Home > > In de ban van veiligheid

In de ban van veiligheid

Veilig ondernemen doe je samen
Amsterdam - Amsterdam heeft er genoeg van en is een waar offensief gestart de winkelcriminaliteit een halt toe te roepen. Prima zaak. Het lijkt er inderdaad de laatste maanden verdomd veel op dat
het schering en inslag is met overvallen, winkelen met geprepareerde tassen, skimmen etc., etc. Tenminste, je kunt bijna geen (lokale) krant openslaan, geen lokaal journaal of site bekijken of het was alweer raak.

Breeduit kon een paar weken geleden in 's lands grootste ochtendblad gelezen worden dat uit jaarlijks onderzoek (de veiligheidsindex) blijkt, dat het in bijna geen enkele winkelstraat of winkelcentra meer veilig winkelen was. Geen pretje dus om tegenwoordig ondernemer/winkelier te zijn.
Althans dat zou je bijna gaan geloven. Zeker als je ziet op welke wijze de Amsterdamse politiek en allerlei organisaties hier nu acties op gaan voeren. Vooruitlopend op allerlei Kabinetsbesluiten heeft Amsterdam dan ook maar als enige gemeente besloten alvast een flinke pot euri's beschikbaar te stellen (een miljoen) in de vorm van subsidie. Ondernemers uit heel Amsterdam kunnen op deze pot geld een beroep doen om bijvoorbeeld camera's, detectiepoortjes, afroomkluizen aan te schaffen. Daarnaast zijn en worden er op tal van plekken speciale agressie- en overvaltrainingen (rollenspel) georganiseerd waar winkeliers van speciale trainers kunnen leren hoe vervelende situaties beter onder controle te krijgen.

Dinsdag 8 april, was zelfs uitgeroepen tot "Dag van de Veiligheid" (heeft u er iets van gemerkt?) en mocht ik op pad met wat kopstukken om een heus veiligheidspakket aan winkeliers/ondernemers te overhandigen. Op het einde van de dag was er ook nog een kleine discussieronde met na afloop uiteraard het bijbehorende drankje en hapje. Bedoeld om nu eens van ondernemers/winkeliers zelf te horen hoe en wat. Helaas, er waren heel veel (deskundige) mensen aanwezig maar de winkeliers kon je op de vingers van 1 hand tellen. Ach, misschien was het tijdstip 17.00 - 18.00 een beetje ongelukkig gekozen, maar een kniesoor die daar op let. Dit alles onder de noemer "Veilig Ondernemen Doe Je Samen". Het pakket dat werd overhandigd bestond uit een calamiteitenkalender (wat te doen bij bijvoorbeeld een inbraak, bommelding, demonstratie), een stickervel met Safetycards met tips en telefoonnummers van het formaat creditcard, dus makkelijk in de portemonnee mee te nemen, een heel A3-tje vol met SafetyStickers om in de winkel op te plakken, zelfs aangegeven waar je de bewuste sticker moet plakken. Verder sickers met teksten als: " Zie je iets verdachts, vertel het je collega's" en ook "Kijk eens om je heen. Zijn er klanten die zich vreemd gedragen?" Zelfs een sticker met een logo van deze actie (een gestileerde gebalde vuist. Hmmmm, je zou als je snel kijkt bijna het PvdA-handje herkennen. Komt zeker ook nog eens door het gebruik van rood/witte kleuren!), met het verzoek deze op een hoogte van 1.80 op de deurpost te hangen. Schijn je makkelijker in te kunnen schatten hoe lang een mogelijke dader is geweest.

Kortom, Amsterdam maakt er dit keer daadwerkelijk werk van en gaat er samen met goed getrainde ondernemers/winkeliers en bestickerde winkels zorg voor dragen dat potentiële dieven/overvallers minder kans krijgen hun slag te slaan, dat zich verdacht gedragende personen uit winkelgebieden worden geweerd en dat eventuele bommengooiers onmiddellijk in de kraag worden gevat. Ik ben de laatste die een overval op een winkel zal bagatelliseren. Maar ik kreeg bij deze (goedbedoelde) actie wel een beetje het gevoel dat ondernemen dus helemaal niet leuk is en dat je bijna een halve zool bent als je kiest voor het vak van zelfstandig ondernemer.

