Home > > Balans van 2 jaar besturen

Balans van 2 jaar besturen

Amsterdam - Afgelopen week werd al enige keren stilgestaan bij het verjaardagsfeestje van het Amsterdamse college. De club van Asscher is op de helft, en ja: de tussenbalans moest worden opgemaakt. De uiteindelijke conclusie is, volgens mij, weinig schokkend. Het college is redelijk braaf, maakt beginners- en gevordendenfouten, heeft een paar keer sorry gezegd, en komt met weinig spectaculaire plannen. Het meest in het oog springende plan gaat, hoe kan het ook anders, over auto's.

Strukton kwam met een plannetje, dat werd afgeschoten. En ondertussen wordt het doortrekken van de ringlijn naar CS onderzocht, wat zoiets betekent als: waarschijnlijk doen we het dus niet. De Wallen is het grote project waar de stad zich mee bezig houdt. En als de PTA dat zonodig wil, dan krijgen ze een derde steiger, maar dan in het Westelijk Havengebied. Mooi! Maar...
Wat het meest blijft hangen is toch wel de wethouderstombola. Sinds afgelopen week hebben we de opvolger van Buyne binnen: de tussenpaus en volgens het Parool niet unaniem door de PvdA gesteunde Stoffels.

Opmerkelijk natuurlijk is dat Buyne destijds uberhaupt is aangetreden. Het duurde al een tijdje alvorens de PvdA een opvolger voor Aboutaleb had, terwijl eigenlijk vanaf de gemeentelijke verkiezingen duidelijk was dat meneer naar Den Haag zou vertrekken. Een beetje eerder recruteren was dus geen overbodige luxe geweest. En dit is natuurlijk wijsheid achteraf: voor de volgende keer relevant.

Jammer alleen dat het Amsterdamse college uitgebreid tegen het licht gehouden werd, maar het aan de stadsdelen ontbrak. Hoe was het daar eigenlijk gegaan?

Eerlijk gezegd: ik weet het niet over alle stadsdelen. Sommige er van komen regelmatig in het nieuws, anderen blijven een beetje achter. Daarom mijn focus maar even op mijn eigen stadsdeel. Het Centrum.

De verkiezingen leverden een akelig beeld op: PvdA, VVD en GroenLinks waren nagenoeg even groot, en zouden met elkaar een college gaan vormen. Els Iping werd stadsdeelvoorzitter, en AnneLize van der Stoel, voormalig stadsdeelvoorzitter werd gewoon stadsdeelbestuurder. GroenLinks vulden de club aan met Wil Codrington.

En toen bleef de heibel, zoals voor de verkiezingen ook al het geval was. De internetpetitie "Iping draait door" werd een groot succes. Van der Stoel blies eigenhandig het bestuur op door plotsklaps op te stappen. In haar eentje zorgde Van der Stoel bijna voor het gelijk van "Opheffen.nu."

Maar er zijn ook dingen veranderd. In plaats van een dorps moralisme, hangt er meer stedelijk besef bij het zittende bestuur. Dit resulteerde onder andere in het beperken van de constante stoet van onzinnige persberichten, en het verminderen van de even zo irriterende plannetjes om alle vlaggen met hoogwerkers van Krasnapolsky te halen.

En nadat Van der Stoel zich uit het bestuur terugtrok, kwam de VVD met een afgewogen en stabiele opvolger: Erik Koldenhof.

Hoewel de stadsdeelraad zich af en toe nog verliest in dorpspolitiek (hoe kan er bijna een bestuurcrisis ontstaan over een paar bomen op het Amstelveld?), toont het bestuur aan dat het centrum zich in alle rust kan ontwikkelen tot een volwaardig stadsdeel. Dat komt ook omdat Iping en Asscher goed met elkaar optrekken in het Wallendossier. Hier gaat Iping een bestuurlijk risico aan, in mijn ogen meer dan Asscher, en ze brengt het er goed van af.

Hoewel de vraag natuurlijk blijft of het stadsdeel überhaupt moet bestaan (die vraag is net zo goed op alle andere stadsdelen van toepassing), is het stadsdeelbestuur er tot nu toe in geslaagd om het stadsdeel Centrum als zodanig af te helpen van de bestuurlijke chaos, en het dorpspolitieke beeld dat we gedurende de vorige bestuursperiode hadden. Het imago van stadsdeel Centrum is in ieder geval behoorlijk opgekrikt.

