Home > > Open of toch dicht

Open of toch dicht

Winkelen op zondag
Oud-West - Gisteren bleek dat het item winkelen op zondag ja/nee tot het aftreden leidde van een stadsdeelwethouder. Reden: de beste man wilde dit nu eens en voor altijd officieel geregeld hebben in plaats van gedogen. Hier waren zijn medepolitici het echter niet mee eens. Nee, regel is regel en dat is nu eenmaal dat winkels buiten het Centrum of zoals dat zo fraai geformuleerd staat, welke zich niet in een toeristisch regime bevinden, hun winkeldeur op zondag gesloten dienen te houden. Dit hebben die stadsdeelpolitici niet zelf bedacht maar is vastgelegd in een heuse winkeltijden en sluitingsdag beleidsnota, afkomstig van het Ministerie van Economische Zaken. Ik kan me herinneren dat dit ook nog een keer als serieus Kamervraagstuk eerder dit jaar aan de orde kwam. Nooit meer iets over gehoord of vernomen, op wat gemompel van een Christelijke partij na. Geen item dus zou je denken.
Nou daar denken de dames en heren politici in Stadsdeel Oud West heel anders over. Handhaven die wet. Heel merkwaardig en ook een tikkeltje hypocriet, want als je op zondag door willekeurig welk stadsdeel loopt, dus ook in Oud West, dan kun je zien dat vooral de kleinere winkels praktisch allemaal open zijn. En zeg nou zelf, wie wil er op zondag voor het ontbijt nu niet een lekker vers gebakken croissant of vloerkadet. Maar het zijn niet alleen de bakkers, je kan op zondag gewoon je boodschappen doen en/of weet ik veel wat allemaal in huis halen.

In die bewuste winkeltijdenwet staat dat winkels op zondag open mogen zijn, maar dan moeten ze een andere winkeldag hiervoor inruilen. Vaak gaat het dan om winkels waar een religieuze achtergrond een rol speelt. Ik kan me nog uit Den Haag herinneren dat daar op zondag de Joodse winkels open, maar op zaterdag dicht waren. Echter, dit is toch al heel wat jaartjes geleden.

Ik las afgelopen week dat er sterk over wordt gedacht het Ministerie van Economische Zaken maar op te heffen en samen te voegen met het Ministerie van Landbouw. Geen slecht plan, want eerlijk gezegd komt er niet veel zinnigs uit de mond van de Minister van EZ. Ze had toch allang de bewuste nota moeten schrappen en de bevoegdheden over moeten hevelen naar gemeentes. Dat dwingt die gemeentes dan tenminste om daadwerkelijk een eigen standpunt in te nemen. Nu kan er behoorlijk gedoken en met de vinger naar Den Haag gewezen worden. Ik ben er een voorstander van dat ondernemers/winkeliers zelf maar moeten bepalen of ze wel/niet open zijn op zondag. Dat hoort gewoon bij ondernemerschap. Net zo goed of mensen aan een koopavond willen meedoen. Nu met die situatie van stadsdelen is het gewoon idioot, dat iemand die dan net langs de rand van het centrum zit niet open mag zijn en zijn buurman/buurvrouw aan de andere kant wel. Dat kun je eigenlijk niet met droge ogen uitleggen. En zeg nou zelf, wat is er zo toeristisch aan een supermarkt in het centrum. Dat is gewoon makkelijk. Amsterdam wil het toerisme spreiden, nou wat mij betreft hoort daar dan ook een keuze bij om buiten het centrum wel/niet open te zijn. Oh ja, misschien ook niet bij iedereen bekend, maar winkels mogen ongeacht waar ze zitten, elke dag open zijn van 06.00 in de ochtend tot 22.00 uur in de avond. Behalve dan de zondag als je niet in het toeristisch veld thuishoort. Ik heb geen winkel maar een bedrijf en werk regelmatig op zondag. Gelukkig, dat mag! Hoewel, als mijn buurman/vrouw hier aanstoot aan gaat nemen, dan... nee toch?

