Home > > Een paddoverbod lost niets op

Een paddoverbod lost niets op

Den Haag heeft besloten over te gaan tot een verbod op paddo’s. De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zijn het daar donderdag over eens geworden. Volgens Klink heeft niet het aantal incidenten met paddo’s, maar het onvoorspelbare karakter van de drug de doorslag gegeven om de paddo’s te verbieden. Een onverstandig besluit: door een verbod kun je geen enkele invloed meer uitoefenen op het gebruik van de drug. Reguleren in plaats van verbieden, maar laten we zeker niet vergeten dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid dragen.
Het is een buitengewoon naïeve gedachte om te geloven dat het gebruik van paddo’s af zal nemen door een verbod op de verkoop. Verboden drugs als cocaïne en GHB zijn ook relatief makkelijk verkrijgbaar. Bovendien zijn de incidenten rondom de paddo van een compleet andere aard. Zo heeft alleen Amsterdam te maken gehad met paddo-ongelukken. Buiten de stad zijn er bij de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) geen incidenten bekend. In dat licht heeft burgemeester Cohen al aangekondigd maatregelen te nemen. Ook hij wil niet verbieden, maar reguleren. Onder andere door een bezinningsperiode van drie dagen voordat je paddo’s mag kopen.

Verder blijkt dat incidenten met paddo’s dikwijls het gevolg zijn geweest van alcoholgebruik in combinatie met drugs. Dat alcohol de grote boosdoener is blijkt volgens de VLOS uit het aantal ambulanceritten: “Tegenover 125 (aan paddo’s gerelateerde, red.) ritten per jaar in Amsterdam staan 2056 incidenten die gerelateerd zijn aan alcohol.” Trekken we die lijn door dan zien we dat verboden drugs als XTC en GHB vaker leiden tot opnames op de intensive care. Aannemelijk zijn de cijfers en argumenten van de VLOS wel, temeer omdat een commissie van drugsexperts van de RIVM in 2000 nog concludeerde dat de paddo een tamelijk onschuldige drug is.

Toch zal er wat moeten gebeuren. Zonder de juiste voorlichting blijken paddo’s immers best gevaarlijk te kunnen zijn. Smartshops moeten daarom verder geprofessionaliseerd worden waardoor de samenleving goed zicht heeft op de verkoop. Misschien nog wel belangrijker is de voorlichting naar - jonge – toeristen toe. Over de culturele voorzieningen weten we toeristen goed te bereiken, dan moet het dus ook mogelijk zijn om ze een bijsluitertje over het gebruik van drugs mee te geven. Meer moet je als overheid zeker ook niet doen. Gebruikers hebben zeker ook een eigen verantwoordelijkheid.

Kortom: liever een pragmatische oplossing dan dat hinderlijke paternalistische beleid uit Den Haag. Amsterdam kan best zijn eigen boontjes doppen. De Tweede Kamer stemt deze week over het mogelijke verbod. Zelf actie ondernemen? www.reddepaddo.nl

21 reacties op "Een paddoverbod lost niets op"

Flipper
-1-  Flipper:
Persoonlijk vind ik van de gekke als je Paddo's tot je neemt ! Als je die dingen alleen al ziet wordt je volgens mij al gek ! Toch wordt bij het Paddo-verbod wel even idd. ! voorbij gegaan aan het feit dat de incidenten hiermee vaak toch gepaard gingen met overvloedig alcoholgebruik !!! Tsja, en alcohol... dat is een markt hé ?! Daar mag je in principe niet aankomen, hoe wenselijk dat zeker anno: 2007 ook maar is !
Flipper
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Paddo's is ook een markt. Alcohol is vooral een lobby en die weet de ideologen als Klink en Hirsch Ballin tijdig te vinden als onzalige verboden dreigen.
Miep
-3-  Miep:
Alles verbieden en de onderwereld gedijt als paddestoelen
rudipensionado
-4-  rudipensionado:
Als iedereen zijn paddestoelen zou gebruiken zoals ik dat doe dan spring je ook niet van een brug, uit een hotelraam, in de gracht en wat nog meer.
tripleX
-5-  tripleX:
Bij veel berichten over een paddoverbod word het 17-jarige meisje bij Nemo genoemd.
Ik heb me suf gegoogled naar haar maar tot nu toe nergens ooggetuigen of doodsoorzaak kunnen vinden (blijkbaar overreden).
Ze bleek met school op een hotelboot bij Nemo te logeren. Er was een probleem waarbij ze huilend is weggelopen en anderen achter haar aan zijn gegaan.

