Home > > Het wordt een goed broedseizoen!

Het wordt een goed broedseizoen!

Amsterdam - Gelezen in het Parool van 25 september, dat wethouder van Poelgeest (Groenlinks, Ruimtelijke Ordening) wil dat er jaarlijks in Amsterdam 100 tot 150 woonwerkpanden voor kunstenaars bijkomen. Hij wil hier jaarlijks 2,5 miljoen voor vrijmaken. Dan nog even voor de statistieken, Amsterdam heeft tot nu toe veertig miljoen (?!) euro uitgegeven aan broedplaatsen. Dat wil zeggen er zijn veertig oudere gebouwen aangepakt met in totaal 1250 van deze ruimtes.

Reden dat deze broedplaatsen er moeten komen is dat het stadsbestuur dat goed vindt voor de "creatieve economie" en het culturele klimaat in de stad.
In diezelfde krant een artikel over het zienderogen afnemen van het aantal antiquaren, en dan vooral degene die in boeken handelen. Dan nog een ander opmerkelijk bericht. Stadsdeel Centrum opent de jacht op kleine musea die zonder horecavergunning tijdens een receptie of iets dergelijks een drankje schenken en/of hapje serveren. Kleine particuliere musea die geen subsidie krijgen en dus geheel op eigen wijze hun broek op moeten houden.
Misschien ligt het nu aan mij hoor, maar ik kan geloof ik het woord crea-ondernemer en/of door de gemeente in elkaar geknutselde broedplekken niet meer horen. Crea-ondernemers op de Wallen, crea-ondernemers in verouderde winkelgebieden, crea-ondernemers in te slopen panden, crea-ondernemers in leegstaande panden, crea-ondernemers op aangeharkte rafelrandjes, etc.etc.. Ik vraag me altijd af wie al die crea-ondernemers nu zijn en wat ze eigenlijk allemaal doen. Heeft Amsterdam zoveel crea-ondernemers? Maar hoe noem je dan al die andere hardwerkende ondernemers? Ondernemers die zorgen voor ons dagelijks brood en het beleg erop? Ondernemers die ook zorgen dat er omzet voor de stad wordt gegenereerd in de vorm van precariobelasting, terrasbelasting, OZB-belasting, vergunningaanvraagbelasting, omzetbelasting, invoer/uitvoerbelasting, toeristenbelasting etc., etc.? Die ook nog eens zorgen voor werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden. Oh nee, dat zijn geen ondernemers, dat zijn winkeliers. Dat is een hele andere categorie. Door sommige zelfs aangeduid als middenstanders, graaiers, zakkenvullers etc., etc. Die moeten niet zeuren, hadden ze maar een vak moeten leren! Hmm, tja, hoe word ik in hemelsnaam een broedse kip? Moet ik dan een crea-haan aan de haak slaan zodat ik mijn crea-gouden ei kan uitbroeden?

negentien reacties op "Het wordt een goed broedseizoen!"

