Home > > Oma, vertel nog eens

Oma, vertel nog eens

Postkantoor
Amsterdam - Wederom zal er een vertrouwd beeld uit onze samenleving gaan verdwijnen. Dit keer de Postkantoren. Nee, niet die postagentschapjes bij een sigarenwinkel, maar het echte grotere Postkantoor.
Nu ben ik bij mezelf eens nagegaan hoeveel keer ik het afgelopen jaar bij het Postkantoor ben geweest en dat is zegge en schrijven zes maal. Een paar keer voor het ophalen van een pakket, een aangetekende brief en voor wat rollen postzegels.
Geld halen en/of storten gebeurt volgens mij door de meeste mensen al vrij veel via het internet. Vreemd geld halen komt nauwelijks nog voor, zeker als je binnen het Europese gebied blijft waar de euro al de norm is.
Maar, toch stemt het even tot nadenken.
De vertrouwde Postkantoren gaan of helemaal sluiten en zullen in de vorm van servicepunten terugkomen bij sigarenwinkels en/of supermarkten. In 2013 moet het laatste Postkantoor zijn deuren sluiten.
Tja, natuurlijk gaat dit mensen weer hun baan kosten, daar is geen ontkomen aan. Het gaat om ongeveer 1800 arbeidsplaatsen. Die mensen zullen vast niet terugkeren bij die op te zetten servicepunten, daar is eigen personeel voor.
Naast het verdwijnen van de Postkantoren wordt per 1 april ook de markt voor postbezorging opengegooid. Nederland loopt hierin vooruit of voorop, want dit hoeft pas in 2011 een feit te zijn.
Dat betekent dat er meer aanbieders kunnen komen die brieven gaan bezorgen. Pakjes werden al veel langer bezorgd door TNT-Post, UPS, DHL en tal van andere pakketdiensten. Daar waren we onderhand wel aan gewend. Weg met de buurtpostbode. Ik ben benieuwd, want nu al krijg ik heel vaak post van andere in mijn brievenbus omdat de post vooraf kennelijk niet goed is gesorteerd of de postbezorger heeft niet zo veel zin in het uitzoekwerk. Ik vraag me dan altijd af hoeveel andere mensen mijn post krijgen, maar dat even terzijde.

Het zal me trouwens niet verbazen als straks die nieuwe postbezorgbedrijven gebruik gaan maken van goedkope werkkrachten om de post te bezorgen. Wie weet vind je dan straks zo her en der wat in achteraf straatjes of bloemperken een bundeltje brieven.
Ik vraag me dan wel af hoe het nu zal gaan met die vertrouwde rode brievenbussen. Zullen die ook uit het straatbeeld verdwijnen of wordt dat een neutrale bus? Wie haalt deze dan leeg en sorteert de post? Kwam zo ineens bij mij op, maar daar zal vast wel iets op gevonden zijn.
Natuurlijk, ook het verzenden van brieven/kaartjes is de afgelopen jaren teruggelopen. Een beetje bedrijf maar ook particulieren misbruiken/gebruiken hier tegenwoordig de e-mail voor.
Kortom, naast het vertrouwde blauw nu ook het verdwijnen van het vertrouwde Rood/Oranje uit het straatbeeld. Ooit internationaal een icoon van vertrouwdheid waar menig buitenlands bedrijf een punt aan kon zuigen en rete-jaloers op was...

zes reacties op "Oma, vertel nog eens"

