Home > > Hallooooo, hier is de buurtvoorlichter

Hallooooo, hier is de buurtvoorlichter

null
Bos en Lommer - In Bos en Lommer kan er zomaar bij je worden aangebeld terwijl je geen visite of een pakketje verwacht. Grote kans dat het onverwachte bezoek de buurtvoorlichters zijn. En zij hebben informatie voor u!

Duizenden woningen zijn in ruim drie jaar tijd benaderd. Tientallen tips en veel informatie is er zo over bewoners uitgestort. Over de afvalwijzer, de folder die u haarfijn uitlegt waar en wanneer u uw vuilnis mag deponeren. Over nieuw of huidig parkeerbeleid, zodat u weet waar u wel en niet mag parkeren. Over vernieuwing in de straat, zodat u weet hoe de tegels straks gelegd zijn of welke hoogbouw voor uw deur verrijst. En zo zijn er tal van 'leefbaarheidszaken' waarvan het stadsdeel vindt dat de bewoner echt op de hoogte moet zijn. Voor wie geen plaatselijke krant leest, stadsdeelvergaderingen bezoekt of stadsdeelbrieven opent, is er dan de buurtvoorlichter.
Natuurlijk is dat heel lief van het stadsdeel, maar naast de service - u krijgt toch face to face informatie en kunt al uw vragen stellen - is het vooral ook bedoeld voor de onoplettende kinderen in de klas die hun kauwgum op straat uitspugen en nog meer wangedrag vertonen. Wethouder Ger Timmer had er in 2004 schoon genoeg van. Het vuil op straat - ergernis nummer één onder bewoners - moest grondiger worden aangepakt. Tijd voor een vernieuwende aanpak naast de bekende middelen als handhaving. Al brainstormend kwam de term 'buurtvoorlichter' naar voren. Een bewoner die dus irl (in real live) de mensen voorlicht over zaken die op dat moment spelen in die buurt.

Het mes snijdt aan twee kanten, want buurtvoorlichters verschaft bewoners die een zetje richting reguliere arbeidsmarkt en/of studie nodig hebben een baan. En met succes, want menig voormalig buurtvoorlichter is intussen doorgestroomd naar regulier werk. Hét ultieme doel van het project. Dat lukt omdat de voorlichters niet alleen worden opgeleid om hun buurtgenoten voor te lichten, maar ook bijvoorbeeld sollicitatietraining tijdens het traject krijgen. En natuurlijk de nodige werkervaring en mensenkennis.

Opgeteld: de straten zijn schoner, bewoners beter geïnformeerd en zelfs gemotiveerd, meer mensen volgen een inburgeringscursus (dankzij informatie hierover van de voorlichters), buurtvoorlichters doen werkervaring op voor een reguliere baan en als klap op de vuurpijl behaalde het project in 2005 tijdens het Overheidsbal de tweede plaats in de verkiezing 'Beste Praktijkvoorbeeld van het Jaar'. Niet onverdiend. Bijna tachtig procent van de bewoners in heel Bos en Lommer (12.600 woningen) is inmiddels al één of meerdere keren bereikt door een buurtvoorlichter, altijd gekleed in groene jas, rode trui en met rode tas. En ze komen altijd in een duo. Dat is wel weer zo gezellig.

acht reacties op "Hallooooo, hier is de buurtvoorlichter"

Jasmijn
-1-  Jasmijn:
Ik had eigenlijk een stukje verwacht over het aftreden van wethouder Yalin. Ik ben namelijk heel benieuwd waarom hij nu echt is afgetreden en hoe Bos en Lommer een opvolger gaat zoeken. Misschien is het wel eens aardig om er een vrouw bij te zetten. Nu zwaait die Ger Timmer al heel wat jaartjes de scepter daar. Ik ben namelijk ook benieuwd of het klopt dat het zo een bureaucratische rompslomp is op dat stadsdeel. Dat lijkt mij nu nieuws. Natuurlijk prima dat er allerlei mensen bij je aan de deur komen, maar speelt er niet een hele andere kwestie in dit stadsdeel. Ik ben ook heel benieuwd hoe het nu zit met Podium Mozaik. Krijgt dat theater nu wel/geen subsidie meer van de Kunstraad. Misschien Shirley kun je daar nog eens wat onderzoek naar doen.
Kolenkit
-2-  Kolenkit:
Laat die buurtvoorlichters ook maar (weer)eens naar de Kolenkitbuurt komen. Zeker op het gebied van zwerfvuil en illegaal aanbieden van grofvuil op alle dagen van de week moet hier nog heel veel gebeuren!
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Tja, buurtvoorlichters die je komen vertellen hoe je je vuil moet deponeren, je auto parkeren EN kindertjes op school moeten vertellen dat zij hun kauwgom niet onder het schooltafeltje mogen plakken raken dus binnen de kortste keren overwerkt!