achttien reacties op "Balans van 2 jaar besturen"

frans
-1-  frans:
“Weinig spectaculaire plannen.” Asschers 1012-plan behoort tot de ingrijpendste en meest ambitieuze plannen sinds tijden - en het gaat lukken ook. Gemekker over auto's komt in elke bestuursperiode voor, wethouderswisselingen ook, maar als er toch iets is dat in het oog springt, dan is het Asschers 1012-project.
muriel
-2-  muriel:
Afgezien van de plannen gebied 1012, wat is er nu zo spectaculair aan dat Stadsdeel centrum? Als ik het goed begrijp trekt de centrale stad alle grote projecten, dus.....Van die derde wethouder, mevr. Codrington heb ik eigenlijk nog nooit wat gezien en/of gehoord. Koldenhof is er net. Tja, Iping die heb ik alleen maar zien stuntelen. Kreeg meer het gevoel dat er van alles bij haar is weggehaald. Nee, echt spectaculair kan ik het niet vinden. Eigenlijk geldt dat ook voor de andere stadsdelen. Dus wat mij betreft kan nu de discussie wel opgestart worden opheffen of samenvoegen of doorgaan. Als die discussie nu niet wordt gestart dan zitten we zo weer in 2010 en hobbelen we weer verder.
f.bol
-3-  f.bol:
@ Jelmer het kan natuurlijk ook zo zijn dat het allemaal zoveel beter lijkt omdat ze niks uitvoeren. Toegegeven, het komt allemaal rustiger en professioneler over, vooral als je de personen Codrington en Koldenhof vergelijkt met Frankfurther en van der Stoel. Muriel, ik hoor liever niets van ze dan dat ze opvallen door geklungel...

Maar, hoezo is 1012 een bestuurlijk risico voor Iping? De centrale stad regelt dat toch eigenlijk, en als het fout gaat, zelfs als zij zelf iets fout doet, kan ze gewoon als altijd naar de centrale stad als boosdoener wijzen.

Nee de rommel komt heus wel weer, vrees ik. Die terrassenkwestie lijkt nu bijvoorbeeld rustig, maar wacht het mooie weer maar eens af. Als Iping dan besluit heur nota strak te handhaven, en dat zal ze doen, heb je een joekel van een drama.

En Muriel je hebt gelijk de discussie zou nu gevoerd moeten worden over het voortbestaan van die stadsdelen als politieke bestuurslichamen. Maar dat gaat nooit gebeuren, wie moet die discussie starten? En als er verkiezingen zijn, zijn de politieke belangen weer zo groot dat niemand het meer heeft over opheffen. Een opheffingsbeweging in de grote gemeenteraad, dat zou het enige zijn. Want de gemeenteraad kan de stadsdelen samenvoegen/opheffen.
Michiel
-4-  Michiel:
Eigenlijk een vreemd stuk. Je wilt een balans maken van de stadsdelen maar waar baseer je dit dan op. Je probeert te ontdekken wat de meerwaarde dus is van die stadsdelen. Hoe doe je dat? Dan zou je toch eens moeten kijken naar wat hebben die stadsdelen beloofd dat ze zouden gaan doen en wat is daarvan tot nu toe terecht gekomen. Maar, waar zet je dit dan tegen af. Kortom, een bestudering van een balans die niet te geven dan wel te vinden is. Kijk eens naar het aantal raadsleden/wethouders wat in deze periode is opgestapt/gewisseld. Kijk eens naar de conflicten. Misschien een tip. Kijk eens naar het aantal bezwaarschriften/procedures. In hoeverre klagen burgers en waarom/waarover. Is dit opgelost? Zijn burgers tevreden over hun buurt/wijk/stadsdeel. Maar waar kunnen die burgers dan over meepraten en meebeslissen. Kijk naar het laatste referendum in Westerpark. Ook hier drukken bestuurders gewoon hun zin door, ze gaan zelfs zelf de buurt in om stemmen te ronselen of stemmingmakerij te veroorzaken. Dus, balans zoeken maar waarin en waarover.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Jelmer,

Juist door wat jij schrijft blijf ik pleiten voor de de wijkraden die plaats moesten maken voor de deelraden.

De mensen die deelnamen aan de wijkraden waren vaak burgers - dus niet gebonden aan politieke partijen- en hadden echt belang bij de verbetering in hun buurt!

Die (zo je wilt) 'burgerraden' zouden weer terug moeten komen, maar deze keer WEL serieus genomen moeten worden door de gekozen B&W.

In het verleden (de wijkraden) stelde de politiek zich vreselijk arrogant op - net als nu- met als verschil; nu, heeeeel veeeeel deelraadsleden wethouders en burgemeesters.

Dat zou anders moeten.

