Home > > Relatieperikelen

Relatieperikelen

null
Centrum - De eerste 10 jaar dat ik in de regio Amsterdam woonde ben ik 8 keer verhuisd. Ik heb op diverse plekken in en rondom de stad gewoond, variërend van Hoofddorp, de Oosterparkbuurt tot Buitenveldert. Na 7 jaar ging er een langgekoesterde droom in vervulling: ik kreeg een woning in het centrum. Nou ja, woning... een kamer in een hofje van 25 m2, zonder warm water. De gemeenschappelijke douche moesten we met 16 man delen. Maar dat deerde me niet. Vol trots staarde ik urenlang naar het 'stadsdeel centrum' onder op het straatnaambordje. En ik fietste, slenterde, genoot... Helaas werd mijn woongeluk al na enkele weken ruw verstoord en moest ik de woning verlaten. Ik kreeg een leuke woning in de Staatsliedenbuurt, veel meer ruimte, mooie tuin, eigen douche met warm water, leuke buurt, maar toch... het Centrum bleef trekken. Nu ik er eenmaal van geproefd had kon ik het helemaal niet meer vergeten. Na 10 jaar Amsterdam verdiende ik eindelijk zoveel geld dat het kon: ik kocht mijn eigen appartement binnen de grachtengordel. Mijn woongeluk was compleet.
Maar ja, het leven ging verder. Mijn omstandigheden veranderden en hoewel ik het niet wil geloven, ik ben over niet al te lange tijd toe aan iets groters. En daarbij dringt de vraag zich op of dat 'iets groters' nog steeds in het centrum zal zijn. Graag leg ik u mijn overwegingen voor. De voordelen van het centrum zijn overduidelijk: de sfeer (onbetaalbaar), het zonnetje op de grachten, de nabijheid van restaurants, leuke winkeltjes, terrasjes, de mentaliteit van 'leven en laten leven' (ik ben allergisch voor enig gevoel van sociale controle), de rosse buurt (of wat daar van over zal blijven...) en ja, nog steeds vrijwel dagelijks dat gevoel 'ik woon gewoon echt in het Centrum van Amsterdam!'. En dan de nadelen: het parkeerprobleem (de wachtlijst is inmiddels ruim 8 jaar, en dan rij je nog steeds eindeloos rondjes op zoek naar een plekje), de prijs, de drukte, geen tuin.
Ach, rationele lijstjes hebben geen zin. Ik moet vaak denken aan het liedje van De Dijk 'deze stad is een hele mooie vrouw'. In mijn geval is het Centrum een hele mooie man. Na de eerste verliefdheid zijn mijn gevoelens voor het centrum omgeslagen in houden van. Ik kan z'n beperkingen wel zien, maar hij hoeft maar naar me te lachen en ik smelt weer. Ik kom er nooit meer vanaf vrees ik.

elf reacties op "Relatieperikelen"

RoK
-1-  RoK:
Ik woon in Oud-West, tussen de Kinkerstraat en de Overtoom, en wil hier niet meer weg. Fijne buurt, op een steenworp afstand van het centrum en redelijk ruime appartementen. Een vierkante meter of 55 in m'n eentje, ruim genoeg. Duur, dat wel.
Wouter
-2-  Wouter:
Kindje, centrum is leuk maar niet zaligmakend.
Voor hetzelfde bedrag kun je iets groters krijgen in Oud-West, Bos&Lommer of de Baarsjes.
e.r
-3-  e.r:
Be happy, don't worry
jaap
-4-  jaap:
Wat probeert u nu eigenlijk duidelijk te maken? U woont daar kennelijk graag en u hebt er het geld voor over. Dat is een persoonlijke afweging. Ja, dat geldt voor iedereen.

Toch een wantrouwen, het riekt naar: Oei ja, die rest van de stad...

Geen enkele neiging om ook maar te ondekken hoe het in de rest van de stad is.
Ja er zijn daar problemen, ja wellicht ook groter dan uw parkeer problematiekjes. Maar: genieten van wat je niet verwacht. Genieten van mensen, genieten van een (goede)ontwikkeling.
Sorry, dat maakt u in uw dorp niet mee. (Ik zie daarentegen Hans van Mierlo niet iedere dag op de fiets..)
Estherd
-5-  Estherd:
Ik heb persoonlijk niets met het Centrum, maar wilde altijd graag in de Watergraafsmeer wonen. Werkelijk prachtige huizen, grote tuinen en een leuke sfeer, iets saamhorigs zonder dat het klef wordt. Ik bedoel met name dan de buurt rond de Hogeweg, het is echt de moeite om die buurt in je huizenjacht mee te nemen.
rudipensionado
-6-  rudipensionado:
Carla schrijft zich af.
Peter
-7-  Peter:
Hier een zelfde soort verliefdheid, verblijf nu voor een jaar in engeland, maar kan geen moment wachten totdat ik weer fijn in dat geweldige centrum terug ben!
JEAN-PIERRE
-8-  JEAN-PIERRE:
Beste Carla, groter wonen in Amsterdam was meestal om dat er gezinsuitbreiding op komst was. Je noemt zelf al de geneugten van het hebben van een douche enz. enz. Het is door enkele personen hierboven al beschreven dat je misschien eens moet gaan buurten in Amsterdam.Laten we wel wezen binnen 10 minuten ben je met het OV in het jouw zo geliefde binnenstad. Maar je kan ook eens om je heen kijken en denken...goh wat ben ik een bofkont met wat ik heb!!! Je wilt uiteindelijk toch niet eindigen in Wassenaar?? Sterkte met je zoektocht!!
Victor
-9-  Victor:
Mooi stukje van iemand die erg op haar omgeving gesteld is! Wat zij heeft met het centrum heb ik met Amsterdam!
Sanne
-10-  Sanne:
Ik ben er niet rouwig om er binnenkort (na 6 jaar) weer te vertrekken. Maar ja, we zijn dan ook van een twee- naar vierpersoonhuishouden gegroeid...en in een tweekamerwoning is dat niet altijd een pretje.
Afgezien daarvan ben ik de idiote drukte van 7 dagen-24 uur ook wel aardig zat. Dat sprak we vroeger wel aan maar nu veroorzaakt het vooral ergernis bij me.
Heb wel net mn parkeervergunning getoucheerd! krap 4 en een half jaar heeft het geduurd.
Anyway, veel plezier gewenst in de drukte...
Myrthe Kling-Loonen
-11-  Myrthe Kling-Loonen:
Inmiddels na lange tijd in den bosch centrum, heel gelukkig buiten het centrum. En toch nog steeds maar 10 min. fietsen naar centrum. Al is het niet meer lopen na een avondje stappen. Een fijne tuin en licht huis en privacy doet wonderen.

gr. een oude bekende

Leuk artikel

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.