Home > > "You're from Amsterdààààm? That's so awesome!"

"You're from Amsterdààààm? That's so awesome!"

Van mijn good looks of mijn charme moest ik het niet hebben tijdens mijn recente rondreis door de Verenigde Staten. Neen, slechts het benoemen van mijn woonplaats bleek meestal voldoende om mijn Amerikaanse gesprekspartner in extase te brengen: "Amsterdaaam? No shit? Fucking awesome!"

Nu vind ik het zelf ook bijzonder 'awesome' om in Amsterdam te wonen, maar ik zie nog steeds niet precies waarom Jesse uit Portland, Brad uit San Francisco en Dave uit Denver dat feit verder zo leuk vinden. Het legde me in ieder geval geen windeieren.
Zoals dat meisje in een club in San Francisco. Ze stond jongens van zich af te slaan alsof het vliegen waren. Geen enkele kans, zou je denken. Nu zou ik het in de Jimmy Woo niet hoeven te proberen om te pronken met het feit dat ik uit Amsterdam kom, maar ik dacht dat het me in dit geval misschien wel wat voordeel zou kunnen opleveren.

Ik voelde me bijna vies toen ik het woord "Amsterdam" expres liet vallen in de eerste zin, maar het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. Nee, ze ging alleen naar huis, maar het leverde in ieder geval een mooi verhaal op. Haar zwarte vrienden maakten later op de parkeerplaats nog steeds kleine hupjes van geluk: "Amsterdam man! Fucking Amsterdaaaam!"

Waar dit enthousiasme voor onze stad vandaan komt? U heeft het waarschijnlijk al geraden...

Dope
Zelf hou ik niet zo van blowen, maar dat maakte de gemiddelde Amerikaan die ik op mijn reis tegenkwam geen snars uit. En soms leverde dat nogal bizarre situaties op.

Zoals die keer toen ik in Santa Fe, New Mexico, een fiets naar huis bracht. Ik zat op de ene, en mijn rechterhand omklemde stevig het stuur van de andere. Enfin, u kent de techniek wel.

In de VS kwam het me echter op een stel zwaailichten te staan. Of ik even wilde uitleggen wat ik in vredesnaam aan het doen was? Lang verhaal, maar niets aan de hand, vertelde ik de agent. Ik legde hem uit dat het beeld wat hij zojuist mocht meemaken, een redelijk standaardplaatje was in Amsterdam, de stad waar ik vandaan kwam.

De agent keek me streng aan: "You're from Amsterdam?" Ik knikte vriendelijk terug, en hoopte op een aangenaam gesprek over de Nederlandse fietscultuur. De blik van de agent bleef helaas op stand onweer: "Amsterdam right? You got any weed on you?"

Verschrikt keek ik een vriend van me aan. Had ik dat nou goed verstaan? "Excuse me", mompelde ik verbluft. "Do you have any weed on you," klonk het opnieuw. "Ja nee ik verstond je de eerste keer ook wel," snauwde ik lichtjes.

En dus legde ik de beste man uit dat het feit dat wij wat anders over drugsregulering denken dan de Amerikanen, nog niet betekent dat ik daarom maar een soort drugshandelaar zou zijn. Waarom zou ik in godsnaam wiet uit Amsterdam gaan meesmokkelen, als ik het thuis prima legaal zou mogen doen?

Ik hoorde mezelf preken op de nachtelijke straten van Santa Fé: "Misschien, meneer, zou u het eens aan uw landgenoten moeten vragen. Ik reis al twee maanden door dit land, en overal waar ik kom blowt iedereen zich het apelazarus."

Dat was dat. De agent realiseerde zich de stupiditeit van zijn vraag, en hopelijk ook dat als ik een beetje kwaad in de zin had gehad, hij normaal gesproken gesued zou worden voor discriminatie. "Ja ok ok," mompelde hij schuldbewust. "Dat is nou eenmaal het enige wat ik over die stad weet." Goed. Voor deze keer liet hem gaan. De vraag had ik al tientallen malen gehad van achteloze burgers. Maar van een agent? Die had toch beter moeten weten?

