Home > > We boffen toch maar weer!

We boffen toch maar weer!

Foto: Thomas Schlijper
Centrum - Afgelopen dinsdag stond in het Parool op de pagina 'Het laatste woord' een fraai ingezonden stuk van Els Iping, voorzitter van het Dagelijks Bestuur stadsdeel Centrum. Het droeg de pakkende kop: 'Poppodia, horeca en musea mogen veel meer, alles dankzij Centrum'.
Nu ben ik altijd heel nieuwsgierig als het gaat over zaken die zich in het Centrum afspelen, zeker als er zo nadrukkelijk wordt gemeld dat er méér kan. Immers, de afgelopen jaren hebben vooral de woorden minder en/of nee de pers gehaald. Zeker waar het horecazaken en uitgaan betreft.

Helemaal verbaasd zag ik dat mijn naam werd genoemd als zijnde kritiek leverancier op een horecanota. Goh, nou dacht ik dat ik iets had geschreven over broedende kippen, maar afijn, kniesoor die hier over valt.

Maar beste dames en heren, ta-ta-tadaa, met trots presenteert het stadsdeel Centrum hierbij een prachtig nieuw horecabeleidsplan. Zeg het voort zeg het voort. Volgens mevrouw Iping een nota met heel duidelijke regels, heel zorgvuldig per wijk gewikt, gewogen en goed bevonden. Een prestatie van formaat! Nu snap ik dus ook waarom mijn naam werd genoemd, er is heel goed gebroed op deze nieuwe nota.
Lekker puh criticasters, helemaal niet beperkend, maar juist verruimend. Al die praatjes dat Paradiso en de Melkweg hun nachtprogrammering wel konden vergeten, daar is niets van waar. Elke werkdag kan er tot 4 uur nagenoten worden. En tja door een afkoeluurtje is de horeca sowieso een uur langer open. Pats boem, wat hebben we nog meer? Ook musea krijgen een additionele horecavergunning en na je diner mag je gerust de tafel aan de kant schuiven om een rondedansje te maken. Kijk eens aan, van pannenkoekhuis tot kekke discotheek, niet zeuren dus dat Amsterdam vertrut! Oh ja, er wordt nog gekeken of er ook in musea gefuifd en gefeest kan worden want tja straks noemt iedereen zich met een verzameling van 't een of ander op zolder een museum en heb je er zo weer tig horeca vestigingen bij.

Oh ja, die commotie over die terrastijden in de Jordaan, die is ook van de baan. Dat gezeur over die tijden moet in de juiste context gezien worden. De Jordaan is immers veranderd, het is nu een goede gemixte wijk waar gewerkt,gewoond en ook nog eens uitgegaan kan worden. Uhhhh, was dit eigenlijk niet altijd al zo?
Al die mensen die voortdurend blijven afgeven op het inperken van van alles en nog wat moeten nu voor eens en voor altijd stoppen met dit gezeur. Die terrastijden blijven zoals ze waren. Nou, en om ook die zeikerds in smalle straten tegemoet te komen, deze komen ook aan hun trekken want er hoeft nog slechts een doorloopruimte gegarandeerd te worden van 1 meter in plaats van die 1.50 meter. Er kan dus een bank neergezet worden en dan heb je ook een terras. Dus... allemaal blij en tevree.

Maar, wat is er nu zo nieuw aan dit plan? Nou heel simpel, het is nu allemaal heel duidelijk opgeschreven/vastgelegd/vastgesteld. Er wordt gewoon niet meer met uitzonderingen (maatwerk en/of gedogen) gerommeld. Iedereen weet nu waar hij/zij aan toe is.
Ja echt, we boffen toch maar met zo een voorzitter die eerst iedereen de gordijnen injaagt en dan na een jaar op heel veel schreden terugkomt. Dat vind ik knap. Want vergis je niet hoe moeilijk het uiteindelijk is om je bestuurlijke macht te behouden.

21 reacties op "We boffen toch maar weer!"

