zegt: Ik heb nog nooit mijn buurt benoemd zien worden 'in de buurt'. Er hangen wel posters met 'thuis in bos en lommer', maar niet 'Lekker in de Erasmusparkbuurt'... of zoiets. Zou dat dan ook niet gaan veranderen?
Arnoud de Jong
Laten we de invloed van dit soort ontwikkelingen niet overschatten. De meeste wijknamen bestonden al lang en breed voordat men ooit van stadsdelen had gehoord. Sterker nog, de meeste stadsdelen zijn gemodelleerd naar die bestaande wijken. Ik denk dat al die al jaren bestaande, Amsterdamse wijkbenamingen gewoon blijven bestaan, daar komt geen politieke reorganisatie tussen...
HenkvP
-12-  HenkvP:
Het is inderdaad grappig als je er op gaat letten. Als voorbeeld: De grote advertentie's van woningcorporaties voor verkoop van voormalige huurwoningen gebruiken de Stadsdeelnaam en de makelaars gebruiken juist de buurtnamen. 'De moderne Pijp' 'De gewilde Hoofddorppleinbuurt' 'rustige Bellamypleinbuurt' etc
dirk
-13-  dirk:
Interessante vraag. Woon zelf ook in Bos en Lommer (Erasmusparkbuurt). Hoe groter de afstand tussen mijn gesprekspartner en Amsterdam, hoe abstracter de duiding waar ik woon. Voor een buitenlander woon ik in Amsterdam, voor een niet-Amsterdammer in Amsterdam West en voor een Amsterdammer in Bos en Lommer. Ik denk dat de stadsdeelnamen blijven voor die buurten die geen duidelijke identiteit hebben (de meerderheid in A'dam).
WK
-14-  WK:
.... om van Centrum maar te zwijgen.
Het werkt niet, het heeft nooit gewerkt en het zàl nooit werken.
Het is te groot om dicht bij de bewoners te staan en kan geen belangrijke beslissingen nemen omdat de Centrale Stad dat centrum óók niet los wil laten.
Ook een eenheid als d'Oude Stadt is te groot om werkbaar te zijn.
Stadsdeel Centrum deelt op in vier Regio's, en díé delen weer op in buurten/buurtcombinaties.
Ik woon in het Centrum, ja. Maar is dat op de Oostelijke eilanden, “1012”, de Haarlemmerbuurt, de Plantage, de Weteringbuurt? Toch behoorlijk verschillende wijken met verschillende problemen/charmes.
Misschien moeten we naar aanspreekbaarheid op een gebied ter grootte van een Postcodegebied, of zoiets.
Of gewoon opheffen nu?

Deleverancier van straatnaambordjes kan in zijn handen wrijven; die heeft duidelijk weer een order!
Marrianne
-15-  Marrianne:
Voor het Centrum speelt naar mijn idee nog een hele andere discussie. Immers, daar kunnen bewoners stemmen, maar ondernemers hebben geen stemrecht omdat ze er niet wonen. Dat geeft een heel vertekend beeld. Daarnaast, het centrum is van iedereen. Door nu een apart stadsdeel Centrum aan te houden is en zal nooit duidelijk worden wie nu eigenlijk het voor het zeggen heeft, ergens aan de touwtjes trekt etc.etc. Om het duidelijk te maken zou ik gewoon zeggen, opheffen een apart stadsdeel centrum.
robbert
-16-  robbert:
Bestuurders lopen weg uit de PvdA. Alleen nog Oudkerk over? Misschien een soort van verkiezingsrondje hier op dit weblog maken? Laat Ai Amserdam vast nadenken over leuke afscheidsdag voor Iping.
Herbert
-17-  Herbert:
@Marrianne,

Het probleem wat jij schetst speelt overal wel. Niet zozeer in het Centrum. Het is dan ook de taak van de bestuurders om belangen af te wegen. Volksvertegenwoordigers zijn meer dan alleen maar belangenbehartigers van hun kiezers.

In Wallonie is dat een jaar of 10 geleden helemaal verkeerd gegaan. Er was een conflict tussen sportvissers (lokalen) en kanovaarders (toeristen). Beiden gaat nu eenmaal niet gelijk in een smal riviertje. De bestuurders kozen de kant van de sporvissers (stemmers) terwijl de kanovaarders veel meer gebruik maakten van die riviertjes en een substantieel deel van de lokale economie voor rekening namen.
Richard
-18-  Richard:
@Herbert. Hiermee maak je dus heel duidelijk dat het eens afgelopen moet zijn met het clientelisme. Bestuurders moeten ergens voor staan en dat is uitvoering geven aan een visie c.q. hun bestuurlijk vastgesteld plan. Maar welke visie heeft het stadsdeel Centrum eigenlijk? Dat is dus waarom Iping ook maar wat doet, alle partijen probeert te bedienen. Dan word je vanzelf een kop van jut. Let maar op, wie er ook stadsdeel voorzitter zal zijn/worden, dat overkomt iedereen. Bestuurder zijn is inderdaad heel wat anders dan buurtwerker spelen. Daar hebben niet alleen de bestuurders een handje van maar ook de Raadsleden. Zwalkend van het ene naar het andere smeulend vuurtje. Dan is het ook zo gek niet dat mensen zelf het heft in handen nemen.
Henk
-19-  Henk:
@HenkvP
Dat Buitenveldert nou precies een buurt is in Amsterdam waar ik nog niet dood gevonden wil worden ligt aan mij. Anderen vinden het wellicht een prachtbuurt.

