Die eigen bijdrage is door een krappe kamermeerderheid ingesteld, met als doel een barrière op te werpen tegen het al te snel een beroep doen op de gezondheidszorg. Leuk bedacht, maar als je weinig geld hebt, zijn de consequenties wel heel erg groot. Je zult maar hulp nodig hebben, maar omdat je je maandelijkse inkomen van 825 euro al zorgvuldig hebt verdeeld over alle kostenposten, die bijdrage niet kunnen ophoesten.
Als een van de grote voordelen van de collectieve ziektekostenverzekeringen van de gemeentes wordt juist vaak genoemd, dát er geen eigen risico aan verbonden is. Mensen met weinig geld worden zo niet voor de keuze gesteld te kiezen voor een goedkoop/duurkoopoplossing, met alle nare consequenties achteraf. Gokken dat jij en je gezin wel gezond zullen blijven, is leuk als je genoeg financiële reserves hebt, maar voor wie extreem op de centen moet letten, ligt die keuze heel anders.
Het Parool bittert nog even verder: "Het kiezen van een andere verzekeraar biedt geen soelaas voor deze groep. De zorgpolis van de gemeente is nog altijd goedkoper dan die bij andere verzekeraars."
De schoften! Mensen meer laten betalen voor meer zekerheid en dan toch nog goedkoper zijn dan anderen. Stelletje linkse rakkers!
Het is eigenlijk ook best een goed idee om direct van de uitkering de woon en andere vaste lasten over te maken, krijgen die arme mensen die zo op de centen moeten letten gewoon in het handje wat ze kunnen uitgeven. Ook weer een zorg minder!