Henk
-1-  Henk:
even pikken van een blog:
Ik laat met een gerust hart het Centrum over aan moedergans Iping. Ook de ingezonden brief gelezen in Het Parool van dinsdag? Wat een prachtwijf! Alles doet ze er aan om de binnenstad tot een paradijs te maken. Wauw! Dat we dat niet gesnapt hebben in al die jaren! Zelfs één van de engelen van Amsterdam Nel de Jager zit er geheel naast. Ik ben diep onder de indruk! Onder de grond gaat het goed, boven de grond nog beter. Ik groet u. Lief zijn voor elkaar ook al wordt u belazerd door de (stadsdeel) politiek. Gewoon blijven lachen.
Sander
-2-  Sander:
Wauw. Ben ik even blij. Goed gedaan mevr.Iping. Hartelijk dank voor deze helderheid. Mag mevrouw Iping nog maar heel lang over het Centrum regeren! Tegen de tijd van de nieuwe verkiezingen is iedereen heel braaf geworden en is er van een bruisend Centrum nog maar heel weinig over.
Storm
-3-  Storm:
En het ergte van dit alles is dat Mevrouw Iping heilig in haar eigen gelijk geloofd. Tunnelvisie, waandenkbeelden of een arrogante regentenhouding? Te vrezen valt een mix van deze ingredienten. Enfin, over twee jaar kunnen we laten weten of we mevrouw Iping werkelijk zo dankbaar zijn voor haar visionaire ideeen.
Dr.D
-4-  Dr.D:
In Antwerpen hoor je nooit gezeik over terrassen en sluitingstijden, daar doet men aan zelfregulatie.
Kunnen de ambtenaren zich bezig houden met werkelijk belangrijke onderwerpen...
Walther Schoonenberg
-5-  Walther Schoonenberg:
Tja, vandaag nog gesproken met mevrouw Iping over zaken die werkelijk van belang zijn - onderwerpen over bouwen en slopen in de binnenstad, dreigende projecten die het stadsbeeld, ons erfgoed, voor altijd aantasten -, maar wij van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad zijn blij met de moedige pogingen van het stadsdeel om datgene wat werkelijk uniek is in onze binnenstad in stand te houden: de functiemenging. Want als het aan de horeca ligt wordt de binnenstad een historische façade voor zuipen en vreten, een themapark voor vrijetijdsbesteding zoals zovele andere historische steden in de wereld al zijn en we niet willen dat onze binnenstad gaat worden. Het gaat om het behoud van het evenwicht. Die opvatting deel ik met Iping en ik durf dat publiekelijk te melden.
Het stadsdeelbestuur wordt overigens democratisch gekozen. Iping voert het beleid van de deelraad uit. Ik doe dus in ieder geval niet mee aan op de vrouw gespeelde hetzes.
Het gaat om de inhoud van het beleid. En die mag wat mij betreft eerder strenger zijn dan soepeler. Dat is in het belang van het behoud van het unieke karakter van de binnenstad. Want als de markt het voor het zeggen krijgt, wordt Amsterdam een doods openluchtmuseum als Venetië. Monumentenbehoud- en herstel moet daarom samengaan met een flankerend beleid om de woonfunctie in stand te houden. Dat betekent onervermijdelijk een rem op de ongebreidelde groei van de horeca. We willen toch dat Amsterdam leefbaar blijft? Nou dan.
Sander
-6-  Sander:
Ach ons Waltertje. Ja hoor Walter, de horeca brengt onze stad om zeep. Die willen alleen maar graaien en geld verdienen en tja.... Nee hoor doe jij maar of je alleen van het behhoud bent en dat de stad een museum is. Functie mengen is wonen werken en uitgaan. Het gaat niet om op de vrouw gespeelde acties, Lees gewoon eens waar dit over gaat. Het zou je sieren.
RudiPensionado
-7-  RudiPensionado:
Walter,
Een streng beleid is te rechtvaardigen maar een zwalkend beleid niet.
Op dit forum zijn de kwaliteiten of liever gezegd het ontbreken daarvan, van elsje iping al uitgebreid de revue gepasseerd.
Dat zij er nog steeds zit geeft ook de kwaliteit van de rest van het bestuur aan.
Mensen dienen te worden geselteerd op basis van opleiding en ervaring maar hier hebben andere factoren een rol gespeeld.
Typerend voor pvda/Amsterdam
Bart
-8-  Bart:
@ Nel de Jager: het is fijn dat 'alles' inmiddels zo helder is opgeschreven, maar is dat niet een beetje mosterd na de maaltijd?
Het stadsbestuur van A'dam centrum heeft bij mijn weten tijdens de periode dat ik in A'dam woonde nog nooit 1 consistent en niet voor meerdere uitleg vatbaar besluit geconcipieerd.. (ik woonde 25 jaar in A'dam) Dat men nu eindelijk na zoveel tijd met een duidelijk epistel over horeca, terrassen, en nog een heleboel andere 'kleinigheden' komt, is zeker niet te danken aan de kundigheid van de stadsdeelbestuurders! En dan blijft er vast nog heel veel te klagen over...
RudiPensionado: ik ben het weer eens met je eens!
Bart
-9-  Bart:
Excuus: moet zijn 'stadsdeelbestuur'(in de 2e zin)
Fjodor Molenaar, GroenLinks Centrum
-10-  Fjodor Molenaar, GroenLinks Centrum:
Iping heeft helemaal gelijk dat er dankzij deelraad Centrum nu meer ruimte en variatie komt in de horeca. Nadat in 2003 al tot verruiming van de horecatijden was besloten, is een grote stap gezet op weg naar 'n uitdagender en gevarieerder aanbod.

