Home > > Achter de ramen

Achter de ramen

Foto's: Arnoud de Jong

Uit de discussie op het artikel Gemeente Amsterdam houdt niet van Korsjespoortsteeg van gastcorrespondent Frans Smit, verrees een uitnodiging van raambordeeleigenaresse Mona om eens te komen kijken bij haar ramen. Daar ging Amsterdam Centraal graag op in. Wat volgt is een drieluik over ons bezoek. Vandaag deel 3.

Toen ik mijn vrouw vertelde dat ik 's avonds naar de hoeren ging, had ik natuurlijk wel wat uit te leggen. Maar ik kon haar geruststellen door te zeggen dat het ging om een diepte-interview voor Amsterdam Centraal. Toen kreeg ik zelfs extra geld voor een versnapering mee. Dus toog ik welgemoed naar de wallen.
Door de opschoningsactie van de gemeente en de berichten in de media was bij mij het beeld ontstaan dat het wallengebied het terrein was geworden van allerlei 'criminogene activiteiten'. Dat zijn activiteiten die de misdaad stimuleren. Kunnen we niet hebben. Weg dus met gedwongen prostitutie, vrouwenhandel en witwaspraktijken. Het oudste deel van Amsterdam moet van álle Amsterdammers zijn en niet alleen van seksbazen, hoerenlopers en dronken toeristen. Kort samengevat was dit mijn mening tot dusver.

We kregen een uitnodiging om ook eens de andere kant van het verhaal te horen, want de raamexploitanten dachten (uiteraard) heel anders over de ingrepen van de gemeente. Onze innemende gastvrouw Mona kent u inmiddels uit de vorige twee afleveringen van ons drieluik. Zij is zelf raamexploitant. En uit haar verhaal komt toch een ander plaatje naar voren.

Streng
Achter de ramenHoe je ook denkt over de prostitutie op de Wallen, of je nu vindt dat die moet worden teruggedrongen of niet, het is toch een beetje eigenaardig dat de gemeente de ramen sluit waar zij juist de meeste controle over heeft. Zonder vergunning kun je namelijk geen kamertjes verhuren en ramen exploiteren. En die vergunningen zijn aan zeer strenge eisen gebonden.
De raamexploitant is verplicht bij beginnende prostituees hun motieven te onderzoeken, hun papieren moeten in orde zijn, drugs in het pand zijn taboe. De exploitant moet zaken registreren als nationaliteit, leeftijd, identiteit, familiebanden, opleiding, talenkennis en een eventueel strafblad.
Je mag dus niet zomaar achter de ramen. En al die informatie moet worden doorgegeven aan de gemeente. Aan een speciale raamambtenaar, stel ik mij voor.

Weinig ruimte
De betrouwbaarheid van de exploitant zelf wordt getoetst aan de wet Bibob, de integriteitsbeoordeling van aanvragers van vergunningen en subsidies.
De invloed van al deze strenge regels en controles vinden hun weerslag in de bepalingen van de huurovereenkomst tussen raamexploitant en de huurster.
Bij legale sekshuizen lijkt mij daarom weinig ruimte voor criminele activiteiten als gedwongen prostitutie en vrouwenhandel. Exploitante Mona heeft bijvoorbeeld gauw genoeg in de gaten of een meisje wordt gedwongen tot prostitutie. Een dergelijk meisje moet 'productie draaien' en maakt daardoor lange werktijden. Zulke dames worden niet geaccepteerd, want het kan de exploitant direct zijn/haar vergunning kosten.

Mooie bedrijfstak
Foto: Arnoud de JongHet lijkt me dus zonneklaar dat de gemeente domweg alleen maar de prostitutie in het wallengebied wil terugdringen, ook de legale. Daarbij wordt naar mijn indruk toch iets teveel de nadruk gelegd op de omstandigheid dat er 'criminogene activiteiten' zouden plaatsvinden. Legale en bonafide ondernemingen in deze mooie bedrijfstak worden op die manier ten onrechte opgezadeld met een crimineel imago.

Juist in dit circuit moet de overheid met zuivere en controleerbare argumenten komen. En dat is voor enige verbetering vatbaar. Het Landelijk Bureau Bibob, dat de integriteitsadviezen uitbrengt, is bijvoorbeeld nu niet bepaald een toonbeeld van transparantie. Zo berichtte ik in 2006 al over het blootcafé Teasers dat op grond van vage en onjuiste vermoedens werd gesloten.

Gaat het stadsbestuur eigenlijk wel eens bij de hoeren op bezoek? Het zal toch wel? Gewoon, ter oriëntatie?
Ikzelf had in elk geval een bijzonder leerzame en gezellige avond.
"Ja, ja, dat zal best..." hoor ik u denken.

Lees ook de andere delen uit dit drieluik:
Deel 1: De hoertjes hebben pluizenbollen van Thijs Roes
Deel 2: Een ander leven van Esther van der Meer


zes reacties op "Achter de ramen"

meneer das
-1-  meneer das:
om die ene meneer mrc alvast voor te zijn: ja, u leest nu alwéér over prostitutie en de Wallen. Dat komt: het is een drieluik. Drie delen dus. Waarvan dit deel 3 is.

Goed geschreven verder hoor, meneer De Jong.
Arnoud de Jong
@meneer das:
Dank u. U neemt ons veel werk uit handen. ;-)
En dank u ook voor de complimenten.
Christiaan
-3-  Christiaan:
Ach, we leven in een tijd waar (lokale) overheden zeer moraliserend zijn geworden. Hoe je moet leven bepalen tegenwoordig ambtenaren. Als je maar heel vaak en veel gaat roepen dat iets crimineel/criminogeen is, dan gelooft iedereen dat op den duur wel. Het leidt ook zo lekker af van andere zaken.
John Zwart
-4-  John Zwart:
Beste Anoud, een zeer objectief verhaal. Misschien is het wel zo dat bestuurders/ambtenaren in deze stad het ene zeggen en het andere nastreven. Niet ongebruikelijk onder bestuurders/ambtenaren.
Wat minder monocultuur vind ik persoonlijk toch wel prettig. Een meubelboulevard bijvoorbeeld vind ik erg deprimerend, eeb rijtje van tien schoenenwinkels maakt me op zijn minst droevig, zo niet depressief. Raam na raam aanbod van vrouwenvlees werkt ook op mij niet zó dat ik plots met verende tred mijn weg vervolg langs okplein, wallen en stegen.
In zoverre ben ik een voorstander van meer beroepen in de binnenstad zonder overkill van één bepaalde branche. Maar de Gemeente moet dat wel met de geëigende middelen willen bereiken en niet met onbewezen verdachtmakingen.
Wilfred
-5-  Wilfred:
Gemeente Amsterdam en dan specifiek stadsdeel Centrum blijven maar uitgaan van de maakbare samenleving. Wat ik nog steeds niet begrijp is het feit dat er geen enkele reactie komt op de vraag hoe het toch kan dat aan de ene kant de gemeente/stadsdeel centrum vergunningen afgeeft en aan de andere kant datzelfde stadsdeel/gemeente Amsterdam deze branches de titel van criminogeen meegeeft.
Ook Geert
-6-  Ook Geert:
Very relaxed and objective writing for someone who has stopped smoking.Het helpt als je genoeg tijd krijgt om te slapen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.