Home > > Overpeinzing bij het vallen der blaadjes

Overpeinzing bij het vallen der blaadjes

Zuidoost - 'Onder avondmensen wordt algemeen geaccepteerd dat er ochtendmensen bestaan; het omgekeerde is niet het geval.' Deze stelling is afkomstig uit het proefschrift van de Delftse ingenieur R.S. Keizer. Hoe het Keizer verder vergaan is weet ik niet, maar ik hoop dat hij is gepromoveerd. Cum laude, ook nog, want hij heeft gelijk.

Ochtendmensen zijn humorloos, saai en intolerant. Buren die zich na acht uur 's avonds te buiten gaan aan geanimeerde gesprekken, vrolijke muziek of gezonde seks worden bedreigd met politie, huisuitzetting of erger. Collega's die 's ochtends na half acht op kantoor arriveren worden steevast begroet met een treiterig 'goeiemiddag'. En romantische geesten die hun beminde in het holst van de nacht een serenade komen brengen worden bekogeld met bloempotten, schoenen en emmers water, niet zelden door de geliefde in kwestie.

Aan de andere kant vindt men het heel normaal dat avondmensen op een onchristelijk tijdstip worden gewekt door het geluid van heistellingen, beierende kerkklokken en - gruwel der gruwelen - wekkers. Wij avondmensen leggen ons daar, zij het met enige tegenzin, bij neer. Want zo zijn we.
Afgelopen week werd ik al om zeven uur 's morgens wakker door het nijdig geraas van tweetaktmotoren. 'Niks aan de hand', mompelde ik tegen mijn hoofdkussen. 'Gewoon een paar jongens hier uit de straat met hun opgevoerde brommertjes.' Even overwoog ik om naar buiten te stormen en ze met de koppen tegen elkaar te slaan - dat zal ze leren een helm te dragen - maar mijn goedige inborst kreeg al snel de overhand. Ik draaide me nog eens om en trok met een serene glimlach het dekbed over mijn hoofd. Per slot van rekening ben ik zelf ook jong geweest.

Het duurde even voor het kwartje viel. Inderdaad: ook ik ben zestien, zeventien jaar oud geweest. Maar ik kan me niet herinneren dat ik in die jaren ooit uit bed gekomen ben, laat staan om zeven uur 's ochtends. Hier was duidelijk iets niet in de haak. Op slag zat ik rechtop in bed. 'Kettingzagen! Shit!'

Je moet weten dat bomen van hoger dan tweeënhalve meter in Zuidoost geen grote overlevingskans hebben. De afgelopen jaren is de oude Bijlmer van een groene oase veranderd in een dorre steenwoestijn. Nu dat karwei bijna is afgerond wil het stadsdeel aan de parken beginnen. De gedachte dat ze tussentijds even alle bomen in Gaasperdam om zeep helpen is dus heus niet zo vergezocht. 'De kastanjes op het pleintje!', schoot het door me heen. 'De ruwe berk van de overburen! Mijn dierbare prunus! Nee!'

Met een voor het vroege tijdstip ongebruikelijke vaart schoot ik een spijkerbroek en een paar klompen aan. Schreeuwend en gesticulerend stormde ik naar buiten. Daar bleek de schade mee te vallen. Weliswaar liepen er gemeentewerkers in oranje vestjes rond, maar kettingzagen hadden ze niet bij zich. In plaats daarvan hadden ze bladblazers.

Bladblazers. Attenoje. De bladblazer is misschien wel het meest nutteloze instrument ter wereld. Begrijp me niet verkeerd: ik weet best dat aan het gebruik van bladblazers door gemeentewerkers een ARBO-technische reden ten grondslag ligt. Voor een straatveger is het immers veel gezonder om de hele dag in de herrie en stank van een tweetaktmotor rond te lopen dan om een paar veegbewegingen te maken.