41 reacties op "Open of toch dicht"

Vinus
-1-  Vinus:
Nel,
Helemaal mee eens. Achterlijk dat anno 2008 allerlei regeltjes die nergens toe dienen nog steeds gehandhaafd worden. Want wie wordt er beschermd met deze regels? Dat moet mij nog eens uitgelegd worden.
En als Amsterdam inderdaad graag mee wil doen met haar grote broers elders in de wereld dan moeten ze de Winkelsluitingswet eens aanpassen cq. afschaffen. Sowieso ook idioot dat ik in het weekend helemaal naar het centrum moet om daar naar een supermarkt te kunnen gaan die open is. De druk op het centrum wordt er alleen maar groter door. Het zou ideaal zijn als de winkels op zondag in mijn eigen buurt ook open zouden zijn.
Michiel
-2-  Michiel:
Inderdaad heel hypocriet van die bestuurders daar in Oud West. Zeker weer een combinatie van Groen Links en PvdA. Gaan zeker zelf ook nooit op zondag boodschappen doen. Te gek dat er nu dus gehadnhaafd gaat worden voor die winkels die nu open zijn op zondag. Ik zou als ik hen was collectief een heel groot bezwaar indienen. Immmers, het is al 10(!) jaar gedoogd. Gewoon open blijven. Wil ik wel eens zien hoe dat dan verder gaat.
Rogier
-3-  Rogier:
Nu dan maar heel snel opheffen dit incompetente Stadsdeel. Wat een stelletje dodo's.
robbie
-4-  robbie:
Eerst moeten de walletjes dicht en nu de ondernemers iets buiten het centrum op zondag niet meer open.Goed gedaan bestuur van oud-west,ga zo door en de naam toerist komt alleen nog in het woordenboek voor.Straks mogen we niet eens meer autorijden op zondag,of helemaal de straat niet op.En dan zeggen ze nog wel“we leven in een vrij en tolerant nederland”
Henk
-5-  Henk:
Beste Nel, je gaat iets tekort door de bocht wat betreft het gebeuren gisterenavond. De goede man zoals jij het stelt heeft zich volkomen vergaloppeerd opdat even allemaal te willen regelen en een toeristische regime in oudwest te creeren. De animo onder de bevolking was veel lager dan ingeschat en onder de kleine winkeliers ook. Uiteraard waren de winkeliers die al jaren open zijn voorstander. Maar gisterenavond werd ook duidelijk uitgeproken dat de onstuimige bestuurstijl van de goede man zeer ernstig werd bevonden zodat de wethouder door de raad afgeserveerd zou worden.
Toonk is daarvoor herhaaldelijke malen gewaarschuwd en heeft uiteindelijk “manmoedig “ de eer aan zich zelf gehouden. Andere aanpak, andere bestuurstijl, en samenwerken met de raad ipv ieder tegen de haren in strijken had het gewenste resultaat opgeleverd. Namelijk winkeliers die al jaren open zijn en 20 tot 30 % van hun omzet halen uit de zondagsopening gelegaliseerd open laten zijn. Wat die beste man wilde is als een boemerang, niet tegen zijn eigen neus maar tegen de winkeliers hun kop geslagen. Poltiek bedrijven betekent kijken naar het resultaat en niet de wijze waarop dat resultaat bereikt moet worden. Ondertussen kunnen de winkeliers hun deuren sluiten per 1 jan en Toonk kan zich beramen op zijn toekomst en de VVD is gewipt. Louter alleen verliezers dus. Alleen kost het de ondernemers hun brood en de inwoners een 2de wachtgelder binnen een paar maanden. Het is te hopen voor de winkeliers met de hulp van MKB Amsterdam dat de gemeenteraad het besluit van de stadsdeelraad vernietigt. Wat zal neerkomen dat de gemeente binnen een paar weken een hoofdpijndossier van oudwest toegeworpen krijgt.
