Strukton kwam met een plannetje, dat werd afgeschoten. En ondertussen wordt het doortrekken van de ringlijn naar CS onderzocht, wat zoiets betekent als: waarschijnlijk doen we het dus niet. De Wallen is het grote project waar de stad zich mee bezig houdt. En als de PTA dat zonodig wil, dan krijgen ze een derde steiger, maar dan in het Westelijk Havengebied. Mooi! Maar...
Opmerkelijk natuurlijk is dat Buyne destijds uberhaupt is aangetreden. Het duurde al een tijdje alvorens de PvdA een opvolger voor Aboutaleb had, terwijl eigenlijk vanaf de gemeentelijke verkiezingen duidelijk was dat meneer naar Den Haag zou vertrekken. Een beetje eerder recruteren was dus geen overbodige luxe geweest. En dit is natuurlijk wijsheid achteraf: voor de volgende keer relevant.
Jammer alleen dat het Amsterdamse college uitgebreid tegen het licht gehouden werd, maar het aan de stadsdelen ontbrak. Hoe was het daar eigenlijk gegaan?
Eerlijk gezegd: ik weet het niet over alle stadsdelen. Sommige er van komen regelmatig in het nieuws, anderen blijven een beetje achter. Daarom mijn focus maar even op mijn eigen stadsdeel. Het Centrum.
De verkiezingen leverden een akelig beeld op: PvdA, VVD en GroenLinks waren nagenoeg even groot, en zouden met elkaar een college gaan vormen. Els Iping werd stadsdeelvoorzitter, en AnneLize van der Stoel, voormalig stadsdeelvoorzitter werd gewoon stadsdeelbestuurder. GroenLinks vulden de club aan met Wil Codrington.
En toen bleef de heibel, zoals voor de verkiezingen ook al het geval was. De internetpetitie "Iping draait door" werd een groot succes. Van der Stoel blies eigenhandig het bestuur op door plotsklaps op te stappen. In haar eentje zorgde Van der Stoel bijna voor het gelijk van "Opheffen.nu."
Maar er zijn ook dingen veranderd. In plaats van een dorps moralisme, hangt er meer stedelijk besef bij het zittende bestuur. Dit resulteerde onder andere in het beperken van de constante stoet van onzinnige persberichten, en het verminderen van de even zo irriterende plannetjes om alle vlaggen met hoogwerkers van Krasnapolsky te halen.
En nadat Van der Stoel zich uit het bestuur terugtrok, kwam de VVD met een afgewogen en stabiele opvolger: Erik Koldenhof.
Hoewel de stadsdeelraad zich af en toe nog verliest in dorpspolitiek (hoe kan er bijna een bestuurcrisis ontstaan over een paar bomen op het Amstelveld?), toont het bestuur aan dat het centrum zich in alle rust kan ontwikkelen tot een volwaardig stadsdeel. Dat komt ook omdat Iping en Asscher goed met elkaar optrekken in het Wallendossier. Hier gaat Iping een bestuurlijk risico aan, in mijn ogen meer dan Asscher, en ze brengt het er goed van af.
Hoewel de vraag natuurlijk blijft of het stadsdeel überhaupt moet bestaan (die vraag is net zo goed op alle andere stadsdelen van toepassing), is het stadsdeelbestuur er tot nu toe in geslaagd om het stadsdeel Centrum als zodanig af te helpen van de bestuurlijke chaos, en het dorpspolitieke beeld dat we gedurende de vorige bestuursperiode hadden. Het imago van stadsdeel Centrum is in ieder geval behoorlijk opgekrikt.
achttien reacties op "Balans van 2 jaar besturen"
Maar, hoezo is 1012 een bestuurlijk risico voor Iping? De centrale stad regelt dat toch eigenlijk, en als het fout gaat, zelfs als zij zelf iets fout doet, kan ze gewoon als altijd naar de centrale stad als boosdoener wijzen.
Nee de rommel komt heus wel weer, vrees ik. Die terrassenkwestie lijkt nu bijvoorbeeld rustig, maar wacht het mooie weer maar eens af. Als Iping dan besluit heur nota strak te handhaven, en dat zal ze doen, heb je een joekel van een drama.
