Home > > Zondagsrust - Heel Amsterdam uitzonderingsgebied alsjeblieft!

Zondagsrust - Heel Amsterdam uitzonderingsgebied alsjeblieft!

Amsterdam - Krijg nou de tering. Het kabinet wil koopzondagen afschaffen. Stelletje idioten!

Aan de koopzondag in het centrum zitten wel wat nadelige kantjes. De extra lange Bijenkorffile bijvoorbeeld. En je staat mega lang in de rij bij de kassa van je favoriete kledingszaak. Maar dat hoort er bij. In en echte wereldstad zijn de winkels op zondag open.

Nu mag Lodewijk Asscher gelukkig een uitzonderingsgebied toewijzen waar winkels op alle zondagen open mogen zijn. Ik geef op een briefje dat dat weer een robbertje vechten wordt tussen Asscher en Iping, die de bewoners tegemoet wil treden met rust, properheid en plattelandsdeugden.

Wat me het meest irriteert is het idee dat wij, Amsterdammers, opeens ons moeten voegen naar het ideaal van een katholieke minister die denkt een christelijke rustdag te moeten invoeren, terwijl in Amsterdam er nog maar zo'n 3000 mensen naar de kerk gaan. Alsof we aan volstrekt overbodige feestdagen als Kerst en Pasen al niet genoeg hebben.

Mijn oproep aan Asscher. Alsjeblieft, verklaar heel Amsterdam uitzonderingsgebied!

35 reacties op "Zondagsrust - Heel Amsterdam uitzonderingsgebied alsjeblieft!"

-1-  :
Wat een belachelijk voorstel. Amsterdam is nu al een truttig dorp met zijn vroge horeca-sluitingstijden en openbaar vervoer dat iets na twaalven stopt met rijden. Laat de zondag alsjeblieft niet weer zo zijn als in de jaren '50. Toen was geluk wel gewoon, maar o, zo saai.
manfred
-2-  manfred:
Of dit Kabinet niets anders te doen heeft dan zich bezig houden met reguleren van winkeltijden/dagen. Altijd al gedacht dat deze minister niet snapt waar economie over gaat. Ik zou graag zien dat elke gemeente zijn eigen regels mag opstellen mbt openingstijden. Net als Menno graag ruimere openingstijden van restaurants/cafe's etc.etc. Dus inderdaad kom op Asscher laat zien wie de baas is!
-3-  :
Gelukkig kopt het Parool vandaag op de voorpagina 'Amsterdam ziet niets in minder koopzondagen, Asscher: dit is een wereldstad, daar zitten we niet op te wachten'. Hij snapt er zo te lezen meer van dan die trutjes in Den Haag...
Arnoud de Jong
Van mij mag het best altijd koopzondag zijn. Maar er zitten ook nadelen aan. Het is bijvoorbeeld uiterst vervelend voor de kleine winkelier, die zich uit de naad moet werken om de hele week open te kunnen zijn.
Een koopzondag lijkt me dan ook voornamelijk in het voordeel van de grootwinkelbedrijven. Willen wij de kleine eenmanszaken voor de stad behouden, dan moeten we toch voor hen een beschermingsconstructie verzinnen.
leslie
-5-  leslie:
Maar Arnoud, laat al die slenterende naar goedkope rommel op zoek zijnde mensen lekker op zondag naar het centrum gaan en de leuke klant vooral doordeweeks de kleinere beter gesorteerde winkels bezoeken. Als een winkel goede kwaliteit verkoopt komt die klant toch wel. Ga eens op zondag kijken in het centrum. Die mensen die op zondag door de Kalverstraat slenteren kopen nauwelijks iets, maar weten gewoon niet hoe ze hun tijd door moeten brengen. Trouwens met overheidsregulering bescherm je echt de kleine winkelier niet. Het gaat om een mentaliteitskwestie van de consument. Doordeweeks zijn er ook hordes mensen die de kleine winkelier voorbij lopen.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Ik was vanochtend in de binnenstad van Amsterdam om er een spijkerbroek te kopen en kon de winkel niet meer vinden vanwege de mensendrukte.

De herfstvakantie is nog niet eens begonnen!

Het is echt veel te druk op de Kalverstraat.

