Stikjaloers zijn ze in buurt 2. Daar lukt het maar niet om de straten schoon te houden. Bewoners flikkeren hun vuil naast de volle bakken (die dus kennelijk niet vaak genoeg geleegd worden), een enkele ondernemer dumpt in het donker ook nog eens zijn grof vuil erbij en de veegploeg aldaar zucht en wappert maar een beetje met de bezemsteel, een flinke sliert blikjes en ander troep na de schoonmaakbeurt achterlatend. Geen moment is het echt schoon in de Dobbestraat en omgeving. Dat geeft de burger ook niet echt goede moed.
Maar even terug naar schonere oorden. Wat is het geheim van buurt 10? "Betrokken bewoners," meent de wethouder. "Een goede veegploeg," aldus buurtcoördinator Dennis Kalijan. "Elkaar erop aanspreken als dat nodig is," vertelt de ene bewoner. "Zelf je straatje schoon houden en het vuil weggooien waar het hoort," volgens de andere.
Het is dus heel eenvoudig en het gaat om samenwerking. Maar dat geluk treft niet elke wijk in Amsterdam. De wethouder stelt buurt 10 als voorbeeld en moedigt alle bewoners van zijn stadsdeel aan. "Als u straks ook zo schoon bent, krijgt u van ons een bloemetje!" In buurt 2 is het nog dweilen met de kraan open, al heeft het stadsdeel beterschap beloofd. Of er een bloemetje in zit over een half jaar? Ik zou de vaas nog maar even in de kast laten staan.
zeven reacties op "Het geheim van buurt 10"
Buurt 10 is kortgeleden door mij in het zonnetje gezet omdat bewoners en buurtploeg de buurt mooi schoon houden. Daarbij ben ik de andere, minders schone buurten natuurlijk niet vergeten. Het stadsdeel is samen met de milieupolitie, en Afvalservice West bezig om de situatie rond de ondergrondse containers te verbeteren. De Dobbebuurt bijvoorbeeld wordt elke dinsdagmiddag en woensdagmiddag bezocht door een speciaal team. Daar waar nodig worden de containers meer geleegd en wordt het bijgeplaatst afval beter opgeruimd. Tegelijkertijd zullen buurtvoorlichters de omwonenden van de probleemlocaties extra informeren over de manier waarop het afval aangeboden dient te worden. Bovendien gaan we meer handhaven. Bewoners die het afval dumpen kunnen een boete tegemoet zien. Hiermee nemen naar mijn idee de kansen van buurt 2 bij de volgende zwerfvuilmeting toe. Ik zou zeggen, haal die vaas maar uit de kast.
Tys de Ruijter, dagelijks bestuurder stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer
In Geuzenveld is er relatief veel aantrekkelijke laagbouw waar ook heel veel stadsdeelbestuurders wonen die (natuurlijk!) als betrokken bewoners heel hard aan de bel trekken tegen de verloedering in hun eigen woonomgeving. Voor veel van deze bestuurders was en is Slotermeer een ver van m,n bed show! En het is gewoon waar dat al het geld dat beschikbaar was opgegaan is aan de vernieuwingen in Geuzenveld. En Slotermeer? ach, ja...
Maar er is goed nieuws, 'de Dobbebuurt gaat op de schop!' Dat mochten de bewoners lezen in de Echo en het Parool. En dat klopt want ik ben zelf aanwezig geweest op de discussie-avond in het Nova-College waar bewoners mee mogen denken over de veranderingen die er gaan komen in de aankomende jaren waaronder ook het heel schrijnende probleem van de ophaal van het afval 'nieuwe stijl'
De discussie-avond was op woensdag 19 februari, de klachten van de bewoners werden erkend en actie werd beloofd.
'Wij deden de was en doen weer een plas' is een mooi spreekwoord die wat mij betreft heel erg van toepassing is op ons stadsdeel-bestuur want op deze datum anno-domini 28 februari staan de straten VOL met afval!
Sterker nog, de containers zijn wel geleegd maar de troep -meestal grootvuil- blijft gewoon liggen. Daarnaast is van een van de vuil-containers het front-paneel weggeslagen waardoor er een groot gevaar is ontstaan; als ik mijn kleinkind van 2 op visite zou hebben kan dat kind zo maar -lopend- in een gat vallen!
Zet die vaas maar lekker in de diepvries
Dus, Tys en Robin en overige SD-bestuurders, kom van die bierfiets af en neem een voorbeeld aan Slotervaart. Laat Slotermeer niet verder afglijden!