Nee, mij is het begonnen om het nut van bladblazen an sich. Het is eigenlijk een hele treurige bezigheid. De bladblazer blaast de blaadjes van A naar B. Vervolgens blaast de wind de blaadjes weer van B naar A. En zo zou je ad infinitum kunnen doorgaan, ware het niet dat de natuur veel vernuftiger in elkaar zit dan een lokale overheid. Op een gegeven ogenblik zijn die blaadjes namelijk weg. Verdwenen! Foetsie!

Dit fenomeen heb ik empirisch vastgesteld. Zoals ik al aanstipte staat voor mijn deur een fraaie prunus. Elk najaar kleuren de blaadjes van mijn prunus fel oranje. Dit duurt precies een week, en daarna vallen de blaadjes allemaal tegelijk op de grond. Ieder jaar vraag ik me af of ik de blaadjes zal opvegen. Ook dit duurt een week. Daarna steekt onveranderlijk een stormwind op, en na een dik kwartier is er geen blaadje meer te zien. Waar die blaadjes blijven is me een raadsel, maar vast staat dat aan het hele proces geen bladblazer te pas komt. En al helemaal geen ambtenaar.

En dan nog iets: waarom zouden er eigenlijk geen blaadjes op straat mogen liggen? Met de verkeersveiligheid kan het weinig te maken hebben. Immers: ik woon aan een woonerf waar niet veel harder dan stapvoets kan worden gereden. Nee, ik moet aannemen dat het stadsdeel handelt uit een ridicuul - en hoogst onkarakteristiek - verlangen naar orde en netheid. Je vraagt je af waarom.

Wat is er nou fijner dan lekker door een hoop versgevallen bladeren te klossen? Dat kan maar één week per jaar, daarna zijn ze weer weg. En ook de blaadjes die niet in één keer wegwaaien bewijzen hun nut: egels kunnen zich erin oprollen voor hun winterslaap, merels kunnen ertussen grutten naar wormen, slakken en insecten. In een keurig geveegde en aangeharkte wereld komt daar weinig van terecht.

Lezer, leg je erbij neer: het is herfst. En in de herfst vallen de blaadjes. Dat is al jaren zo, en het zal nog wel even zo blijven. Natuurlijk zijn er mensen die daar niet tegen kunnen, maar die hebben weinig baat bij gemeentewerkers met bladblazers. Die mensen moeten naar een therapeut. En vlug wat.

42 reacties op "Overpeinzing bij het vallen der blaadjes"

Rob
-1-  Rob:
Pracht verhaal.
jeffp
-2-  jeffp:
Ik sluit me volledig bij Rob aan Marco! Prachtig openingscitaat :)
Leeuw
-3-  Leeuw:
Inderdaad; Voer voor therapie. Het sluit aan bij de moderne trend: Natuurlijk is niet normaal: Herfst geeft troep, brede heupen zijn on-vrouwelijk (want 'dik'), Prachtige wilde bloemen zijn onkruid en worden de hele zomer lang genadeloos afgesneden (ook al met veel lawaai en tweetact), voedsel dat werkelijk voedzaam is wordt zorgvuldig van iedere voedingswaarde ontdaan (light, 0 calorieen en meer van zulks), de meest karakteristieke eigenschappen van van alles en nog wat worden aange-t/p-ast (alcohol-vrij bier, ook zoiets moois) in de naam van beschaving.
'If you can't take the heat, stay out of the kitchen'.
mio
-4-  mio:
Ook in Hilversum hebben ze de herfstsfeer weggehaald met de blaadjes. Fietste ik afgelopen maandag nog langs bergen blaadjes, helemaal in de sfeer van de tijd van het jaar, vanochtend was het troosteloos en kaal en leeg en...
mio
-5-  mio:
aan Leeuw: als zwangere vrouw ben ik wel erg gelukkig met alcoholvrij bier. Natuurlijk, het is niet het echte werk maar het geeft mij het gevoel dat ik 'tenminste nog wel _iets_ mag! Ondertussen kijk ik uit naar de tijd na mijn bevalling :)
Peter
-6-  Peter:
Goed verhaal!
Arnoud de Jong
Blazen ze die blaadjes niet naar een grote hoop, waarna ze ze afvoeren..?