Henk
-6-  Henk:
weer een hoofdpijndossier
John Zwart
-7-  John Zwart:
wat een gedoe voor een vergeten pak suiker op zaterdag
Henk
-8-  Henk:
Lees net de analyse door Bas Soetenhorst in Het Parool en die komt overeen met die van mijn naamgenoot op de de site van Toonk zelf, met die van Daksijs op zijn blog en bovendien maakt Bas duidelijk dat de VVD zelf wilde dat Toonk weg moest(!) Maar wees gerust de ambitie van Toonk ligt bij het worden van tweede man in de gemeenteraad naast Eric van der Burg en die stond gisteren druk te souffleren zo lees ik bij Daksijs en nu in het Parool. Komt allemaal weg goed jongen! Blijft dus over een zeer onhandig optreden kost eigen achterban hun inkomen.
Henk
-9-  Henk:
En even voor de goede orde; ik ben ondernemer en werk ook op zondag. Vrije keuze maar al te graag(!) Hooguit dat je met je directe boven buren een overleg moet hebben hoe je dat kunt doen zonder hinderlijk te zijn. Dat politieke spelletjes op deelraad niveau voor mij persoonlijk heel vervelend uitpakken neem ik ze allemaal heel erg kwalijk. Maar ik wil wel graag man en paard noemen en daar word ik in bevestigd door verscheidene mensen die het toeristisch regime proces in oudwest hebben gevolgd. Wat de een een onstuimige bestuudersstijl noemt noemt een ander gewoon dom gedoe.
Dr.D
-10-  Dr.D:
*Mompelt iets over VOC en mentaliteit...*
Nel de Jager
-11-  Nel de Jager:
@Henk. In mijn stuk wil ik het niet hebben over partij politieke zaken maar wil ik simpelweg de opening op zondag aan de kaak stellen. Dat Werner Toon misschien wel eens dit of dat, het zal mij een worst zijn. Welke politieke spelletjes er allemaal gespeeld worden en/of zijn, het zal best. Geeft nog meer aan hoe verziekt een en ander soms kan zijn. En dat allemaal over de hoofden van bewoners heen. Laten we gewoon eens nadenken over die zondagsopenstelling in stadsdelen. Jaren gedoogd en dan nu plots handhaven. Dat kun je volgens mij niet verkopen.
Sigi
-12-  Sigi:
Alleen al de onzin om over “zondagsopening” te spreken, we hebben het toch ook niet over maandagsopening etc. Werknemers worden beschermd door de arbeidswet qua werkuren per week, “eigen bazen” moeten het zelf maar weten, daarom ben je eigen baas. Ik vind het gewoon niet te geloven dat dit anno 2008 nog een item is.
Sascha
-13-  Sascha:
Redenatie van SP en PvdA dat de zondagse opening slecht zou zijn voor de kleine winkels. Wat bedoelen die lui eigenlijk? Nee, nu niet open en dan gaan die zogenaamde sociale bewoners en politici allemaal naar de super in het centrum. Ja, dat is sociaal. Bekijk het zou ik zeggen, ga gewoon open op zondag als je dat wilt. Het zijn de eigen uren van ondernemers en als ze personeel kunnen vinden dan is dat ook hun zorg en zaak. Stelletje hypocriete bestuurders inderdaad. Wel opvallend, Bouwe Olij, sinds kort stadsdeelvoorzitter in Oud West, was al een dwarsligger in de gemeenteraad van Amsterdam. Niet voor niets voortijdig weggegaan als raadslid en probeert nu als een Breznef zijn gram te halen. Bah, weg met dat stadsdeel.
Suffie
-14-  Suffie:
Sascha, er zijn nog steeds winkeltjes waarin bijvoorbeeld een echtpaar of misschien maar één man de scepter zwaait. Het wettelijke regeling voor een zondagsopening of -sluiting betekent dat deze mensen de boel rustig een dagje dicht kunnen doen om iets anders te doen, zonder bang te zijn dat ze inkomen mis lopen omdat anderen wél open zijn.