Dat komt vooral door de 'Grootgrutters' die menen dat als er maar veel publiek langs komt, dan zijn wij los...

Het is vreselijk. Kopen , kopen en nog eens kopen. Toeristen, toeristen en nog eens toeristen..

Intussen kun je als rechtgeaarde spijkerbroek-koper de weg naar de winkel niet meer vinden! Tjasses! Yanny
arie
-7-  arie:
ehh dus je pleit ook voor het afschaffen van de vrije dagen zoals kerst? (immers “volstrekt overbodig”) nederland heeft van bijna heel europa de minst nationale vrije feestdagen (zelfs “onze nationale bevereidingsdag” moet ik werken)

als ik het voorstel goed lees gaat het vooral om zgn toeristische gebieden als “doemere” (het doehetzelf mekka van almere) dat iedere zondag open is maar waar naar natuurlijk geen toerist komt
Ben Notmeijer
-8-  Ben Notmeijer:
Ja dit is Amsterdam in 2007 waar jullie het nu over hebben en de Kalverstraat was heeeeel wat jaren geleden al druk. De laatste keer dat ik een paar weken op familie bezoek was, en dat is ook al weer 8 jaar geleden kon ik wel zien dat het steeds drukker wordt,maar de winkels moeten nu ook Zondags open zijn alleen al om te trachten
het hooft boven water te houden,we leven nu in een andere tijd, was het vroeger beter ?? I don't know for sure. Groeten-Ben
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Die Iping heeft toch helemaal niets meer in te brengen?
Lees “vd Stoel blijft zitten” en het is duidelijk.
Cees Konings
-10-  Cees Konings:
@J.Uitentuis, Wat een zwaktebod om je stukje al te beginnen met tering dit,tering dat, en stelletje idiooten !! Anno 2007 de norm, treurig! Wat mij betreft prima het GEDEELTELIJK afschaffen van de koopzondag, er blijven 12 koopzondagen per jaar over, iedereen maand 1,plus de koopavond op donderdag, de extra dagen tijdens sinterklaas en kerstmis. “Shoppen” is tegenwoordig een activiteit, ook al heb je niets nodig kopen,kopen,kopen, meer,meer,meer,hebben,hebben,hebben.....amsterdam een groot pretpark, de patatcultuur heeft zo'n beetje het hele centrum overgenomen. De nederlander wordt elk jaar oppervlakkiger, en denkt het grote lege gevoel te kunnen dichten met spullen....meer,meer,meer, hebben,hebben,hebben.
Cat
-11-  Cat:
Hahahahahaha, verbaast met níx met dat grrrrrrrrrrrrrristelijke kabinet. Winkelen op zondag mág niet van God. Dan mag je alleen maar in 'n muffe suffe kerk zonder poespas zitten en veel bidden over hoe zondig den mensch bij uitstek is.

Hoe zit dat met de ándere religies? Staat me iets van bij dat joden iets met de vrijdag hebben... dan moeten de winkels dán ook maar dicht... en de moslims? wat is hun heilige dag? Ik ben niet zo religieus dus ik weet dat niet.