Burgerraden! Bevolkt door mensen die niet gebonden zijn aan een politieke partij maar die wel gehoord MOETEN worden door de politiek!
engine 54
-6-  engine 54:
Ja, als je zelf een feestje hebt van 2 jaar dan vergeet je natuurlijk dat er 20 april ook een feestje is van 200 jaar!
Marcel
-7-  Marcel:
Bestuur is vergeten dat Amsterdam 20 april 200 bestaat. Dit noem ik nog eens een voortvarend Bestuur! Zeker te druk met regelen van postcode 1012, de problemen met de NZ-Lijn, de niet af te bouwen Zuidas, de stagnatie van Ijburg, een niet te financieren Kunstenplan, het op elkaar afstemmen van bouwprojecten zoals Stedelijk en Rijks, de overname van het GVB, het zoeken naar goede en gekwalificeerde bestuurders, het regelen van een fatsoenlijke taxistandplaats. Kortom het goede op orde kunnen krijgen van een stad, laat staan een topstad. In Oud West rollenbollende bestuurders en bewoners (dichterbij en luisterend?), In Noord nauwelijks in staat kinetisch Noord uit de grond te stampen. In Westerpark nog steeds geen Houthavens, ruzie over beouwing van een plantsoen. In de Baarsjes is het huilen met de pet op, alweer een miljoenen injectie voor het Mercatorplein. In Bos en Lommer lukt het maar niet een fatsoenlijk winkelcentrum te realiseren. In Geuzenveld/Slotermeer een giga jeugd en armoede probleem. In Zuidoost weet men nog steeds het verschil tussen mijn en dijn niet. In Osdorp wil het stadsdeel bestuur een coffeeshop, bewoners gewoon rust. In het centrum een kruistocht tegen ondernemers en dan vooral de horeca. Iping wil vroeg gaan slapen. In Oud Zuid weet men het verschil niet meer tussen een winkelstraat en een flaneerboulevard. In Oost Watergraafsmeer gesteggel over een kleur van een pand en een station wat maar niet wil functioneren. In Slotervaart is men wars van groen en wil men snelwegen. Kortom, het gaat goed met het uitgangspunt, burger dichterbij het bestuur. Tel dan ook nog even bij elkaar op al die weggelopen of gestuurde bestuurders de afgelopen twee jaar en net zoveel ambtenaren die thuis achter de ramen zitten. Nee, we hebben niets te klagen.
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Jahaa!
Zoveel burgemeesters, wethouders en raadslieden bij elkaar in heel Mokum en dan nog 'vergeten'dat deze stad vandaag 200 jaar hoofdstad is van Nederland.

Je zou pardoes Rotterdam de eer gunnen!

Maar ik vraag mij af of het echt vergeten is. Want laten we wel wezen, de noord-zuidlijn valt toch wel erg duur uit en zo,n 200-jarig feest is toch ook niet bepaald goedkoop...!

Marcel heeft gelijk met het feit dat onze politieke bestuurders er een potje van maken in heel Amsterdam.

Het zijn KLUTSMUTSEN!
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
@ Yanny: Klutsmutsen, dat woord kende ik nog niet. Ja, zo kun je er ook naar kijken.

Aan de andere kant: hoe belangrijk is die status van hoofdstad nu werkelijk voor de stad? Wat levert het ons op, dat men 200 jaar geleden niet meer in Brussel terecht kon? De gouden eeuw hadden we al gehad, de universiteit en het stadscentrum hadden we al, net als de haven en de grachten. De arbeiderswijken hebben we later gekregen, de tweede universiteit ook, evenals de Wallen. De Stopera hadden we wellicht niet in zijn huidige vorm gehad, want het stadhuis op de Dam had die functie wel eens behouden of teruggekregen kunnen hebben, allicht.

Dan hadden we daar misschien toch eenfeestje voor kunnen organiseren, in het kader van de Amsterdampromotie. Gemiste kans dus.

