Home > > Rookhol (of: luistert u toch vooral eens naar Feist)

Rookhol (of: luistert u toch vooral eens naar Feist)

Feist is fijn
Amsterdam - Feist is fijn. En dus was ik vorige week in de Melkweg om haar live te zien. Een bezoekje aan die concertplek doet je er toch aan herinneren wat voor een briljante zaal de Paradiso is. De Melkweg voelt als een hol, zelfs nu de grote zaal een groeispurt heeft ondergaan tijdens de laatste verbouwing. Behalve dat de benauwde setting de sfeer niet ten goede komt, brengt dat nog een minpunt met zich mee: als men en masse een peuk opsteekt, waan je je in de rokerslounge van Bangkok Airport. Nu is, en wordt nog steeds, de discussie over het wel of niet roken al breeduit gevoerd op deze site. Maar één aspect mis ik daarbij: wat als je nou geen keuze hebt? Wat betreft de horeca kan je cafés opzoeken waar niet gerookt wordt of kun je thuis de wijnfles ontkurken. Maar neem nu Feist, die komt eens in de paar jaar naar Amsterdam en om haar '1 2 3 4' of 'My Moon My Man' in het echie te horen zingen moet ik mooi tussen al die rokers gaan staan. En mijn mede concertganger met huidallergie met mij. Dan denk ik, voor concerten en andere eenmalige gelegenheden is een rookverbod wel zo eerlijk. Eén voordeel: toen Feist ging zingen bleven de aanstekers en pakjes sigaretten in de binnenzakken en damestasjes.

26 reacties op "Rookhol (of: luistert u toch vooral eens naar Feist)"

jaap
-1-  jaap:
Terwijl ik als niet roker vind, dat Paradiso een prima afzuig-ding heeft.

Terwijl ik als ex-roker blijf vinden dat het moet kunnen, zeker in Paradiso.
estherd
-2-  estherd:
Ben het helemaal met je eens. Heb een rolstoelafhankelijke vriend met nog maar een kwart van zijn longcapaciteiten, die om die reden niet naar concerten gaat, terwijl hij het graag zou willen.
rudipensionado
-3-  rudipensionado:
Heb geduld.
Straks is er een algemeen rookverbod en daar zullen wij in de horeca en stadions etc. veel profijt van hebben.
In het begin even wennen maar, gezien de ervaringen in andere landen, gaat het hier ook lukken.
Suffie
-4-  Suffie:
In de tijden dat ik zelf nog wat actiever op de planken stond was het met name de sigarettenrook van het publiek die de bandprestaties aardig drukte. Twee flinke uithalen de hoogte in, één keer flink ademhalen en je hoest de longen uit je lijf...

Pas nog bij een concert van The Who geweest, waarbij de bandleden vriendelijk verzochten om niet te roken vanwege eventuele stemproblemen van Roger Daltrey.

Raad eens....?
Crumsil
-5-  Crumsil:
Ik ben zelf een roker, maar zou het helemaal niet erg vinden als er tijdens een concert niet gerookt mocht worden. Bij klassieke concerten rook je toch ook niet?

En als het een goed concert is, vergeet je de drang naar een sigaret vanzelf.
(in het café zou ik er graag een blijven opsteken, maar da's een ander verhaal)
JEAN-PIERRE
-6-  JEAN-PIERRE:
Verleden week nog in Ierland geweest. Bij de vrienden roken in de tuin (ons aanbod)!! Toen naar de voetbalwedstrijd...rookvrij stadion!! Na de wedstrijd lekker doorzakken in de rookvrije PUB !!!! No problem...inderdaad kwestie van wennen. En concerten vind zelfs ik smerig met al dat gerook!!!
rudipensionado
-7-  rudipensionado:
JP
Hoe is het daar geregeld met de coffeeshops?
JEAN-PIERRE
-8-  JEAN-PIERRE:
Welke coffeeshops!! hahaha!! Gewoon vriendjes bij elkaar thuis shoppen!!
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Dus die kelerezooi hebben ze daar niet in de woonwijken?
JEAN PIERRE
-10-  JEAN PIERRE:
Wat Toine zegt is dat ie er schijtziek van word dat zijn concert behoorlijk word vergalt door de rokers. In Ierland (en straks Nederland) is dit absoluut onmogelijk. Tuurlij k zullen er best problemen zijn in dat land. Maar in ieder geval NIET in pubs,hotels,stadions e.d.
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
Roken moet mogen en dat vergeten veel rokers. Het lijkt mij wel wat want als je mijn kleren ruikt na een avondje in de kroeg. brrrrr en de volgende dag nog hoor. In de beginperiode van de maatregel zullen een hoop mensen moeten wennen en natuurlijk (wij zijn ollanders) ook veel klagen.
De ervaringen in het buitenland leren dat het aanpassen toch gebeurt.
Dit onderwerp zal nog vaak langskomen.
R. Groot
-12-  R. Groot:
Dit probleem lost zichzelf binnenkort op met het naderende rookverbod in horecagelegenheden. Als niet-roker is dat voor mij letterlijk een verademing.
Onlangs sprak ik nog met een oud collega over de gewoonte om op de werkplek te roken in het eigen kantoor. Je kunt het je nu haast niet meer voorstellen, maar grofweg een jaar of 8 geleden doodnormaal. Zo zal het ook met roken in de horeca gaan. Binnen twee jaar weten we niet beter en is niet-roken de norm ipv roken.
JEAN-PIERRE
-13-  JEAN-PIERRE:
@R.Groot
Op de “eigen” werkplek is het bij het Rijk ook verboden om te roken. Daar zijn zgn rook abri's voor geplaatst. En (ik als roker) vind dat de meest smerige plek in het gebouw waar ik werk. Gewoon (zie vorige berichten) ff naar buiten toe en je sigaretje roken. Hebben we zelfs speciale asbakken voor geplaatst!!
rudipensionado
-14-  rudipensionado:
Ik werkte onlangs ook een tijde in zo'n gebouw aan de Haarlemmerweg en daar stonden ze altijd met zeer veel mensen buiten te roken. In het hol van de leeuw mag niet gerookt worden maar zoveel als er daar roken buiten................
Zullen best problemen over ontstaan want er zijn er bij die nogal veel buiten staan te roken.
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Toine Donk, Alle rokers staan intussen buiten hoor! (mocht het je ontgaan zijn)

