Home > > Stelletje betuttelaars

Stelletje betuttelaars

Amsterdam - Bittere kop in het Parool vandaag: "Stad dring minima polis op". Wat heeft het college nu weer voor ellendigs bedacht? Het blijkt te gaan om uitbreiding van de collectieve ziekteverzekering voor minima in de stad. Het college heeft besloten die zo uit te breiden dat de nieuwe verplichte eigen bijdrage van 150 euro wordt gedekt.
Die eigen bijdrage is door een krappe kamermeerderheid ingesteld, met als doel een barrière op te werpen tegen het al te snel een beroep doen op de gezondheidszorg. Leuk bedacht, maar als je weinig geld hebt, zijn de consequenties wel heel erg groot. Je zult maar hulp nodig hebben, maar omdat je je maandelijkse inkomen van 825 euro al zorgvuldig hebt verdeeld over alle kostenposten, die bijdrage niet kunnen ophoesten.
En dan hoef je nog niet eens doodziek te zijn, ook het pilgebruik valt bijvoorbeeld onder de eigen bijdrage. De kans dat iemand toch wel gebruikmaakt van zijn verzekering en die eigen bijdrage moet aanspreken, is dus vrij groot. Dan is een maandelijkse bijdrage van tien euro - ja inderdaad dat komt op 120 euro per jaar in plaats van 150 - een stuk handiger dan onverwacht hoge kosten aan het begin van het jaar voor de een, halverwege of eind van het jaar voor de ander.

Als een van de grote voordelen van de collectieve ziektekostenverzekeringen van de gemeentes wordt juist vaak genoemd, dát er geen eigen risico aan verbonden is. Mensen met weinig geld worden zo niet voor de keuze gesteld te kiezen voor een goedkoop/duurkoopoplossing, met alle nare consequenties achteraf. Gokken dat jij en je gezin wel gezond zullen blijven, is leuk als je genoeg financiële reserves hebt, maar voor wie extreem op de centen moet letten, ligt die keuze heel anders.

Het Parool bittert nog even verder: "Het kiezen van een andere verzekeraar biedt geen soelaas voor deze groep. De zorgpolis van de gemeente is nog altijd goedkoper dan die bij andere verzekeraars."

De schoften! Mensen meer laten betalen voor meer zekerheid en dan toch nog goedkoper zijn dan anderen. Stelletje linkse rakkers!

vier reacties op "Stelletje betuttelaars"

Sigi
-1-  Sigi:
Als je dus niets “gebruikt” ben je 120 euro duurder uit. Als je wel “gebruikt” bespaar je maximaal 30 euro. Echt heel goed om daar mensen hun keuzevrijheid voor te beperken. Kun je een “leuk” stukje over schrijven over die zeurpieten die daar over vallen.

Het is eigenlijk ook best een goed idee om direct van de uitkering de woon en andere vaste lasten over te maken, krijgen die arme mensen die zo op de centen moeten letten gewoon in het handje wat ze kunnen uitgeven. Ook weer een zorg minder!
rudipensionado
-2-  rudipensionado:
Hoe komt het dat sommige mensen zo arm zijn?
Bodosan
-3-  Bodosan:
Het lijkt me niet dat de keuzevrijheid werkelijk beperkt wordt: “Het kiezen van een andere verzekeraar biedt geen soelaas voor deze groep. De zorgpolis van de gemeente is nog altijd goedkoper dan die bij andere verzekeraars.” Het alternatief is dat iedereen gewoon ¤ 150,- betaalt (of niets bij geen gebruik). Ik vind de regeling helemaal niet zo slecht, alleen wat duur (¤ 150,- voor ¤ 120,- verzekeren?). Ik ben het verder wel eens met Marleen. Het is in ieder geval een redelijke manier om plotselinge grote uitgaven te voorkomen; dat nietgebruikers erop inschieten is op zich jammer. Je zou kunnen overwegen (als gemeente) de regeling zodanig uit te breiden dat het bedrag (¤ 120,-) aan het einde van de verzekeringsperiode teruggestort wordt (aan nietgebruikers). Maar om eerlijk te zijn vind de hele ¤ 150,- regel bullshit, vooral omdat na onderzoek is gebleken (ivm de eerdere teruggaveregeling) dat mensen om die reden niet minder of meer medische zorg gaan gebruiken.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Rups, die mensen zijn niet arm, maar de automatische overheids basisisverzekering voorheen het AOZ is afgeschaft!

De mensen moeten nu zelf een verzekering afsluiten en dat lukt al moeilijk voor nederlanders die kunnen lezen en schrijven (de meesten in elk geval)laat staan immigranten.

Zelf kreeg ik een schrijven van en uitvaartverzekering want ik zou niet voldoende verzekerd zijn voor mijzelf, man & kinderen (na 40 jaren trouw premie te hebben betaald!)

Het bleek reclame te zijn van een uitvaart-bedrijf die toegang had tot onze gegevens.

Wat blijkt? Mijn verzekeraar AMEV is gefuseerd/overgenomen door het verzekerinsbedrijf ARDANTA en die versturen meteen brieven aan mensen om te melden dat zij onvoldoende verzekerd zijn.

Daarbij sturen zij ook een 'kostenplaatje' op ervanuitgaande dat iedereen een annonce a la 1000 euro in de krant wil...

Tja.. daar slaat m,n 'heksenhoed' even van om hoor!

Groet;Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.