Arnoud de Jong
Even over die kleine musea zonder horecavergunning: komen de uitvaartondernemingen die een kopje koffie en een plakje cake serveren nu ook in de problemen? Niet dat ik iets heb met die branche, maar het schoot me zo ineens te binnen...
geert
-2-  geert:
Het heeft alles te doen met crea-politieke invloed en crea-politieke stemmen.Dat geld kan beter gebruikt worden om buurtwinkeltjes te ondersteunen.
John Zwart
-3-  John Zwart:
Oei, de kapper serveert me soms een kopje koffie als ik nog even moet wachten voor ik aan de beurt ben.
Het lijkt wel tegenstrijdig als ik die regelingen tegen elkaar zie afgezet.
Maar afgunst is ook niet constructief. En creativiteit is wel het zout in de pap, het strikje op de hoed, of hoe je dat verder wilt typeren. Met broodbakkers alleen zou het leven aardig saai zijn, toch?
-4-  :
Toevallig ken ik een berg van die mensen, die broeden in en op plaatsen. Mijn vriendin is er eentje. Zij broedt dan op het organiseren van festivals zoals Amsterdam Roots, 50 jaar Buitenveldert, Streetlab you name it. Best nuttig. Verder veel jonge ontwerpers die barsten van de ambitie, organisaties als Cool Politics die politiek naar de straat brengen. Te veel om op te noemen. De volgende generatie broedt zich klaar, zogezegd. Het mooie van die plaatsen is dat er (ter plekke dus) een netwerk ontstaat van verschillende vormen van creatief ondernemerschap, die elkaar meestal aanvullen. En voor je het weet heb je er weer een paar fantastische boekbinders bij.
En buurtwinkeltjes zijn er hier in West zat, bovendien lopen ze als een tierelier.
Bart
-5-  Bart:
Regelmatig vertoef ik op -meestal culturele plekken- waar mij een hapje en drankje wordt aangeboden, die ik meestal niet afsla. Behalve als ik in Amsterdam centrum ben, begrijp ik nu, dan moet ik mij eerst afvragen of deze culturele instelling wel een horecavergunning heeft. Heeft dat kneuterige stadsdeelbestuurtje nu echt niets beters te doen dan Bromsnor te spelen?
En het woord 'creaondernemers' roept bij mij ook een vieze bijsmaak op: een ondernemer is, als het goed is, iemand die hard werkt, een leuke zaak heeft, daar eventueel goed aan verdient, maar ook een goed product verkoopt...
Een 'creaondernemer' heeft in mijn visie weliswaar een creatieve geest, maar benut die vooral om zichzelf te verrijken, het product en de service doen er blijkbaar minder toe: veel- en megaverdieners horen volgens mij ook tot deze categorie..
En de echte kunstenaar dan? die is ofwel ambachtsman, en levert een goed product tegen een verantwoorde prijs (vreemdgangers als Damian Hirst uitgezonderd, die vallen volgens mij juist weer in de categorie crea-ondernemers), ofwel charlatan, en belazert iedereen met goedkope stunts tegen woekerprijzen: wat de gek er voor geeft.
Kunst is het zout in de pap, inderdaad, maar de crea-ondernemer, daar loop ik toch liever in een boogje omheen!
Bart
-6-  Bart:
En @ Nel de Jager: de afname van antiquariaten, zeker boekhandels, gaat mij ook zeer aan het hart, omdat ik met name vaak in Amsterdam en Utrecht ga kijken bij deze verassende winkels...
Arnoud de Jong
Verassende winkels? Bedoel je dat ze hun hele boekencollectie verbranden? ;-)
bart
-8-  bart:
Sorry, antiquariaten zijn verrasssend, begrafenisondernemers, i.c. crematoria zijn verassend...
Arnoud de Jong
En zo zijn we dan toch weer terug bij die horecavergunning. ;-)
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Broedplaatsen voor kunstenaars moeten wel blijven voor jonge beginnende kunstenaars natuurlijk! Ik heb net gelezen dat Robodock van het NDSM terrein in Amsterdam -noord moet verdwijnen na 10 jaar. Wat hebben zij dan in die 10 jaren verkeerd gedaan?!

Of ben ik zo duf en heb weer iets gemist?

Persoonlijk verdenk ik de gemeentelijke cultuurleiding ervan dat ze het liefts zien dat onze kunstenaars een uniform dragen -een zwart kieltje met drie andreas-kruizen erop?- net zoals de verweesde kinderen uit vroeger tijden...

