Amsterdam - Amsterdam kampt al jarenlang met een tekort aan studentenwoningen. De gemiddelde wachttijd voor een kamer is zon 1,5 jaar. Studenten die echter iets leuks willen (eigen douche, fijne locatie) vinden dit met een beetje geluk vlak voor hun afstuderen. Dit tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen, de gemeente draagt hier een steentje aan bij.
In 2004 en 2005 werden aan de Houthavens in Westerpark, de NDSM werf in Noord en de Wenckebachweg in Oost in totaal zon 2500 zelfstandige studentencontainers geplaatst. Dit was een schot in de roos, de containers zijn ruim, kleurrijk en voor alle partijengoedkoop. Helaas zullen de containers tussen nu en eind 2010 weer verdwijnen. Deze moeten namelijk wijken voor nieuwbouwprojecten. Hierdoor zullen tot 2010 zon 2500 studenten hun woonruimte kwijtraken.
De gemeente heeft dit probleem in 2004 al zien aankomen. Tot eind vorig jaar is er echter niet nagedacht over oplossingen. Dit blijkt maar al te goed uit de plannen die eind december zijn bekendgemaakt: de blokkendozen aan de Houthavens worden voor september 2009 opgesplitst en verplaatst. Een deel van de blokkendozen wordt ergens op het Zeeburgereiland gedropt, een ander deel aan de ring in Oud-Zuid. De blokkendozen kunnen wederom voor maximaal 5 jaar op deze locaties blijven. Wat er daarna gebeurt is nog onbekend.
De studenten op de NDSM werf en aan de Wenckebachweg leven in onzekerheid. Bekend is dat een deel van de legoblokken op de NDSM werf tot mei 2009 blijft staan, een ander deel tot februari 2010. De legoblokken aan de Wenckebachweg moeten voor eind 2010 verdwijnen. Wat er daarna gebeurt is eveneens onduidelijk.
Dat er voor wordt gekozen om studenten te huisvesten in containers is best. Maar kunnen deze containers niet op zijn minst nog eens 5 jaar blijven staan? En als de containers toch moeten verdwijnen kan er dan ruim op tijd een vastomlijnd alternatief aan debewoners worden gepresenteerd? Gezien de huidige economische situatie kunnen de grootschalige nieuwbouw woningprojecten wel een paar jaar wachten. Daarbij maken legoblokken en studenten elke wijk veel gezelliger!
Foto: Howlinhill
Toen de containers in 2004 in Westerpark werden gezet, was afgesproken dat het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam voor een alternatieve locatie zou zorgen. Zoals je ook beschrijft zijn er inmiddels twee locaties op het oog. Het is wel even de vraag of deze op tijd klaar zijn. Het slechte nieuws is dat ook deze locaties alleen maar voor 5 jaar kunnen worden gebruikt. Dit is het gevolg van het
feit dat een procedure om te komen tot een permanente bestemmingswijziging erg ingewikkeld is en vol met juridische
valkuilen zit. Het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk in de Houthaven is onlangs ter visie gelegd. Het opstellen hiervan heeft drie jaar gekost. Dit is de reden dat er vaak gekozen wordt voor een tijdelijk bestemmingswijziging, maar dat is dus helaas maar voor vijf jaar.
Rolf Steenwinkel
Stadsdeelwethouder Wonen
Westerpark