Home > > Ontdek je (creatieve) talent

Ontdek je (creatieve) talent

Creativiteit
Amsterdam - Er is geen ontkomen meer aan. Wil je tegenwoordig nog een beetje meetellen dan moet ergens minimaal het woord creatief staan. Was ik net een beetje gewend aan hip, hot, hype, cool, kek moet je dat alweer achter je laten. Het nieuwste modewoord is creatief. Creatieve cultuur, creatief vakmanschap, creatief theater, creatief wonen, creatief uitgaan, creatief bouwen, creatief tafelen, creatief reizen, etc .etc. Kijk maar om je heen, de creatieve broedplaatsen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Is de teamspirit een beetje van de werkvloer verdwenen dan huur je gewoon een creatieve consultant in, waardoor het mes ook nog een keer aan twee kanten snijdt. Immers, door creatieve impulsen komt er nieuwe energie bij mensen los. Ze gaan weer genieten, voelen zich betrokken. De ingehuurde creatieve consultant vindt door die creatieve aanpak een "artistieke" bevrediging. Vooral voldoening dankzij die mensen waar zij dan weer voor werken. Er schijnt een verbinding ontstaan te zijn die weer een economische waarde aan de organisatie toevoegt.
Ik zie de lezer van AC al achter zijn/haar oor krabben en zuchten "jeetje wat een onzin". Maar, ik heb het niet zelf verzonnen hoor, dit hoorde ik vandaag in een of ander lokaal radioprogramma. Aan het woord een creatieve loods (!) aangesteld om uitgerangeerde werkloze creatieve mensen weer aan werk te helpen. Ruimbaan voor de creatieve consultant. Deze moet zichzelf als product gaan zien en ook zo verkopen. Huppa, naar een winkelcentrum en daar je creatieve kunsten vertonen. Komt de "colour locale" ten goede, mensen gaan weer graag naar het tot nu toe saaie winkelcentrum. Laat je inhuren bij een congres en verras de congresgangers op een creatief versierde borrel. Niet leuk het Openbaar Vervoer? Voer eens voor de verandering een opera in tram, bus of metro op. De creatieve consultant ondersteunt u bij de voorbereiding. Enge ongemakkelijke parkeergarages? Hoog tijd om met behulp van de creatieve consultant een ondergrondse creatieve roadshow movie te organiseren. Gaat de woonwijk op de schop, teveel half gesloopte woningen? Zet het creatieve talent in. Maak samen met de achtergebleven bewoners/winkeliers van het gesloopte winkelcentrum een lokaal theater voor de creatieve docu-buurtsoap.

Buurten te eenzijdig? Kom op met de aanstormende creatieve talenten. Knutsel een creatieve eettafel in elkaar en huppa elke middag lekker samen creatief lunchen. Zitten bejaarden suffig te verstoffen? Huur de creatieve consultant in die met wat stand-up comedians wat leven in de brouwerij brengt. Lopen de theaters niet meer lekker? Laat de creatieve consultant samen met de artistieke leider een programma bedenken waar de bezoeker niet meer kijkt, maar onderdeel wordt van de voorstelling. Heb je plotseling een alternatief Zwanenmeer en met een beetje geluk doe je ook nog wat toneelervaring op. Heel goed voor je creatieve balans.

In de Westelijke Tuinsteden zetten ze nu sporters in als voorbeeldfunctie. Deze mogen tijdelijk tegen gereduceerde kosten in de te slopen flats wonen. Specifiek bedoeld om zowel een beetje meer creativiteit als energie in de wijk te brengen. Immers, als je die jonge, fitte mensen door je wijk ziet lopen straalt dat wat uit. Dat kan voorbeeldig werken voor mensen die het hoofd een beetje in de schoot hebben geworpen. Volgens meneer Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau met in zijn kielzog Jacques Thielen, directeur van Far West, is dat beter dan een buurtbarbecue. Ook leuk, maar daar is het effect de dag erna weer verdwenen. Die jonge fitte sporters laten juist zien dat je het ver kan schoppen als je een serieus doel nastreeft.

