Ellin Robles strijdt voor Surinaamse wethouder
Volgens de Surinaamse aanhang, of althans een momenteel nadrukkelijk naar voren tredend deel daarvan, is dat helemaal niet zo natuurlijk. Zij vinden dat zij er recht op hebben dat het profiel wordt bijgesteld. Bicultureel? Welnee! De nieuwe wethouder moet een Surinaamse-Antilliaanse, elders ook Afro-Afrikaanse of Afrikaans-Caribische genoemde, achtergrond hebben. Waarom? Omdat de PvdA Hennah Buyne niet voldoende ondersteund zou hebben bij het leren beheersen van het politieke spel.
"Hoezo zwart?," was mijn eerste gedachte, "waarom dringen ze niet aan op een allochtone wethouder?" Om vervolgens te bedenken dat er natuurlijk geen enkele reden is waarom Surinamers zich verbonden zouden moeten voelen met Marokkanen of Turken, alleen omdat ze in de statistieken allemaal tot de allochtonen gerekend worden. Bovendien, het profiel gaat al uit van een allochtone wethouder, wat de hele actie overbodig zou maken. Vervolgens bleef dankzij de publiciteitsacties van de afgelopen dagen de indruk hangen dat de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap er recht op zou hebben de volgende wethouder te leveren, omdat deze een bevolkingsgroep vertegenwoordigt die groter is dan andere allochtone groepen. Dat dat niet klopt, wordt wel duidelijk bij het bekijken van de cijfers:
Surinamers vormen 9,3% van de Amsterdamse bevolking, gevolgd door de Marokkanen (8,9%), de Turken (5,2%) en de Antillianen (1,5%). Daarnaast is er nog een groep allochtonen van niet-westerse afkomst (9,6%) en een grotere groep van westerse allochtonen (14,1%).
Aangezien we slechts zes wethouders hebben, is er getalsmatig niet een van de vier grootste groepen die aanspraak kan maken op een eigen wethouder. Daarvoor zou namelijk 16,7% van de bevolking voor nodig zijn, wat zelfs alle westerse allochtonen samen niet halen. Wie simpele geesten tegenover zich weet, zou op basis hiervan kunnen beweren dat allochtonen dus helemaal geen recht hebben op een plek in het college. Dat is onzin, want samen vormen al die allochtone groepen bij elkaar inmiddels wel 48,6% van de Amsterdamse bevolking, tegenover 51,4% autochtonen. Met een beetje afronden kom je dan al snel uit op drie allochtone wethouders tegenover drie autochtone wethouders.
Met statistieken kun je eindeloos spelen en zo zou iemand kunnen aanvoeren dat uit onderzoek blijkt dat westerse allochtonen nog minder binding hebben met hun eigen groep dan autochtonen, of iemand zou de verkiezingsuitslagen, verdeeld naar herkomst, er eens bij kunnen halen om tot een andere verdeling te komen. Feit blijft, dat het huidige college, zeker sinds het vertrek van Hennah Buyne, onevenredig wit/blank/yoghurt-uitziend is, wat niet past in een tijd waarin van iedereen verlangd wordt dat hij integreert in de Amsterdamse samenleving. Feit blijft ook, dat zolang dat het criterium is waarop kandidaten als eerste beoordeeld worden, die integratie nog verre van voltooid is.
[1] Voor wie het niet meer weet: bicultureel werd in 2006 opgeworpen als hét woord dat allochtoon zou moeten vervangen. Gezien de recent weer opgelaaide discussie, is dat niet helemaal gelukt.
N.b. Het Parool stelt een aantal kandidaten voor, maar de ideale kandidaat lijkt er nog niet tussen te zitten. Bij de PvdA wordt zelfs Ayaan Hirsi Ali genoemd, maar luid applaus blijft op een enkele uitzonderng na, uit.
elf reacties op "Opvolger Buyne, zwart, wit of ...?"
Mevrouw Robles komt meestalongenuanceerd uit de hoek als het over afkomst gaat.
als je kwaliteit ondergeschikt maakt aan huidskleur, haal je vanzelf meer brokkenpiloten in huis. Deze allochtone brokkenpiloten hebben een nagatief effect op de beeld van allochtonen in het algemeen. Missie geslaagd!
Als Mevr. Henna Buyne meer was ondersteund en ze niet weer was weggepest was er niets aan de hand geweest.