Uiteraard is het wel zo dat als die hele Overtoom straks vol zit met grootgrutters, witwassers en franchisers, die hele zondagsluiting geen item meer is. Willen we dat?
Raoul
-15-  Raoul:
@Suffie. Allemaal grootgrutters op de Overtoom? Daar heb je nu een bestemmingsplan voor, kun je via dit instrument regelen. Witwassers/franchisers, wat bedoel je. Dus eigenlijk wil je het argument zondag wel/niet open gebruiken om witwassen tegen te gaan? Dat lijkt me een vreemde koppeling. Wat is in jouw optiek witwassen en wie zijn dan de franchisers?
Suffie
-16-  Suffie:
Raoul, jammer dat je niet door de termen heen kunt kijken. Wat ik bedoel is dat de grote bedrijven met een flinke lap geld en personeel geen last hebben van een zondagopening, maar de kleintjes dus wel omdat ze hun sociale leven niet zomaar op de schop kunnen gooien. Als je zaken niet héél goed regelt -en dat willen we dus niet, blijkt uit alle kreten over betutteling en zelfregulatie- hou je straks dus alleen de grotere bedrijven over en kun je straks de vakslagers, groenteboeren en andere kleine ondernemers wel gedag zeggen. Daar had je dus vroeger de Winkelsluitingswet voor.
Raoul
-17-  Raoul:
@Suffie. Nou volgens mij klopt jouw redenatie niet. Die kleine winkels die jij noemt hebben het zonder een zondagsopening ook al moeilijk omdat praktisch iedereen al naar het grootwinkelbedrijf gaat. Dat is dus zo hypocriet aan het nu willen regelen door de dames/heren politici in Oud West. Toen het werd gedoogd ging het toch ook goed? Hoorde net dat ook in stadsdeel Noord iedereen op zondag open mag vanaf januari as. Ze houden daar een proef. Kijk, dat is toch even andere koek. In andere stadsdelen doen de dames/heren politici net of ze het niet weten/zien. Dus.....wat is nu het probleem?
Henk
-18-  Henk:
@Nel dat begrijp ik , maar omdat je je inleiding begon met het verhaal over de beste man Toonk en wat tot zijn aftreden leidde wilde ik een en ander recht zeggen wat betreft de oorzaak van het opzeggen van zijn baan wat wat anders is dan aftreden.
Zoals o.a. uit de analyse van Soetenhorst blijkt.
Henk
-19-  Henk:
Wat betreft het open zijn op zondag:
Ik begrijp uit het Parool dat voorlopig niks veranderd totdat Asscher een gesprek heeft gehad met Olij ergens in januari. Ik concludeer hier voorzichtig uit dat het voor die ondernemers op de Overtoom niet zo en vaart zal lopen
Henk
-20-  Henk:
Maar wat me veel meer plezier doet is dat het MKB Amsterdam de volgende uitspraak doet: MKB-voorzitter Mark van der Horst wil dat stadsdelen de zeggenschap over winkelsluitingstijden wordt ontnomen. Dit is duidelijk een maatje te groot voor ze, het moet bepaald worden door het centrale stadsbestuur in de Stopera. En dat is mijn inziens volkomen terecht.
Gerard
-21-  Gerard:
ha, ha Asscher en Bouwe Olij. Dat is water en vuur. Olij zal zich echt niets laten vertellen door Asscher. Inderdaad de volgende stap in geleidelijke ontmanteling stadsdelen. Weghalen van alle voor heel Amsterdam geldende besluiten. Prima werk alleen zou MKB Amsterdam gewoon wat harder mogen roepen dat ze een voorstander zijn van opheffen stadsdelen. Als oud stadsdeelpoliticus zou Mark van der Horst moeten weten hij hij ooit zelf alles graag in eigen hand wilde houden. Laten we dhr. van der Horst zijn rol in het hele NoordZuidlijn gebeuren niet vergeten.
