Home > > Woningbemiddelaar dreigt weblog met kort geding; gemeente Amsterdam trekt vergunning in

Woningbemiddelaar dreigt weblog met kort geding; gemeente Amsterdam trekt vergunning in

Onderstaand persbericht werd verstuurd naar aanleiding van commotie ontstaan rond het artikel Ook als verhuurder kan je worden genaaid. Zie ook Nuadam gaat ons kapotprocederen!.

In 2008 won Amsterdam Centraal een Dutch Bloggie in de categorie Beste Nieuwsblog.

***
Correctie 23 september: in tegenstelling tot wat in dit persbericht vermeld staat is de vergunning van Nuadam nog niet ingetrokken door de gemeente Amsterdam. Pim de Ruiter schrijft hierover in een reactie op ons artikel: "Het bedrijf heeft wel een brief van Dienst Wonen ontvangen waarin om opheldering van klachten wordt gevraagd. Inmiddels heeft het bedrijf nog twee weken om daarop te reageren. Als de beantwoording niet bevredigend is, kan dit leiden tot opheffing van de vergunnnig. Hangende het onderzoek hebben wij het bedrijf van onze website gehaald."

CampusTV, dat oorspronkelijk de intrekking meldde, heeft het artikel waarop wij dit baseerden inmiddelsgecorrigeerd.
***

*PERSBERICHT *- Amsterdam 23 september 2008

*Gemeente Amsterdam trekt vergunning van woningbemiddelaar Nuadam in, na publicatie van een kritisch artikel op weblog Amsterdam Centraal. Eerder eiste Nuadam.nl verwijdering van het artikel, waarin een redacteur van het Amsterdamse weblog zijn ervaringen met het bedrijf beschrijft.*

*Voorgeschiedenis*
Amsterdam Centraal publiceerde op 19 augustus de negatieve ervaringen van correspondent Thijs Roes met het sms-woningbemiddelingsbureau Nuadam.nl.
Roes plaatste een advertentie op Speurders.nl en Kamernet.nl om zijn tweekamerwoning tijdelijk (met toestemming) te verhuren.
Nuadam.nl bood op basis hiervan zijn kamers afzonderlijk te huur aan en incasseerde ¤ 1,50 per sms-bericht van de tientallen gegadigden, hoewel de woning inmiddels al verhuurd was.
Nuadam.nl reageerde niet op de klacht van Roes dat de advertentie zonder zijn toestemming of medeweten voor eigen gewin door het bureau was overgenomen.

*Rectificatie, anders kort geding*
Amsterdam Centraal stelde tot twee maal toe Nuadam.nl uitdrukkelijk in de gelegenheid te reageren op de aantijgingen. Nuadam.nl maakte hiervan geen gebruik.
In een vervolgartikel op zondag 21 september schreef Amsterdam Centraal over de ontwikkelingen in deze affaire tot dusver. Vervolgens bleek de advocaat van Nuadam.nl enkele leden van het weblog Amsterdam Centraal gesommeerd te hebben het gewraakte artikel uiterlijk maandag 22 september te verwijderen en een rectificatie te plaatsen. 
Wanneer hieraan niet wordt voldaan volgt een kort geding.

*Reactie Dienst Wonen*
Op maandag 22 september verwijderde de Amsterdamse Dienst Wonen het bureau Nuadam.nl uit de lijst met webbureas op zijn website. Uit een reportage van CampusTV blijkt dat de vergunning van het bemiddelingsbedrijf inmiddels is ingetrokken. Pim de Ruiter, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, verklaart in de reportage dat het bedrijf Nuadam "moet stoppen met zijn activiteiten op last van een dwangsom. Als hij doorgaat kan hij 15.000 euro boete krijgen."

*Standpunt van Amsterdam Centraal*
Het artikel van Thijs Roes is een persoonlijk verslag van de ervaringen met een woningbemiddelingsbureau, dat zonder toestemming zijn advertentie overnam uit andere media. Het bedrijf wijzigde hierbij niet alleen zijn aanbod, door zijn ondeelbare woning als twee afzonderlijk te verhuren kamers voor te stellen, het bood die kamers tegen betaling per sms aan, nadat de woning al door hem was verhuurd en hij de oorspronkelijke advertenties had teruggetrokken. Bovendien zadelde het bedrijf Thijs Roes zo op met de taak de hierop tevergeefs reagerende geïnteresseerden af te wijzen.
Het is in het publiek belang over dergelijke 'bemiddelingspraktijken' te publiceren. Nuadam.nl heeft eerder via e-mail uitsluitend verwijdering van adresgegevens uit het artikel gevraagd, waaraan direct werd voldaan, en is niet ingegaan op herhaalde uitnodigingen tot een reactie. Ook heeft het bureau niet uitgelegd hoe het aan de advertentiegegevens kwam. 
Amsterdam Centraal zal dan ook niet ingaan op de eis tot verwijdering van het artikel, tenzij daartoe gedwongen door de rechter. Dat de gemeente Amsterdam de vergunning van Nuadam nu heeft ingetrokken, sterkt ons in de overtuiging dat we het gelijk aan onze kant hebben.

*Verwijzingen naar de artikelen*

Oorspronkelijk artikel van Thijs Roes:
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2008/8/19/ook-als-verhuurder-kan-je-worden-genaaid
Vervolgartikel door Arnoud de Jong:
http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2008/9/21/nuadam-gaat-ons-kapotprocederen
Nuadam.nl: 
http://www.nuadam.nl
Overzicht webbureaus Dienst Wonen:
http://www.wonen.amsterdam.nl/?ActItmIdt=3621
Reportage CampusTV:
http://www.campus.tv/?p=5712

*Over Amsterdam Centraal*
Weblog Amsterdamcentraal.nl wordt geschreven voor alle Amsterdammers die geïnteresseerd zijn in hun buurt en de lokale politiek. Een aantal correspondenten uit verschillende stadsdelen doet via deze site verslag
van actuele ontwikkelingen in hun directe omgeving.


Reageer op "Woningbemiddelaar dreigt weblog met kort geding; gemeente Amsterdam trekt vergunning in"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.