Home > > Het spook koolmonoxide

Het spook koolmonoxide

Amsterdam - Zit ik voor de verandering een weekendje in het buitenland, zie ik weldra het nieuws dat er weer mensen onwel zijn geworden door koolmonoxide vergiftiging. Echt heel erg spijtig en vreselijk allemaal, maar ik begin me zolangzamerhand wel af te vragen hoe dat uberhaupt nog kan komen.

Ik heb thuis een gaskachel, en ik haal het echt niet in mijn hoofd om geen raam open te hebben wanneer ik dat ding aan heb. Ongeveer wekelijks zie je namelijk een bericht op teletekst dat een gaskachel hebben, of een nieuw cv, enorm gevaarlijk kan zijn. Ennnn... je merkt helemaal niks van de sluipende dood van de koolmonoxide.
Ok, het is allemaal wat vreemd als we het eerst hebben over zuinig energiegebruik en het milieu en de portemonnee sparen. Stoken voor de buitenlucht, dat is zonde, sterker nog, een doodzonde in deze tijd van een aloverheersend broeikaseffect. Maar moeten we die zuinigheid bekopen met de dood? Lijkt me niet de bedoeling.

Laat gewoon een raampje open als u het koud heeft. En doe een dikke trui aan, want meestal helpt dat ook al. En gaat de kachel dan toch aan, denkt u dan gerust aan het spook koolmonoxide.

zeven reacties op "Het spook koolmonoxide"

-1-  :
Er bestaan ook (rook- en) koolmonoxidemelders, wist je dat?

Verder ben ik het met je eens dat het verstandig is om een raam open (of op z'n minst op een kier) te houden, zelfs met CV. Paradoxaal genoeg heb je het namelijk minder koud naarmate er meer frisse lucht in de kamer is.

[Al moet natuurlijk worden gezegd dat ook hierin op een gegeven moment een break-even point wordt bereikt. Maar dat had je vast al begrepen.]
engine 54
-2-  engine 54:
In eerste instantie moet je natuurlijk regelmatig je kachel schoon laten maken en je schoorsteen laten vegen.
Maar ja, 50 euro voor een kachel is voor veel mensen toch een rib uit het lijf.
Misschien moet de gemeente daar is een potje voor maken i.p.v. andere onzinnige subsidies.
Jordi
-3-  Jordi:
Een koolmonoxidealarm is ook een oplossing, een betere mijns inziens dan een raam openzetten. Mijn huis is al tochig genoeg met de ramen dicht. Denk dat dat voor meerdere oude huizen geldt.
RudiPensionado
-4-  RudiPensionado:
Hoewel ik de artikelen hierover, in tegenstelling tot hetgeen in deze bijdrag staat, niet iedere week ergens lees is het wel zo dat dit gevaar kan worden verkleind met een melder van een paar tientjes.
Dat veel mensen met de ramen dicht de kachel aan hebben ligt aan het feit dat zij zuinig (moeten) doen en de meeste slachtoffers vallen onder de ouderen.
tripleX
-5-  tripleX:
je moet uitkijken als je kachel geel brand en er condens op je ramen zit.
Jean Pierre
-6-  Jean Pierre:
De geyser is enger...!!!
gewaarschuwd mens telt voor 2
-7-  gewaarschuwd mens telt voor 2:
het zijn echt niet alleen vervuilde geisers e.d. en vergis je niet: zelfs alleen maar “onwel” worden, heeft een fikse fysieke nasleep. ook uiterst moderne en “veilig” geachte combi-cv-installaties met een zogenaamd “gesloten systeem” kunnen de fout in gaan. mijn zus die in een relatief nieuw complex woningen een appartement heeft dat vanwege pal op een snelweg staand, extra geluidsgeisoleerde ramen heeft die NIET open kunnen, in combi met een superzuinige cv en automatische ventilatie (lucht aan- en afvoer, ook voor die cv)legde met haar kinderen bijna t loodje. na twee jaar KNOKKEN is vorige week de koppeling tussen cv en luchtbehandelingsinstallatie op haar verzoek verwijderd. GGD, brandweer en VWA stonden geheel aan haar kant. verhuurder niet zo. en de buren vonden haar “een aanstelster” (zelfde installatie) al gaf 1 v.d. buren toe dat ze met spoed een bewusteloos geraakt kleinkind naar t ziekenhuis hadden moeten brengen en andere buren dat t met de open haard en vele kaarsen aan, tot zeer zware hoofdpijn en misselijkheid had geleid. alleen aan de achterkant van deze appartementen kan in de keuken een raam open en natuurlijk de voordeur. o ja ook op de slaapverdieping aan de snelweg 1 balkondeur (!). en volgens een onafhankelijke deskundige, die de situatie een week na de koolmonoxidevergiftiging controleerde: er ontbrak een veiligheid waardoor de cv-ketel weer gewoon de lucht uit de woning zou aanzuigen voor de verbranding, zonder af te slaan als de luchtbehandelingsapparatuur was afgeslagen automatisch die reageerde nl op gebruik van warm water (douche)en schakelde dan niet om naar “buitenlucht aanvoeren” als er bepaalde tijd geen warm water was gebruikt. kassa voor de fabrikant! “we worden veels te vaak gebeld voor loos alarm” zoiets...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.