Kortom, Amsterdam bruist op haar houten palen en zal, als het aan de creatieve loods ligt, nog meer gaan borrelen. Ik moet nog een beetje wennen aan al die creatieve impulsen en hou me voorlopig maar even heel creatief bezig met de kurk van mijn net geopende wijnfles.

zeven reacties op "Ontdek je (creatieve) talent"

Mw.ZigZag
-1-  Mw.ZigZag:
Klere, had ik net bedacht dat ik eindelijk HET beroep gevonden had, blijk ik knal op een trend geplopt (met of zonder kurk)te zijn, naja.
Wytze van Moorsel
-2-  Wytze van Moorsel:
Ook erg creatief. Het stadsdeel centrum is eigenaar van het pand waar het Multatuli Museum in is gehuisvest. Nu verhoogt de gemeente de huur van het pand (moeten verhoogd worden om kostendekkend te kunnen zijn) van 5000 naar 15000 per jaar. Oh ja en dan maar erg leuke creatieve ondernemertjes voor een appel en ei in de wallen plaatsen. Dank u wel beste mensen op stadsdeel centrum dat u dit formidabele museum in een klap de nek omdraait. Heel creatief.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Mevrouw Nel de Jager, er wonen erg veel sportieve mensen in de de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Vooral jonge jeugdige mensen die geen geld hebben voor een sportvereniging.

Dat komt omdat jonge mensen hun ouders -opa en oma- (die in Marokko of ergens anders)wonen geld sturen om daar te kunnen overleven. Dat komt mevrouw Nel de Jager, omdat deze mensen heel creatief met hun geldelijke inkomsten weten om te gaan!

Dat dat ten koste gaat van hun kinderen valt u en en uw politieke partij te verwijten. Als u- en partijgenoten- 20 jaar geleden goede keuze's had gemaakt dan hadden we nu topsporters gehad!
Arnoud de Jong
@Yanny
Ik begrijp werkelijk niet waarom je zo'n verwijtende toon aanslaat tegen de schrijfster van dit artikel. Het is een ironische beschrijving van de inzet van 'creativiteit' als middel tegen alle kwalen.
Nel de Jager schrijft hier gewoon als correspondent, met grote kennis van de gang van zaken in de stad. Hoezo 'u en uw politieke partij'? De schrijfster is helemaal geen politicus en ik zou niet weten op welke partij ze stemt. Ik ken haar eerder als luis in de pels van de politiek.
Dus vanwaar ineens die persoonlijke aanval?
Rinie van den Bree
-5-  Rinie van den Bree:
Totaal geen relevante opmerking van Yanny. Slaat de plank helemaal mis en snapt inderdaad niets van de contekst van het stuk.
Ben het met Arnoud eens, dat het nogal een boute veronderstelling is dat een gastcorrespondent een politicus zou zijn. Maar dan nog, al zou het zou zijn. beter, waren ze maar wat beter in beeld hier op AC. Ik zou zeggen, vooral dez gastcorrespondent erbij blijven houden. Enne Yanny, ik zou zeggen, ga eens wat minder zuur door het leven en probeer je focus is wat te verbreden.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Arnoud, volgens mij was Nel de Jager deelraadslid van westerpark. Het kan zijn dat een heel andere Nel bovenstaande heeft geschreven maar dat lijkt mij sterk!
Arnoud de Jong
Yanny, ik weet niet beter of Nel is winkelstraatmanager in dienst van Westerpark.
Maar ook al was/is ze wel deelraadslid, ik vind het nogal overdreven om zo op de persoon te gaan spelen, zeker waar het een algemeen maatschappelijk probleem betreft. Bovendien kon ik niet echt ontdekken in je reactie waar nou de link met het onderwerp lag.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.