Maar dat Iping het raadsbesluit over de terrastijden veroordeelt, en in Het Parool coalitiegenoten VVD en GroenLinks tracht uit te spelen tegen “het zorgvuldige compromis met de bewoners van de Jordaan”, is bij mij en anderen verkeerd gevallen.

Ik dacht altijd dat benoemde bestuurders democratische besluiten gewoon uitvoeren of anders hun conclusies dienen te trekken. Maar kennelijk meende de PvdA-voorvrouw van Centrum even dat de verkiezingen alweer in aantocht zijn.

Overigens, als de overlast onevenredig toeneemt door bijv. het rookverbod of de goedkeuring van terrasverwarmers door de centrale stad, moeten de ruime terrastijden in woonbuurten als de Jordaan wat Groen Links betreft heroverwogen worden.

Een vinger aan de pols van de horeca blijft geboden, want de stad moet wel leefbaar blijven.
Joop
-11-  Joop:
Als geboren en getogen Amsterdammer, doet het mij pijn dat ik in andere steden ( 010 ) voor de duidelijkheid, een gevarieerder horeca aanbod aantref als in ons aller werelddorp Amsterdam.
Ik ken Amsterdam niet anders als een stad waar alle genoemde zaken door elkaar liepen.
Op dit moment dreigt de buurtkroeg door soms absurde regelgeving uit de( door mij verfoeide )stadsdelen te verdwijnen.
Veelal door diezelfde mensen die in hun studentijd een goedkope woning betrokken en na het baren van een kind als een windvaan 180 graden omgaan en zich tegen de door hun eerst in de hemel geprezen kroegen keren.
Echter waar is in de binnenstad nog enige behoorlijke mix van wonen werken en uitgaan te vinden???
Bart
-12-  Bart:
@ Fjodor Molenaar: “Iping heeft helemaal gelijk dat er dankzij deelraad Centrum nu meer ruimte en variatie komt in de horeca. Nadat in 2003 al tot verruiming van de horecatijden was besloten, is een grote stap gezet op weg naar 'n uitdagender en gevarieerder aanbod.”
Beste Fjodor: denk je dat nu echt?
De enige weg tot een gevarieerder aanbod van horeca in het centrum is 'deregulering', ooit van gehoord? De deelraad blijkbaar niet..
Deregulering is: minder regeltjes, meer mogelijkheden voor 'vernieuwende', maar ook heel erg bestaande( mooie bruine kroegen, bijv.) ondernemers. Ik denk dat Iping c.s. ongeveer de doodssteek voor de 'kleine kroegbaas' betekent, iets wat meer dan landelijk, bij stadsdeel centrum hoort... Waarom al dat gezever over regeltjes? Kijk naar andere grote steden als bijv. Brussel! Daar kan alles (bijna)En het is er een veel leukere en bruisende stad door geworden: fantastische kroegen en eetgelegenheden, prachtige winkels,en levendigheid zonder banaliteit (zoals centrum Amsterdam) Gewoon een kwestie van loslaten, excessen in de kiem smoren en stimuleren waar nodig...
Ik ben ook van Groen Links...
Dr.D
-13-  Dr.D:
Joh! :-)
Ronald
-14-  Ronald:
Ik ben niet van een partij van welke kleur dan ook. Vind wel dat Amserdam en dan vooral het stadsdeel Centrum zich heel regentesk gedracht. Voor alles een regel, voor alles een nota. Ben het wel met Bart eens dat er wat meer gedereguleerd mag worden. Zie wel dat de heer Bos enorm in zijn element is nu hij van alles en nog wat mag regelen en zijn oude maatjes vanuit het linkse bolwerk weer allerlei baantjes kan geven. Zal vast ook wel effecten op Amsterdam krijgen. Kunnen die linkse rakkers daar aan de Amstel zich weer warm lopen en op de borst kloppen dat ze het heel goed doen. Meneer Molenaar is zich in ieder geval al erg warm aan het lopen voor de komende verkiezingen. Hij zal zich weer behoorlijk gaan profileren. Deed hij bij de aanloop naar de vorige stadsdeelverkiezingen ook. Dus of hij het nu allemaal zo goed voor heeft met het Centrum vraag ik me af. Ik zie niet dat zijn partij nu zoveel voor de horeca laat staan het bedrijfsleven in Amsterdam doet.