En Muriel je hebt gelijk de discussie zou nu gevoerd moeten worden over het voortbestaan van die stadsdelen als politieke bestuurslichamen. Maar dat gaat nooit gebeuren, wie moet die discussie starten? En als er verkiezingen zijn, zijn de politieke belangen weer zo groot dat niemand het meer heeft over opheffen. Een opheffingsbeweging in de grote gemeenteraad, dat zou het enige zijn. Want de gemeenteraad kan de stadsdelen samenvoegen/opheffen.
Juist door wat jij schrijft blijf ik pleiten voor de de wijkraden die plaats moesten maken voor de deelraden.
De mensen die deelnamen aan de wijkraden waren vaak burgers - dus niet gebonden aan politieke partijen- en hadden echt belang bij de verbetering in hun buurt!
Die (zo je wilt) 'burgerraden' zouden weer terug moeten komen, maar deze keer WEL serieus genomen moeten worden door de gekozen B&W.
In het verleden (de wijkraden) stelde de politiek zich vreselijk arrogant op - net als nu- met als verschil; nu, heeeeel veeeeel deelraadsleden wethouders en burgemeesters.
Dat zou anders moeten.
Burgerraden! Bevolkt door mensen die niet gebonden zijn aan een politieke partij maar die wel gehoord MOETEN worden door de politiek!
Zoveel burgemeesters, wethouders en raadslieden bij elkaar in heel Mokum en dan nog 'vergeten'dat deze stad vandaag 200 jaar hoofdstad is van Nederland.
Je zou pardoes Rotterdam de eer gunnen!
Maar ik vraag mij af of het echt vergeten is. Want laten we wel wezen, de noord-zuidlijn valt toch wel erg duur uit en zo,n 200-jarig feest is toch ook niet bepaald goedkoop...!
Marcel heeft gelijk met het feit dat onze politieke bestuurders er een potje van maken in heel Amsterdam.
Het zijn KLUTSMUTSEN!
Aan de andere kant: hoe belangrijk is die status van hoofdstad nu werkelijk voor de stad? Wat levert het ons op, dat men 200 jaar geleden niet meer in Brussel terecht kon? De gouden eeuw hadden we al gehad, de universiteit en het stadscentrum hadden we al, net als de haven en de grachten. De arbeiderswijken hebben we later gekregen, de tweede universiteit ook, evenals de Wallen. De Stopera hadden we wellicht niet in zijn huidige vorm gehad, want het stadhuis op de Dam had die functie wel eens behouden of teruggekregen kunnen hebben, allicht.
Dan hadden we daar misschien toch eenfeestje voor kunnen organiseren, in het kader van de Amsterdampromotie. Gemiste kans dus.
Of toch niet? In een tijd van bezuinigingen, was dat zo'n goed idee geweest? Of, Yanny, hadden de klutsmutsen jou tegenover zich gevonden als ze het feestje uit de stadskas hadden betaald?
En dat noemt zich een Amsterdamse zender.
Treurig.
Nederland voor 200 jaar, dan voelt iedereen zich toch wel weer wat beter dacht ik zo.
Inderdaad jammer dat het AJAX feest niet kon doorgaan maar dat scheelt een hoop vernielingen.
Ben,
Goede reis en probeer in Amsterdam eens in te loggen.
Goede reis Ben en eeeeh je hebt toch wel een retourtje genomen he!!
Uw Naam worde gebeiteld;
Uw Metropool kome;
Uw sanering geschiede,
gelijk aan de Amstel alzo ook in de deelraden.
Geef ons heden onze stad terug;
en vergeef de vaders van het stadsdeelstelsel,
gelijk ook wij vergeven onze deelraadsleden;
en leid ze niet meer in verzoeking,
maar verlos ons van het heilloze.
Want van U is het gemeentelijk domein
en de kracht en de heerlijkheid
van Stad en Ommeland.
I Amsterdam.
Bedankt! (en volgens mij ben jij onze nieuwe stadsburgermeester..)