Home > > Nieuwe club in het oude Volkskrantgebouw [update]

Nieuwe club in het oude Volkskrantgebouw [update]

Mijn Fiesta
Amsterdam - Ik hou er altijd wel van als er ergens weer een nieuwe tent wordt geopend. En al helemaal als ik daar dan ook nog onverwacht beland. Ik was dus erg blij toen ik plots bier aan het drinken was in het oude Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat.

Op de zevende etage van het jaren ´60 gebouw zit namelijk ´Canvas op de 7e´. Bij binnenkomst realiseer ik me weer waarom de Volkskrant is verhuisd. Er rijst bij mij het vermoeden dat de krant hier haar oude bedrijfskantine had, en dat blijkt te kloppen.. Ik vind 't deprimerend tot jankens toe. Maar gelukkig hebben ze het wel allemaal in een nieuw jasje gestoken.
TL-lampen in het blauw en roze poetsen die typische jaren '60-lelijkheid weg die ooit ontworpen is door Chris Knol. Bankjes maskeren de modernistische vensterbanken. Samen met wat plantjes ontstaat zo een bizarre mix van een troosteloze bedrijfskantine en een hippe arty cocktailclub. Ik moet zeggen: Ik vind het verdomd leuk.

In het Volkskrantgebouw zitten sinds september vorig jaar allerlei kunstzinnige bedrijfjes. Het is een 'Broedplaats' zoals dat heet. Er zitten kunstenaars en muzikanten, maar ook ICT-bedrijfjes en organisaties voor ontwikkelingshulp. En nu dus ook een cocktailbar op de bovenste verdieping.

"Ik zocht in dit pand een atelierruimte om te schilderen, en die vond ik op de vijfde verdieping," vertelt uitbater Thijs Timmers. "Toen hoorde ik dat de oude kantine op de 7e een horecabestemming had, heb ik een bedrijfsplan geschreven. Ik had felle concurrentie van negen anderen en schreef dat plan dus eigenlijk als een soort oefening. Maar het bleek een schot in de roos!"

Timmers werd uitgekozen. Zijn plan was om tweedehands meubels op te knappen en wit te schilderen. Kunstenaars uit het VK-gebouw mogen vervolgens de meubels beschilderen op hun eigen manier. De meubels als 'canvas' dus. Uiteindelijk is het de bedoeling dat kunstenaars uit het gebouw ook in de bar gaan exposeren. De bar is al af, zie ik.

"We hebben eigenlijk nog niet eens een vergunning hiervoor," zegt eigenaar Thijs Timmers. Uit een officiële brief in de lift blijkt dat er wel vaker illegale feestjes worden gegeven in het pand. In vlammende bewoordingen laat stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet weten dat hij alleen kleinschalige besloten feesten tolereert. Degene die de brief heeft opgehangen heeft blijkbaar de feestvierders willen waarschuwen. "Maar deze tent gedogen ze," knipoogt Timmers. Hij wil me een laagdrempelige kroeg bieden. "Lekker normaal, lekker ontspannen, lekker huiselijk."

Ook mijn vrienden houden wel van vreemde nieuwe dingetjes. En terwijl ik samen met m'n goede vriend Koos over heel Amsterdam uitkijk, vraag ik hem wat hij van deze plek vindt. "Endlich ein grund zur panik," antwoordt hij. Huh? "Oh sorry, dat vind ik gewoon een vette zin. Ik bedoel eigenlijk: Wat een hoop lekkere wijven hier!".

Verdomd, hij heeft gelijk.

Achter ons springen kunstacademietypes op en neer op de plaatjes die worden aangezet door Olivier Tuinier. (Ja. Die van Het Zakmes.) Mijn broer Tom zoekt het ook in het Duitse als hij deze tent omschrijft: "Het heeft wel iets Berlijn-igs," merkt hij op. Ook daar heb je een hoop oude bedrijfspanden die zijn omgetoverd tot clubs en restaurants.

Dat gevoel krijg je nog sterker als je naar buiten kijkt. Het modernisme viert hoogtij in deze contreien. Ik zie in de verte de antennes bij IJburg staan. Richting het noorden zie ik een serene Wibautstraat rusten. Er rijdt 1 auto. Hij wacht op de verlaten weg voor een rood stoplicht.

Opeens gaat Timmers in sneltreinvaart door zijn tent heen. De rolluiken van de bar gaan naar beneden. "'t Moet hier om 3.00u dicht zijn," verklaart hij. De klok geeft 2.55 aan. Die sluitingstijd haalt ie dus niet. Dat één van zijn medewerkers luidkeels "we gaan sluuuiteeen" roept lijkt niet te helpen.

De fel-witte TL-lampen springen aan. Koos is verontwaardigd: "Oef. Die lampen maken die meisjes niet echt veel mooier."

Ik slenter nog wat rond. Party'en in een prachtig gedrocht ligt me wel. Aan de cocktails heb ik me nog niet gewaagd. Maar het lijkt er wel op dat Club 11, die over een paar maanden haar deuren sluit, er een klein kunstzinnig zusje bij heeft.

tien reacties op "Nieuwe club in het oude Volkskrantgebouw [update]"

james
-1-  james:
Eten kost te veel voor prijs/kwalitieit. Mooie uitzicht. Een leuke plek voor een afpraak. Klein ruitme als je vergelijkt met Club 11 in Post CS, maar anders. tot 40 man capaciteit?
Thijs Roes
-2-  Thijs Roes:
Zou best kunnen ja. Ben er niet geweest tijdens de restauranttijden, maar het lijkt me niet al te groot. 40 is misschien aan de lage kant :)

Bier was 2 euro dachtik. Dat valt nog wel mee!
vinus
-3-  vinus:
Graag meer van dit soort tenten in Amsterdam. Want er zijn ZAT mogelijkheden, als men maar wil!
Leuk dat ze Duitse pop draaien,gezien het citaat van Wir Sind Helden.
Maar het blijft toch behelpen; waar in Amsterdam om 3 uur de lichten aangaan, begint het hier in Berlijn net een beetje druk te worden....
Linda
-4-  Linda:
is dit een tent voor een 30 jarige celebration?
Robert
-5-  Robert:
Heeft iemand het telefoonnummer?
Arnoud de Jong
Het telefoonnummer staat inmiddels op de vernieuwde website, zie ik. Heb het even gelinkt in het artikel, en nog wat informatie over de achtergrond van de tent toegevoegd aan het artikel.
O. Schmidt
-7-  O. Schmidt:
@Linda:
NEE NEE NEE.
-> Vak Zuid
SE
-8-  SE:
Door redactie verwijderd. Zie de spelregels voor reacties: 'Het reactieforum van Amsterdam Centraal is geen prikbord voor oproepen tot het deelnemen aan activiteiten, evenementen of onderzoeken. Dergelijke reacties worden verwijderd.'
bettie
-9-  bettie:
Wie weet de site te vinden van canvas of tel nr?
Mar
-10-  Mar:
Leuk initiatief, was al op een feestje geweest toen het nog geen officiele club was. Ik hoop dat ze het redden; meer van dit soort Berlijn-initiatieven graag, zorgt ook voor was meer spreiding in het uitgaansleven (zie de enorme rijen bij clubs in het centrum). Daarnaast zijn ze ook relatief goedkoop, zelfs op zaterdagavonden, zag ik. Ga er zeker weer eens heen binnenkort!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.