Home > > Iftar bij de snackbar

Iftar bij de snackbar

Ramadantent op de Dam
De Baarsjes - Donderdag even voor half acht, de snackbarman pakt een flesje sinas uit de koeling en schenkt een glaasje in voor een jongen die al een paar minuten geduldig staat te wachten. ‘Hier neem maar’, zegt hij, terwijl hij hem een knapperig kippenpootje geeft, ‘je moet ook wat drinken, kameraad’. Hij neemt zelf ook wat slokken uit het flesje, een hap van het een of ander en steekt vlug een sigaret op. Ik krijg een plastictasje met daarin een kaassoufflé en een patatje-met en ga naar huis. Het vasten is gebroken.


Vandaag in de supermarkt, het is weer rond half acht. Het personeel heeft de hele dag lange rijen te verwerken gehad. Inmiddels zijn de ‘verse’ producten allang uitverkocht en is de winkel lekker rustig. De kassameisjes stoppen nog niet met werken. Eén meisje gaat rond met kopjes thee en stukjes koek. Terwijl ik mijn boodschappen op de band leg, doet de caissière een schietgebedje, ze neemt een hapje en een slokje en rekent met mij af.

Op de Dam staat er een grote tent, waar donderdag genodigden, vrijdag studenten en vanavond iedereen kon aanschuiven bij de iftar-maaltijd. Een leuk initiatief - de mensen bij elkaar brengen enzo - maar doe mij maar De Baarsjes. Daar is de ramadan aanwezig, niet overheersend, maar gewoon als je de straat op gaat en er op let. Zoiets als een bakje pepernoten of paaseitjes bij een loket.

elf reacties op "Iftar bij de snackbar"

estherd
-1-  estherd:
Ja, dat is het leukst, als iets niet meer opvalt, maar gewoon is geworden en onderdeel van een buurt.
matthijs
-2-  matthijs:
verdomd mooi stukje.
wilbert simeon christiaan
-3-  wilbert simeon christiaan:
iftar? leuk..niet alleen met feesten dichter bij elkaar--het hele jaar goed met elkaar leven---elkaar in waarde laten--dat is nog mooier!
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Ik heb bewust niet meegedaan aan een Iftar-maaltijd omdat er meteen werd geeist dat ik moest vasten om te voelen hoe het is om arm te zijn.

Ik was arm toen ik jong was en geen mens kon mij toen helpen door te vasten!

Ik had werk ,en dus, geld nodig om eten te kopen.

Daar zorgt GOD niet voor hoor. Dat moet je zelf doen. Als je het dan goed hebt dan geef je aan iedereen (mens of dier) die dat echt nodig heeft, GELD!

Groet; Yanny
wilbert simeon christiaan
-5-  wilbert simeon christiaan:
mrs yanny scutt groot gelijk--vasten moet ieder voor zich zelf weten---geen dwingenlandij....
rudipensionado
-6-  rudipensionado:
Wel aardig maar we hoeven natuurlijk niet allemaal dezelfde feesten en feestdagen te vieren. Het zal niet in mij opkomen om in andere landen te vragen of er iemand Sinterklaas met mij willen vieren. Wat een gedoe zeg!
Leef en laat leven maar laat elkaar een beetje meer met rust.
Suffie
-7-  Suffie:
Yanny heeft hier wel een beetje een punt. Veel godsdienstige rituelen vinden hun oorsprong in hele wereldse gedachten, bijvoorbeeld het stilstaan bij het feit dat welvaart geen vanzelfsprekendheid is en dat honger en armoede geen pretje is. Voor de mensen die zich dáár bewust van zijn en daar naar handelen heb ik meer respect dan voor mensen die perfect volgens de ceremoniële richtlijnen hun ramadan of christelijk vasten ondergaan omdat de rabbi, de pastoor of de iman dat nu eenmaal zo willen.
wilbert simeon christiaan
-8-  wilbert simeon christiaan:
armoede--is toch geen schande? je creatieve elementen--ga je activeren--om vooruit te gaan!
ho
-9-  ho:
vethard
hoi
-10-  hoi:
mooi
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
@ RudiP: moet je ook eens tegen een Limburger zeggen, als je last hebt van de herrie wegens carnaval.
;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.