vijf reacties op "In de ban van veiligheid"

Charles
-1-  Charles:
Ik heb inderdaad eens gekeken naar dit log en toen naar het logo van de PvdA. En verdomd. Het enige verschil is dat er bij de PvdA een soort van Roos omheen zit. Wat een jatwerk! Of....is dit een promoactie van de PvdA als voorloper op de verkiezingen? Het Paaldansen mocht niet meer, te blote dames weg bij teasers, terrassen aan banden, parasols met een kleine franje, uitkopen van de Wallen, alleen nog maar modefreaks, geen menubordje aan de gevel, deuren strak dichthouden, geen verwarmd terras, geen oude auto de stad meer in, nu weer een bak geld om een muur om winkels te bouwen. Wat gaan we nog meer doen om Amsterdam volgens het model van de PvdA (de maakbare stad) te kneden? Trouwens is het iemand wel eens opgevallen dat de Zeedijk geleidelijk aan ook allemaal van die kneuterige gezellige creawinkeltjes krijgt (hoe betalen die mensen dat toch, krijgen ze daar ook subsidie voor) en dat de Chinezen steeds meer verdwijnen? Nu dacht ik toch dat dit het Chinatown van Amsterdam moest worden. Zijn de Chinezen nu ook al geen bonafide winkeliers meer omdat deze geleidelijk aan verdwijnen?
m.c.deurloo
-2-  m.c.deurloo:
De link naar de veiligheidsindex gaat niet naar de juiste plek. De juiste link is:
http://buurtcijfers.eenveil...
Hier kan iedereen in detail meteen zien wat de veiligheidscijfers van stadsdelen en buurten zijn.
Theo
-3-  Theo:
Je hebt de scorekaart veiligheid en de veiligheidsindex. Dat zijn twee verschillende dingen. De scorekaart is gebaseerd op subjectieve en objectieve gegevens van politie en ondernemers. De veiligheidsindex is afkomstig van bewoners en stadsdelen die een wijkveiligheidsaanpak kennen. Dus de link is wel degelijk goed alleen is de naam niet correct.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Charles, zo had ik het nog niet bekeken !
Inderdaad worden de logo's erg rood.

Denk maar eens aan I Amsterdam (dat de hele stad door reist) en b.v. het nieuwe logo van de bibliotheek. Het lijkt allemaal verdacht veel op elkaar. Zou het allemaal ontworpen zijn door de vormgever Thonik? En zou dat een goede relatie kunnen zijn van de PvdA?

Ik weet het niet, maar het zou zomaar eens waar kunnen zijn!
Pietje Bel
-5-  Pietje Bel:
(ex) ondernemer in West
Na één inbraak in mijn kantoorpand was bekend wie de dader was aangifte bureau Meer en Vaart. Helaas ik wist de postcode niet volgens de dienstdoende Agent kon de aangifte niet gedaan worden. Na 30 inbraken en zeer veel verdachte feiten en vermoedens, was ik het zat, temeer er een rechercheur in mijn bedrijfsorganisatie aanwezig was, die ondeskundig was of zijn ogen, oren en gezond verstand niet gebruikte net zoals die aapjes. Maar en kennelijk een afspiegeling van de politie-organisatie.
Ging op onderzoek uit en spoorde een criminele organisatie op met naam en toenaam bekend incluis foto's. Officier van Justitie seponeerde met een lul verhaal. Conclussie vertrouwen in Politie en justitie in een adekwate aanpak van criminelen is NUL.
Kijkend naar de oplossingspercentage van misdrijven in verhouding tot Duitsland dan schrik je je helemaal Kapot.
Mijn Boodschap over Veiligheid zorg voor jezelf als ondernemer en burger. Zie je iets verdacht pak het zelf aan. Je frusteerd jezelf als je aangifte doet. Het procesverbaal gaat op een stapel. De politie en het OM doet er in tegenstelling van alle mooie woorden geen reet aan. Kliederen in procesverbalen om maar geen werk te hoeven verzetten, een hoop geblaat over veiligheid en bestrijding van criminaliteit, maar weinig wol en resultaten. Ga maar eerst de politieorganisatie doorlichten op effectiviteit en deskundigheid en als jullie je huiswerk hebben gedaan dan wil ik samenwerken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.