Ik luister al jaaaaren naar muziek op mijn walk-man/ i-pod vanwegehet feit dat ik niet welkom ben tussen
zeikers (zoals jij er een bent). Ik wil helemaal niet in EEN ruimte met jou staan..
Redactie AC
-16-  Redactie AC:
Yanny, inhoudelijke reacties zijn altijd welkom, maar op de persoon spelen wordt niet gewaardeerd. Eventuele volgende reacties in deze trant worden verwijderd.

Groet,
Marco
Suffie
-17-  Suffie:
@Yanny: Jaja, die arme rokers toch! Verketterd en buitengesloten omdat al die stoute niet-rokers te besodemieterd zijn om een vleugje kankerverwekkende stoffen te accepteren!
rudipensionado
-18-  rudipensionado:
Nog niet alle rokers staan buiten. Kijk eens in de ArenA etc. Is trouwens bij bedrijven ook geen gezicht als het personeel steeds buiten staat te roken.
Heerlijke en soms verhitte discussies en standpunten over roken terwijl het resultaat al heel lang terug is komen vast te staan.
Roken zal in openbare ruimten volledig verboden worden, net als in heel veel andere landen.
Vandaag weer actueel omdat de rokers op een buitenterras willen roken. Dat kan natuurlijk niet want ook dat is een onderdeel van een openbaar gebied en daar is het straks verboden. Zal ff lekker worden dat de rokers straks in het zonnetje zitten en dat de rest naar binnen mag.
Het terras is een onderddel van het horecabedrijf dus rokers kunnen daar straks niet gaan zitten roken.
Zal nog heel wat heisa geven en over een paar jaar is iedereen om. Alleen jammer dat men toch nog zo lang blijft tegensputteren. Het helpt echt niet want wij volgen met onze wetgeving op dat gebied veel andere landen.
Misschien een aardig idee dat de rokers straks vakantiebestemmingen kiezen waar ze veel mogen roken zoals de Scandinaviërs hun drankbestemmingen kiezen? hahahaha Stom hé?
tripleX
-19-  tripleX:
Laat rock n roll alsjeblieft vrij en 'onaangepast' blijven.
Er zijn ook zat fans die niet naar een live concert gaan omdat ze gevoelige oren hebben of claustrofobisch zijn. Elke aandoening heeft zijn nadelen.
Ik zou me persoonlijk niet lekker voelen als door mijn aandoening veel mensen de vrijheid word ontnomen om een sigaret of jointje op te steken.
Er zullen altijd zaaltjes blijven met weinig verse lucht, of er gerookt word of niet.
Liever wachten op een goeie afzuiginstallatie dan aan komen zetten met verbodsbordjes.
tripleX
-20-  tripleX:
@ rudip
hopelijk is nederland vrijheidslievender en redelijker dan jij en dan die andere landen van jou...
rudipensionado
-21-  rudipensionado:
Doe nou niet of het allemaal van mij en door mij komt zeg. Het is de nieuwe wetgeving (ben jij wel op de hoogte?)waarin ik mij helemaal kan vinden en in de praktijk heb meegemaakt hoe goed het werkt in andere landen.
Heeft overigens helemaal niets met vrijheid etc. te maken. Wat een non-argument!!
tripleX
-22-  tripleX:
@ rudip
Niet mogen roken in de buitenlucht is krankzinnig, vrijheidsbeperkend en onredelijk, wet of niet.
Het ruiken van een sigaret is heel wat anders dan een rokerige ruimte binnenshuis.
rudipensionado
-23-  rudipensionado:
Daar gaan wij weer. Ik heb ook niet gezegd dat er buiten niet gerookt zou mogen worden. Dat moet iedereen maar lekker zelfd bepalen maar op een terras is er sprake van een openbare ruimte waar straks ook de wet op van toepassing zal zijn.
Wel is naast iemand gezeten met een sigaar van een minuutje of twintig of nog erger, zo'n gore pijp.
Wacht de wetgeving maar af tripleX en je moet je toch echt aanpassen.
tripleX
-24-  tripleX:
@ rudip
Ik vertrouw op de jeugd van de toekomst.
Die zal zich verzetten tegen een truttige regeltjes-maatschappij.
Kees
-25-  Kees:
Ook niet roken op een terras? Het moet toch niet gekker worden.
rudipensionado
-26-  rudipensionado:
Er is inderdaad een vertruttingsproces in werking gezet vanuit Den Haag en hopelijk komen er eerder verkiezingen om die lui weg te kunnen sturen.
Roken op een voor ieder toegankelijk terras, behorende bij een onder de nieuwe wet vallend horecabedrijf, zal straks niet toegestaan zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.