Home > > Jongensromantiek

Jongensromantiek

null
Amsterdam- Er zijn dingen in het leven die ik niet snap. Waarom Heleen van Royen de afgelopen week niet van de televisie was af te slaan? Waarom er mensen die kastanjes via internet verkopen. En waarom er weer andere mensen zijn die daar duizenden euro's op bieden?
Maar het grootste mysterie blijft toch de man en zijn bal. Waarom is het leuk om op een grauwe koude zaterdag op een voetbalveld te staan? Voor de lol, zonder dat je er geld voor krijgt.

Iedere week geven duizenden amateur-voetballers zich over aan een vast weekendritueel. En dat heb ik het niet over jongetjes van een jaar of acht. Nee, mannen die de jongensgrens allang gepasseerd zijn. Mannen met verantwoordelijke banen, hypotheken en gezinnen. Iedere week kleden deze mannen zich om in een bedompt modderig hok dat moet doorgaan voor een kleedkamer, tenminste dat zegt een houten bord op de deur. Vervolgens laten deze mannen zich anderhalf uur verrot schoppen en schreeuwen ze de longen uit hun lijf ("Naar rechts, kijk uit je doppen, deze is voor jou Ed, vreet h'm op, waar blijft het middenveld?")
In de rust van de wedstrijd drinken de mannen sterke thee met suiker uit plastic bekertjes. En ze laten hun longen op adem komen met een nicotinestoot. Na het laatste fluitsignaal gaan ze samen onder de douche. Met natte haren en half kreupel strompelen ze naar de kantine voor de derde helft. Een dienblad gevuld met bier, bamihappen onder begeleiding van Dries Roelvink of Wolter Kroes.

Een van deze mannen die de jongensgrens allang gepasseerd is heet Chris Keulemans, hij was vroeger directeur van de Balie. Tegenwoordig is hij schrijver en journalist en op zaterdag doelman van VVGA zaterdag een. Samen met fotograaf en rechtsback Jos Heijnen schreef hij het boek Zaterdag één, ook voetballers worden ouder. Het boek is een ode aan het amateurvoetbal. En als ik het doorblader moet ik eerlijk bekennen dat mijn onbegrip eigenlijk gewoon jaloezie is. Op de jongensromantiek van de man en zijn bal. Want meisjes worden op een bepaalde leeftijd mevrouwen. Maar mannen met en bal op een voetbalveld blijven voor altijd jongens.

twaalf reacties op "Jongensromantiek"

Sigmund
-1-  Sigmund:
Leuk stukje.

Maar Heleen van Royen had natuurlijk gewoon een boek te verkopen...
Lidia
-2-  Lidia:
@sigmund, geen boek maar eenmalig tijdschrift. Maar...dan nog hoef je niet altijd met je hoofd overal in de media op te duiken!
Tja inderdaad, vrouwen worden alleen maar oud, maar Carmen ze worden wel steeds interessanter. Denk maar aan de voorzichtige theorie dat steeds meer jongere jongens/mannen “vallen” op wat oudere vrouwen. Dus....
Sigmund
-3-  Sigmund:
@Lidia:

Okee, een tijdschrift. Ik beken dat ik ook niet echt naar haar heb geluisterd. Maar dan nog. 'Heleen van Royen' is een merk, ze is geen mens. De mens Heleen is allang achter een imago verscholen gegaan. Het merk 'Heleen van Royen' dient het merk in stand te houden door zo veel mogelijk publiciteit te genereren op het moment dat er een mogelijkheid tot consumptie bij het publiek is.

Die theorie van oude vrouwen is mij vreemd.
Suffie
-4-  Suffie:
Het kan geen toeval zijn dat ouder wordende vrouwen en Heleen van Royen in één artikel worden aangehaald.
engine 54
-5-  engine 54:
Vrouwen zien er ook sneller oud uit dan mannen. Toch worden ze gemiddeld ouder.
Dit komt waarschijnlijk omdat vrouwen op hun kont kunnen gaan zitten als de kinderen de deur uit zijn, terwijl mannen dan nog dagelijks aan de bak moeten!!!!
Robin
-6-  Robin:
Vrouwen op hun kont en mannen aan de bak? In welke eeuw leef jij Engine54. Kijk, we worden steeds ouder, dus de definitie van oudere mensen verdwijnt een beetje of wordt anders. Vrouwen hebben tegenwoordig net als mannen ook hun eigen ding alleen ze gaan niet voetballen, maar wel uit of samen op vakantie. Er zijn ook diverse sportclubs waar je tegenwoordig seniorvrouwen nog aan slag ziet.
engine 54
-7-  engine 54:
Haha, altijd wel iemand die hapt.
tripleX
-8-  tripleX:
heleen kan volgens mij nog wel wat jaartjes mee:
http://afhakers.nl/media.as...
RudiPensionado
-9-  RudiPensionado:
Het is slechts een lichaam.
Leuke vrouwen zijn anders.
Anneke
-10-  Anneke:
Leuk artikel!
Jean Pierre
-11-  Jean Pierre:
Jammer dat haar man zo in de weg loopt/zit/ligt...maar ze heeft een mooi gebit !! :)
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Meeste mannen kijken een paar tandjes verder.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.