Wil je theorie niet om zeep helpen hoor, maar dacht 't ff. ;)
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
@ Marco: Je hebt helemaal gelijk, die bladblazer is een afgrijselijke bijdrage aan milieu(on)vriendelijk omgevingsbeheer: de efficientie bedraagt minder dan 10 %; het apparaat is vervuilend als de hel met zijn tweetaktmotor en het energieverbruik wordt ook nog eens aangewend ten nutte van een activiteit die vaak goed achterwege kan worden gelaten: blad kan ook gewoon wegrotten in een plantsoen.

Plaatselijk kan bladverwijdering wel noodzakelijk zijn ter bescherming van de functie van de regenwaterriolering; die raakt anders mogelijk verstopt. Preventief verwijderen zal wel goedkoper zijn dan regelmatig een kolkzuiger laten langsrijden.

Daar staat tegenover dat bij verwijdering het blad wordt vermengd met zwerfvuil . Ik vraag me af wat dat voor consequenties heeft voor de verwerking. Ik stel me zo voor dat het dan heeft te gelden als restafval, in plaats van grondstof voor compost. Ik hoop alleen niet dat al dat blad vervolgens in de vuilverbrandingsinstallatie belandt; dat lijkt me erg milieuonvriendelijk.
Guus Rombouts
-9-  Guus Rombouts:
Hoewel ik een avondmens, meer nog een nachtmens, ben vind ik het niet geslaagd als om 2 uur 's nachts een feestje met hoempamuziek hebben.
Ronduit irritant vind ik al die van heinde en verre komende, de file voor zijnde, ambachtslieden welke met een luide cassetterecorder aan om kwart voor 8 's morgens aan mijn woning beginnen te knutselen, daarna van half 9 tot kwart over 9 pauzeren. Drie kwartier later beginnen noodzaakt hen geen pauze te hoeven nemen, mij stoort het niet in mijn nachtrust. “Reuzeaardig” zijn ook al die mannen welke tijdens de middagschaft hun oorverdovende cassetterecorder aan laten staan terwijl ze ondertussen in het naburige koffiehuis vertoeven. Zowat vijftien jaar geleden bemerkten de op het balcon van de buren terugkerende ambachtslieden dat het apparaat voorgoed tot zwijgen was gebracht. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze nog steeds verbaasd over hoe dat is gelukt.
Ochtendmensen kunnen zich niet ècht in avondmensen verplaatsen omdat bij hen zowel het op “bedrijfstemperatuur” als het in ruststand komen beduidend sneller gaat dan bij avondmensen. De enkele keer dat ik 's morgens vroeg op straat ben, dus rond een uur of kwart over acht, vind ik de wereld er ongekend fraai uitzien.

