Home > > Toeristen blijven weg

Toeristen blijven weg

Foto: Thomas Schlijper
Amsterdam - Ik hoorde vandaag dat het Amsterdam Tourist & Congres Board (Voormalige VVV) zich zorgen maakt om het feit dat toeristen deze zomer (meer dan andere jaren) wegblijven uit Amsterdam. Het ATCB is dus met plannen bezig de toerist dan maar in de wintermaanden naar Amsterdam te trekken. Ze wil dat doen door grote kerstmarkten op te zetten à la Duitsland en door het tijdens de feestmaanden beter verlichten van Amsterdam. Vooralsnog denkt het ATCB aan de stadsdelen Westerpark en Zeeburg .

Waarom de toeristen meer wegblijven is niet bekend gemaakt. Ook is niet bekend waar de toeristen dan wel heengaan en waarom. Dat zou toch het eerste zijn waar ik dan aan zou denken. Heeft Amsterdam bijvoorbeeld op dit moment last van het feit dat veel musea dicht zijn? Is er te weinig te doen op cultureel gebied? Ligt het wellicht aan het feit dat er teveel bouwputten zijn? Is er misschien teveel negatieve berichtgeving? Denk dan even aan het bericht van gisteren dat Amsterdam toch een van de meest criminele/onveilige steden blijkt te zijn.
Of kan het zijn dat er op dit moment heel rigide wordt omgegaan met het rookbeleid. Tenminste in het centrum dan. Immers, daar mag je dus niet met een glaasje en sigaretje in je hand buiten staan. Je moet zitten (als er een terras is). Is je terras vol? Tja helaas, maar dan moet je even op je beurt wachten. Heb je geen terras, dan ben je helemaal de sigaar. Zowel als exploitant als roker. Kijk, in heel veel landen mag je in de horeca niet meer roken, maar dan wordt er wel gekeken naar redelijke alternatieven. In de winter wordt het in Amsterdam zelfs helemaal lastig, want ook een buitenkacheltje is hier verboden. Ja, ik hoor het mevrouw Iping nog voor AT5 zeggen: "Ik vind het wel christelijk als terrassen om 24.00 uur sluiten."
Ik mag toch aannemen dat dit een (Freudiaanse?) verspreking was, van een wethouder met een PvdA achtergrond.

Ik zou eigenlijk nog meer redenen kunnen verzinnen waarom toeristen Amsterdam wellicht wat minder bezoeken (is het trouwens alleen Amsterdam?). Zou het kunnen liggen aan het feit dat bijvoorbeeld voor Amerikanen het reizen nu erg duur is? Hebben mensen simpelweg te weinig te besteden of vertrouwen in de alsmaar wapperende berichten over wel/geen crisis? Kortom, ik zou zeggen, beste ATCB laten we voordat er weer allerlei ad hoc dingen worden ondernomen, eerst eens afwachten wat nu precies ten grondslag ligt aan het wegblijven van de toeristen. Misschien kan er dan wat structureels ondernomen worden. Lijkt mij veel effectiever dan een hap snap gedoe. Want zeg nu zelf, wie kent nog het gekrakeel van die kerstmarkten van de afgelopen jaren? Daar zit je als hoofdstad toch ook niet op te wachten. Een toerist al helemaal niet lijkt mij.

22 reacties op "Toeristen blijven weg"