De ingang van de IJtunnel is niet zo verschrikkelijk hoog. Voor hetzelfde geld probeerde ze weg te komen. Eromheen is een lange omweg en over de steigers kom je nergens. Misschien wilde ze de tunnel in of naar huis liften of over de tunnel heen en is gevallen?
Ik weet het (nog) niet en zij kan het niet meer uitleggen. Maar het is opvallend dat vrijwel alle websites elkaar napraten en het bij het paddo-verhaal laten.
(er is geen bloedonderzoek geweest dus ook paddogebruik is niet eens 100% zeker)
Misschien ligt het aan mij en is veel meer bekend, maar ik kan het zo gauw niet vinden.
wilbert simeon christiaan
-6-  wilbert simeon christiaan:
waar zijn de bewijzen? als iets niet goed is---voor de mensen--zal je toch met statistieken moeten komen---zowel medisch als van de politie--
Bluetech
-7-  Bluetech:
De paddo wordt verboden omdat ze je doen inzien dat je wordt voorgelogen door media en politiek. See through the bullshit, grow your own mushrooms!
Pieter
-8-  Pieter:
Het maakt natuurlijk helemaal niets uit dat 99,999% van de drugsdoden iets anders hebben genomen dan paddo's. En dat het overgrote deel van wat ze hebben genomen gewoon bij de slijter of supermarkt te krijgen is. Ik ben blij dat onze overheid nog gevoel voor proportie heeft.
estherd
-9-  estherd:
Al dat gezeur over drugs, terwijl de grootste drug gewoon bij de slijter te koop is. Zelfs aan heroinegebruik ga je niet kapot, slechts aan de levensstijl die daarbij hoort. Ik vind het hypocriet om drugs de schuld te geven van de daden die labiele mensen begaan.
sjakie
-10-  sjakie:
Paddo's verbieden lost niets op.
De verkoop daalt maar de vraag blijft.
Dus zullen toeristen naar de dealers lopen waar ze slechte kwaliteit krijgen en geen goede instructies van de smartshop beheerders.
waardoor er echte slachtoffers zullen vallen.
Bekend in Nederland sterfte aan Paddo's 0.
Bekend in Nederderland sterfte alcohol 98 per jaar.
Met alcohol worden er mensen dood gereden en geweld gepleegd. met paddo's zul je hooguit een boom omhelzen.
Vandaag zag ik weer in de karnt dat er 3 doden en 2 mensen verlamd zijn door een ongeluk. oorzaak: met alcohol achter het stuur.
Het is dus complete onzin dat paddo's nu verboden is want er zal net zo veel gebruikt worden alleen is het nu illegaal.

En dit alleen maar om dat een paar gekken in den haag roepen dat paddo's “slecht” zijn.

Door deze soort mensen gaat waar Nederland vrij in was helemaal kappot.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Hier moet ik heel erg om lachen!

Rokers in heel Europa worden stellig de deur uitgezet door onze wijze bestuurders.

Maar drugs die in dat hele geweldige Europa verkrijgbaar zijn; papavers of paddestoelen, blijven toegestaan!

Hoe erg ben je eraantoe als bestuurder wanneer je het verschil niet kent en de tevreden roker de deur uit zet?!

