Home > > Metro helpt arme Ajacied de winter door

Metro helpt arme Ajacied de winter door

Bijlmer - Zoals de metromannen en vrouwen van Amsterdam wel weten is het spiksplinternieuwe Bijlmerstation nu helemaal in gebruik, en om eerlijk te zijn vind ik het nog mooi ook. Ruim, visionair, elegant zelfs. Nou nog wat meer skyline in de vorm van de Zuidas en ik waan me bijkans in Tokyo. Weer een bestuurlijke natte droom verwezenlijkt.
Maar het mooiste is dat men reizen vanaf dit station gratis heeft gemaakt, mits U uitgerust bent met een pinpas. Het waarom is mij niet geheel duidelijk, maar ik vind het een fijn gebaar. Ik ben namelijk Ajacied en daar valt al niet zoveel te lachen. Tenzij Peter (R) de Vries directeur wordt, maar dat terzijde.
Ja, ik ga nog ieder seizoen naar Ajax. Nee, ik weet niet precies waarom. Het is denk ik net zoiets als stemmen; Het is je burgerplicht, je hebt nieuwe hoop maar uiteindelijk win je weer niks. Maar ja, de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, Van Basten aan het roer, nieuwe aanwinsten met nog moeilijkere namen, Jan Reker die PSV van binnenuit verder de vernieling in helpt...; het zou zomaar kunnen.

Na de (gewonnen) wedstrijd monter op huis aan vanaf Bijlmerstation. Ik betreed het hoogstandje en ga op zoek naar een manier om een vervoersbewijs te kopen. Geen loket, maar dat snap ik wel, da's niet modern genoeg, zo'n mevrouw met een menselijke stem. Er is een hele generatie opgestaan die dat geluid niet eens meer herkent.

Dus scan ik de mechanische dan wel digitale mogelijkheden. Niets. Leegte.
Wel mooi, overigens. Vragen dan maar. Gelukkig worden Ajacieden nauwelijks vertrouwd, dus is er onderaan de roltrap een geduchte kaartjescontrole. Ik word door een vriendelijke meneer geholpen. Rechts, links, tegen de stroom in, door poortjes waar een rode lamp probeert te beweren dat je er eigenlijk niet in mag, easy does it. In de rij.

Er zijn twee machines van enige omvang. Eentje, op het oog ontwikkeld door NASA, doet niet mee want die is voor het OV-chip gebeuren. In deze slepende zaak is op dit moment zelfs een overleg-stop van kracht, en biedt dus voorlopig geen soelaas. De andere accepteert bankpasjes. Bingo?
Helaas pindakaas. Op dit apparaat kan men slechts chippen, U weet wel, dat failliete systeem dat het nooit heeft gehaald. Zeg maar de Betamax van het bankwezen. Terug naar de vriendelijke meneer. Die probeert het op een wel heel erg ouderwetse manier;'Heeft U geen geld bij U'

Nee, dat had ik even niet, als modern mens. Al dat geklooi met echt geld was toch zó 2005? Zelfs het aloude bordspel Monopoly heeft het pinpasje ingevoerd.
Na een korte stilte werd het hekje opzij geschoven. Ik mocht gratis mee, sterker nog, er was geen keuze. Ik had een onoplosbaar probleem. Er was op dit ultramegastation geen enkele mogelijkheid om, gewapend met een geladen pinpas, een kaartje te kopen.

Ach, gezeur over De Bijlmer hou je altijd en Ajax speelt volgend jaar Intertoto, maar soms is er in deze prachtwijk ab-so-luut niets te klagen. Bedankt, ook namens mijn lege portemonnee.drie reacties op "Metro helpt arme Ajacied de winter door"

amsterdamboy
-1-  amsterdamboy:
je ging met de metro reizen, waarom nam je dan geen (enkele rit) ov-chipkaart? Dat is anno 2008 het vervoersbewijs in de metro.
amsterdamboy
-2-  amsterdamboy:
Die automaat accepteer, chipknip, pinpas en conatant geld.
Leuk dat die toezichthouder je doorgelaten heeft, maar als je kaartcontrole was tegen gekomen had je wel een boete gehad.
Dr.D
-3-  Dr.D:
Reis nog steeds met het boekenweekgeschenk ...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.