@Mio
Het lijkt me dat uw posting aan Leeuw off topic is, volgens het forumreglement schijnt dat niet te mogen.
Marcella
-10-  Marcella:
Prachtig verhaal. Je gaat aardig de bijzondere schrijfstijl van Arnoud achterna. Chapeau!
Ik dacht dat ik bijna de enige was die niet had begrepen waar die bladblazende mannen mee bezig waren. Ik moet er altijd vreselijk om lachen. Je kunt je inderdaad afvragen waarom je tegenwoordig niet meer door bladerhopen mag struinen. Okee, dat putten vrij moeten blijven, daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar bezems zijn dan toch een heel goed hulpmiddel? Ik kan me herinneren dat ik het als kind altijd geweldig vond om door die hele hopen bladeren te banjeren.
Oh ja, ook ik ben een vreselijk avondmens, geniet altijd enorm van die stilte van de nacht. Ik ben het type mens wat iedereen zijn haar pretje gunt, dus ook de ochtendmens. Ergeren doe ik mij niet, wel verbazen en even zo vaak verwonderen.
RudiPensionado
-11-  RudiPensionado:
Wij schrijven 2007 en ik omschrijf de stijl van a. de jong als saai omdat het vrijwel altijd dezelfde toonzetting bevat. Soms lijkt hij even serieus en als je daar dan een reactie op geeft trekt hij zich weer terug en noemt het sartire en dan is hij er weer vanaf en heeft de ander dat uiteraard niet begrepen.
Zijn onzekerheid, en niet in de laatste plaats onvolledigheid kenmerkt zich in het feit dat hij regelmatig aanvullende reacties geeft.
Ook zou zijn politieke voorkeur wat meer naar de achtergrond kunnen.
Rest mij te melden dat ik in het bezit ben van twee bladblazers.
Michiel
-12-  Michiel:
Die Rudi toch! Dat je de stukjes van Arnoud niet snapt is jammer, maar om hem nu te betichten van onzekerheid gaat mij wel erg ver. Misschien je iets meer verdiepen in schrijfstijlen en iets minder alleen de allergrootste krant van Nederland doorbladeren!
RudiPensionado
-13-  RudiPensionado:
Michiel,
Alvoens te reageren moet je eerst goed lezen wat ik schreef. Jammer dat je mij niet snapt.
Uit mijn bijdrage kun je opmaken dat ik juist wel aandacht had voor schrijfstijl en daarop een kritische en gemotiveerde reactie heb achtergelaten op deze plek.
En ja, daar is de linkse, herkenbare reactie weer. Een stoffige opmerking over een krant die ik lees. Gaap
Arnoud heeft betere medestanders op dit forum.
Arnoud de Jong
Beste Rudi, wat jou betreft kunnen we het hier op AC toch nooit goed doen. Ik schrijf graag op een olijke, relativerende manier over de dingen in de stad en dat mag je natuurlijk wel of niet leuk vinden. Maar jij zet alles graag in de negatieve hoek en plakt daar telkens etiketjes op.
Als het duidelijk satire is, is het weer niet serieus genoeg, als ik serieus ben is het weer te links, als ik een schrijfstijl heb is het saai (het kenmerk van een 'stijl' is nu juist dat iets op dezelfde manier gebeurt), als ik gewoon meedoe in de discussie en nader inga op wat andere mensen zeggen ben ik blijkbaar onvolledig en onzeker geweest. O ja, ik ben ook nog arrogant en elitair genoemd in het verleden.

Ik ben sowieso niet zo gecharmeerd van mensen die menen een psychologisch profiel te moeten schetsen aan de hand van een paar stukjes die ze van iemand lezen.
Een betere optie zou zijn om gewoon inhoudelijk te reageren op het artikel zelf, in plaats van op de persoon van de auteur.

Intussen hoop ik dat mijn boodschap een beetje overkomt, want iemand met twee bladblazers hoort per definitie nooit zo best wat een ander zegt, vrees ik.
Regina Wilkens
-15-  Regina Wilkens:
Arnoud, met veel plezier lees ik je bijdragen aan Amsterdam Centraal. Veelzijdig, mooi schrijfwerk. Maar na dit stuk houd ik van je. Platonisch natuurlijk, maar toch..........
Teiz
-16-  Teiz:
Het blijft interessant: Marco schrijft een stuk, Rudi reageert daarop met een kat richting Arnoud en die krijgt na zijn respons een - platonische - liefdesverklaring..

Als avondmens heb ik het stuk overigens met instemming gelezen. En dat Rudi twee bladblazers heeft, zal niemand verbazen. Een tip: zorg dat je iemand vindt die je reserveblazer wil vasthouden, koop een strandbal en ga naar een trapveldje met twee doelen. Ik voorspel een gouden dag. En je doet weer eens wat anders dan internetten.

