Home > > Liever een gekke stropdas

Liever een gekke stropdas

Amsterdam - Crisis in Slotervaart... en dus ruiken de bankzitters van de Amsterdamse oppositie politiek gewin. Het is zo voorspelbaar als het script van Goede Tijden Slechte Tijden:

1. Er voltrekt zich een schokkend voorval in Amsterdam
2. Hierop volgt brede media-aandacht
3. Dit creëert een marktsituatie. De media vragen om invulling van hun overvloedige zendtijd en de politici hebben politieke praatjes in de aanbieding
4. Om de media voor je te winnen moet je als politicus echter wel voor interessante tv zorgen. Geen halfzachte woorden graag
5. Resultaat: een spotje in het kader van de zendtijd politieke partijen, maar dan mét kijkers

En dat leidt tot gênante tv.
Zie daar bijvoorbeeld de politieke reactie op de schokkende voorvallen in Slotervaart van afgelopen week. De gemeentelijke oppositie verkondigt voor de camera dé oplossing: preventief fouilleren door de hele stad. Want dat klinkt goed. Maar het tart wel elk gevoel voor logica. Leg eens uit, hoe kan door middel van preventief fouilleren worden voorkomen dat een 14-jarige jongen een medescholier doodsteekt? Of dat een 22-jarige outcast willekeurig agenten aanvalt? Want preventief fouilleren heeft enkel zin als er een aannemelijk risico is, anders weet je niet waar je de agenten in moet zitten.

Stelt u zich eens de volgende situatie voor. Het is vrijdagavond en de driehoek van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie komt bij elkaar om te bespreken waar dat weekend preventief gefouilleerd zal worden. De korpschef oppert: "Zondagochtend, August Allebéplein?" De messendragers van Amsterdam weten net zo goed als u en ik wat daarop het antwoord zal zijn van de burgemeester: "Wat dacht je van: zaterdagavond, Rembrandtplein?"

Dus alsjeblieft politici van Amsterdam, als u de aandacht van de media wilt, trek af en toe een gekke stropdas aan.

achttien reacties op "Liever een gekke stropdas"

Suffie
-1-  Suffie:
*Buigt*
oerWouter
-2-  oerWouter:
Dit is toch ook te triest voor woorden he. Politieagenten niet laten ingrijpen als de ruiten van een buro worden ingegooid en dan een nieuw plan schrijven voor preventief fouilleren dat over een paar weken naar buiten komt.

Er wordt gediscussieerd over wat dan een 'harde aanpak' heet, blijkbaar is het dus gewoon geworden om als maatschappij in bepaalde gevallen fysiek geweld maar te tolereren.

Het is geen harde aanpak maar een rechtlijnige om bij geweld de daders gewoon op te pakken en vast te zetten, moeten we daar eerst over discussieren?
wilbert simeon christiaan
-3-  wilbert simeon christiaan:
blijven praten met elkaar--om de straatproblemen---om te lossen.volgens mij is men gemiddeld best goed bezig---eerlijk is eerlijk
-4-  :
De politie(k) richt zich veel te veel op generieke, goed zichtbare maatregelen die een gevoel van veiligheid moeten creëren, en veel te weinig op concrete, gerichte maatregelen tegen de kleine groep die de problemen veroorzaakt. Ik heb geen zin om me straks te pas en te onpas te laten fouilleren omdat Eric van den Burg met een plan van die strekking dacht te kunnen scoren, terwijl raddraaiers hier ongehinderd auto's in brand kunnen steken. Het is hetzelfde als met alle draconische maatregelen tegen bijstandsfraude, voetbalvandalisme, terrorisme of zwartrijden in het openbaar vervoer: opnieuw moeten de vele goeden onder de enkele kwaden lijden, omdat met gericht beleid onvoldoende kan worden gescoord...
Thomass
-5-  Thomass:
Amsterdam dreigt Parijse toestanden mee te gaan maken en wat doet Amsterdam Centraal? Een onorigineel verhaal over politici die media-aandacht willen (dûh).
Gemiste kans, dunkt mij.
jeffp
-6-  jeffp:
Parijse toestanden? In Amsterdam, waar baseer je dat in godsnaam op? Die wijken in Parijs zijn geenszins te vergelijken met die in Amsterdam.