Thuis
Ergens baal ik er wel van dat ik niet meer in de unieke positie van een week geleden zit. Ik probeerde het dit weekend nog even in de kroeg. "Jaja, " riep ik enthousiast door het Amsterdamse etablissement. "Ik woon in Bos en Lommer!" Behalve een snauw dat ik daar snel terug naartoe moest, waren vragende blikken slechts de respons.

Ik ging maar weer zitten en mijmerde weer over m'n glaasje Heineken heen naar buiten. Misschien moet ik nu maar net gaan doen alsof ik uit New York kom. Misschien dat er dan nog eens iemand voor me opspringt...

28 reacties op ""You're from Amsterdààààm? That's so awesome!""

Jaro
-1-  Jaro:
Welkom terug!
Hans
-2-  Hans:
Probeer in plaats van New York eens Beirout, of Kiev. Gewoon, om te kijken hoe mensen uit het grootste dorp ter wereld reageren.
John Zwart
-3-  John Zwart:
Je had die 'cop' natuurlijk ook kunnen vragen of hij wel eens van Rembrandt had gehoord, en of hij wel wist dat New York eigenlijk een kolonie van Holland is. Vertel hem over de Schreierstoren, dat vandaar 'De Halve Maen' uitvoer naar de Hudson. Een beetje missie op cultureel gebied. Tegengif, zo je wilt...
Ja, want het is gelukt, Amsterdam is wereldberoemd, het trekt veel toerisme. Allemaal door de 'uitstraling' van 1012.
Houwen zo, lees ik elders op AC.
brth
-4-  brth:
...dit is precies de reden waarom ik NOOIT zeg dat ik uit Amsterdam kom........gaan ze meteen tegen je aan lopen janken over drugs....zo vermoeiend, alsof elke Nederlander aan de dope zit.
O. Schmidt
-5-  O. Schmidt:
@ John:

Mooi, je hebt het eindelijk door.
Arnoud de Jong
@ O. Schmidt:
Jij nog niet.
HHelvers
-7-  HHelvers:
@Thijs: Oef, daar heb je je goed onderuit gepraat. Hij heeft je weed dus niet gevonden door die opmerking? Die onthoud ik voor het geval dat ik weer stuff bij me heb op reis!
Arnoud de Jong
Haha :).

In een heel ander verhaal was dat wel het geval ja. Het bleek dat een nogal naieve, maar zeer dankbare Amerikaanse vriendin had besloten als verrassing wiet te stoppen in een tas. Later zijn we weer aangehouden, en opnieuw hetzelfde verhaal. Pas een paar dagen later kwamen we erachter dat dat meisje het had gedaan.

Dus inderdaad, het cliche zou waar geweest zijn... maar niet zonder de hulp van een Amerikaan ;)
esther
-9-  esther:
Ik weet nog wel dat ik (lichtjaren geleden) in een trein zat die vanuit Italie naar Amsterdam reed, en dat bij een aantal stations jongetjes gingen meerennen en 'hasj, hasj' riepen, omdat de einbestemming op de wagon stond.. Bizar. Het drugs-en-hoerenimago kleeft al heel lang aan A'dam en zal nooit veranderen.
Kirk
-10-  Kirk:
Ik was drie jaar geleden in Bogota, Colombia. Daar heeft Amsterdam echter een hele andere uitstraling! Daar kennen ze Mokum op de eerste plaats vanwege de Mariaverschijningen.

Okay, drugs hebben ze in Columbia natuurlijk in grotere kwantiteiten als in Amsterdam, maar een door de rk kerk goedgekeurde Mariaverschijning...

ik stond daar echt wel even met een mond vol tanden. En moest snel googelen om meer over dit mij onbekende aspekt van Mokum te weten te komen.
Dr.D
-11-  Dr.D:
Maria Ter Staats?..
ehehehehehe!
Dr.D
-12-  Dr.D:
*stikt bijna*
De grap die al 21 jaar duurt!
[i]Het Comité-Generaal OLVrouw ter Staats is opgericht op vrijdag 10 april 1987.