En hoe het met je aandrijving moet: zorg maar dat je een trapveldje vindt in de buurt van een paar huizen. Er is vast wel iemand zo gek te krijgen dat jullie de verlengsnoeren mogen 'inpluggen'.
Bart
-17-  Bart:
Beste Marco,

Een ontroerend verhaal, ik herken er veel van mijn eigen gedachtenspinsels in: zijnde een avondmens, maar helaas heropgevoed tot dwangneurotisch ochtendwezen, inmiddels wonend in Lelystad, de groenste gemeente van Nederland (aantoonbaar, bewijsbaar!) met zoveel mooie, inmiddels zo'n 30 jaar oude bomen, waaronder een aantal eerbiedwaardige Platanen en een 5-tal Metasequoia's..
Over bladblazers en kettingzagen gesproken: wie schetst m'n verbazing een paar dagen geleden tijdens het uitlaten van m'n hond, zo rond 9 uur s'ochtends dat de Flevolandse 'groenverzorgingsfirma'bezig is een metasequoia te snoeien, een volstrekt overbodige handeling, omdat deze bomen bijzonder langzaam groeien, en al helemaal niet tegen rigoreuze snoei kunnen..
Gemeente gebeld,ambtenaar bevestigt m'n klacht, zal snel even de 'groenfirma' bellen.Ondertussen is de betreffende boom inmiddels geheel en al mishandeld. Ik krijg de medewerker zo ver dat hij stopt met zijn werkzaamheden in afwachting van een telefoontje van z'n baas. s'middags krijg ik weer een telefoontje met de complimenten van de gemeente, het betrof een leerling groenonderhoud, die helaas nog niet de ene van de andere boom kon onderscheiden. Zo rond een uur of 4 word ik weer opgeschrikt omdat dezelfde firma de naast mijn tuin gevallen blaadjes met een wel heel luidruchtige bladblazer (eerder: kanon) komen wegblazen. S'avonds kan ik mijn tuin ontdoen ( met bezem en hark) van minstens een halve kuub bladeren...
Bart
-18-  Bart:
En dat vergat ik nog, hier in Lelystad, vlak om de hoek is het op een na mooiste park van de wereld, met nu hele hopen blaadjes waar je heerlijk met je hondje tijdens het wandelen doorheen kunt schuifelen, en een paar weken geleden ook nog tamme kastanjes en jawel: hazelnoten kon plukken! Dat park heet het Oostrandpark.
Het mooiste is nog steeds het Sarphatipark, maar dat is sentiment...
Bart
-19-  Bart:
En last but not least: kan die Rudipensionado zijn naam geen eer aandoen, en naar Espanja verhuizen, heeft hij die 2 bladblazers ook niet meer nodig...
En anders haalt zwarte Piet hem wel...
Jean Pierre
-20-  Jean Pierre:
Zaterdagmiddag een uur of 1. Hoor een irritant bromgeluid, en ga buiten even kijken wat het is. En ja hoor de buurman heeft een bladblazer gekocht, en loopt daar stoer mee acher de heg te bladblazen. Een groot gedeelte komt in mijn tuin terecht, maar ik heb daar geen moeite mee. Wel met de herrie. Even later komt ie de hoek om met verontschuldigingen, en bied aan om ze weer terug te blazen (?) Ik zeg hem dat het wel allemaal goed zo is en dat ie maar naar de ander kant van zijn tuin moet gaan (lees oprotten)!!! Na een paar uur een beetje straffe wind heeft de natuur haar werk al weer gedaan. Zijn en MIJN blaadjes zijn allemaal in ZIJN tuin gaan liggen. Tja ff je (natte) vinger in de lucht, en dan weet je gelijk waar de wind vandaan komt!! Kan dat pokkeding uit blijven. M.a.w. laat de natuur haar werk doen, en niet die herrie dingen!!!
Arnoud de Jong
@Regina:
Wanneer je verwijst naar het artikel (en niet naar de reactie boven de jouwe), moet inderdaad gezegd worden dat het stuk van Marco is en niet van mij. Maar hij is óók een hele knappe man, dus ook van hem kun je gerust houden. ;-)
En om te voorkomen dat de platonische liefde tussen ons nu meteen bekoelt, ben ik nog eventjes voor je in de archieven van mijn eigen weblog gedoken voor nóg meer bladblazers! ;-)
http://verbaljam.nl/?itemid...
RudiPensionado
-22-  RudiPensionado:
Kijk, dat bedoel ik nu. Ik schrijf dus op een olijke manier dat ik niet één maar twee bladblazers heb en daar gaan wij weer. Lachen toch? Toen ik een nieuwe kocht en de oude nog moest weggooien had ik er even twee. Olijk hé?
En,.... voor de regelmatige lezer was toch al duidelijk dat ik niet het hele jaar in Amsterdam vertoef?
Arnoud, je aanvullende reactie lezende constateer ik dat het je de moeite waard was om dat allemaal te bedenken en op te schrijven. Wat een eer!
Complimentjes hoef je van mij niet snel te verwachten, hoewel ik dat in het verleden wel eens deed maar je moet het verdienen en ik behoor, zoals je weet, niet tot die mensen die iedere keer schrijven dat het stukje leuk was of zoiets. Kom op zeg! Een beetje meer vuur in de gedachtenwisselingen maakt het aantrekkelijk om af en toe eens wat te schrijven.
Sans rancune.
PS