Hahaha, inderdaad. Geweldige buurt! Lekker rustig fietsen door de van Nijenrodeweg en 2 grote parken naast je (amtelpark en amsterdamse bos, okay, die laatste is technisch gezien geen 'park' maar toch). Eenvoudig maar leuk winkelcentrum (groot gelderlandplein) en de 5 en 51 die je een oogwenk naar het centrum of stadshart Amstelveen brengen. Als klap op de vuurpijl zitten er ook nog eens de meeste koreaanse restaurants van heel Amsterdam (lees, zo'n beetje allen sinds die op marnixstraat weg is).

Nee, helemaal niet verkeerd daar. Enige mogelijke punt van kritiek is misschien dat er toch wel heel erg vaak vliegtuigen overkomen, maar dat went echt en dan hoor je ze amper meer. Okay, en de jaren 60/70 flatjes mogen zo langzamerhand wel eens vernieuwd gaan worden :P
HenkvP
-20-  HenkvP:
@Richard: spijker op de kop! Er was en er is geen visie bij Stadsdeel Centrum. Een ongewild Stadsdeel, waar de Centrale stad heel veel over te zeggen heeft.(gelukkig) Ongelukkig dat de raad dit stadsdeel niet per 2010 laat ophouden te bestaan. Want laten we nou eerlijk zijn: alles wat maar een beetje belangrijk is is uit handen genomen van de deelraad: Damrak, de Beurs, de Wallen, Meester Visserplein, Weesperstraat, Ijoevers. Oosterdokseiland Zelfs de huisvesting van de raad en de ambtenaren behorende bij het stadsdeel is bij de Centrale stad. Een spek en bonen deelraad die alleen maar ergernis veroorzaakt.
Marjolein
-21-  Marjolein:
En nu lopen ook nog eens bestuurders/wethuders weg bij zowel het stadsdeel als de centrale stad. Je moet je afvragen wat je er allemaal voor terugkrijgt. Daarom, hef alsnog het stadsdeel centrum op en laat er de komende vier jaar eens echte bestuurders opstaan.
HenkvP
-22-  HenkvP:
Werner Toonk, die zelf opstapte als bestuurder bij OudWest voordat hij weggestuurd zou worden staat op plaats 8 bij de VVD voor de raadsverkiezingen. Niet gek: opstappen in nov, wachtgeld vangen zonder sollicitatieplicht en wachten tot je misschien in de gemeenteraad gekozen wordt. Onder de noemer: ik ga hogerop:
zie:
http://www.ad.nl/ad/nl/1041...
HenkvP
-23-  HenkvP:
@ Marjolein: Het spijt me voor je, weer een plucheplakker ipv een bestuurder. Toonk is dezelfde man waarvan gisteren in de Spits verteld werd dat het een arrogante man is die zijn stukken niet leest en beveiliging roept als hem dat verweten wordt.
Sjors
-24-  Sjors:
Ja hoor, nu is het echt definitief, mevr. Iping komt na de verkiezingen niet meer terug. Ook mevr.Codrington niet. Goh wat moet die Koldenhof zich prettig voelen. Maar, of hij herkozen wordt dat zal de kiezer bepalen. Zie wel dat hij er alles aan doet om in de gunst van de kiezer te komen. Maar, wie komt er nnu terug in stadsdeel Centrum? Zijn er wel capabele bestuurders te vinden? Ik zou niet weten wie, iemand anders wel?
HenkvP
-25-  HenkvP:
Een ieder kan bestuurder worden van dat Stadsdeel, je hoeft maar over een paar kwaliteiten te beschikken: zelfingenomenheid, arrogant, karakterloos, gevoelloos, visieloos, doof, bord voor je kop en olifantenhuid en wanneer je in verlegenheid gebracht wordt: weg kunnen duiken achter pr-mannetje Boon. En een rekenmachine kunnne bedienen wanneer je wachtgeldregelaar wordt.
Philip Nijman, Bos en Lommer, Amsterdam
-26-  Philip Nijman, Bos en Lommer, Amsterdam:
Goedemorgen buurtgenoot. Niet zo hard, zo meteen zitten de terrassen bij Luim, Fossa en Mozaiek vol, moet je over de hoofden heen lopen bij Mercator plaza en kunnen al Turkse pizzabakkers het werk niet meer aan.
Ben Notmeijer - Oregon-USA
-27-  Ben Notmeijer - Oregon-USA:
Voor de meeste Amsterdammers maakt het geen fluit uit volgens mij bescheiden mening blijft men gewoon zeggen en ik zelf ook van, wij wonen in Amsterdam-Oost, Oosterpark buurt of in de Indiese buurt of in de straat waar ik zelf gewoont heb van voor tot even na de oorlogs jaren, Waalstraat Amsterdam Zuid later werd de Rivierenbuurd daarbij genoemd.Waarom men met stadsdelen zit te knoeien is mij een raadsel,maar ik ben dan ook geen stadsbestuurder. good luck !!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.