Home > > Hidden Treasures

Hidden Treasures

Sinds een paar jaar is het de gewoonte geworden dat Amsterdam ter promotie een themajaar meekrijgt. Dit jaar heeft het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), de voormalige VVV, voor Amsterdam het themajaar "Amsterdam Hidden Treasures" bedacht. Donderdag 24 januari vindt in het Cultuurpark Westergasfabriek de feestelijke aftrap plaats. Nee, niet voor iedereen, maar voor een geselecteerde groep.

Het themajaar is in vier subthema's (?) verdeeld, welke dat zijn wordt niet helemaal duidelijk, maar, een van de subthema's is in ieder geval "Fashion en design". Ha, mode. Was die opzet van invulling voormalige peeskamers op de Wallen dus niet helemaal toevallig. Past mooi in dat subthema en bekt in ieder geval lekker. Red Light Fashion of te wel "uit de kleren in de kleren". Ik moet nog even diep nadenken waar dat "hidden" dan precies voor staat. Maar ach, je wilt je profileren.

Voor de presentatie van de Fashion en het Design zullen derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunst uit Arnhem in ieder geval hun ontwerpen presenteren, want ontwerpers zijn, lees ik in de uitnodiging van het ATCB, de hidden treasures, van de toekomst. Het is maar dat u het weet! Mare, hebben wij in Amsterdam geen design/fashion opleiding? Zeker, maar als ik het goed begrijp heeft het ATCB doelbewust gekozen voor Arnhem. Volgens het ATCB zijn "ontwerpers dus de verborgen schatten van de toekomst en een verbinding tussen Amsterdam als commercieel hart van de mode en Arnhem als creatief hart van de mode in Nederland". Ik heb deze zin letterlijk uit de uitnodiging gehaald en moest hem tig keer overlezen voordat ik nu begreep wat er stond. Volgens mij moet er dus een lijntje komen tussen Arnhem en Amsterdam waar Arnhem ontwerpt en Amsterdam dus verkoopt.

Wat hier nu zo "hidden" aan is snap ik nog niet helemaal, maar ach, we staan aan het begin van het themajaar, dus wellicht gaat het kwartje nog vallen.

Ik begin wel een beetje te snappen dat Amsterdam dus een nieuwe creatieve doelgroep heeft ontdekt. Het is een en al mode wat de klok slaat. Toch gek, want als je kijkt naar wat er zoal in winkelstraten aan modewinkels te vinden is, struikel je bijna voortdurend de H&M's, de Zara's, en de Bershka's binnen. Er zijn maar weinig winkels waar je unieke en specifiek ontworpen kleding kunt kopen. Of gaat Amsterdam proberen een inhaalslag te maken en wil het wellicht een modekwartier à la Antwerpen realiseren? Voor Amsterdammers of is dat dan bedoeld om een andere groep toeristen naar Amsterdam te halen. In plaats van de lallende en brallende Engelsen, keurige modieuze stelletjes die zich eens piekfijn in de kleren steken voordat ze naar het Theater/Concertgebouw gaan of aanschuiven bij een copieus diner bij Herman den Blijker?

Ziet u hem voor u, een aangename "Rode Loper" van Centraal Station tot aan de Vijzelgracht, met een uitmuntende Metro die u vervoert van de ene hotspot naar de andere, een grandeur van heb ik jou daar. Een centrum waar het bruist van de energieke creatievellingen die u voortdurend verrassen met het ene na het andere uitbundige vernieuwende verrassende vakmanschap. Ontwerpers van naam en faam die heel ingetogen u van harte welkom heten in de stad met de meest fantastische "Hidden Treasures". Kom op dames/heren politici, handen uit de mouwen, aan de slag met uw opschoningsplannen er is volop "werk aan de winkel" de stad naar uw hand te zetten!


negen reacties op "Hidden Treasures"

valentijn
-1-  valentijn:
ik was uitgenodigd voor de presentatie van themajaar hidden treasures; kom er net vandaan; vond het totale bagger, slechte modellen met piekhaar met amateuristisch in elkaar geflansde hobbezakken; wat een slechte promo met prestigieuse titel; wat doen die hobbezakken in mijn amsterdam?
ps bedankt voor je artikel, klopt aardig
Jean Pierre
-2-  Jean Pierre:
Misschien dat (figuurlijk) de verborgen schatten nu in een andere wijk zijn verstopt achter de ramen???
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Ja, de schatten zijn nu elder.
John Zwart
-4-  John Zwart:
het koketteren met de prostitutie naast de deur in hun promo's vind ik minderwaardig. als het de bedoeling was door die uitkoop de wijk een “uplift” te geven hebben ze toch de verkeerde mensen in de arm genomen
Marion
-6-  Marion:
En dan is de oude Bibliotheek aan de Prinsengracht ook al in handen van creatievelingen. Ik maar denken dat die Marcel Wanders wel een keer genoeg zou hebben aan de voormalige ROC in de Westerstraat. Had toch een prachtig kantoor geweest voor het stadsdeel Centrum. Maar ja, die zijn natuurlijk niet creatief.
sjaan
-7-  sjaan:
Nu, lallende en brallende Engelse toeristen in ongekende dronkenschap mogen zeker worden geweerd graag zelfs. De keren dat ik in Great Britain op vakantie was heb ik mij wel er wel eens voor geschaamd hoe daar het imago van de stad Amsterdam wordt geschetst: Amsterdam, good place, redlicht-district, coffeeshops, etc. etc. Dat daarnaast ook de vrouwenhandel nodig moet worden aangepakt is een feit. Ik begrijp alleen niet dat de lokale politiek het eerst zover heeft laten komen en zich altijd jaar in jaar uit zo laks heeft opgesteld.
Met de beoogde plannen “1012” hoop ik toch dat de weegschaal in balans zal blijven en niet te veel naar de verkeerde kant zal doorslaan.
pukkie
-8-  pukkie:
Wat een azijnartikel. Mensen die alleen maar cynisch zijn en overal slechts de negatieve kanten van willen zien, heb je helaas overal. Niet erg Amsterdams.
Sascha Breemans
-9-  Sascha Breemans:
@Pukkie. U hoeft niet te reageren, het artikel te lezen. Wat is er azijn aan dit artikel? Bent u zelf zo lekker roze suikerzoet? Geloof dat dit van u erg kinnesinne is. Dat is inderdaad erg Amsterdams.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.