Sinds ik in mijn huidige “durrup” woon, moet ik ineens op zaterdag na gaan denken over wat ik op zondag wil gaan eten... omdat 'r hier ook nauwelijks koopzondagen zijn. Héél irritant (en áls 'r 'n koopzondag is, doet de helft en zelfs de AH niet eens mee, stelletje sufk*tten!) Ik zeg, lékker behouden die koopzondagen!
Wouter
-12-  Wouter:
Cees Konings lijkt mij een typisch “socialist” zoals we die allemaal uit de salon kennen..
Cees Konings
-13-  Cees Konings:
@wouter hahahahhah het tegendeel is waar. 't heeft he-le-maal niets met 'salon'-socialisten te maken, niets met links, rechts, of met religie.. maar met de stad. Het wordt elk jaar voller en voller met drommen mensen die eigenlijk helemaal niets nodig hebben! enne ik veroordeel ze niet,ik constateer, de stad elke dag vol met toeristen,provincalen,dagjesmensen, je ziet het gebeuren, de binnenstad is van 15 miljoen nederlanders (volgens VVD'er Hans Dijkstal, waarschijnlijk wonend in 't Gooi)Het echte leven verdwijnt (is al verdwenen) naar buiten de Singel-gracht. Op vrijdag arriveren de boozers en smokers met Ryan-air,of een andere prijsvechter en klokslag 19.00 uur op zondagavond zijn ze weer vertrokken, de rotzooi,kots en andere ellende achterlatend. En de gemeente heeft zogenaamd geen geld om het centrum een beetje schoon te houden, ga eens kijken ,pak je fiets op zondagochtend zo rond 0.9.00 uur een grote vuilnisbelt. Kortom de stad is 'overbelast'.
Manon
-14-  Manon:
Cees, er is een verschil tussen het openstellen van winkels op zondag en het uitgaan van mensen. Jij laat dit door elkaar lopen. Toch raar, als winkels op zondag geen omzet zouden halen dan blijven ze toch dicht.
rudipensionado
-15-  rudipensionado:
Die christelijken hebben toch maar mooi voor elkaar gekregen dat dit een onderwerp van discussie is geworden.
Hoeveel stemmen hadden zij ook alweer?
Cees Konings
-16-  Cees Konings:
@manon,je hebt gelijk, die twee onderwerpen lopen door elkaar maar zijn wel nauw met elkaar verbonden “de 24 uurs economie” een argument dat je keer op keer hoort is dat je het niet kunt maken tegenover “de toeristenindustrie” om winkels op zondag te sluiten, want wat moeten 'ze' dan....? Raar in alle grote steden zitten dezelfde ketens, ZARA,C&A,ESPRIT,HENNIS&MAURITZ etc dus daar voor hoef je niet naar Amsterdam, het zijn juist de kleine winkeltjes waar je toeristen mee verleidt, en die MOETEN wel open blijven,om de concurrentie de baas te blijven, maar of ze daar nou zo blij mee zijn, nee dus, veel extra kosten, personeel etc etc.
Peter
-17-  Peter:
leslie, het probleem is ook niet dat kleine eenmanszaak niet verkoopt, het probleem is dat de verhuurder de huur hoger maakt omdat de omzet hoger kan zijn bij een koopzondag. En daardoor gaan de eenmanzaken over de kop.
Rogier
-18-  Rogier:
@Peter. Wat is dat nu voor een vreemde redenering. Huur is niet gebaseerd op omzet maar op de locatie. Als de ondernemer zich goed laat informeren of laat bijstaan dan weet hij heel goed hoe met dit soort verhuurders om te gaan. Trouwens ik zou als kwalitatief goede kleine winkel niet eens in de Kalverstraat, op het Damrak en/of Rokin willen zitten. Al dat vreetpubliek wat je winkel binnenkomt om er alleen maar te kijken. Daarom, van mij mag het centrum alle winkels 24 uur open zetten. Dan komt het beschaafde daadwerkelijke kooppubliek lekker doordeweeks of gewoon op de zaterdag. Want zeg nou zelf, zitten er nog fatsoenlijke zaken in die gebieden die op zondag open zijn? Zouden al die minimarkets en vreettenten nu daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de Amsterdamse Topstad?
Sigi
-19-  Sigi:
@Cat
moslims: vrijdag
joden (en sommige christelijke stromingen): zaterdag
rest van de christenen: zondag
Ben Notmeijer
-20-  Ben Notmeijer:
Sigi, ja daar heb ik nu niet aan gedacht, de tijden zijn veranderd dat weet ik wel,we leven niet meer in 1935,maar dat we nu drie verschillende rust dagen nodig hebben Joodse,Moslim en de Christelijke stroming dat was me even ontschoten er blijven dan niet te veel dagen over om de winkels open te houden is het niet zo.Maar neem maar aan dat de winkels gewoon doordraaien en ook op Zondag het is economies niet meer mogelijk met minder te doen,7 dagen open zal binnenkort heel normaal zijn en niemand die zich daar meer druk om zal maken,ik keek er eerst ook wat raar tegenop maar nu weten we al niet beter, je kan hier dag en nacht je boodschappen doen zeker als je in een stad woont als Amsterdam. Groeten,
