Home > > Spaar de bomen

Spaar de bomen

Oost-Watergraafsmeer - Vandaag is het weer Nationale Boomfeestdag. Overal in de stad planten basisscholieren een boom. Dit is belangrijk, bomen zorgen immers voor een schone lucht. Daarbij hebben bomen ook een sociaal economische waarde. Een groen straatbeeld zorgt voor een fijner leefklimaat en verhoogt de waarde van onroerend goed.

Dit jaar is het thema van de Boomfeestdag Spaar de Bomen. Behalve het planten van nieuwe bomen is het dus ook belangrijk dat bestaande bomen zo lang mogelijk blijven staan. Een ieder die uit zijn raam kijkt zal echter opmerken dat bomen tot op heden niet worden gespaard. Zo zijn er in de Spaarndammerbuurt tientallen bomen gekapt, rondom de Coentunnel 500 bomen gekapt (vanwege de aanleg van de tweede Coentunnel), in het Bijlmerpark 8500 bomen gekapt (vanwege de herinrichting van het park) en ga zo maar door...
Bomenkap vindt veelal plaats vanwege economische motieven. Bezwaarschriften, buurtcomités, actiegroepen, pamfletten, petities, emotionele noodkreten aan bestuurders, en groene beleidsplannen wegen niet tegen economische belangen op.

Treffend voorbeeld is de situatie rondom het Amstelstation. Onlangs werd (via een tot voor kort verborgen bijlage op de gemeente website) bekend gemaakt dat er rondom het Amstelstation 225 bomen zullen worden gekapt (pdf). Deze inmiddels meer dan 30 jaar oude bomen moeten wijken voor nieuwbouw. In opdracht van het bewonersplatform heeft stedenbouwkundige Bas Muilwijk jaren terug een alternatief plan (pdf) ontworpen waarin wordt aangegeven dat de bomen wel degelijk kunnen blijven staan. Helaas heeft het stadsdeel Oost /Watergraafsmeer het plan van Bas Muilwijk afgekeurd. Vreemd, uit het bomenbeleidsplan (pdf) blijkt namelijk dat het stadsdeel veel waarde hecht aan groen in het straatbeeld. Door het plan van Bas Muilwijk te verwerpen ondergraaft het stadsdeel dus zijn eigen groene beleid.

Lichtpuntje: vandaag is het kapseizoen weer voorbij. De komende maanden wordt er dus inderdaad een aantal bomen gespaard. Het zou echter mooi zijn als Spaar de Bomen de komende jaren een beleidscredo wordt.

Foto: Wijnand van Poortvliet

zestien reacties op "Spaar de bomen"

brt
-1-  brt:
.....even snel opgeteld 10.000 + bomen ..WEG....dit verdeeld over de stad, je moet natuurlijk wel begrijpen dat stadsdelen geen haar beter zijn dan b.v. grote bedrijven, wel je -imago - zo groen mogelijk doen voorkomen, maar het interesseert ze geel bal zodra het om de Euro's-winst of voordeel gaat, is er weinig over van dat groene denken.... Groen-links wethouder M. Vos, laat het ook een beetje afweten.....Amsterdam simuleert 'groene daken' wel eens een luchtfoto van de Stopera gezien?.....
marc
-2-  marc:
hahah...precies, de Stopera van boven af..één groot grijs plat dak. Mischien wat groen bij die vreselijk lelijke Hoofdingang (amstelzijde), of bij het voorliggend armoedige pleintje compleet met mislukt kuns?t-wat-is-het-eigenlijk-ding.
Leslie
-3-  Leslie:
Mevrouw Vos en haar milieubeleid. Whaaaaaaa met omroep Llink een groen dak op de Stopera laten zetten maar ondertussen alle vervuilende scooters in de stad rond laten rijden, bomen kappen, groen weghalen, volbouwen al die groene plekken etc.etc. Wat heeft die mevrouw die zonodig perse wethouder wilde worden in Amsterdam nu eigenlijk allemaal klaargemaakt. Op het doorknippen van een paar lintjes bij welzijns organisaties echt helemaal niets. Jawel, andere landen opzadelen met een giga vervuiling door een schip wat zogenaamd niet tegengehouden kon worden.
pef
-4-  pef:
..leuk die postzegelsparkjes! ......waardan?
Guus
-5-  Guus:
Ik herinner me nog de toen kandidaat-wethoudster zijnde Marijke Vos op de hoek van de Bilderdijkstraat en het Kwakersplein...

Ik herinner me nog de VVD-stadsdeelwethouder in Oud West die niet over de iepenkap maar helaas over de koopzondag struikelde...

Bomen groeien niet tot de hemel, de carrières van ambitieuze stadspolitici doen dat helemaal niet...

