Home > > Una Paloma Blanca

Una Paloma Blanca

Amsterdam - Als het aan de Amsterdamse Woningcorporatie Rochdale ligt, goed voor een aandeel van 40.000 woningen in Amsterdam, dan komt er straks lucht in de krapte op de woningmarkt en wordt het dringen geblazen aan de Spaanse Costa Blanca. Helaas niet voor iedereen, maar voor de (relatief) vermogende ouderen (actieve senioren) onder ons.

Rochdale staat bekend als een productieve bouwer. Zo kreeg deze woningbouwvereniging afgelopen jaar de Gouden Baksteen toegekend van het Amsterdamse woonvakblad NUL20. Een onderscheiding die elk jaar wordt uitgereikt aan de productiefste bouwer en Rochdale leverde in 2007 maar liefst 1.012 woningen op, waardoor ze mijlenver vooruit liep op haar Collega Corporaties.
Voor de statistici onder u: Stadgenoot, dat vroeger Het Oosten heette, eindigde op de tweede plaats met 558 woningen.
Hoe gaat Rochdale nu eigenlijk zorgen voor die beoogde doorstroming? Eigenlijk vrij simpel. Rochdale gaat samenwerken met een vastgoedontwikkelaar (United Momentum Group) die onroerend goed gaat kopen op, zoals ze zelf op hun website melden, ‘de beste locaties tegen een scherpe prijs’.
Deze grond wordt vervolgens door de UMGroup duurzaam ontwikkeld en ‘op de markt’ gebracht.

Zo heeft de UMGroup recent voor 16 miljoen euro 19.000m2 bouwgrond in Spanje gekocht waarop ca. 240 appartementen zullen verrijzen. Rochdale plaatst in de helft van deze appartementen huurders. UMGroup investeert dus en Rochdale wordt als het ware de hoofdhuurder.

Met deze constructie hoopt Rochdale te bereiken dat actieve en redelijk vermogende senioren die nu nog wonen in huizen van Rochdale, verleid worden hun relatief goedkope huurwoning in Nederland te verruilen voor een duurdere in Spanje.
Omdat Rochdale verwacht dat het storm zal lopen, geeft zij de UMGroup een huurgarantie. Voor de UMGroup een stevige financiële basis om dit project te gaan realiseren. Simpel toch?

Niet helemaal, want VROM moet zich nog eens goed buigen over deze constructie. Terecht denk ik. Bij VROM is een en ander namelijk anders gemeld, namelijk dat Rochdale alleen huurders aanlevert en geen financiële garantstelling afgeeft. Immers, een woningcorporatie moet zich houden aan afspraken welke zijn vastgelegd in het Besluit beheer sociale huursector.

De constructie die Rochdale nu wil toepassen past daar niet in. Eveneens terecht denk ik, want die financiële garantstelling is simpelweg het financieren van een particuliere projectontwikkelaar en dan ook nog eens in het buitenland. Daar is volgens mij maatschappelijk vergaard kapitaal uiteindelijk niet voor bedoeld. Dat moet je als corporatie besteden in de Nederlandse huizenmarkt. Of heb ik het mis?

vijf reacties op "Una Paloma Blanca"

Esther
-1-  Esther:
-edit: dank, verbeterd-
Stadgenoot is niet het voormalige Ymere. Stadgenoot komt voort uit Het Oosten en de AWV. Ymere bestaat nog steeds (en is samengegaan met de Woonmaatschappij).
Arnoud de Jong
Ik vind het idee wel interessant. Om de woningnood in Nederland op te lossen, moet je inwoners wegsluizen naar landen waar nog wel ruimte is.

Het schept alleen een vreemd precedent. Het lijkt er niet op dat de bevolking in de komende decennia aanzienlijk gaat dalen. Dus hoe lang hou je dit vol? Je kan moeilijk met publiek geld een tweede Nederland gaan stichten aan de Costa's. Dat lijkt me uiteindelijk onhoudbaar.
Stefan
-3-  Stefan:
Hoofdtaak van een woningcorporatie is het aanbieden van betaalbare en duurzame woningen aan mensen met een laag inkomen. Zolang die taak niet naar behoren wordt uitgevoerd moeten de corporaties geen geld stoppen in de aankoop van dure panden (Oibibio, Damrak, Rokin) . Dat moet overgelaten worden aan andere (private) partijen. Immers het geld en het kapitaal van deze organisaties hebben ze gekregen en is dus publiek geld. Als corporaties dit gaan doen dan moeten ze op dezelfde manier behandeld worden als een particulier. Dus ook over hun bezit belasting betalen, geen voorrang meer bij bouwen en ook geen dikke leasebakken en topinkomens voor directeuren. Het is erg vreemd dat de huren moeten stijgen en dat er te weinig wordt gebouwd. Reden: geen geld. Dan ook niet voor miljoenen iets neerzetten. Huren stijgen en dan kunnen mensen een huursubsidie krijgen. Dat is dus helemaal vreemd want de huursubsidie is ook publiekgeld. Als het nu dus heel normaal gevonden wordt dat corporaties met publiekgeld gaan speculeren dan zijn de rapen wel heel erg gaar. Jaren geleden heeft ooit een commissaris bij de Provincie publiekgeld belegd in aandelen. Ik geloof dat de dame in kwestie behoorlijk is teruggefloten. Publiekgeld moet geinvesteerd worden in de maatschappij, niet in corporaties zelf om de bankrekening te spekken.
Marinus
-4-  Marinus:
Woningcorporaties zijn alleen hun sociale taak voorbij. Ooit wel eens gehoord wat de heren directeuren er voor een salaris verdienen? Lekker speculeren met andermans geld. Sociale woningen omvormen tot dure appartementen en dan maar blijven roepen dat je sociaal bent. Maar ja, als veel voormalige actievoerders ooit stadsdeelwethouders werden en nu directeuren zijn van die woningcorporaties dan kennen ze precies de klappen van de zweep. Ze weten precies hoe ze kunnen manipuleren.
RudiPensionado
-5-  RudiPensionado:
Een prachtig plan!
Welkom aan de Costa Blanca.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.