Home > > Strijd om het Domela Nieuwenhuisplantsoen

Strijd om het Domela Nieuwenhuisplantsoen

Posters
Westerpark - Woensdag 16 april staan de stembussen klaar voor een referendum over het Domela Nieuwenhuisplantsoen in de Spaarndammerbuurt. Het plantsoen is toe aan een opknapbeurt. Daar zijn het stadsdeel Westerpark en de aanvragers van het referendum het beiden over eens. Onenigheid is er over de invulling.

Maria Magdalenakerk
Op de plek van het plantsoen stond vroeger de Maria Magadelenakerk van architect Cuypers, maar deze werd in 1968 gesloopt. Wat rest zijn de pastorie, het St. Leo-klooster en de zichtbare kerkbogen in het plantsoen. Anno 2008 is deze hoek van de Spaardammerstraat en Zaanstraat een lelijk stukje niemandsland. Asfalt, struiken en een paar bankjes. Er wordt dan ook weinig tot geen gebruik van gemaakt. "Behalve door slapende daklozen", volgens vrienden in de Zaanstraat. Het is ook geen prettig plekje om te zitten met de auto's van de Spaarndammerstraat, de spoorwegonderdoorgang en de trein die langs dendert. Dan zet je eerder twee stappen verder naar het Westerpark. "Dat moet anders", dacht het stadsdeel (en presenteerde het raadsbesluit in een onooglijk pdf-je). Er moeten woningen en een restaurant of theehuis komen om de sociale controle op het plantsoen te vergroten.
Bewonersgroep
Een bewonersgroep wil geen bebouwing op het plantsoen. Ze willen een ander plan, met meer groen, speelgelegenheid en een pannenkoekenhuis. Hiervoor verzamelden ze voldoende handtekeningen voor een correctief buurtreferendum. De vraag die aan de buurtbewoners wordt voorgelegd is of maximaal twintig procent bebouwd mag worden. Dat lijkt weinig, maar het gebouw zal de helft van het plantsoen beslaan, omdat de twintig procent is berekend over het hele plangebied.
Met fietstaxi's ('voor de mensen uit de Zeeheldenbuurt') en gratis pannenkoeken ('want de buurt heeft behoefte aan een goedkoop pannenkoekenhuis') voeren de bewoners actie. Maar waarom niet genieten van het Westerpark in plaats van een plantsoen? "Mensen vertellen ons dat ze de spoortunnels onprettig blijven vinden. We wonen niet in een luchtfoto, wij wonen achter een barrière." Het zijn argumenten waardoor ik niet over de streep word getrokken. Het plantsoen wordt opgeëist door de bewoners, terwijl het jaren verlaten is geweest door diezelfde bewoners. Aan de andere kant, het plantsoen is nooit mooi ingericht door het stadsdeel en nodigt niet uit om er te gaan zitten.

Inrichting plantsoen
Een gebouw is naar mijn idee zeker nodig om het 'dode' uit het plantsoen te halen en de plek ligt zo ongunstig dat deze beter bestemd kan worden voor woningbouw. Het stadsdeel presenteert bovendien een gebouw in de stijl van de negentiende eeuw. Prachtig, maar deze eis is nergens terug te vinden in het raadsbesluit. Dus wordt dit werkelijkheid of is het slechts een artist impression?
En de plek van het gebouw van zes-hoog? Pal voor de ramen van de Elisabeth Paulusschool en voor de speelplaats van de kleuters. De speelplaats wordt nu een soort gevangenisluchtplaats en dat terwijl wethouder Steenwinkel rept over muren met haast geen ramen. En snel ga ik niet zitten op het terras in de uitlaatgassen en met zicht op de spoorwegonderdoorgang. Er moet toch wel een betere inrichting van het plantsoen te bedenken zijn?

Uitslag
Het huidige plan van het stadsdeel lijkt op een politiek compromis waar niemand gelukkig van wordt. We bouwen op een plek waar asfalt ligt om zo de bomen te behouden en we krijgen een plantsoen langs een drukke straat. Het referendum 'besluit' over het percentage bebouwing, niet over de bestemming of de inrichting van het plantsoen. Het zou toch leuker geweest zijn om niet alleen maar 'ja' of 'nee' te stemmen, maar te kunnen kiezen uit vier schetsen van het nieuwe plantsoen. Nu is bijvoorbeeld onduidelijk wat er gebeurt met het plantsoen als er massaal 'nee' wordt gestemd...

