Home > > Amsterdam maakt er echt werk van

Amsterdam maakt er echt werk van

Het is het gemeentebestuur van Amsterdam er echt alles aan gelegen om Amsterdam weer op de (internationale) kaart te zetten als de "Topstad bij Uitstek". Er is een speciale "Welcome-gastheer"aangesteld, die er bijvoorbeeld op tal van manieren zorg voor gaat dragen dat Ondernemend Amsterdam bezoekers vorstelijk gaat onthalen. Hiervoor worden massaal ondernemers/winkeliers uit het Centrum uitgenodigd een speciale training te gaan volgen. Geheel kosteloos.
Met een prachtige folder met wervende tekst, een kopje koffie, broodje met een borrel toe, moet de lokale ondernemer/winkelier naar de Passagiers Terminal gelokt worden om daar (nog) beter in de vingers te krijgen hoe klanten beter tegemoet te treden. Ondernemers/winkeliers moeten als het ware een soort van ambassadeurs worden. Ongeïnteresseerdheid of erger nog, horkerig gedrag, is vanaf nu uit den boze. Dit allemaal onder de noemer "wie goed doet, goed ontmoet".
Naast een welkomtraining, wordt er voor ondernemers/winkeliers ook een kosteloze training georganiseerd rondom het item "Veiligheid". Veiligheid in en rondom de winkel.
Dan heeft Amsterdam, om de toename van het aantal winkelovervallen een halt toe te roepen, het voortouw genomen om zelf maar een budget/fonds beschikbaar te stellen voor veiligheidsmaatregelen voor de kleinere winkelier. Vanaf maart wordt bekend gemaakt op welke wijze en waarvoor er subsidie/bijdrage aangevraagd kan worden. Het is uit, afgelopen, over en sluiten met het lijdzaam toezien. Huppa, handen uit de mouwen en voortvarend aan de slag! Wie nu nog durft te piepen dat hij/zij aan zijn lot wordt overgelaten, moet maar eens flink in de spiegel kijken en bij zichzelf te rade gaan.

Oh ja, met het nieuw vast te stellen terrassenbeleid heeft het Bestuur van Stadsdeel Centrum het beste voor. Vooruit dan, vooraf aan de definitieve vaststelling nog een paar speciale informele bijeenkomsten. Vooral bedoeld om nog eens, vanuit verschillende invalshoeken, met elkaar van gedachten te wisselen. Heus, het valt allemaal wel mee. Ach, er moet wat worden ingeschikt met wat terrassen, maar wacht maar af, uiteindelijk krijgt de openbare ruimte een flinke oppepper. Dat is toch ook heel wat waard.

Ja natuurlijk, het is waar. De stad ligt her en der nog wel open, is wat lastig bereikbaar, maar… straks ligt er wel een blinkende Metro met vreselijk mooie (onder architectuur) gebouwde stations. Nog sneller en beter van Noord naar Zuid. Enne die Zuidas, komt goed. Wordt echt wel volgebouwd met spiksplinternieuwe kantoorlocaties. Dat wordt heus wel het nieuwe zakencentrum van Amsterdam.
Het is er nu al hartstikke gezellig op de vrijdagavond in die uitstekende horeca. Nee, die excursie naar de pas aangelegde milieuzone in Berlijn heeft goed inzicht gegeven hoe voor 2010 de afname van fijnstof in Amsterdam aangepakt moet worden. Gewoon nog even een kwestie van het vinden van de juiste interpretatie. Druk maken om de leegstaande kantoorgebouwen? Kom zeg, Amsterdam heeft slechts 18% leegstand. Zolang Gouda een leegstandspercentage heeft van 27% en het Nederlands gemiddelde ligt op 13%, de economie floreert en projectontwikkelaars staan te trappelen nieuwe kantoorlocaties te bouwen, internationale bedrijven aan de poort van Amsterdam staan te trappelen binnen te mogen komen, maakt Amsterdam zich geen zorgen. Kom op zeg, Amsterdam maakt er echt werk van!

negen reacties op "Amsterdam maakt er echt werk van"