Bart
-15-  Bart:
Ronald: 'dereguleren' betekent natuurlijk niet : 'alles mag', maar dat een ondernemer zich houdt aan de algemene regels van: fatsoen(geen grote schreeuwerige of hinderlijke reclames bijv.), milieuwetgeving, overlastbeperking en regels zoals die in de grondwet beschreven staan. Als iedere ondernemer zich daaraan hield, was er geen vuiltje aan de lucht. Dan was Amsterdam centrum een toonbeeld voor de rest van de wereld. Helaas, en dat is niet de schuld van de 'linkse rakkers', eerder van de VVD en verwanten, die vinden dat 'alles moet kunnen': dat is dus niet zo in een zeer dichtbevolkte stad, dan heeft iedereen duidelijkheid nodig in de vorm van regels die iedereen begrijpt (dat is het zwakke punt van het stadsdeel nu juist), maar verder: ook 'linkse rakkers' houden van een biertje of wijntje, dus houdt ze maar te vriend...
Lilian
-16-  Lilian:
Als niet alleen ondernemers maar ook bewoners zich houden aan regels etc.. Ook bewoners kunnen er een puinhoop van maken. Dat gezeik altijd over ondernemers, komt me wel mijn strot uit. Bewoners mogen dus alles, plantenbakken plaatsen, bomen/struiken planten, bankenbuiten zetten etc.etc.. Kennelijk wordt dat wel getolereerd. Leuk toch die hele Jordaan vol met dichtbebouwde stoepen. Huppa nog een geveltuin erbij. ook dat noem ik inpikken van de openbare ruimte.
Bart
-17-  Bart:
@ Lilian: en wat dacht je van ondernemers die 'klapborden' dwars op de stoep zetten, en uitstallingen tot op de rijweg, doe niet zo hypocriet zeg!
Ik zie liever een geveltuintje dan zo'n schreeuwerig groot bord of andere 'antiwandelaarsmaatregelen' dwars op de stoep...
Walther Schoonenberg
-18-  Walther Schoonenberg:
Ik ben misschien ouderwets maar ik vind dat de openbare ruimte van ons allemaal is. Als het dan vervolgens wordt geprivatiseerd, dat wil zeggen toegeëigend door ondernemers of bewoners dient de overheid dat terrein terug te winnen. Privatisering is altijd het gevolg van verwaarlozing en gebrek van handhaving van de regels door de overheid. Waarom is het belangrijk dat de openbare ruimte niet mag worden geprivatiseerd? Omdat de stoepen nodig zijn voor voetgangers, moeders met kinderwagens, invaliden, etc. en omdat een rommelige met plantenbakken, uitstallingen etc. volgezette openbare ruimte de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad aantast. Er zit zelfs een politiek aspect aan: een publieke ruimte die vrij en toegankelijk is voor iedereen, draagt de idealen van de stad uit: een gebied waar het sociale intermenselijke verkeer mensen met elkaar in contact brengt en niemand wordt buitengesloten. Dat is de stad van oudsher als bron van beschaving. Zo bekeken is de handhaving van het publieke karakter van het publieke domein zelfs essentieel om het goede van de stad te handhaven. Dat betekent geen met hekken afgesloten stegen, geen met uitstallingen en klapborden volgezette stoepen, wildgroei van terrassen, enz. enz. Dat is de soms ondankbare maar buitengewoon belangrijke publieke taak van de overheid. Dezelfde discussies die nu worden gevoerd, hebben eigenlijk altijd al bestaan. Al in de 17de eeuw waren er keuren tegen uitstallingen. Helaas is de overheid nog steeds niet hersteld van de moeilijke jaren zeventig waarin alles kon en mocht waardoor veel verloren terrein, ook in de mentaliteit van de mensen, moet worden terugveroverd.