Arnoud,
Heb je al een nieuw standpunt ingenomen naar aanleiding van het feit dat men toch weer wil proberen om de Olympische Spelen naar Nederland te halen?
Destijds was je tegen en hoe staan wij er nu voor?
Miep
-23-  Miep:
En het merk van de bladblazers: STIhL
Carlos
-24-  Carlos:
Jeetje Rudi, je bent wel erg! Misschien eens wat vaker on topic blijven in plaats van Arnoud af te zeiken. Dan blijft dit log tenminste nog een beetje aantrekkelijk om te bezoeken.
RudiPensionado
-25-  RudiPensionado:
Welkom in tweestromenland.
Jean Pierre
-26-  Jean Pierre:
En niemand vond mijn bijdrage leuk, omdat iedereen met iedereen bezig is??
RudiPensionado
-27-  RudiPensionado:
JP,
Kerel, het was een fantastiche bijdrage van je en ik hoop ze nog veel te lezen.
Zo goed?
-28-  :
@Jean Pierre: Chapeau, kerel. Blijkbaar behoort Rudi wel tot jouw doelgroep.

Nu dus weer even on topic, lieverds?
engine 54
-29-  engine 54:
Waarom moeten ze eigenlijk leren een valhelm te dragen?
De meeste hebben tegenwoordig een scooter met een blauwe kentekenplaat en dan is een helm niet verplicht.
Aan de tijden van de reacties kun je trouwens precies zien wie hier ochtend en avondmensen zijn.
Suffie
-30-  Suffie:
Oma, gevallen tijdens het oversteken van haar straat met kinderkopjes, op weg naar de bakker op de hoek. Vermoedelijk gleed ze uit op het dek van rottende bladeren, dat was blijven liggen nadat buurtbewoners hadden geklaagd over de herrie van bladblazers in de straat. De vermoedelijke diagnose van de ambulancebroeder: een gebroken heup en een ontwrichte schouder.

