Rochdale staat bekend als een productieve bouwer. Zo kreeg deze woningbouwvereniging afgelopen jaar de Gouden Baksteen toegekend van het Amsterdamse woonvakblad NUL20. Een onderscheiding die elk jaar wordt uitgereikt aan de productiefste bouwer en Rochdale leverde in 2007 maar liefst 1.012 woningen op, waardoor ze mijlenver vooruit liep op haar Collega Corporaties.
Voor de statistici onder u: Stadgenoot, dat vroeger Het Oosten heette, eindigde op de tweede plaats met 558 woningen.
Deze grond wordt vervolgens door de UMGroup duurzaam ontwikkeld en ‘op de markt’ gebracht.
Zo heeft de UMGroup recent voor 16 miljoen euro 19.000m2 bouwgrond in Spanje gekocht waarop ca. 240 appartementen zullen verrijzen. Rochdale plaatst in de helft van deze appartementen huurders. UMGroup investeert dus en Rochdale wordt als het ware de hoofdhuurder.
Met deze constructie hoopt Rochdale te bereiken dat actieve en redelijk vermogende senioren die nu nog wonen in huizen van Rochdale, verleid worden hun relatief goedkope huurwoning in Nederland te verruilen voor een duurdere in Spanje.
Omdat Rochdale verwacht dat het storm zal lopen, geeft zij de UMGroup een huurgarantie. Voor de UMGroup een stevige financiële basis om dit project te gaan realiseren. Simpel toch?
Niet helemaal, want VROM moet zich nog eens goed buigen over deze constructie. Terecht denk ik. Bij VROM is een en ander namelijk anders gemeld, namelijk dat Rochdale alleen huurders aanlevert en geen financiële garantstelling afgeeft. Immers, een woningcorporatie moet zich houden aan afspraken welke zijn vastgelegd in het Besluit beheer sociale huursector.
De constructie die Rochdale nu wil toepassen past daar niet in. Eveneens terecht denk ik, want die financiële garantstelling is simpelweg het financieren van een particuliere projectontwikkelaar en dan ook nog eens in het buitenland. Daar is volgens mij maatschappelijk vergaard kapitaal uiteindelijk niet voor bedoeld. Dat moet je als corporatie besteden in de Nederlandse huizenmarkt. Of heb ik het mis?
Stadgenoot is niet het voormalige Ymere. Stadgenoot komt voort uit Het Oosten en de AWV. Ymere bestaat nog steeds (en is samengegaan met de Woonmaatschappij).