Of toch niet? In een tijd van bezuinigingen, was dat zo'n goed idee geweest? Of, Yanny, hadden de klutsmutsen jou tegenover zich gevonden als ze het feestje uit de stadskas hadden betaald?
engine 54
-10-  engine 54:
AT5 nieuws meldt op 20 april wel iets over de viering van de geboortedag van een hindoegod, maar niet dat Amsterdam op deze dag 200 jaar de hoofdstad van het land is.
En dat noemt zich een Amsterdamse zender.
Treurig.
Vincent
-11-  Vincent:
Misschien dat het veronderstelde Kampioensfeestje van 'slands miljardenclub een kink in de kabel zou kunnen gooien. Twwe feestjes was natuurlijk een beetje veel van het goede. Maar ja, ook dit feestje ging uiteindelijk niet door. Maar uiteindelijk toch wel een blunder, zeker als je je stad als de Topstad wil profileren. Ik heb het vermoeden dat het Bestuur van de stad in een mineur stemming verkeerd. Immers, een kunstensector waar het ook al treurig mee gesteld is en dan nog eens een geldverslindend ondergronds treinstelletje. Jammer, want de stad had net een behoorlijk dividend gekregen. Is helemaal opgegaan aan de uitkoop van een paar pandjes op de Wallen. Kennelijk is de kas dus leeg om een feestje te bouwen. Kwestie van een slechte boekhouding veronderstel ik.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-12-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Wel het Ajax feest op de grachten is niet doorgegaan en het feest ging naar Eindhoven voor de zoveelste keer,ik zou zeggen daarom toch nog maar een feestje bouwen voor het bestaan van Amsterdam als de hoodstad van
Nederland voor 200 jaar, dan voelt iedereen zich toch wel weer wat beter dacht ik zo.
Michiel
-13-  Michiel:
Feestje? Hoezo, want het lijkt er bijna op (of is dit gewoon bedoeld als waarschuwing en weer een reden tot uitkoop) dat Amsterdam alleen nog maar bestaat uit criminelen. Nu weer een bericht dat het maar niet lukt om een Chinatown te ontwikkelen vanwege afpersing etc.etc..Nu dacht ik toch dat er al jaren een geldverslindend apparaat als de NV Zeedijk bestaat. Hebben die dan nooit in kunnen grijpen? Heb alleen altijd maar gehoord hoe goed deze wel waren en dat ze dit concept zelf wilden toepassen op de Wallen. Vandaar dat je nu ineens ziet dat er in plaats van Chinezen allerlei meuk winkeltjes op de Zeedijk komen. Zonde van de Zeedijk of moet dit ook al een modestraat gaan worden?
RudiPensionado
-14-  RudiPensionado:
Ik kan mij niet voorstellen dat men zoiets vergeet maar vermoed eerder wat anders.
Inderdaad jammer dat het AJAX feest niet kon doorgaan maar dat scheelt een hoop vernielingen.
Ben,
Goede reis en probeer in Amsterdam eens in te loggen.
engine 54
-15-  engine 54:
Ik zag ze in de stad her en der zandzakken voor de deuren leggen, maar ik weet nu waarom. Ben komt over een paar dagen de boel op stelten zetten.
Goede reis Ben en eeeeh je hebt toch wel een retourtje genomen he!!
philip van Traa
-16-  philip van Traa:
Ik mis iets!! Ambitie in woorden en daden! Er wordt zoveel geneuzeld in de stad en er komen zo weinig dingen uit. Kom met grotere plannen en betrek het bedrijfsleven daar eens wat meer bij. Ik heb het gevoel dat door bvb noord zuidlijn er te weinig centen over blijven voor andere goede!! dingen. Ik ben blij met de lijn en ik denk dat die de stad in de toekomst veel goeds gaat leveren, maar andere dingen moeten ook gebeuren. Het initiatief van de vrachttram vorig jaar bvb. Kom eens met meer van dit soort dingen op of schrijf een prijsvraag aan ondernemers uit voor goede plannen. Wat er op de wallen gebeurd vind ik zonde aan de ene kant aan de andere kant begrijp ik het mischien wel. Maar die rode loper van het CS af daar snap ik 15 jaar niets van. Zorg nou eens dat dit stuk stad aantrekkelijk wordt, hier kun je toch niet meer mee aankomen? Maak het grootstedelijk sloop die tram daar weg, maak er een brede wandel promenade van tot de munt. Die metro onder de grond trams pleitte, spaart ook centen uit. Verwijder het foodcenter direct van zijn huidige plek en geef het een mooie plek terug in de havens. Dit zodat er beter bevoorraad kan worden en de fijnstof normen in west verbeteren. Meer groen in de stad, meer dakterrassen, meer water enz enz. Toon kort gezegd eens wat meer ballen en durf te proberen.
CityZen
-17-  CityZen:
Sinte Maarten die in de Stopera zijt,
Uw Naam worde gebeiteld;
Uw Metropool kome;
Uw sanering geschiede,
gelijk aan de Amstel alzo ook in de deelraden.
Geef ons heden onze stad terug;
en vergeef de vaders van het stadsdeelstelsel,
gelijk ook wij vergeven onze deelraadsleden;
en leid ze niet meer in verzoeking,
maar verlos ons van het heilloze.
Want van U is het gemeentelijk domein
en de kracht en de heerlijkheid
van Stad en Ommeland.
I Amsterdam.
yanny scutt
-18-  yanny scutt:
CityZen.

Bedankt! (en volgens mij ben jij onze nieuwe stadsburgermeester..)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.