Peter
-1-  Peter:
dat terrassenbeleid, dat is nog het meest onzinnige stukje politiek wat ik ooit gehoord heb. Echt heel kansloos, waar ik nog niemand, maar dan ook niemand, blij over heb horen zijn.
james
-2-  james:
na dit http://www.dutchcowboys.nl/...
moeten ze iets doen.
Rogier
-3-  Rogier:
Goh, ik dacht even na het lezen van dit stuk, moet ik er nu om lachen of om gaan huilen. Het zet mij wel aan het denken. Knap gedaan hoor.
Steven
-4-  Steven:
ik stond dinsdag om 17.52 voor een dichte deur bij een drogist aan de Nieuwendijk, terwijl het winkeltijden-bordje toch echt 18.00 aangaf.
En de dames stonden mij van achter het glas schaapachtig toe te lachen.
Ik voelde mij niet erg Welcome, en de toerist naast mij die nog op zoek was naar pain-killers ook niet....
Kirsten
-5-  Kirsten:
Tja Nieuwendijk. Wie gaat daar nou naartoe! Op cursus sturen dus op kosten van de gemeenschap. Het moet echt niet gekker worden.
Alwin
-6-  Alwin:
@Nel:
Zou je mij het verband kunnen uitleggen tussen de gastvrijheidscursus van de gemeente en leegstaande kantoorgebouwen? Ik geloof niet dat ik de strekking van je stuk helemaal begrijp...
Nel de Jager
-7-  Nel de Jager:
@Alwin. Verband wat ik wilde leggen is dat Amsterdam op tal van terreinen haar best doet de topstad te zijn/worden. Over de (toename in)leegstaande kantoren schijnt men zich echter geen zorgen te maken. Dus de focus heel erg op de “Hoera” projecten.
Storm
-8-  Storm:
Het initiatief van Amsterdam Topstad is op zich goed maar mislukt jammerlijk omdat het niet alleen te breed geformuleerd is, maar ook teveel versnipperd; wat doen Amsterdam Topstad, Amsterdam Partners & het ATCB allemaal verschillend van elkaar? Antwoord: van alles. Maar welk doel dienen deze partijen? Antwoord: hetzelfde te weten: Amsterdam als gastvrije locatie promoten. Helaas kiest men echter allen voor een andere weg om dit doel te bereiken maar de financiering komt voor allen uit dezelfde pot. Gevolg: een hopeloze versnippering en, helaas, helaas, een reeks aan nutteloze acties omdat alle baasjes van de dienstjes toch iets moeten presenteren voor hun toelage, subsidie of wat dies meer zij. Daarnaast banjert de onvolprezen Els Ipping met haar Efteling beleid gewoon dwars door alle pogingen de stad aantrekkelijk te houden heen, getuige het terassenbeleid, de sluiting van wat darksrooms en zo meer. Het aardige aan deze acties is echter dat ze het doel veel te veel voorbij schieten. Wat heeft een toerist aan een cursus klantvriendelijke ambtenaren? Welk nut dient de slogan I Amsterdam op een Icova vrachtwagen de toerist? Naar mijn mening er weinig. Wat de toerist wel zou dienen is een en begrijpelijk openbaar vervoer zoals in Berlijn. (zou een duitser weten wat een strippenkaart is, waar deze te verkrijgen is en hoe het systeem werkt?) of zorg ervoor dat men bij parkeerautomaten kan betalen met een creditcard (kan al erg lang in Rotterdam) in plaats van de voor toeristen volstrekt ongebegrijpelijke chipper en plaats dan meteen ook meteen de instructie in het engels op de automaten. Dat zijn maatregelen die helpen en die eenvoudig te realiseren zijn. Schaf al die kleine bureautjes af, kanaliseer de geldstromen in een enkele instantie en wees verbluft over het resultaat. Nog is de hoop niet vervolgen dat Amsterdam eens topstad wordt.
Leslie
-9-  Leslie:
Mocht het bericht op AT5 nieuws echt waar zijn, dat NV Stadsherstel en de NV Zeedijk woningen onttrekken, dan zou het onmiddellijk verboden moeten worden om voortaan met deze partijen zaken te doen. Beide kloppen zich voortdurend op de borst dat ze dus erg goed bezig zijn met het economisch herstel maar onduiken dus regels. Ja, zo kan ik ook mooi weer spelen. Geld van de gemeenschap (immers de gemeente is ook aandeelhouder) en dan ook nog eens geld maken om panden aan de woningsector te onttrekken. Lekker stel dus. Of noemt men dit tegenwoordig creatief boekhouden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.