Het wordt een goed broedseizoen!
Amsterdam - Gelezen in het Parool van 25 september, dat wethouder van Poelgeest (Groenlinks, Ruimtelijke Ordening) wil dat er jaarlijks in Amsterdam 100 tot 150 woonwerkpanden voor kunstenaars bijkomen. Hij wil hier jaarlijks 2,5 miljoen voor vrijmaken. Dan nog even voor de statistieken, Amsterdam heeft tot nu toe veertig miljoen (?!) euro uitgegeven aan broedplaatsen. Dat wil zeggen er zijn veertig oudere gebouwen aangepakt met in totaal 1250 van deze ruimtes.
Reden dat deze broedplaatsen er moeten komen is dat het stadsbestuur dat goed vindt voor de "creatieve economie" en het culturele klimaat in de stad.
In diezelfde krant een artikel over het zienderogen afnemen van het aantal antiquaren, en dan vooral degene die in boeken handelen. Dan nog een ander opmerkelijk bericht. Stadsdeel Centrum opent de jacht op kleine musea die zonder horecavergunning tijdens een receptie of iets dergelijks een drankje schenken en/of hapje serveren. Kleine particuliere musea die geen subsidie krijgen en dus geheel op eigen wijze hun broek op moeten houden.
Misschien ligt het nu aan mij hoor, maar ik kan geloof ik het woord crea-ondernemer en/of door de gemeente in elkaar geknutselde broedplekken niet meer horen. Crea-ondernemers op de Wallen, crea-ondernemers in verouderde winkelgebieden, crea-ondernemers in te slopen panden, crea-ondernemers in leegstaande panden, crea-ondernemers op aangeharkte rafelrandjes, etc.etc.. Ik vraag me altijd af wie al die crea-ondernemers nu zijn en wat ze eigenlijk allemaal doen. Heeft Amsterdam zoveel crea-ondernemers? Maar hoe noem je dan al die andere hardwerkende ondernemers? Ondernemers die zorgen voor ons dagelijks brood en het beleg erop? Ondernemers die ook zorgen dat er omzet voor de stad wordt gegenereerd in de vorm van precariobelasting, terrasbelasting, OZB-belasting, vergunningaanvraagbelasting, omzetbelasting, invoer/uitvoerbelasting, toeristenbelasting etc., etc.? Die ook nog eens zorgen voor werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden. Oh nee, dat zijn geen ondernemers, dat zijn winkeliers. Dat is een hele andere categorie. Door sommige zelfs aangeduid als middenstanders, graaiers, zakkenvullers etc., etc. Die moeten niet zeuren, hadden ze maar een vak moeten leren! Hmm, tja, hoe word ik in hemelsnaam een broedse kip? Moet ik dan een crea-haan aan de haak slaan zodat ik mijn crea-gouden ei kan uitbroeden?
negentien reacties op "Het wordt een goed broedseizoen!"
Het lijkt wel tegenstrijdig als ik die regelingen tegen elkaar zie afgezet.
Maar afgunst is ook niet constructief. En creativiteit is wel het zout in de pap, het strikje op de hoed, of hoe je dat verder wilt typeren. Met broodbakkers alleen zou het leven aardig saai zijn, toch?
En buurtwinkeltjes zijn er hier in West zat, bovendien lopen ze als een tierelier.
En het woord 'creaondernemers' roept bij mij ook een vieze bijsmaak op: een ondernemer is, als het goed is, iemand die hard werkt, een leuke zaak heeft, daar eventueel goed aan verdient, maar ook een goed product verkoopt...
Een 'creaondernemer' heeft in mijn visie weliswaar een creatieve geest, maar benut die vooral om zichzelf te verrijken, het product en de service doen er blijkbaar minder toe: veel- en megaverdieners horen volgens mij ook tot deze categorie..
En de echte kunstenaar dan? die is ofwel ambachtsman, en levert een goed product tegen een verantwoorde prijs (vreemdgangers als Damian Hirst uitgezonderd, die vallen volgens mij juist weer in de categorie crea-ondernemers), ofwel charlatan, en belazert iedereen met goedkope stunts tegen woekerprijzen: wat de gek er voor geeft.
Kunst is het zout in de pap, inderdaad, maar de crea-ondernemer, daar loop ik toch liever in een boogje omheen!
Of ben ik zo duf en heb weer iets gemist?
Persoonlijk verdenk ik de gemeentelijke cultuurleiding ervan dat ze het liefts zien dat onze kunstenaars een uniform dragen -een zwart kieltje met drie andreas-kruizen erop?- net zoals de verweesde kinderen uit vroeger tijden...
Triest hoor!
Blijft het feit dat er een hoop mensen afhankelijk zijn van het aanbod, bv voor atelier of studioruimte. Als de gemeente daar plekken voor creëert, soit.
@ Liesbeth; wat bedoel je precies met 'op deze wijze'?