Suffie
-22-  Suffie:
“Die kleine winkels die jij noemt hebben het zonder een zondagsopening ook al moeilijk omdat praktisch iedereen al naar het grootwinkelbedrijf gaat.”

Groot gelijk, maakt dus die doodsteek ook niet uit. Bedoel je dat?
Michiel
-23-  Michiel:
“Doodsteek” jeetje Suffie doe je ogen gewoon eens open. Volgens mij snap je gewoon niet wat er wordt gemeld en leg je zout op slakken.
Jennie
-24-  Jennie:
De enige grootgrutters op de Overtoom zijn de 2 filialen van AH, voor de rest zijn het allemaal redelijk kleine winkeltjes.
Suffie
-25-  Suffie:
Leg eens uit, Michiel? Als plattelandje heb ik er uiteraard niet zo'n kijk op als jij...
pef
-26-  pef:
Niveau Pipi Langkous -politici
Els
-27-  Els:
...wie gaat er in hemelsnaam voor z'n plezier! winkelen in West.....geen hond, vieze smerige straten vol zwerfvuil, verloederde panden compleet met plastic kozijnen uit de jaren 80, die in geen jaren een lik verf hebben gezien, graffiti all-over, en B-keuze groezelige winkels, en natuurlijk Grill-rooms, Belwinkels en andere ellende.
Mark
-28-  Mark:
@Els. Geen idee waar jij het nu over hebt. Vast de afgelopen jaren met een blindoek voorgelopen.
Suffie
-29-  Suffie:
Els, ben je niet in de war met Boekarest?
Dr.D
-30-  Dr.D:
Is Suffie al een tijdje niet in West geweest?
Els heeft ergens gelijk, vooral door de eenzijdigheid (groentewinkel, groentewinkel, belhuis en koffiehuis)
Zelfde probleem als in de Javastraat.
Jochem Floor
-31-  Jochem Floor:
@ Dr. D: Ik vrees dat u abuis bent. Dit stukje betreft het stadsdeel Oud-West, gelegen tussen Vondelpark en de Hugo de Grootkade, met er tussenin de Overtoom, de Kinkerstraat en de De Clerqstraat; verder tussen Stadhouderskade en kostverlorenkade, met daartussen de Bilderdijkstraat en de JP Heijestraat. Dat gebied dus, met een grote verscheidenheid aan grotere en kleinere winkels en een zeer divers winkelpubliek.
Michiel
-32-  Michiel:
Sommige mensen zien slechts wat ze willen zien en roepen dan maar wat. Dat is vaak het probleem als ergens een standpunt en/of mening over wordt gevraagd. Gevolg: heel veel dingen gaan dan een eigen leven leiden. Op termijn vind iedereen het dan ook zo.
Jochem Floor
-33-  Jochem Floor:
@ Dr. D: En ik vergat nog, met de Ten Katemarkt op de Kinkerstraat. Helemaal top, dus! Oud-West.
Henk
-34-  Henk:
Oudwest is een buurt met een winkelbestand vergelijkbaar met andere buurten of zelfs het Lelystad en Almere, AH, Blokker, DA , Kruidvat, Etos Hema, Bristol, BCC, Scapino, Mycom , Van Haren en verder alle telefoonwinkels die je maar kunt opnoemen en een aantal zelfstandige winkeliers en een dagmarkt die op sommige dagen per week ronduit armoedig is. Gewoon gewoon dus. Een goede uitzondering is de Overtoom waar een aantal interieurwinkels bij elkaar zijn gaan zitten en al jaren op zondag open zijn. Maar het is ook de buurt met het langst braakliggend terrein midden in de stad tbv van idiote plannen voor een stadsdeelkantoor, een voormalige remise die al 10 jaar leeg staat wegens plannenmakerij, verkrotte panden in de Jan Pieter Heije straat waar maar niets aan gedaan wordt en een hele hoek verkrotting op de Kinkerstraat Da Costakade ook een gevolg van plannenmakerij door veelpraters in het stadsdeelbestuur. Zelfs een kinderboerderij die leeg staat.