Zij heeft als doelstelling materiaal te verzamelen, en de onafhankelijke studie naar de verschijningen van de Heilige Maagd in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark te bevorderen.

Tevens wil zij de uitkomsten hiervan openbaren in de MariaBode. [/i]
Suffie
-13-  Suffie:
Volgens mij hebben al die verschijningen wel degelijk iets met het gebruik van drugs te maken...
Kirk
-14-  Kirk:
Neen, dr. D, het betreft hier niet de verschijningen van Onze Lieve Vrouw ter Staats. Hiervan is genoegzaam bekend dat dit een holgrafische projectie was.

Ik doel op de door de Rooms Katholieke kerk officieel goedgekeurde verschijningen van Maria als De Moeder van alle Volkeren!

Die zullen u zeker niet doen stikken, maar hooguit wat sneller doen gaan als lowrider.
Arnaud
-15-  Arnaud:
Leuk geschreven Thijs, en herkenbaar inderdaad!
Thijs Roes
-16-  Thijs Roes:
Hemeltjelief.. Nee, aan Mariaverschijningen had ik nog niet eerder gedacht. En verder ben ik met Suffie, haha :).
Bero
-17-  Bero:
Ik ken het verhaal van amsterdammer zijn en buitenland. Ik kom al 18 jaar in kroatië, en elke keer als ik daar kom en zeg dat ik uit amsterdam kom is het AJAX en WEED en redlight district. Maar ook de vraag of ik wat in me auto heb bij de grens heeft er toe geleden dat mijn auto paar keer overhoop is gehaald.
Marco-Geboren en getogen Amsterdammer
-18-  Marco-Geboren en getogen Amsterdammer:
Thijs, het feit dat jij zo koketteert met het gegeven dat jij in Amsterdam woont, doet me zwaar vermoeden dat jij echt geen geboren en getogen Amsterdammer bent. Beetje last van minderwaardigheidscomplex omdat je blijkbaar in een dorp geboren bent in de provincie en zo graag 'grootsteeds' over wil komen en zooooo blij dat je binnen de A-10 mag wonen dat je t 10 keer per dag gaat roepen?
Je bent niet de enige hoor, dit fenomeen zie ik bij vele import nep-Amsterdammers.
Succes ermee.
Arnoud de Jong
Thanks voor je arrogante geneuzel Marco. Inderdaad weer een nieuwe streep in de kolom “redenen om zo snel mogelijk weer te vertrekken hier!”

Uit je post blijkt meer een meerderwaardigheidscomplex van jouw kant. Best wel treurig eigenlijk.

Verder uberhaupt het stuk gelezen?
marc
-20-  marc:
Van die marco-types - GADVERDAMME!
Marco-ook nep-Amsterdammers zijn welkom
-21-  Marco-ook nep-Amsterdammers zijn welkom:
Beste Thijs, je hoort mij niet 'trots' aan iedereen verkondigen in het dagelijks leven dat ik uit Amsterdam kom. Dat komt omdat t voor mij normaal is. Is zo al mn hele leven. Is gewoon.

T valt mij op dat er een groep mensen die Wel 'trots' te pas en te onpas verkondigd dat ze in Amsterdam (jaja Amsterdam mensen!!!!!) wonen. Dat zal die groep niet per toeval doen. T Calimero-complex valt dus bij hen te zoeken: de import nep-Amsterdammer (liefst met Gooise RRRR ook nog).

T feit dat je deze constatering niet de fijnste vindt, is verder niet mijn probleem. Dat je je mijn opmerkingen aantrekt, bevestigt alleen maar des te meer mijn hypothese. Maar geniet zolang nog van mijn stad. Ook provincialen zijn welkom als t van je kleinheidsgevoel helpt doet afkomen.

En ja ik heb je stuk gelezen. Aandoenlijk en goed je best gedaan.

Prettige feestdagen (ook aan de bezoekers van Amsterdam)!
Rouke (Toch?)
-22-  Rouke (Toch?):
Pc 1012 is niet thè main attraction of Ac hoor, da' zijn: pc's 1012 t/m 1017 on average..

