Op het eerste gezicht een prima maatregel: bescherm de gokverslaafde tegen zichzelf door gokken onmogelijk te maken, als de gokverslaafde de gokautomaat niet kan bereiken dan zal deze wel moeten stoppen met gokken...
Zal deze maatregel in de praktijk zo uitpakken?
Waarschijnlijk niet. Er is immers een zwart circuit, door de overkoepelende zwarte lijst zullen gokverslaafden eerder hun heil daarin zoeken. Ook het raadslid beseft dat een deel van het gokken plaatsvindt in het zwarte circuit: ''Er schijnen kelders in Bos en Lommer en De Baarsjes te bestaan. Ik heb zelfs gehoord dat er in de PC Hooftstraat boven een winkel een illegaal gokhuis is. We hebben er geen zicht op. Dat illegale gokcircuit moeten we in kaart brengen.''
Kelders in De Baarsjes? Waar of niet, het in kaart brengen hiervan zal een lastige operatie worden. Bovendien wordt een grote opkomende bron van illegaal gokken over het hoofd gezien: het internet.
Illegaal gokken doe je gewoon online.
Als je tegenwoordig een gokje wilt wagen dan heb je de keus uit duizenden websites (Google: online gokken). Klik op een link en je verzandt in een fijnmazig netwerk van betrouwbare goksites die vol staan met leuzen als ''nu 1500 bonus'' en ''uitbetaling gegarandeerd''. Met nog twee klikken kun je een gokje wagen: belastingvrij, alle speltypes, gratis (je bankrekening/creditcardnummer is voldoende), 24 uur per dag en een welkomstbonus: Bingo!
De doorsnee internetgebruiker weerstaat de verleiding en klikt de kleurrijke pop-ups gauw weg. Maar voor een gokverslaafde zijn deze sites een walhalla.
Overigens is online gokken in Nederland bij wet verboden, je mag namelijk geen kansspelen aanbieden zonder vergunning. De Europese Commissie heeft echter besloten dat lidstaten de regels rondom online gokken zelf mogen bepalen. Vandaar dat je als Nederlander dus wel terecht kunt op buitenlandse goksites.
Geen overkoepelende lijst.
Een overkoepelende zwarte lijst is goedbedoeld maar niet effectief. Zolang er een zwarte markt bestaat hebben maatregelen die de keuzevrijheid inperken een hoog 'water naar zee dragen' gehalte: het illegale circuit zal groeien en je raakt het (reeds beperkte) zicht op de gokverslaafden kwijt.
Hoe kun je gokverslaving nu wel effectief tegengaan? Ik waag een gok: gooi de markt open en schaf de zwarte lijsten af. Hierdoor wordt het illegaal aanbod minder aantrekkelijk en kun je makkelijker controleren en reguleren. Internetgokken kan worden tegengegaan door creditcardmaatschappijen te verbieden om transacties van goksites te accepteren (zoals dat ook in de VS gebeurt). Laat de (grote) gokhallen vervolgens een significant percentage van hun winst te besteden aan verslavingspreventie.
Tja, rest nog een fundamentele vraag: dient ons stadsbestuur de burger (nu nog meer) te beschermen tegen gokverslaving of staat het recht op een vrije keuze voorop?
vijf reacties op "Gokje wagen?"
“Ik waag een gok: gooi de markt open en schaf de zwarte lijsten af.”
Je bent toch soms geen liberaal? ;)
Klopt. Maar verschil is wel dat de directe schade van alcoholisten en drugsgebruikers op anderen groter is dan die van gokverslaafden. Beheersen (en bestrijden) van alcohol en drugs ligt dus eerder voor de hand; zoals dit al sinds jaar en dag gebeurt.
@Marjan:
Ja, het loverboy verhaal is inderdaad een voorbeeld waarbij ik me afvraag of er nog zoiets bestaat als 'eigen verantwoordelijkheíd'.