Home > > Het Portiek Café komt naar u toe!

Het Portiek Café komt naar u toe!

null
Osdorp - Het gaat goed met de horeca in Osdorp. En met de kinderarbeid. Volgende maand worden elf- en twaalfjaren ingezet om bewoners van een hapje en drankje te voorzien. Tegen zeer billijke prijzen. Het zijn de medewerkertjes van het mobiele Portiek Café.
Nieuw is die kinderarbeid in Osdorp niet. Eerder werden door Stichting De Bakkerij de PortiekPortiers opgeleid. Jongens en meisjes die in hun portiek zorgen voor een veilige en prettige sfeer. Nu een vervolg op hetzelfde niveau, maar ook met een volwassen doel: kinderen verantwoordelijkheid leren dragen en de sociale cohesie in de wijk vergroten. Er is niet zoveel contact tussen de mensen in de wijk, constateert woningcorporatie Ymere. Komt natuurlijk vooral door de grote veranderingen rondom de Osdorper Ban en de Baden Powellweg. Er wordt gesloopt, er wordt vernieuwd. En in de tijd tot dat allemaal klaar is moet zo'n buurt wel leefbaar blijven. En daarvoor worden nu kinderen ingezet. Immers, de glimlach van een kind...
Al voor de zomer gingen de jongens en meisjes uit groep 7 (nu groep 8) van basisschool El Amien aan de slag met het mobiele café. Ze maakten zelf diverse ontwerpen - uitgewerkt door een professioneel ontwerper en een kunstenaar - en deden buurtonderzoek. Waar moet hun Portiek Café gaan staan? Welke drankjes moeten ze gaan serveren? Op welke dag? Uit dit onderzoek is onder andere voortgekomen dat zorgcentrum Leo Polak, de portieken waar de leerlingen wonen en diverse speelplekken aandoen. Logisch: bejaarden, ouders, buren en leeftijdgenootjes zijn zeker wel bereid om een glaasje van hun eigen Youssef of Tom te kopen.

Nog enkele weken en dan gaat ie rijden. Houdt het lokale nieuws daarvoor goed in de gaten. Deze dagen krijgen de leerlingen les in 'netjes bedienen' en leren ze rijden met hun Portiek Café. Studenten van VoorUit, die in ruil voor een voordelige woning in Osdorp vrijwilligerswerk met kinderen doen, worden getraind in de verdere begeleiding. De huismeester zal zorg dragen voor klantenwerving. De omzet wordt geraamd op een kleine drie miljoen voor het lopende en erop volgende jaar. Als alles goed gaat, gaat het Portiek Café in 2010 naar de beurs.

vier reacties op "Het Portiek Café komt naar u toe!"

Arnoud de Jong
Gaat populair worden: buiten, dus je mag er gewoon roken! ;-)
Zorg wel dat de klanten gaan zitten met hun drankje, want anders hebben ze de eerste dag al een boete aan hun broek.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Mooi stuk Shirley, maar zou je ook eens aandacht willen besteden aan het het feit dat de horeca en winkels (voor volwassenen en kinderen) in Osdorp altijd met kapotte ramen zitten en hoe dat nu kan?!

En welke maatregelen nemen onze stadsdelen; Slotervaart, Slotermeer , Osdorp -en nog er zowat meer- hiertegen?

Voorzover ik het kan beoordelen leren de kinderen helemaal niets van hun ouders in deze stadsdelen -netjes omgaan met de winkeliers- en daar zou het toch om moeten gaan.

Dat zijn zaken die zij thuis -bij vader en moeder -moeten leren en niet op school.

Want die zijn er toch om goed te leren lezen en schrijven?

Of heb ik weer iets gemist?!
beyza
-3-  beyza:
ik vind het heel erg goed want k werk er zelf ook aan mee ik ben pas heeeeell later aan de buurt misschien zien jullie me wel

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.