De winkeliers en marktkooplieden houden de moed er in en misschien wel daardoor ook de bewoners, en deze dagen is er dan ook volop feestverlichting te bewonderen en kerstliedjes te beluisteren in de Kinkerstraat en op markt. Complimenten voor hen die dit mogelijk maken. En wat doen de veelpratertjes? Die zetten een kerstboom op het Kwakersplein, hangen het vol met lampjes maar die leds laten branden ho maar! Terwijl er toch echt 2 dagen door een firma uit Noord aan gewerkt is. Een aanfluiting! Maar meer dan dat, een belediging naar de betalende inwoners.
Gerard
-35-  Gerard:
Inderdaad, Oud West is een stadsdeel met winkels zoals er zoveel zijn in Amsterdam. Niet echt bijzonder. De Kinkerstraat probeert al jaren een stuk “grandeur” te verkrijgen, maar dat lukt niet echt. Twee zijden van de Kinkerstraat zijn echt drama's. De Clercqstraat heeft het ook niet en de Bilderdijk net zo min. Tja de Overtoom heeft een paar meubelzaken maar helt echt niet over. Het valt dus echt allemaal wel mee en ik zou niet weten wat je er als toerist zou moeten zoeken. Toerist in de zin van mensen van buiten Amsterdam. Laat staan de buitenlandse toerist. Een hoop gekwijl dus over de toeristische bijzonderheid waardoor de winkels zeven dagen van de week open zouden moeten zijn. Gewoon winkels voor mensen die wonen in Oud West. Misschien dat ze nog bewoners halen uit de Baarsjes, maar dan heb je het wel gehad. In de Baarsjes is het helemaal huilen met de pet op. Daar heb je heel veel belwinkels en heel veel groentenwinkels en bakkers. Waar hebben we het dan eigenlijk over?
Henk
-36-  Henk:
Als consument ben ik een groot voorstander van vrije openingstijden, laat winkeliers/ondernemers dat zelf uitzoeken. Kijk hoe het is andere europese steden die een zondagochtend opening kennen; bakkers, traiteurs, specialiteitenwinkels, drankwinkels . Heerlijk! Hoeveel Belgische en Franse steden kennen wel niet een zondagochtend markt. Prachtig! Vis halen op zondagochtend bijvoorbeeld. Maar de keerzijde bij ons is dat vooral de winkelketens die een hele sterke positie hebben verworven in deze stad daarvan profiteren door middels bijbaantjes goedkoop personeel in te zetten en de zelfstandige winkelier die al veel uren werkt nog meer moet gaan werken als hij de concurrentieslag aan wil. Daarnaast kunnen marktkooplieden niet profiteren van een toeristisch regime. Is dat eerlijk tegenover hen vraag ik me zo af. Hoe ik het ook toejuich ben ik toch bang dat in Amsterdam door het vrijgeven een verschraling zal optreden op het gebied van eten en drinken. De Albert Heijnen en de minisupermarkets blijven open, specialiteiten winkels ook wel maar of de gewone kaasboer en de slager het redden?
John Zwart
-37-  John Zwart:
@Henk:
“wel niet” een zondagochtend markt??? wat bedoel je nou: wel of niet.
de franse traiteurs en bakkertjes zijn kleine zelfstandigen die nog klantenbinding hebben omdat de fransen (en ook het bourgondische deel van belgië) nog een eetcultuur hebben die niet helemaal overgoten is met 'fastfood' waarmee de amsterdammer (de nederlander) zich vooral voedt. het effect van volledige vrijheid in alle wijken van amsterdam zal dan ook anders zijn dan we in zuidelijker landen zien. het verband met toerisme lijkt me overigens toch een vaak ten onrechte erbij gesleept argument. het is vooral de 'tijdgeest' die bepaalt wat er gebeurt. helaas is dat in de nederlandse steden een voortgaande verschuiving richting amerikaanse stijl supermarkten waar je desnoods om 3 uur 's nachts kunt winkelen. wie is daar blij mee? als de meerderheid dit niet wil krijgt men geen klanten binnen de deur, dus we hebben wel invloed. ten goede of ten kwade?