Ben- Oregon-US
.
Groeten- Ben-US
rudipensionado
-21-  rudipensionado:
Je kan toch je feestdagen gewoon blijven vieren als je op die dagen je winkel sluit?
Je hoeft toch niet altijd alles samen te vieren?
wilbert simeon christiaan
-22-  wilbert simeon christiaan:
wat een onzin zondagsrust? je komt toch in je huis tot rust---een nacht is niet voor niets geschapen door de hogere macht!
rudipensionado
-23-  rudipensionado:
WSC
Ga zo door!!
Vraagje: hoe denken de hogere machten over nachtdiensten? Is daar de dag voor geschapen?
wilbert simeon christiaan
-24-  wilbert simeon christiaan:
goede opmerking mr rudy---als de bakkers niet arbeiden in de nacht is er geen brood meer in de ochtend
Ben Notmeijer
-25-  Ben Notmeijer:
Vroeger waren alle winkels gesloten, zo mijn moeder zei dan“ jongen loop even naar de joodse bakker om de hoek,koop maar een brood en ook wat matses.” Want die was dan wel open,Maar dat was vroe--------ger.
Groeten Ben
rudipensionado
-26-  rudipensionado:
Ja, wij haalden dan op zondag brood in Oost bij die bakker langs de spoorbaan. Ik wet niet meer hoe die straat heet.
Maar vroeger is niet meer en van mij mogen de winkels alle dagen dag en nacht open zijn als zij dat willen.
Iedereen zijn eigen openingstijden en feestdagen moet kunnen. Na verloop van tijd zal blijken dat het economisch beter is om je feestdagen en religie hierop te laten aansluiten.
Een stad moet leven!
wilbert simeon christiaan
-27-  wilbert simeon christiaan:
rudi-hoop jongeren verdienen wat geld--omdat de winkels zondag open zijn-
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
WSC,
Zoals je wellicht weet ben ik voorstander van een 24 uurs economie, zoals beschreven door Heertje, met alle voor- maar ook nadelen van dien. In dit systeem kunnen jongeren inderdaad wat bijpakken en dat niet alleen in de winkels.
Denk ook eens aan de spreiding van het woon-werkverkeer etc.
Ach, het zal er ooit van komen want wij vindn hier echt het wiel niet uit want in andere delen van de wereld is deze situatie al heel lang en conflicteerd dit niet met religie.
usti
-29-  usti:
Hoezo, in een echte wereldstad zijn de winkels op zondag open...Berlin? Nee hoor. Londen? Nee hoor. Rome? Nee hoor.
Wat een flauwekul. Dichtgooien die hap op zondag. De koopzondag trekt alleen maar mensen van buiten de stad - en bovendien gaan ze hier toch alleen maar naar de Kalverstraat (H&M+Blokker+Xenos+HEMA) en die hebben ze in Zwolle zelf ook! Wat is er eigenlijk mis mis rust zo af en toe?
Jean Pierre
-30-  Jean Pierre:
@Rudi/Ben
Tugelaweg en de Ruyschstraat.
Files op de stoep, voor een brood!!
Dat waren tijden mannen.
rudipensionado
-31-  rudipensionado:
Ach ja, nu weet ik het weer. Daar ging ik dan met mijn vader in de DAF 33 heen om brood te halen en 's-middags soms naar de Meer. Ja, dat waren tijden maar het is nu ook best leuk hoor. Ligt er een beetje aan hoe je het doet.

Ik lees in een bovenstaande reactie dat de winkels op zondag niet open zijn in genoemde grote steden maar dat is allemaal Europa. De rest van de wereld ziet er toch voor een groot echt anders uit. En rusten doe je niet voor de deur van een gesloten winkel.
usti
-32-  usti:
Ja sorry Rudi, je hebt gelijk, ik noemde alleen Europese voorbeelden. Wat stom van me, want Amsterdam hoort natuurlijk thuis in het rijtje New York, Rio en Tokyo !!
rudipensionado
-33-  rudipensionado:
Usti,
Het rijtje wat je noemde gaat niet over de winkelopeningstijden maar over de misdaadcijfers.
usti
-34-  usti:
dit forum is failliet
A.Verdooner
-35-  A.Verdooner:
Wie kan beter reageren dan ik.Het was de fynste en gezelligste dag van de week om op zondag de winkel open te hebben.Ik denk dat ik de persoon ben die dat het beste kan beantwoorden want ik was die joodse bakker van de tugelaweg. Appie Verdooner.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.