Het koor Morgenrood zong bij de opening van het Domela Nieuwenhuisplantsoen in 1972 het 'Lied van de Overwinning'. Wie zal het deze keer zingen?

Update 16 april: Wethouder Steenwinkel stelt dat bij een onvoldoende opkomst (en dus onvoldoende ja-stemmers), het plan van het stadsdeel de prullenbak ingaat. Hierna zal het stadsdeel met drie nieuwe schetsen van het plantsoen komen, waar opnieuw over gestemd mag worden. Bron: AT5.

vijf reacties op "Strijd om het Domela Nieuwenhuisplantsoen"

Bram Schlosser
-1-  Bram Schlosser:
Percentage bebouwing klinkt erg vaag en onduidelijk, zeker als je bedenkt dat het over het hele plangebied gaat. Een referendum is prima, als het 1. bindend zou zijn, wat bv. in Duitsland al jaren prima werkt, en 2. de vraagstelling veel duidelijker is.
Persoonlijk vind ik het plan met bewoning voor oa starters en jongeren een prima idee, leuk ook dat ze proberen iets van historie van het gebied vast te leggen in het nieuwe gebouw, samen met een publieksvoorziening. Beter dan iets van een pannekoekenhuis met alle respect en als de kinderen willen spelen, het Westerpark is letterlijk om de hoek.
Marjolijn
-2-  Marjolijn:
Het zijn veelal erg veel mensen met behoorlijk wat nostalgische gevoelens die dit soort ontwikkelingen alsmaar tegen willen houden. Die Spaarndammerstraat is op dit moment echt geen straat waar je nu gezellig wil gaan wonen. Op dit stuk wil nauwelijks een kind spelen of iemand gezellig op een bankje zitten. Het meest slecht onderhouden stukje van deze buurt. Waarom altijd zo star en vasthoudend?
martijn
-3-  martijn:
Voor de mensen die er tegenover wonen (incl. ondergetekende) betekent bebouwing, zeker met die hoogte, dat er een hoop zonlicht verloren gaat. Dat het plantsoen er al jaren vergeten bijligt en dat de laatste 'verbetering' een halve asfaltering was nodigt ook niet uit. Dat de daklozen die er slapen nooit worden aangesproken (behalve door ons bewoners) doet ook geen goed voor de gezelligheid. Dat er na bebouwing nauwelijks plantsoen overblijft schijnt niemand te deren? Bebouwing is ook niet nodig: er zijn woningen (te koop)genoeg in de buurt nadat zoveel sociale huurwoningen zijn samengevoegd om goedverdienende starters aan te trekken. Oftewel: waar is al die drukte toch voor nodig? Behoud ons zonlicht, behoud het groen, punt uit. Ga anders het wegdek even vernieuwen, is alweer 2 jaar geleden. En zet weer eens een bankje om de boom hier op de hoek, was altijd leuk daar te zitten.
Martin ABMA
-4-  Martin ABMA:
Op zes mei zal de deelraad van het Stadsdeel besluiten of ze het besluit wil handhaven of niet.De opkomstdrempel is niet gehaald, maar van wie wel kwam was twee-derde tegen het bouwplan en een-derde voor. Op de website 'Kaaldammer' zal verdere besluitvorming kritisch gevolgd worden. Als direkt betrokkenen zijn we blij, dat Amsterdam Centraal, Het Parool en NRC bereid waren om de kwestie inhoudelijk te bekijken en belichten. Jarenlange verwaarlozing mag niet zomaar tot bestemmingswijziging leiden.
Anoniem
-5-  Anoniem:
Uit ervaring weet ik dat de plannen rond dit plantsoentje gemaakt worden door mensen die geenszins in de buurt wonen en het ook geen bal kan schelen dat een van de slechts drie stukjes groen uit de Spaarndammerbuurt verdwijnt (de andere twee zijn het al grotendeels verdwenen Westzaanplantsoen en het Spaarndammerplantsoen). Voor de mensen die er tegenover wonen wordt bebouwing een drama. `ja maar je zit toch dicht bij het westerpark´, zegt men dan. ´of mensen kiezen ervoor om in de stad te gaan wonen, anders moeten ze maar naar het platteland waar meer groen is´. Tja. Niet iedereen heeft zo´n goedgevulde beurs als de gemiddelde projectleider of beleidsmedewerker in Westerpark, die gewoon lekker in Haarlem of in Weesp woont. En daarbij, waarom moet alles aangeharkt worden? OK smaken verschillen, maar ik vind niks mis met dit plantsoentje.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.