Triest hoor!
Liesbeth
-11-  Liesbeth:
@Jaro, je kent een berg mensen die broeden op die plekken. Leuk, hoeveel zijn dat er en wat doen ze dan. Natuurlijk zijn kunstenaars en creatieve mensen nodig, maar omdat op deze wijze te doen gaat toch wel ver vind je niet?
Leon
-12-  Leon:
Opvallend. Een aantal kunst instellingen en muziekgroep worden heel erg gekort in hun subsidie waardoor hun bestaansrecht dreigt te verdwijnen. Nu komt een wethouder dus met het plan om door hen gestuurde broedplaatsen op te zetten. Daar wordt flink in en op geinvesteerd. Misschien ligt het aan mij, maar ik snap dit dus niet. Dan komt die mevr.Iping weer om de hoek met haar plan om leuke spontane zaken om zeep te helpen. We gaan lekker controleren of er instellingen zijn die illegaal een hapje/drankje schenken. Jeetje, dat is geen politiek bedrijven maar dat zijn politionele acties voorbereiden.
Birgit
-13-  Birgit:
Is het nu de bedoeling dat al die nieuwe crea jongens en meisjes van alles gaan uitbroeden en dat alle Amsterdammers dan massaal worden opgepord om langs al die broedkamers worden geleid met die “crea-reclame” boodschappen van de bedenkers van I Amsterdam? Waren we eindelijk van al die kunstroutes af krijgen we dit weer. Die bestuurders aan de Amstel maken nog steeds hun reputatie waar van ooit de kreet de Breznef aan de Amstel. Amsterdam vertoont steeds meer voormalig Oost Europese trekjes, wij weten wat goed is voor de burger. Een staaltje van non-politici. Maar ja, als je niet eens een Noord Zuidlijn kunt ontwikkelen of een Zuidas, dan moet je dit wel gaan doen.
Fred
-14-  Fred:
Misschien aardig voor de bestuurders om eens kennis te nemen van het feit dat bezoekers/deelnemers aan de afgelopen ICT Beurs in de Rai in de avond terug te vinden waren op de Wallen en in de Coffeeshops. Misschien dat het Bestuur eens kan laten weten wat een dergelijk congres kost en waar inderdaad de opbrengsten in terug te vinden zijn.
Martijn
-15-  Martijn:
Het Bestuur van Stadsdeel Centrum is echt belachelijk bezig. Nu weer die kleine musea en andere lastig gaan vallen als ze keer een hapje drankje serveren bij een opening. Hebben die lui in het stadsdeel niets anders te doen? Wat gaat er toch in die hoofden van die bestuurders om. Zijn ze gefrustreerd, willen ze laten zien wie de “baas” is, willen ze toch een dooie stad? Walgelijk gewoon. Ik zou zeggen blijf nu eens met je handen van dingen af die de stad maken tot wat ze is. Pak misstanden aan, daar heb je al heel veel middelen en mogelijkheden toe, maar laat de stad eens een keer met rust. Oh ja, al die door de gemeente opgezette broedplaatsen, is wel ten koste gegaan van heel veel spontane situaties. Denk aan Vrieshuis Amerika, denk aan Robodock, denk aan de graansilo, denk aan die spontaan opgezette activiteiten waar heel veel mensen ontzettend veel plezier aan hebben beleefd. Beste bestuurders hou eens op met het idee dat jullie de stad kunnen maken.
Suffie
-16-  Suffie:
Kunstenaars broeden in het wild. Groot voordeel daarvan is dat vooral de sterke jongen overblijven en de kwaliteit van de troep gewaarborgd blijft. In door de overheid gecultiveerde legbatterijen is de netto opbrengst wellicht groter, maar zal de smaak en de creatieve netto-opbrengt per definitie lager zijn.
Chantal
-17-  Chantal:
De spijker op z'n kop Suffie
-18-  :
Sure thing Suffie! Het probleem is pas een probleem als de gemeente meent de boel in allerlei duistere banen te leiden. Broeden ging prima, op eigen kracht, vaak zonder noemenswaardige subsidies, tot de plekken verdwenen waar men een beetje z´n gang kon gaan. De rafelrandjes worden opgeslokt.
Blijft het feit dat er een hoop mensen afhankelijk zijn van het aanbod, bv voor atelier of studioruimte. Als de gemeente daar plekken voor creëert, soit.
@ Liesbeth; wat bedoel je precies met 'op deze wijze'?
O. Schmidt
-19-  O. Schmidt:
Ik spreek liever van legbatterijen dan van broedplaatsen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.