Als zij naast dit alles ook zelf nog naar school moeten om allerlei vaardigheden aan te leren die zij -nog- niet hebben, dan denk ik dat het weinig zoden aan de dijk gaat zetten.

Zelf hoop ik op een buurtvoorlichter die al die scholingen al heeft doorlopen en heel zelfstandig kan werken zonder rode trui,tas en groene jas. (iedereen in zo'n outfit kan zich uitgeven voor buurtvoorlichter!)

Ik hoop dat er zo iemand komt in de Dobbebuurt met een geldige legitimatie. Gesierd met een stijlvolle badge! (naamplaatje)
CH
-4-  CH:
Goh, goh, wat een reactie. Het glas is bij sommige mensen helaas weer eens half leeg. Wellicht is het plan dat je zelf eens wat actiever wordt.
Martin
-5-  Martin:
Soms Yanny is je reactie op bepaalde onderwerpen echt stuitend. Het lijkt wel of niets jouw goedkeuring kan wegdragen. Lang leve die brave burgers toch!
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Martin, weet je wat ik nu stuitend vind? Dat er zoveel geld uitgegeven wordt aan dit soort -heeeel vrijblijvende- projecten die vervolgens geen zoden aan de dijk zetten.

Nu komt er weer huis aan huis bezoek van stadsdeelmedewerkers om gezinnen te vragen(!) of zij wellicht steun nodig hebben bij de opvoeding van hun kroost. Vorige week heeft iedereen een kleurige kaart in de bus gekregen om dit huisbezoek aan te kondigen.

Nu ben ik best wel een beetje gek, en af en toe ook dom, maar ik denk niet dat hier ook maar iemand aan gaat meewerken!

Het geld kan veel beter besteed worden aan de jongeren die dreigen af te glijden.

Jonge gezinnen bereik je beter -en sneller!- via consultatie-buro's en school-jeugdzorg en gezien de veranderde bevolkingsamenstelling (veel immigranten) moet er gewoon anders worden gewerkt.

Verder ben ik zeker geen brave burger!Ik doe nog dagelijks foute dingen denk ik. Blijf mij daar vooral op aanspreken...Groetjes
Hannes Minkema
-7-  Hannes Minkema:
Nieuwe ideeën zijn mooi, maar oude ideeën en praktijken worden te snel veronachtzaamd. het gevoelen dat er dingen te verbeteren zijn in Bos en Lommer leidt al snel tot 'nieuwe plannen', zoals buurtvoorlichters, meespraakacties, opknapbeurten, buurtfeesten, folders en boekjes.

Terwijl ik denk: Bos en Lommer, doe nou eerst maar eens *goed* wat je *goed* moet doen. Besturen, beheren en handhaven. Innen en besteden. Niet lullen, maar poetsen. Niet verzinnen, maar uitvoeren.

Mijn ervaring na tien jaar Bos-en-Lommeriaanschap is dat de deelgemeentelijke overheid slecht en traag functioneert, niet handhaaft, slecht aanspreekbaar is, en denkt dat 'pro-actief' reageren wel het drinken van een nieuw yoghurtdrankje zal wezen.

Ik heb respect voor het grenzenloze optimisme van de bestuurders van B&L, dat lijkt me een conditio sine qua helemaal non. Maar het wachten van de burgers is nog op de kwaliteit in plaats van de nieuwheid.
Rob Heijnis
-8-  Rob Heijnis:
Jullie kunnen allemaal kankeren op de buurtvoorlichters je kan beter iets doen aan het asocialen gedrag van de Amsterdammers van deze tijd.Ik ben zelf geboren en getogen in de baarsjes waar ik nog steeds woon en deze stad achter uit met normen en waarden en het maakt geen bal uit of het nou zuid of in West ben iedereen denk allemaal aan zich zelf begin metje zelf

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.