Ik bedoel maar even te zeggen dat de sigaretten-roker in elk geval nooit doodgaat in het 19-de levensjaar...en dat durf ik niet te beweren van een xtc-gebruiker, cocaine-snuifer of welke andere snoeper dan ook.

Ik wil als roker eerlijk worden behandeld door Europa! (en alle ander verslaafden verdienen dat ook)

Groetjes; yanny
Zij worden niet buitengezet, uitgesloten zoals die vreselijke rokers..
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
PS: met dat laatste bedoel ik natuurlijk dat het gebruik van hard-drugs binnenshuis wordt toegestaan.
rudipensionado
-13-  rudipensionado:
Volgens de Telegraaf van vandaag pakt de politie Twente het stevig aan en is het daar beter om alleen nog maar thuis te gebruiken.
Enola
-14-  Enola:
Voor al die mensen die meteen naar alcohol wijzen, inclusief de auteur, iets over het manipuleren en suggestief gebruik van statistieken:

“Dat alcohol de grote boosdoener is blijkt volgens de VLOS uit het aantal ambulanceritten: “Tegenover 125 (aan paddo’s gerelateerde, red.) ritten per jaar in Amsterdam staan 2056 incidenten die gerelateerd zijn aan alcohol.””
Deel vervolgens die 'ritten per jaar' eens door het aantal gebruikers per jaar. Denk je dat 'de cijfers' dan nogsteeds alcohol aanwijzen als ergste boosdoener?

Voor suffie en gelijkdenkende:
“Paddo's verbieden lost niets op. De verkoop daalt maar de vraag blijft.”
Les 1 in de economie: als de prijs stijgt daalt de vraag. Het verbieden van Paddo's maakt het moeilijker om paddo's te kopen (ondanks dat ze nog wel te koop zijn op straat), waardoor de vraag naar paddo's daalt.

Beide punten zeggen niet dat alcohol gezond is, of dat door het verbieden van paddo's de hele markt in het niets oplost, maar geven een nuance aan de slechte one-liners.
aj
-15-  aj:
Uhm, als het aanbod daalt, stijgt de prijs maar de kwaliteit zal ook dalen, zeker als het om iets gaat dat (inmiddels) verboden is...

Maar de vraag blijft, hoe dan ook, dus als het aanbod (paddo) daalt, dan zal er zeker wat anders voor terug komen, om in die vraag te voorzien.

Ik heb weleens gehoord dat je flink high kan worden van 'het likken aan exotische padden'.

Eigenlijk lijkt dat me best wel leuk !!! Kan iemand bij de Smartshop wat samples regelen ???

Groeten
aj
Bluetech
-16-  Bluetech:
@yanny

Je gaat helemaal niet dood aan XTC of Paddo's. Deze drugs zijn een stuk veiliger voor het lichaam en de geest dan nicotine en alcohol.
Misbruik is natuurlijk wat ervoor zorgt dat er ongelukken gebeuren (zoals overigens ook bij alcohol het geval is). Maar zolang je weet wat je doet en niet meer neemt dan je aankunt zal er niet zoveel gebeuren.

Dat een sigaretten roker nooit doodgaat in het 19e levensjaar is echt een drogreden om sigaretten als positiever te beschouwen dan paddo's. Als een depressief frans meisje paddo's neemt en dan haar tweede suicidepoging succesvol afrondt, betekent het nog niet dat het door de paddo's komt (het stond trouwens nergens in de krant dat ze al een keer eerder een poging had gedaan, maar wel in het CAM rapport, schijnheilige media). Als een depressieve roker zelfmoord pleegt komt het toch ook niet door het roken?
Ik ken persoonlijk vele mensen die paddo's hebben gebruikt of nog steeds gebruiken, en ze zijn stuk voor stuk erg blij een dergelijke ervaring te hebben gehad. Ze zijn er positiever door in het leven gaan staan en hebben een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt die zij zelf als essentieel beschouwen. Hoeveel mensen zeggen dat nu over een drug als nicotine of alcohol?
Bluetech
-17-  Bluetech:
@Enola

Dat verhaal van die ambulanceritten klopt als een bus. Wat je echter vergeet te vertellen is dat 92% van de ambulanceritten i.c. paddo's mensen betreft die als toerist in Amsterdam zijn en zich dus niet houden aan de bijsluiter van de paddo's: neem ze in een rustige, vertrouwde omgeving en zorg dat er iemand in de buurt is die op je past. Die gasten werken de paddo's het liefst midden op de wallen naar binnen, dan zou ik ook bad gaan.