Guus
-1-  Guus:
In zekere zin stemt het melancholisch. Alles heeft een begin en een einde. De ponskaart, het telegram, de fax, het postkantoor. Zo leuk was het -lange- wachten in die postkantoren niet, helemaal niet toen het onoverzichtelijk werd door de “winkeltjes” met twee stromen waarbij men voor de loketten wel een nummertje moest trekken, voor die winkeltjes niet terwijl men daar terecht kon voor een deel van de handelingen welke ook werden verricht door de loketten. Zowat een jaar geleden ben ik pisnijdig geworden op internetprovider Tiscali/Telfort omdat een klacht alleen maar kon worden ingediend middels een per postduif verzonden wordende brief.
(Amateur)fotografen raad ik aan om binnen niet al te lange tijd alle postkantoren in hun omgeving, stad, streek, te kieken. Voor de rest is het 'Adieu tante Post'.
Fred
-2-  Fred:
@Guus. Er is al iemand die praktisch alle Postkantoren in den lande heeft vastgelegd. Deze man vraagt zich af wat er met de panden gaat gebeuren omdat sommige specifiek als Postkantoor zijn gebouwd. Maar inderdaad wat rest is nostalgie zoals de kop van het artikel eigenlijk al meldt.
Adam Smid
-3-  Adam Smid:
Op zich mag ik hopen dat UPS, DHL en dergelijke in dat gat springen. De meeste pakketbezorgers leven namelijk nog in de jaren vijftig van de vorige eeuw qua ideen over de samenleving, want pakketjes leveren ze alleen af tijdens kantooruren. Dat betekent dat ze vanuit gaan dat er een moeder de vrouw thuis zit om het via internet bestelde waren aan te nemen. Tot dusver betekent dat als het TNT betreft een gang naar hetpostkantoor op zaterdag, en daar dan in de rij staan. Opzichlijkt het me dus best een winstgevend idee om servicepunten in de buurt op te zetten, waar je ook des avonds je spullen op kan halen,en eventueel ook verzenden. En wellicht ook postzegels kan kopen, visvergunningen kan afhalen en meer van dat soort activiteit. Ik vraag me af of de naam “postkantoor” voor dat soort servicepunten al geregistreerd is?
Rene
-4-  Rene:
@Adam, inderdaad de huidige pakketpost is verre van up to date. Ik moet heel vaak nog steeds naar het postkantoor om mijn pakjes af te halen. Vraag me dus af of dat nu anders gaat of dat ik dan bij een servicepunt terecht moet. Er is nog een wereld te winnen. Het zal toch niet zo zijn dat ik dan bij de supermarkt iets af moet gaan halen. Oh ja, bij wie worden nu de postbussen ondergebracht waar je dus ook nog je post kan laten bezorgen? Dus voor al die post die je moet versturen naar een postbusnummer.
Guus
-5-  Guus:
De postbezorging zal er niet beter op worden. Denk maar aan de vele items de afgelopen jaren van AT5 over onbeheerd op straat liggende postkratten. Langzaam maar zeker beginnen we er aan te wennen dat het kopen van één of twee postzegels in een postkantoor niet meer mogelijk is. Die 'boekjes' raakt men kwijt -winst voor TNT- of plakken niet meer zodat er een cellotape overheen moet. Vaak is het me overkomen dat er voor pakketjes niet werd aangebeld, ùren later op de trap het briefje met de leugen vond. Aanbellen betekent even moeten wachten, dat is vervelend als de bestelauto dubbel staat geparkeerd. de straat blokkeert. Dat daardoor de geadresseerde minstens een half uur nodig heeft om naar het postkantoor te gaan, daar te wachten, is een snuggerheid en klantvriendelijkheid welke dat soort lieden missen. De ophaaltijd zal toenemen wanneer er geen postkantoren meer zijn, de verschillende postbezorgondernemingen niet tot gezamelijke afhaaladressen komen.
Aan de andere kant: Enkele jaren geleden schoot ik om 2 uur 's middags wat foto`s op de Dam, om kwart voor 3 mailde ik ze naar Nieuw-Zeeland om 10 over 3 ontving ik een bedankmailtje uit Nieuw-Zeeland. Dat alles zonder dat het iemand een cent had gekost. Fascinerend. Ter vergelijking: Twintig jaar eerder was tante missiezuster in de binnenlanden van Borneo, jarig op 24 april moest de felicitatiebrief vòòr 1 april met een schilderij aan postzegels op de post, rond 8 mei arriveerde het bedankbriefje. Ik denk niet dat veel mensen het voorheen leuker zullen vinden, dus de huidige “ongemakken” voor lief zullen nemen.

@Adam Smid
De huidige CDA/CU houdt de huidige zondagwinkelopstelling tegen, daar waar die is probeert men hem terug te draaien. De helpdesk van Tiscali/Telfort was tot een aantal jaren geleden ook zondags bereikbaar, nu niet meer. M.a.w.: Het zal heel lang duren voordat men in Nederland pakketjes kan ophalen tijdens de uren dat het de klant het beste schikt.

@Rene
Het ophalen van post in supermarkten en sigarettenwinkels is al realiteit. Ik heb er geen bezwaar tegen want daardoor hoef ik niet meer zoveel winkels in en uit, in de rij te staan, voor ook nog een pakje sigartten, wat snoepgoed, een krant, tijdschrift. Is het je opgevallen dat mensen in zulke winkels beduidend vriendelijker zijn dan de vroegere postkantoorlokettisten?

@Allen
Wat vind u het mooist gelegen postkantoor in Amsterdam? Welk kantoor is u het dierbaarst? Voor mij Gerard Terborgstraat. Vooral in de jaren vijftig was de inrichting prachtig. Het enige wat ik na het ter ziele gaan van dit soort kantoren zal missen is die typische postkantorengeur.
pef
-6-  pef:
...Kom al jaren niet meer in een postkantoor...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.