Maar als ik het soms probeer met 'Erasmusparkbuurt', dan doen de blikken een stuk aangenamer aan. Niet dat veel mensen weten waar dat ergens liggen mag, maar het klinkt een stuk vriendelijker. De term 'Bos en Lommer' wordt helaas nog steeds geassocieerd met integratieproblemen, verzakkende panden en 'erg ver fietsen'.
Nu Bos en Lommer als dusdanig op gaat houden te bestaan, vraag ik mij af wat ik over een jaar of twee zeg. Vertel ik mensen in de kroeg nog steeds 'Bos en Lommer', zeg ik keurig 'stadsdeel West' of propageer ik mijn buurtje rondom het Erasmuspark nog verder? En indien dat laatste het geval is: zou ik daar dan de enige in zijn?
Misschien is het zo dat hoe groter het stadsdeel, hoe groter de kans op een sterke identiteit van de buurt? 'Officieel' gezien, zeg ik het zelfs verkeerd. De gemeente spreekt van 'buurtcombinaties', alhoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek daar dan weer anders over denkt.
Het ligt natuurlijk ook aan de hegemonie en de homogeniteit van een buurt. Als ik eens objectief naar Bos en Lommer kijk, dan vormt het Bos en Lommerplein en omgeving het absolute hart van het stadsdeel. Maar die omgeving ligt volgens de kaart in meerdere buurten. Wat zegt iemand die over twee jaar op vijf minuutjes lopen van het Bos en Lommerplein woont, zoals ik? En mocht de Indische Buurt zich blijven ontwikkelen zoals ie dat nu doet, gaan mensen die net erbuiten wonen zich toch ermee identificeren?
Wat dat betreft is de op handen zijnde schaalvergroting een aardig moment om weer eens met vernieuwde aandacht naar de buurten te kijken, en onze relatie daartoe. Gaan we met z'n allen 'Oost', 'West', 'Zuid' en 'Nieuw-West' roepen, of keren we ons juist naar binnen en roepen we 'Landlust', 'Schinkelbuurt', 'De Eendracht' en 'Weesperzijde'? Wie 't weet, mag 't zeggen.
27 reacties op "Herindeling stadsdelen: De terugkeer van het wijkgevoel?"
Daar waar geen communicatie mogelijk is, is geen buurt maar een verzameling eilandjes...
Als eerste: Er wonen Amsterdammers. Alle drie de stadsdelen hebben zo hun eigen reputatie. De éérste bestaat uit een gedeelte waar je niet doodgevonden wilt worden en een gedeelte wat een yuppen aantrekkingskracht heeft. De tweede bestaat uit een gedeelte waar je best wel wilt wonen en een gedeelte waar je niet dood gevonden wilt worden of je moet het zien als voorportaal voor Zorgvliet. De derde zal altijd Kinkerbuurt blijven heten.
Als tweede: alle drie worden opgeheven en gaan op in grotere stadsdelen met nieuwe namen. Zal de Amsterdammer een worst zijn want die blijft wonen op de Oostelijke ijlanden, in de Indische buurt, Dapperbuurt, de Watergraafsmeer, OudZuid en de Kinkerbuurt. Echt na 25 jaar heeft geen Amsterdammer, op een enkeling na, over het stadsdeel waar hij woont maar noemt hij de buurt. Wat m.i. de totale minachting voor het bestuurlijke gedrocht wat Stadsdeel heet illustreert.
Laat John Zwart je maar niet horen. Volgens hem zijn de stadsdelen juist in het leven geroepen zodat je wat te zeggen hebt over je eigen omgeving. Zonder stadsdelen zou je dus niets te zeggen hebben. Toch? John zelf kan dit trouwens vast beter uitleggen dan ik dat kan, toch John?
Niet op de man spelen.
Dat ze in de stadsdeelkantoren uit hun neus vreten is een feit!
Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan tegen wie je het hebt. Tegen een geboren Amsterdammer zeg je iets anders dan tegen je tante uit Almelo.
Maar afgezien van wat je op feestje zegt: Ik heb nog nooit mijn buurt benoemd zien worden 'in de buurt'. Er hangen wel posters met 'thuis in bos en lommer', maar niet 'Lekker in de Erasmusparkbuurt'... of zoiets. Zou dat dan ook niet gaan veranderen?
Het werkt niet, het heeft nooit gewerkt en het zàl nooit werken.
Het is te groot om dicht bij de bewoners te staan en kan geen belangrijke beslissingen nemen omdat de Centrale Stad dat centrum óók niet los wil laten.
Ook een eenheid als d'Oude Stadt is te groot om werkbaar te zijn.
Stadsdeel Centrum deelt op in vier Regio's, en díé delen weer op in buurten/buurtcombinaties.
Ik woon in het Centrum, ja. Maar is dat op de Oostelijke eilanden, “1012”, de Haarlemmerbuurt, de Plantage, de Weteringbuurt? Toch behoorlijk verschillende wijken met verschillende problemen/charmes.
Misschien moeten we naar aanspreekbaarheid op een gebied ter grootte van een Postcodegebied, of zoiets.
Of gewoon opheffen nu?
Deleverancier van straatnaambordjes kan in zijn handen wrijven; die heeft duidelijk weer een order!
Het probleem wat jij schetst speelt overal wel. Niet zozeer in het Centrum. Het is dan ook de taak van de bestuurders om belangen af te wegen. Volksvertegenwoordigers zijn meer dan alleen maar belangenbehartigers van hun kiezers.
In Wallonie is dat een jaar of 10 geleden helemaal verkeerd gegaan. Er was een conflict tussen sportvissers (lokalen) en kanovaarders (toeristen). Beiden gaat nu eenmaal niet gelijk in een smal riviertje. De bestuurders kozen de kant van de sporvissers (stemmers) terwijl de kanovaarders veel meer gebruik maakten van die riviertjes en een substantieel deel van de lokale economie voor rekening namen.
Dat Buitenveldert nou precies een buurt is in Amsterdam waar ik nog niet dood gevonden wil worden ligt aan mij. Anderen vinden het wellicht een prachtbuurt.
Hahaha, inderdaad. Geweldige buurt! Lekker rustig fietsen door de van Nijenrodeweg en 2 grote parken naast je (amtelpark en amsterdamse bos, okay, die laatste is technisch gezien geen 'park' maar toch). Eenvoudig maar leuk winkelcentrum (groot gelderlandplein) en de 5 en 51 die je een oogwenk naar het centrum of stadshart Amstelveen brengen. Als klap op de vuurpijl zitten er ook nog eens de meeste koreaanse restaurants van heel Amsterdam (lees, zo'n beetje allen sinds die op marnixstraat weg is).
Nee, helemaal niet verkeerd daar. Enige mogelijke punt van kritiek is misschien dat er toch wel heel erg vaak vliegtuigen overkomen, maar dat went echt en dan hoor je ze amper meer. Okay, en de jaren 60/70 flatjes mogen zo langzamerhand wel eens vernieuwd gaan worden :P
zie:
http://www.ad.nl/ad/nl/1041...