Home > > Het geheim van buurt 10

Het geheim van buurt 10

null
Geuzenveld/Slotermeer - Ze hebben het weer geflikt in buurt 10 in Geuzenveld/Slotermeer. Dit stadsdeel heeft haar gebied opgedeeld in tien buurten en buurt 10 ligt het meest westelijk en wordt begrensd door de Haarlemmerweg, de Osdorperweg, de Osdorper binnenpolder, Park de Kuil, Cort van der Lindenkade en de Cornelis Outshoornstraat. Het is deze buurt weer gelukt. Iets wat alle andere buurten in de stad en zeker in de rest van het stadsdeel (met name buurt 2) niet en misschien nooit zal lukken. Wat is het geheim van buurt 10?
Dat het weer was gelukt kwam naar voren na de halfjaarlijkse meting. De Amsterdamse zwerfvuilmeting. Terwijl het vuil welig tiert in buurt 2 (beter bekend als de Dobbebuurt in Slotermeer, onder bewoners Sloterbelt genoemd), mag het verderop gelegen buurt 10 zich de schoonste buurt van heel Amsterdam noemen. Na een dipje in april 2007 is deze buurt weer helemaal terug op een al eerder behaald resultaat: een 9.7. En om dat te vieren - na alle ellende met overvolle afvalbakken en klagende bewoners in eerdergenoemde buurt met laag cijfer - bracht wethouder Tys de Ruijter onlangs een aantal bloemetjes (voor op tafel in huis) en plantjes (voor de plantenbakken buiten) aan de bewoners.

Stikjaloers zijn ze in buurt 2. Daar lukt het maar niet om de straten schoon te houden. Bewoners flikkeren hun vuil naast de volle bakken (die dus kennelijk niet vaak genoeg geleegd worden), een enkele ondernemer dumpt in het donker ook nog eens zijn grof vuil erbij en de veegploeg aldaar zucht en wappert maar een beetje met de bezemsteel, een flinke sliert blikjes en ander troep na de schoonmaakbeurt achterlatend. Geen moment is het echt schoon in de Dobbestraat en omgeving. Dat geeft de burger ook niet echt goede moed.

Maar even terug naar schonere oorden. Wat is het geheim van buurt 10? "Betrokken bewoners," meent de wethouder. "Een goede veegploeg," aldus buurtcoördinator Dennis Kalijan. "Elkaar erop aanspreken als dat nodig is," vertelt de ene bewoner. "Zelf je straatje schoon houden en het vuil weggooien waar het hoort," volgens de andere.

Het is dus heel eenvoudig en het gaat om samenwerking. Maar dat geluk treft niet elke wijk in Amsterdam. De wethouder stelt buurt 10 als voorbeeld en moedigt alle bewoners van zijn stadsdeel aan. "Als u straks ook zo schoon bent, krijgt u van ons een bloemetje!" In buurt 2 is het nog dweilen met de kraan open, al heeft het stadsdeel beterschap beloofd. Of er een bloemetje in zit over een half jaar? Ik zou de vaas nog maar even in de kast laten staan.


zeven reacties op "Het geheim van buurt 10"

Henk
-1-  Henk:
Gefeliciteerd buurt 10! ;)
Tys de Ruijter
-2-  Tys de Ruijter:
Haal die vaas maar uit de kast

Buurt 10 is kortgeleden door mij in het zonnetje gezet omdat bewoners en buurtploeg de buurt mooi schoon houden. Daarbij ben ik de andere, minders schone buurten natuurlijk niet vergeten. Het stadsdeel is samen met de milieupolitie, en Afvalservice West bezig om de situatie rond de ondergrondse containers te verbeteren. De Dobbebuurt bijvoorbeeld wordt elke dinsdagmiddag en woensdagmiddag bezocht door een speciaal team. Daar waar nodig worden de containers meer geleegd en wordt het bijgeplaatst afval beter opgeruimd. Tegelijkertijd zullen buurtvoorlichters de omwonenden van de probleemlocaties extra informeren over de manier waarop het afval aangeboden dient te worden. Bovendien gaan we meer handhaven. Bewoners die het afval dumpen kunnen een boete tegemoet zien. Hiermee nemen naar mijn idee de kansen van buurt 2 bij de volgende zwerfvuilmeting toe. Ik zou zeggen, haal die vaas maar uit de kast.