Maar we hebben de bekendheid mede te danken aan de populariteit onder Hollywood/pop. sterren uit die regio.
En dat vergeten wij maar al te vaak.. Stelletje dorpsbewoners.. :-p

Zolang Amsterdam & “NL'se” merken in 'hun films' zitten; zitten wij met veel toeristen, wanneer dat minder wordt, gaat het toerisme hier ook down-wards..

Dus 'n recessie weeg tons extra zwaar, tot het moment dat Chinezen & Indiërs ook massaal aan de alchol & drugs gaan ;-p

tegen die tijd hebben we vast-&-zeker nog veel meer verboden, zoals het “verboden om te fietsen”, “verboden om NL's te spreken”, “verboden om NL's te zijn”, “Verboden om te ademen” & nog allerlei anderen verborden die we kennen uit?? Jawel Hollywoods fantasieën..
ook zo-n import amsterdammer
-23-  ook zo-n import amsterdammer:
Waarom moet die marco zo neerkijken op mensen die het lef hebben in “zijn” stad te wonen? En in het buitenland is het vraag nummer 1, where are you from? Heeft niets met koketteren te maken of met minderwaardigheidscomplex. Ben trouwens zelf ook import amsterdammer geweest voor 14 jaar, op het moment even geemigreerd, maar vind amsterdam nog steeds de mooiste stad van de wereld!
Arnoud de Jong
Als mensen vragen waar ik vandaan kom, dan mag ik daar toch zeker wel antwoord op geven...?

Overigens kan ik je niet serieus nemen als Amsterdammer. Echter Amsterdammers wonen al sinds jaar en dag in Almere... Dat weet iedereen.
Jan Stender
-25-  Jan Stender:
Deze voormalige Amsterdammer woont sinds enige tijd in Enschede
Jerry Istendael
-26-  Jerry Istendael:
@Redactie
Kan de om 20.18 uur geplaatst volledig onleesbaar zijnde reactie van Kaka worden verwijderd? Kennelijk een spammer, de posting voegt helemaal niets toe aan de discussie.

@Allen
Zijn er voormalige Amsterdammers woonachtig in Abcoude, Barendrecht, Goor, Leeuwarden, Middelburg, Ryckholt, Velp, Zeist of welke plaats dan ook? Allemaal reageren, dan weten we dat ook weer.

Herfst 1979 was ik in Amerika -o.m. New York City, Chicago, Orlando- als ze me vroegen waar ik vandaan kwam zei ik altijd: “I`m a Dutchmen”. Prompt was hun reactie: “O Hamburg”. Na de tiende keer heb ik het voortaan maar zo gelaten. Immers; het is niet zo belangrijk waar een mens vandaan komt, het is beduidend relevanter wie hij is. Het kan interessant, vermakelijk,leerzaam, zijn om te weten met welke ogen anderen naar je woonplaats kijken. Wat doet men ermee..?
Jan Stender
-27-  Jan Stender:
Al ben ik verhuisd naar Timboektoe,reageren op Amsterdam Centraal zal ik altijd wel blijven doen
Hier in Enschede vragen mensen niet eens waar ik vandaan kom,maar horen ze zo wel,waar ik vandaan kom
En ze hebben er geen problemen mee,dat ik een ex Amsterdammer ben
Alleen een enkele supporter van FC Twente,schold me een keer uit voor vuile Ajaxcied
Slaat nergens op,want ik heb helemaal niks met Ajax,en al helemaal niks met voetbal
sanne
-28-  sanne:
Ongelofelijk Marco, hoe jij met je domme gekwetter steeds weer doet alsof je namens alle ECHTE Amsterdammers spreekt.

En dan nog beweren dat jij dat verder niet trots loopt te verkondigen! Hahaha!

Nee hoor, jij vindt dat NIETS bijzonders, een ECHTE Amsterdammer zijn. Je noemt het alleen toevallig hier op AC. En het geeft jou -ook al zo toevallig- het bijzondere recht om te beoordelen wie er ECHTE Amsterdammers zijn en wie niet en die laatste categorie zonder uitzondering te bestempelen tot provinciaal.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.