regina wilkens
-1-  regina wilkens:
Toeristen blijven weg? Heerlijk. Kan ikzelf ook in de zomer door de stad lopen zonder te struikelen over voortgetrokken koffers en uitpuilende tassen.
Overigens: hoe erg is het deze keer? Wie klaagt of constateert nu weer? Zie 14 mei j.l., Marco Arbouw.
def
-2-  def:
Het ATCB wil een kerstmarkt organiseren.....Een kerstmarkt...Het is niet te geloven dat ATCB dit voorstel durft te doen, ik ga het niet eens meer beargumenteren. EEN FUCKING KERSTMARKT, MIJN GOD!!!
Alice
-3-  Alice:
Tja, zegt wel iets over een organisatie maar ook over hoe er over Amsterdam wordt gedacht. Amsterdam Topstad!
amsterdamboy
-4-  amsterdamboy:
Toerusten blijven weg?
Ik vervoer er anders honderden per dag (als trambestuurder). Ik heb niet de indruk dat het er minder worden.
Wel verspreiden ze zich steeds beter over de stad. In Zeeburg, Slotervaart en Osdorp zijn tegenwoordig ook heel veel toeristen-hotels en niet meer alleen in het centrum, misschien vallen ze daarom minder op.
Bart
-5-  Bart:
Het AtCB moet zich allereerst maar weer eens transformeren tot gewoon VVV(wat een domme zet, deze naamstelling, iedere europese tourist kent de nederlandse VVV!)
En: de touristen blijven niet weg (valse voorlichting van deze ATCB!), sommige touristen, die Amsterdam missen kan als kiespijn/noordzuidlijn..
Namelijk: Dronken Britten, bezopen Fransen,irritante Italianen, (on)Deugdelijke Duitsers etc. etc.
wat mij brengt bij de stelling dat toeristen(jawel Toeristen met een hoofdletter) die werkelijk voor Amsterdam als culturele, oudheidkundige en interessante europesche stad komen, dit niet zullen laten omdat de ATCB, zeg maar VVV heeft verkondigd dat Amsterdam een rampgebied is voor toeristen(selffulfilling prophesy!)
Een raar verhaal dus, beste ATCB, afgezien van economische recessies moeten jullie je gewoon wat beter profileren als de Tourist Organisation of Amsterdam (afgekort VVV), die alle toeristen vriendelijk informatie geeft over de mogelijkheden in Amsterdam, ondanks wat ongemakken van de NZlijn of de restauratie van het Rijks!. Er is zoveel meer te beleven in Amsterdam dan het Weedmuseum en de Wallen, het Sexmuseum en ...
Jan Westerhof
-6-  Jan Westerhof:
Voor Amerikanen en Britten is Amsterdam (te) duur geworden, door de dure Euro. Met name voor de Amerikanen, en dat is een groot deel van het inkomend toerisme.
Voor de rest is het de algemene economische verslechtering, dure vakanties is dan het eerste waar je op bezuinigt.

Maar voor de rest? Op AT5 stond een keer dat het slechte weer een rol zou spelen, maar dat neem ik niet serieus.