Als de ambulance wegrijdt, met brullende sirenes, kijken de buurtbewoners verstoord naar buiten. Rotherrie..!
jaap
-31-  jaap:
@suffie Bladblazers worden voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van bladeren uit het groen en bij moeilijk toegankelijke ruimten (onder auto's etc).
Daarbij zou je ook selectief kunnen bladblazen, net als nu met gladheidsbestrijding gebeurt. Bij zebras en bejaardenthehuizen wordt er veelal gestrooid.
Jochem Floor
-32-  Jochem Floor:
@ Suffie: trottoirs moeten vooral voor oma begaanbaar blijven. Maar ik geloof niet dat het nodig is de plantsoenen voor oma begaanbaar te houden. Dus trottoirs voor oma en plantsoenen voor de bladeren.
Suffie
-33-  Suffie:
Jochem, ik lees nergens iets over plantsoenen in het stukje van Marco, hij heeft het over door de bladeren klossen op een woonerf. Hoe zit het met de glijvastheid van oudere woonerfbewoners??
Jochem Floor
-34-  Jochem Floor:
@ Suffie: die lijkt me laag. Maar waar bomen in de buurt zijn om bladeren af te laten vallen, zijn vast ook wel plantsoenen om ze te laten wegrotten. In ieder geval hoort blad niet in de vuilverbranding.
RudiPensionado
-35-  RudiPensionado:
De blaadjes vallen van de bomen en wij schrijven ons suf :)
Arnoud de Jong
Voor de liefhebbers van groot materieel:
http://verbaljam.nl/index.p...
Bobo
-37-  Bobo:
Het is waar Bladblazers zijn niet altijd nodig echter op de openbare weg kan het in combinatie met regen erg glad worden, of wilt u net als bij de spoorwegen vierkente banden krijgen door bladval. Nu even zonder gekheid, in bossen en parken en groenvoorzieningen zijn die blaadjes zelfs noodzakelijk om alle voeding die in de blaadjes zit terug te laten keren in moeder aarde, ik sprak laatst een worm en die vertelde mij dat hij altijd uitkijkt naar die bladvaltijd omdat dan een luilekkerland ontstaat en hij zijn buikje rond eet voordat hij door de vorst gedwongen diepere gronden moet gaan zoeken, samengevat een bladblazer is soms makkelijk en gunstig maar over het algemeen moeten het blaadjehet blaadje laten want in een late stadium wordt hij toch wel hum(e)usrig
gr Bobo
Bart
-38-  Bart:
@ rudiPensionado:
wat betreft die 2 bladblazers, ik word al jaren gepest (lees: getreiterd) door een veelvoud van voornamelijk vrouwelijke kennissen met het feit dat ik ooit gezegd heb dat ik 2(sic) BOORMACHINES heb, dus ik begrijp je punt...

Maar in het algemeen is het zo dat dit soort machines niet echt passen in de gang van zaken in de natuur, noch gebruikt door onze 'verantwoordelijke' overheid, noch door de particuliere huisbezitter/huurder ..
Laat de natuur s.v.p. gewoon z'n gang gaan!
RudiPensionado
-39-  RudiPensionado:
Ach, ik blaas alleen maar alles weg. De zuigstand gebruik ik niet en is me teveel werk om alles af te voeren. Ik blaas de boel het plantsoen in en dat volstaat.
Je bent trouwens verplicht om het voetgangersgedeelte bij je huis goed begaanbaar te houden dus als straks de bladblazer weer op zijn plaats hangt zal het weer tijd worden voor de sneeuwschuiver, maar dat doen de buren netjes want dan ben ik weg.
Ninthe
-40-  Ninthe:
Je hebt weer eens helemaal gelijk... herfst is een prachtig jaargetijde. In de lente hebben we toch ook geen jonge-eendjes-blazers omdat die beestjes zo rommelig door elkaar lopen?
poep
-41-  poep:
hij reageert niet
Ina Le Maitre
-42-  Ina Le Maitre:
Gek wordt ik van die bladblazers. Langs de school is een groenstrook van 5 meter. Vanuit de lokalen en lopend op de stoep verdwijnt er vuil tussen de struiken. De school ligt in een boomrijke omgeving. Dus mijn optie 1 is voorkom vuil en voedt op. Optie 2 is laat vuil door leerlingen opruimen, Optie 3 is laat ze harken. Koop naast prikstokken ook harken. Geen bladblazer nu nodig en later misschien ook niet. En leer de biologieleraren dat blaadjes en vogels heel goed samengaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.