Overigens doet dat niets af aan de ernst van de situatie.
-7-  :
De enige Parijse toestand waar ik, midden in Slotervaart, mee te maken heb zijn de croissantjes van de bakker op de hoek. Overdreven geblaat van Welten.
Thomass
-8-  Thomass:
“Parijse toestanden” is een vergelijking. Ik zeg dus niet dat Amsterdam en Parijs hetzelfde zijn, dat dat niet zo is weet iedereen.
De overeenkomsten zijn dat in bepaalde buitenwijken Noord-Afrikaans tuig moedwillig andermans auto's in de fik steken, nadat een migrantenjongere het leven liet door aanraking met de politie.
Het grootste verschil is de schaal waarop het gebeurt. Daarom schreef ik ook (en Welten zei dat volgens mij ook):
“Amsterdam dréígt Parijse toestanden mee te gaan maken...”
ThomasS
-9-  ThomasS:
Voor de duidelijkheid, de 'Thomass' die hier reageert ben ik niet.
Arnoud de Jong
Slotervaart is heel groot. Het gedeelte waar de problemen optreden is maar klein (enkele straten ten noorden van het August Allebéplein. Ik ga er van uit dat eventueel preventief fouilleren zich tot dat probleemgebied beperkt.
Verder sluit ik me bij Wieland aan (ik woon eveneens in Slotervaart).
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
Nu we het toch over de politieke agenda's hebben: heeft er iemand een mening over de stellingname van de Christelijke Politiebond?
wilbert simeon christiaan
-12-  wilbert simeon christiaan:
politie heeft al genoeg bevoegdheden--meer hoeft toch niet?
Ko
-13-  Ko:
De metropassagiers in Slotervaart zijn stukken beschaafder dan die in Parijs. En ze ruiken stukken beter.
Flipper
-14-  Flipper:
Tsja, en gaat er nu dan echt wel daadwerkelijk iets opgelost worden ???
Flipper
Arnold
-15-  Arnold:
Ik snap niet helemaal de relatie tussen preventief fouilleren en wat er in bepaalde wijken in Amsterdam aan de hand is. Dat zijn toch twee onvergelijkbare grootheden.
Preventief fouilleren is volgens mij niet de oplissing. Ik geloof oook niet dat Amsterdam Parijse toestanden kan verwachten. Ik denk inderdaad dat een aantal mensen uit deze situatie Politiek voordeel willen halen.
Het gaat, zoals gemeld, om een stukje in Slotervaart. Het lijkt er nu bijna op of heel Slotervaart plots een ghetto is met vreselijk veel misstanden. Wat een hitserig en hijgerig gedrag eigenlijk. Dat geldt ook voor die man van de Politiebond.
Poltie heeft bevoegdheden en laat ze die gewoon eens uitvoeren. Naar mijn idee geldt dit ook voor Bestuurder Marcouch. Oud Politieman die eigenlijk een beetje probeert te “scoren”. Niet erg maar laat men op het Stadsdeel toch eens rustig nadenken hoe het komt dat kennelijk bij een dergelijk incident plots de hele wijk als het ware op z'n kop wordt gezet. Repressie kweekt agressie.
oerWouter
-16-  oerWouter:
Sja Arnold, helaas het gevolg van eventgestuurde politiek: er moet wat gebeuren en dan verschijnen de heren met een grote mond voor de toegesnelde camera's.

Cohen mag hier wel eens even komen uitleggen wat voor extra bevoegdheden je nodig hebt om een paar snotjochies die met stenen gooien op te pakken. Als ik dat in mijn straat ga doen, is het snel gebeurd.
R. Groot
-17-  R. Groot:
Ik sluit mij aan bij Toine en Arnout de Jong. Er zijn onmiskenbaar problemen in Slotervaart, maar de wijze waarop de huidige incidenten door de media worden uitvergroot is buiten alle proporties.
De huidige berichtgeving is sensatiebelust en stigmatiserend voor het stadsdeel als geheel en de Marokkaanse bewoners in het bijzonder. Jammer dat vervolgens enkele beleidsmakers en ordehandhavers nog eens olie op het vuur gooien, door te komen met vage maatregelen en opgeblazen retoriek.
Ik wens niet dat de problemen worden gemarginaliseerd, maar laten we de problemen en mogelijke oplossingen alsjeblieft wel in het juiste perspectief plaatsen.
rudipensionado
-18-  rudipensionado:
Parijze toestanden zijn er al heel lang en komen steeds weer terug. De eerste keer dat ik daarvan op de hoogte kwam was in de jaren zestig en vanaf die tijd komt het regelmatig terug daar en de pers bericht daar niet altijd over. Er is steeds weer een aanleiding voor de bewoners daar. In Parijs zitten ze niet met het probleem van te weinig agenten want ze worden soms met bussen vol aangevoerd. Nog meer blauw is dus niet altijd de ultieme oplossing. Trouwens, in andere steden door heel Europa is dit een bekend probleem en laten wij dit niet voortduren bagataliseren.
Opvoedingskampen kunnen een bijdrage leveren maar daar zou je dan een aantal generaties in kunnen verwelkomen want dit probleem is niet van vandaag. Daarnaast moeten ze natuurlijk wel een hun gevangenisstraf helemaal gaan uitzitten want een wetsovertreder hoort ook adequaat bestraft te worden.
Echter, het tij keren is een haast onmogelijke opgave en zo langzamerhand begin ik mij te realiseren dat er sprake is van een (aantal) verloren generatie(s).
De (onze) onmacht is groot en wij gaan dat ondermeer botvieren op de journalisten en doen daar zelfs in dit forum aan mee met het beschuldigende vingertje. En wat bereik je daarmee? Helemaal niets.
Als die hyena's, die echt niet alleen in Slotervaart verblijven, die al jaren de straat terroriseren niet snel voor lange tijd aangepakt/opgepakt worden komt de volgende generatie er al weer snel bij.
Het laffe beleid van de afgelopen tientallen jaren wreekt zich.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.