@Pef
Eén van die postzegelparkjes is het Bilderdijkpark.
Bart
-6-  Bart:
Het 'Spaar de bomen'plan is natuurlijk heel erg leuk, innoverend en wat mij betreft gewoon noodzakelijk, maar daar heeft de politiek, m.n. de plaatselijke, bijzonder weinig boodschap aan... Men doet wat men wil, en ach die bomenactivisten hebben toch ook weer hun 'ding'.
Heel veel 'opleuken' van iets wat de gemeente zelf ter hand zou moeten nemen: behoud van bomen die op grond van groei, ouderdom of ziekte NIET gekapt hadden hoeven worden. Dus gewoon mooie, grote of beeldbepalende bomen. Niks mis mee, behalve bij de gemeentelijke administratie, die schept er een satanisch genoegen in om alles wat mogelijk oud, scheef of wrak is, onverbiddelijk om te zagen(als de dood dat er een omstander door getroffen wordt: dood)...
Een soort Chainsaw massacre...
Vervolgens is het heel erg leuk recreeren in de befaamde 'postzegelparkjes'met 1 bankje, zeer veel steenwoestijn (leuk voor de kids) en maximaal 1 speeltoestel (zeer verantwoord, een 80-jarige met alzheimer kan er nog mee overweg. Daar moeten onze kinderen het mee doen...
Een echt PARK, met bosjes waar je je in kunt verstoppen, een soort doolhof, hoge bomen, waardoor het lijkt dat je in het oerwoud bent, en veel meer van dit soort voor normale mensen intrigerende zaken worden in de kiem gesmoord..
En de bomen zijn bij voorbaat de dupe...
pef
-7-  pef:
@Guus, het bilderdijkplantsoen/parkje is er al heeeeel lang, Mevrouw Vos (we zien d'r nooit) was niet van de buis te slaan toen ze in de Tweede Kamer zat voor Groen Links....maar als Wethouder is ze drukker met daklozen in Marokko,de stokpaardjes van Links kan ze er hier ongestoord doordrukken......
Guus
-8-  Guus:
@Pef
Je hoeft voor mij Marijke Vos niet aan te vallen want ik vind haar niks. Datzelfde niks vind ik de hele (stadsdeel)politiek. Het is tòch te indioot voor woorden dat alle stadsdeelvoorzitters PvdA-ers zijn...
Jan Stender
-9-  Jan Stender:
Indioot?
Guus
-10-  Guus:
@Jan Stender
Sorry voor de tikfout. Inderdaad, moest 'idioot' zijn. Hoeveel taal/tikfouten maakt u zelf gemiddeld per posting? Eerder tien dan vijf. Het lijkt me niet zinnig om de discussies hier met dat soort onzin verder te bevuilen. Een prettige voortzetting van deze avond.
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
@Guus:
Wel altijd op andermans tikfouten letten,maar nu ziet iemand een tikfout van jou,en daar mag niks van gezegd worden?
Liever 10 tikfouten dan ontelbare onzinnige reactie,s van ene Guus
Of was het Ab van Abcoude?
Inderdaad niet zinnig,om dit forum te bevuilen,met je onzin
Dus blijf on topic,en ga niet andermans reactie,s na snuffelen
Guus
-12-  Guus:
@Redactie
Ik verzoek u onder dit item de reacties 18 maart 20.19 uur, 21.44 uur, 22.53 uur en deze te verwijderen aangezien ze helemaal niets toevoegen aan deze discussie, daarbij mij onregelementair lijken te zijn. Bijvoorbaat hartelijk dank, vriendelijke groet.
Jan Stender
-13-  Jan Stender:
Een van de reden dat ik verhuist ben naar Enschede,is dat ik een natuur liefhebber ben,en zag de laatste tijd met lede ogen aan,hoe op diverse plaatsen in Amsterdam bomen gekapt werden
Vroeger vond ik de Klaprozenweg mooi,met al die bomen aan beide kanten van de weg
Wat is het nu,een kale weg,zonder enige uitstraling
Nee,hier vlakbij vind ik nog prachtige bossen
abn
-14-  abn:
Huizen zijn belangrijker dan bomen. Het is niet erg als er af en toe wat bomen worden gekapt zodat er meer mensen kunnen worden gehuisvest. Huizen leiden tot een grotere welvaart dan bomen.
rogier
-15-  rogier:
ABN, huizen zijn net zo belangrijk als bomen. Beetje zielig als je meent dat huizen leiden tot meer welvaart.
Rafiq Friperson
-16-  Rafiq Friperson:
@Leslie: leuk zogenaamd links beleid inderdaad.
@Rogier: helemaal mee eens. Welvaart is breder dan alleen maar economisch rendement (huizen bouwen). Veel groen, schone straten een prettige leefomgeving etc. zijn minstens even belangrijk voor de welvaart als extra huizen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.