Verder blijkt dat incidenten met paddo’s dikwijls het gevolg zijn geweest van alcoholgebruik in combinatie met drugs. Dat alcohol de grote boosdoener is blijkt volgens de VLOS uit het aantal ambulanceritten: “Tegenover 125 (aan paddo’s gerelateerde, red.) ritten per jaar in Amsterdam staan 2056 incidenten die gerelateerd zijn aan alcohol.” Trekken we die lijn door dan zien we dat verboden drugs als XTC en GHB vaker leiden tot opnames op de intensive care. Aannemelijk zijn de cijfers en argumenten van de VLOS wel, temeer omdat een commissie van drugsexperts van de RIVM in 2000 nog concludeerde dat de paddo een tamelijk onschuldige drug is.
Toch zal er wat moeten gebeuren. Zonder de juiste voorlichting blijken paddo’s immers best gevaarlijk te kunnen zijn. Smartshops moeten daarom verder geprofessionaliseerd worden waardoor de samenleving goed zicht heeft op de verkoop. Misschien nog wel belangrijker is de voorlichting naar - jonge – toeristen toe. Over de culturele voorzieningen weten we toeristen goed te bereiken, dan moet het dus ook mogelijk zijn om ze een bijsluitertje over het gebruik van drugs mee te geven. Meer moet je als overheid zeker ook niet doen. Gebruikers hebben zeker ook een eigen verantwoordelijkheid.
Kortom: liever een pragmatische oplossing dan dat hinderlijke paternalistische beleid uit Den Haag. Amsterdam kan best zijn eigen boontjes doppen. De Tweede Kamer stemt deze week over het mogelijke verbod. Zelf actie ondernemen? www.reddepaddo.nl
Flipper