Ook moet je in ogenschouw nemen dat alcohol een stuk vertrouwder is voor de meeste mensen en minder vaak reden om een ambulance te bellen. De paniek die kan ontstaan als je niet voorbereid bent op een paddo-trip kan, zeker als je niets van de drug weet, voor problemen zorgen.

Toch is het gevaar van alcohol (relatief tot paddo's) niet te bagatelliseren. Kijk welke rol alcohol speelt bij huiselijk geweld, kijk welke rol het speelt in het verkeer. Vergelijk met paddo's en het is duidelijk wat de boosdoener is. Ik ben absoluut niet voor een verbod op alcohol, maar ik denk dat deze gevaren onder ogen moeten worden gezien.

Ik denk overigens niet dat de paddo's duurder worden in het illegale circuit. Er is een groot netwerk van mensen die ze gebruiken en die ze ook kweken (en ze groeien als kool). Het kost niets om ze te kweken en de meeste kwekers/gebruikers zijn idealisten die 100% achter het nut van hun product staan. Ze doen het niet voor het geld.
Jelle
-18-  Jelle:
@Rudipensionado:

Gebruik jij paddo's? Ik stel jouw opmerking over “Langdurig drugsgebruik tast de hersenfuncties aan” nu in een ander daglicht.
Space ze!
Boudewijn
-19-  Boudewijn:
@ Janny Scut:

Roken is heel wat anders als alcohol. Bij een sigaret komt teer vrij wat je medemens inademd. Dit komt niet door het effect van roken, maar door een brandende sigaret.

Mensen die echter in een auto stappen met veel alcohol op... dat komt niet door 5 glazen bier, maar door het effect van de alcohol.

Als je dit goed leest, zul je zien dat dit heel veel verschil heeft. Want ik ga er niet eerder dood aan als iemand een blikje bier open trekt, maar wel als hij een sigaret aansteekt.

Rokers stinken. Als je iemand zoent die net heeft gerookt, kan je net zo goed een asbak leeglikken:S
RudiPensionado
-20-  RudiPensionado:
Jelle,
Een beetje naief om zoiets te stellen en voegt niets toe maar geeft wel aan dat je de actuele stand van zaken in dit onderwerp niet tot je hebt genomen. Jammer, want zo ontstaat er nimmer een dialoog.
Ik gun je dit punt en hoop dat je reactie werd ingegeven door jeugdige onbezonnenheid.
PS.
Wat vinden je ouders van je standpunt?
Mijn Keuze
-21-  Mijn Keuze:
Jammer hoor - maar gelukkig groeien ze gewoon in Nederland.

Dit is nog maar het begin van onze 'Gristelijke' regering om al het plezier aan banden te leggen. Ipv tijd te steken in probleemjongeren en echte misstanden gaan ze hier hun tijd mee verdoen. Schandelijk gewoon! Dom en hypocriet -

De illegale handel neemt het gewoon weer over! En dan? Neem de geschiedenis in acht en trek er lering uit! (Drooglegging V.S.?)

Wat ik het enge vind is dat er zo weinig protest is - of protest onmogelijk is. De Gristenen bepalen nu bijna alles - of moet ik zeggen verbieden? Waar stopt het? Hoe ver gaat deze politiek nog - En vooral: Waarom horen we zo weinig van de oppositie? We zijn tocg niet ineens allemaal Gristelijk!?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.