Home > > Laat die containers lekker staan!

Laat die containers lekker staan!

Foto: Howlinhill (Flickr)

Amsterdam - Amsterdam kampt al jarenlang met een tekort aan studentenwoningen. De gemiddelde wachttijd voor een kamer is zon 1,5 jaar. Studenten die echter iets leuks willen (eigen douche, fijne locatie) vinden dit met een beetje geluk vlak voor hun afstuderen. Dit tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen, de gemeente draagt hier een steentje aan bij.

In 2004 en 2005 werden aan de Houthavens in Westerpark, de NDSM werf in Noord en de Wenckebachweg in Oost in totaal zon 2500 zelfstandige studentencontainers geplaatst. Dit was een schot in de roos, de containers zijn ruim, kleurrijk en voor alle partijengoedkoop. Helaas zullen de containers tussen nu en eind 2010 weer verdwijnen. Deze moeten namelijk wijken voor nieuwbouwprojecten. Hierdoor zullen tot 2010 zon 2500 studenten hun woonruimte kwijtraken.

De gemeente heeft dit probleem in 2004 al zien aankomen. Tot eind vorig jaar is er echter niet nagedacht over oplossingen. Dit blijkt maar al te goed uit de plannen die eind december zijn bekendgemaakt: de blokkendozen aan de Houthavens worden voor september 2009 opgesplitst en verplaatst. Een deel van de blokkendozen wordt ergens op het Zeeburgereiland gedropt, een ander deel aan de ring in Oud-Zuid. De blokkendozen kunnen wederom voor maximaal 5 jaar op deze locaties blijven. Wat er daarna gebeurt is nog onbekend.
De studenten op de NDSM werf en aan de Wenckebachweg leven in onzekerheid. Bekend is dat een deel van de legoblokken op de NDSM werf tot mei 2009 blijft staan, een ander deel tot februari 2010. De legoblokken aan de Wenckebachweg moeten voor eind 2010 verdwijnen. Wat er daarna gebeurt is eveneens onduidelijk.

Dat er voor wordt gekozen om studenten te huisvesten in containers is best. Maar kunnen deze containers niet op zijn minst nog eens 5 jaar blijven staan? En als de containers toch moeten verdwijnen kan er dan ruim op tijd een vastomlijnd alternatief aan debewoners worden gepresenteerd? Gezien de huidige economische situatie kunnen de grootschalige nieuwbouw woningprojecten wel een paar jaar wachten. Daarbij maken legoblokken en studenten elke wijk veel gezelliger!

Foto: Howlinhill


acht reacties op "Laat die containers lekker staan!"

Rolf Steenwinkel
-1-  Rolf Steenwinkel:
Kunnen de containers in de Houthaven niet nog eens 5 jaar blijven staan? Terechte vraag, maar het antwoord is simpel: nee. Dit is bepaald in de Wet Ruimtelijke Ordening. Deze wet biedt slechts de mogelijkheid om een bepaalde locatie slechts voor 5 jaar een andere bestemming te geven. De wetgever heeft ervoor gekozen geen verlengingsmogelijkheden aan gemeenten (en stadsdelen) te geven. Na vijf jaar vervalt de tijdelijke woonbestemming in de Houthaven en heeft het weer zijn oorspronkelijk bestemming: haventerrein.

Toen de containers in 2004 in Westerpark werden gezet, was afgesproken dat het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam voor een alternatieve locatie zou zorgen. Zoals je ook beschrijft zijn er inmiddels twee locaties op het oog. Het is wel even de vraag of deze op tijd klaar zijn. Het slechte nieuws is dat ook deze locaties alleen maar voor 5 jaar kunnen worden gebruikt. Dit is het gevolg van het
feit dat een procedure om te komen tot een permanente bestemmingswijziging erg ingewikkeld is en vol met juridische
valkuilen zit. Het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk in de Houthaven is onlangs ter visie gelegd. Het opstellen hiervan heeft drie jaar gekost. Dit is de reden dat er vaak gekozen wordt voor een tijdelijk bestemmingswijziging, maar dat is dus helaas maar voor vijf jaar.

Rolf Steenwinkel
Stadsdeelwethouder Wonen
Westerpark
Peter
-2-  Peter:
goede inhoudelijke reactie, top!
Rafiq
-3-  Rafiq:
@Rolf: dankjewel voor de toelichting. Ik begrijp dat het door een hoop ingewikkelde wetten en procedures juridisch onmogelijk is om deze locaties langer dan 5 jaar als woonbestemming te gebruiken.

Feit blijft dat het erg lang heeft geduurd voordat het Ontwikkelingsbedrijf nieuwe locaties voor de containers aan de Stavangerweg op het oog had. Dit geeft aan dat studentenhuisvesting niet hoog staat op de Amsterdamse politieke agenda. Bestaande projecten verdwijnen en de bouw van nieuwe projecten blijft achter. SP gemeenteraadslid Hans Bakker heeft hier in juli terecht schriftelijke vragen over gesteld.

Het is nu dus afwachten of deze locaties op tijd (1 september) klaar zullen zijn. Overigens zijn er ook nog geen alternatieve locaties voor de containers aan de NDSM werf en de Wenckebachweg.
Björn Roubos
-4-  Björn Roubos:
Ik ben bewoner van de Stavangerweg, en zoals in de communicatie met de Key wordt gezegt zijn de nieuwe containers op Zeeburgereiland gereed per 1 juli.

Daarnaast verbaas ik mij na het lezen van de regel van de 5 jarige tijdelijke wijziging van het bestemmingsplan van haventerrein naar woongebied.

Ten eerste: als het nieuwe bestemmingsplan Houthavens onherroepelijk wordt is het sowieso een woongebied.

Ten tweede; Locatie NDSM is inmiddels verlengd tot 2014. Weer met 5 jaar, dus het zou wel moeten kunnen.

Met vriendelijke groet,

4e jaars student architectuur
Rafiq Friperson
-5-  Rafiq Friperson:
@Björn Ja, die brief van de Key heb ik ook ontvangen, maar dat wil ik nog wel eens zien gebeuren voor 1 juli. Inderdaad wel merkwaardig dat de locatie wederom een woongebied wordt. Er zullen wel andere belangen spelen.
Richard
-6-  Richard:
Natuurlijk spelen er andere belangen. Bouwen is van een andere orde dan het neerzetten van tijdelijke containers. Rolf Steenwinkel meldt dat er procedures liggen die lastig zijn. Maar hij vergeet te melden dat het bestemmingsplan voor de Houthavens tig keer is veranderd. Het is wel degelijk mogelijk om uitstel te krijgen. Dat vergt wat inspanning richting de provincie. Maar ik denk dat Westerpark voorrang heeft willen geven aan de bouw van huizen. Niets mis mee, maar dat moet je wel melden. Transparant besturen heet dat.
Pieter
-7-  Pieter:
Ik ben erg benieuwd waarop gebaseerd wordt dat de containers aan de wenckebachweg voor 2010 weg moeten. Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan dit probleem, maar dergelijke berichtgeving veroorzaakt in de eerste plaats onrust bij bewoners van het genoemde complex.

Volgens de site van de bewonersvereniging kunnen de container woningen aan de wenckebachweg waarschijnlijk tot 2012 blijven staan:
http://www.bewonersverenigi...
Rafiq Friperson
-8-  Rafiq Friperson:
@Pieter Bedankt! Van die info was ik nog niet op de hoogte. En dat klinkt in ieder geval een stuk beter!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.