Bart
-19-  Bart:
@ Walther Schoonenberg: Over het algemeen eens, maar die 'met hekken afgesloten stegen' zijn soms echt noodzakelijk om op z'n zachtst gezegd 'zeer ongewenst' bezoek buiten te sluiten, ik woonde ooit in de Spinhuissteeg, daar was ook een dwarssteegje naast het vm. politiebureau, zo'n 80 cm breed (zonder naam) waar hele vreemde dingen gebeurden... En ook in de Nieuwmarktbuurt zijn ettelijke stegen afgesloten om dezelfde redenen. Dat het 'publiek domein' is ben ik volledig met je eens, maar gezien de huidige “publieksbelasting” (= toerisme, vandalisme, junks en vernielingen)van de binnenstad, lijkt het me logisch om sommige, waardevolle delen ervan slechts beperkt open te stellen voor publiek. Mensen die echt geinteresseerd zijn in ons binnenstedelijk erfgoed zouden bijv. op verzoek toegang kunnen krijgen om bepaalde afgesloten stegen te bekijken. Overigens: als je bij de buren van zo'n steeg aanbelt met het vriendelijk verzoek om er, vanwege de historische waarde, even te mogen kijken, is dat nooit een probleem... Ik zou zeggen: laten de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad weer eens een leuke folder maken met alle stegen in de oude binnenstad( vroeger was er zoiets bij de VVV te krijgen, met speciale openstellingen voor sommige stegen). Terug naar het onderwerp: regelgeving, zie mijn reactie hierboven, wat betreft het geven en nemen van de zeer beperkte openbare ruimte in de binnenstad: dus geen 'klapborden e.d., maar ook geen 10 grote bloembakken voor de deur. Lijkt me allemaal heel simpel, net als de fietsen die op jouw stoep worden 'gepleurd', gewoon op straat zetten, komt er vanzelf wel iemand die weer daarover valt...
Walther Schoonenberg
-20-  Walther Schoonenberg:
@Bart, mijn opmerking over de toegankelijkheid van stegen is een algemeen principe waarnaar moet worden gestreefd. Maar het is geen dogma. Als het niet anders kan, kan het niet anders. Je zou kunnen zeggen dat verkeerd gebruik door een kleine groep die in hun asociaal handelen andere groepen uitsluiten (immers, vrouwen zullen niet snel door een junkensteeg lopen) ook een vorm van privatisering is. Afsluiten kan in zo'n geval de openbaarheid enigszins herstellen. Maar het blijft een wat mij betreft tijdelijke noodgreep die ongedaan moet worden zodra dat weer kan. Als het echte privatisering is, overbouwt de volgende generatie de steeg en dan is de steeg definitief verdwenen. Zo zijn veel middeleeuwse stegen verdwenen.
Dat van die folder is een erg goed idee. Dank daarvoor. Ik ga kijken of iemand in onze vereniging zoiets wil maken.
Bart
-21-  Bart:
@ Walther: nog even, de meeste stegen waar ik het over had, zijn doodlopend (vroeger dus niet), en om deze reden door bewoners/eigenaars van belendende panden afgesloten. Natuurlijk is de openbare ruimte van iedereen, helemaal mee eens, en overbouwen: daar zal het stadsdeel en i.c. monumentenzorg streng op moeten toezien!Daarmee tast je het oorspronkelijke en unieke stratenplan aan. Ik heb rond 1969 een door de vvv georganiseerde 'stegenroute binnenstad' gelopen, en heel veel stegen met prachtige namen waren toen gewoon toegankelijk...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.