Henk
-38-  Henk:
@John Zwart: je hebt gelijk, wel niet is een vreemde zegswijze die niet op zijn plaats is.
Ik bedoelde: kennen een zondagochtend markt.
Henk
-39-  Henk:
Ik heb vandaag boodschappen gedaan op de Albert Cuyp, zeer druk en het leek of de halve provincie besloten had een dagje Amsterdam te doen en de marktprijzen te vergelijken. Grappig is dat Nederland gezegend is met een hoop dialecten en kinderen toch allemaal hetzelfde zijn: ze willen patat en levende kreeften zijn eng. De gigantische heilbot bij een van de viskramen was een trekpleister eveneens de kalkoenen die charmant hun achterste lieten zien bij de poeliers en de ingehuurde showband deed zijn best. Kortom een toeristische trekpleister van jewelste. Waarom valt een markt dan niet onder het toeristisch regime? Gelijke monniken gelijken kappen toch? Marktkooplui zijn toch ook ondernemers?
Ruud
-40-  Ruud:
John Zwartheeft helemaal gelijk als hij de vinger wijst naar de eetcultuur in ons omringende landen. Daar waardeert men kwaliteit en is dus bereidt in plaats van naar de super/fastfood te gaan, de kleine speciaalzaken te bezoeken. Nog iets anders. Nederland is dichtbevolkt met bijna op elke hoek een supermarkt en andere eeetverziekers. Nederlanders zijn Calvinistisch en willen liever goedkoop dan kwaliteit. Ook heeft Nederland nauwelijks ruimte om streekprodukten te leveren op de markten. Onze markten hebben een hoog witte sokken en kleurig onderbroek gehalte. Wat dat betreft kunnen we nog behoorlijk wat leren van onze zuiderburen. Nee, liever vette friet dan een verantwoorde plat du jour. Dus het is hypocriet om nu te melden dat we de kleine winkelier willen beschermen. Daar gaan we dus af en toe naartoe als we iets speciaals te vieren hebben. Voor het merendeel laten we deze winkels links liggen. De zondagsopening gebruiken wij als tijdverdrijf, niet om de kwaliteit te bevorderen. In het centrum zijn op zondag alleen de grootwinkelbedrijven open. Logisch want alle kleine winkeliers zijn al weg. Dan hebben we ook nog eens het oprukkende Blauw van de AHOLD-groep die praktisch alle buurten overheerst. Oh ja, marketn vallen onder een heel andere beleid dan de winkeltijdenwet. Wat dat betreft dateert het marktbeleid uit het jaar honderd voor Christus.
Henk
-41-  Henk:
Wat betreft het oprukkend blauw: enige jaren geleden toen V&D de hoek Clerqstraat Bilderdijkstraat verliet en AH in het pand trok, mocht de winkel niet te groot zijn van het stadsdeelbestuur ivm aantallen vestigingen in oudwest en de concurrentie tov de kleine winkeliers . Inmiddels is deze AH 2x groot geworden is de AH op de Overtoom bij de Pieter Langendijkstraat vergroot, is de AH bij de Constantijn Huygenstraat verhuist naar een 2x zo groot pand en komt AH in de Jan Pieter Heijestraat in de C1000. Oudwest met 30.000 inwoners heeft incl die in Kinkerstraat 5 supermarkten van dezelfde firma. Ondertussen blijft het bestuur (vooral de opgehoepeldeToonk) maar zeggen dat ze voor de kleine ondernemer op komen. En wil je op zondag genieten van deze grootgrutter dan doe je drie keer een koprol en je bent op de Elandsgracht of op het Museumplein. Dat Ahold goede relaties onderhoudt met de stadsdeel besturen kunnen we overigens ook goed zien in Amsterdam Oost. Maar liefst 10 blauwe supermarkten domineren daar het straatbeeld.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.