Je zou het moeten vragen aan de mensen die niet komen, en waarschijnlijk zit 'm daar een moeilijkheid.
Ronald
-7-  Ronald:
Misschien een tip voor het ATCB. Maak eens wat betere folders die verder gaan dan het aanprijzen van de Bloemensingel en het Red Light District. Neem een voorbeeld aan je buren in Antwerpen. Als je daar aankomt krijg je een map met de verschillende buurten en hun bezienswaardigheden. Ziet er fraai uit. Ik zou zeggen schoenmaker hou je eens bij je leest en laat het organiseren van die zogenaamde kerstmarkten over aan mensen die er verstand van hebben. Elke stad die er een beetje toe doet heeft een website voor toeristen welke kllnkt als een klok. Visitekaartje voor de stad. Amsterdam presteert het om honderden websites op te zetten waarbij iedereen maar wat doet. Ga daar eens wat aandacht en tijd aan besteden. Trouwens wat is er gebeurt met al die I Amsterdam campagnes/mensen/geld?
michiel
-8-  michiel:
Gelukkig is er in ieder geval voor de homosexuele toerist een eigen aanspreekpunt. Misschien iets voor het ATCB om voor jongere toeristen, vrouwelijke toeristen, oudere toeristen etc.etc. allemaal eigen informatiekantoortjes te openen.
ruud
-9-  ruud:
Het wat?...AC..T..B?. Weer zo`n Nederlandse organistatie / instantie met een Engelse naam. Het heeft niets met het onderwerp te maken maare waarom heet `de opstapper` opeens Stop and Go?
bart
-10-  bart:
Inderdaad: fuck the Englishs/ American terms. Gewoon Nederlands: de Opstapper, de VVV etc. Moeilijk he? En een foldertje maken? Natuurlijk eerste pagina Nederlands, vervolgens Engels/ Frans/Duits, en als er nog energie over is misschien Japans/ Koreaans/ en nog erger...
De Opstapper blijft de OPSTAPPER, Amsterdam blijft A'dam... Toch?
wat een gezanik over buitenlandse items, terwijl men die taal gehhel niet spreekt (behalve pidgin engels, dat doet iedere nederlander wel....
Michiel
-11-  Michiel:
I Amsterdam, tja of je daar toeristen mee over de streep trekt. Wanneer gaat dit Bestuur van Amsterdam eens daadwerkelijk besturen en inzien dat ze het wel erg bont maakt. Niet voor de toeristen, maar voor haar bewoners. Inderdaad, ineens moeten we in de Stop en Go. Horeca mag geen verwarmd terras vanwege het millieu, maar wel een vervuilende toeristenbus laten rondrijden. In het centrum geen asbakken op straat, nee erg leuk gezicht een stoep vol met peuken. Terrassen vroeg dicht, geen winterterras. Slaap lekker door Amsterdam en ga inderdaad een Kerstmarkt organiseren. Leuk voor die toeristen! Ik zou zeggen, zorg ervoor dat de stad weer gaat bruisen.
cor
-12-  cor:
Tsja...'t ACTB (belachelijke naam)en het stadsdeel doen er ALLES aan om het de TOERISTEN maar naar de zin te maken,hele stukken binnenstad waar Amsterdammers bijna niet meer komen, De Wallen, Nieuwmarkt,Waterlooplein, Dam, Damrak, Rokin, Rembrandt/Leidsepein. ALLES is gericht op TOERISTEN, Het ACTB is in concurrentieslag met Berlijn, Barcelona, Dublin. En waar komen ze mee !! EEN KERSTMARKT..hahahahha..amateurs! Het ACTB is een vreselijke burgelijke, middelmatige organisatie.
hans k.
-13-  hans k.:
't ACTB, misschien moeten ze eens een rondje Europese hoofdsteden doen, inderdaad zoals Cor zegt. Ga eens naar Dublin, Antwerpen, Kopenhagen, Berlijn. De Stadscentra zijn brandschoon, kwalitatief véél beter (horeca), panden in het centrum worden goed onderhouden , GEEN GRAFFITI, ZWERFVUIL,ONKRUID DAT IN DE HELE STAD DE GROND UITSCHIET, etc etc. Kunt u het zich nog herinneren hoe het Stadsbestuur naar New York ging, om eens te bekijken hoe ze het daar deden HAHAHAHA..wat een hoogmoed.
Björn Roubos
-14-  Björn Roubos:
Al die cijfers zullen me een wordt wezen. Amsterdam is nu eenmaal een trekker wat toeristen aangaat. Ik zie ze tegenwoordig steeds meer verspreid over de stad, dus dat is gunstig. Als Amsterdammer mijdt ik het centrum vanaf het middaguur en in de weekenden. Maar goed, als Amsterdammer ken je genoeg plekken die niet door toeristen ontdekt of bezocht worden. Best gezellig al die mensen, toch? Alleen jammer dat de stad deze zomer zo'n aanfluiting is. Alles ligt open, maar het wordt beter. Er wordt ook (hoop ik) iets aan kermisatractie Damrak/Rokin gedaan.
Sanne
-15-  Sanne:
Haha, geen graffiti in Berlijn. Grappig...
HK
-16-  HK:
@Sanne, graffiti zat in Berlijn, maar niet op belangrijke historische plekken.
Ronald
-17-  Ronald:
@HK en zo is het maar net. Amsterdam laat hier de boel totaal verloederen. Gewoon schoonmaken zou ik zeggen.
Henk de W
-18-  Henk de W:
ruud: 30 juli 2008 16:16 uur
“waarom heet `de opstapper` opeens Stop and Go?”

Cool man! Waarom staat er op de verpakking van een drankje Fruit drink, en niet Fruit drank? Waarom kopen we in de winkel een blu-ray en niet een blau-straal? Etc etc...
amsterdamboy
-19-  amsterdamboy:
Onze taal heeft altijd vol met buitenlandse woorden gezeten. Vroeger waren dat vooral veel franse woorden : zoals paraplu, directeur, bureau. Tegenwoordig zie je steeds meer engelse woorden opduiken. Zoals manager en computer. Dit komt omdat we nu eenmaal erg internationaal georiënteerd zijn als klein landje. Taal ontwikkelt zich nu eenmaal, of we het leuk vinden of niet. En alles krampachtig vertalen naar Nederlands zoals de Belgen doen is vaak ook geen gehoor...
dommeke
-20-  dommeke:
1 x op de wallekes geweest 1/2 gr amwesia+dronken kheb agezien,eigen schuld dikke bult,weed of drank gebruik je met verstand
JohnN
-22-  JohnN:
ach dommeke zijt ge ook een blondeke?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.