Tys de Ruijter, dagelijks bestuurder stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer
Shirley Brandeis
-3-  Shirley Brandeis:
Hij staat klaar!
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Tys de Ruijter je bent een lieverd hoor! Maar je hebt Shirleys bijdrage niet goed gelezen denk ik, want haar stukje gaat natuurlijk over het feit dat het heel goed gaat met de buurten 9 en -spiksplintenieuwe- buurt 10 (beiden gelegen in Geuzenveld) en dat buurt 2 (gelegen in Slotermeer) al jaaaaaaaren totaal geen aandacht heeft van het stadsdeel-bestuur. Hoe kan dat nou?

In Geuzenveld is er relatief veel aantrekkelijke laagbouw waar ook heel veel stadsdeelbestuurders wonen die (natuurlijk!) als betrokken bewoners heel hard aan de bel trekken tegen de verloedering in hun eigen woonomgeving. Voor veel van deze bestuurders was en is Slotermeer een ver van m,n bed show! En het is gewoon waar dat al het geld dat beschikbaar was opgegaan is aan de vernieuwingen in Geuzenveld. En Slotermeer? ach, ja...

Maar er is goed nieuws, 'de Dobbebuurt gaat op de schop!' Dat mochten de bewoners lezen in de Echo en het Parool. En dat klopt want ik ben zelf aanwezig geweest op de discussie-avond in het Nova-College waar bewoners mee mogen denken over de veranderingen die er gaan komen in de aankomende jaren waaronder ook het heel schrijnende probleem van de ophaal van het afval 'nieuwe stijl'

De discussie-avond was op woensdag 19 februari, de klachten van de bewoners werden erkend en actie werd beloofd.

'Wij deden de was en doen weer een plas' is een mooi spreekwoord die wat mij betreft heel erg van toepassing is op ons stadsdeel-bestuur want op deze datum anno-domini 28 februari staan de straten VOL met afval!

Sterker nog, de containers zijn wel geleegd maar de troep -meestal grootvuil- blijft gewoon liggen. Daarnaast is van een van de vuil-containers het front-paneel weggeslagen waardoor er een groot gevaar is ontstaan; als ik mijn kleinkind van 2 op visite zou hebben kan dat kind zo maar -lopend- in een gat vallen!

Zet die vaas maar lekker in de diepvries
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
PS. Ik bedoel natuurlijk de straten vol met afval in Slotermeer. (de straten in Geuzenveld zijn netjes!)
Jose
-6-  Jose:
Ik ben zo intens gelukkig dat ik Slotermeer verruild heb voor Slotervaart. Want ja: het gras wordt elke week gemaaid door het stadsdeel, het zwerfvuil wordt weggehaald door het stadsdeel. Enzovoort. Krachtdadig bestuur, daar gaat het om.
Dus, Tys en Robin en overige SD-bestuurders, kom van die bierfiets af en neem een voorbeeld aan Slotervaart. Laat Slotermeer niet verder afglijden!
Bernadette
-7-  Bernadette:
Mentaliteit is het toverwoord voor het afvalprobleem op straat. Waarom ligt in Buitenveldert geen propje in het winkelcentrum en ziet het er op straat veel schoner uit dan in Geuzenveld-Slotermeer? Daar wonen toch ook veel mensen met een buitenlandsde achtergrond. 'Mensen weten heel goed dat je geen afval naast de container mag plaatsen. Maar ze zijn makkelijk', zei een buurtbewoonster met hoofddoek (buurt 9) toen ik haar vroeg of iedereen het opschrift van de container wel kon lezen. Ik zag een andere buurvrouw een plastic flacon die naast haar voordeur lag naar de buren schoppen! Opvoeden en handhaven dus.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.