Home > > Wij luisteren!

Wij luisteren!

Logo Osdorp
Osdorp - 'Niet over, maar met bewoners' is de titel van een persbericht van stadsdeel Osdorp. De deelraad wil door een nieuwe vergaderopzet duidelijk maken dat zij echt luistert. Wat zegt u?

Veel mensen denken bij raadsvergaderingen van het stadsdeel aan politici die praten over bewoners en niet met. Logisch dat de vergaderingen dan ook niet erg druk bezocht worden. Maar er is goed nieuws: de deelraad wil hier verandering in brengen. "Wij vinden het belangrijk te weten wat er speelt," aldus de raadsleden. En dus is er in Osdorp hard gewerkt aan een nieuwe vorm van vergaderen. Een manier waarin bewoners meer ruimte hebben om hun mening kenbaar te maken.
Open Raad Osdorp is de naam van de vergadering in nieuwe stijl. Deze Open Raad avonden zijn verdeeld in vier onderdelen. De eerste twee onderdelen zijn nieuw en speciaal gericht op het contact met de bewoners. De avond start met dertig minuten kennismaken. Men kan zich aan raadsleden en bestuurders voorstellen en van gedachten wisselen over de komende vergaderonderwerpen. Hierna begint het tweede, informerende gedeelte van de avond. Dit is dé gelegenheid, aldus het persbericht, voor bewoners om hun ideeën over de agendaonderwerpen van de avond kenbaar te maken aan de raad. Bewoners krijgen de tijd om hun standpunten uit de doeken te doen. Er wordt in dit gedeelte niet gediscussieerd, er wordt naar elkaar geluisterd. De raadsleden inventariseren de ideeën en meningen van het dagelijks bestuur, organisaties en de bewoners. Zo kunnen ze in een later stadium beter debatteren en vervolgens weloverwogen besluiten nemen.

De besproken onderwerpen komen bij de volgende Open Raad twee weken later weer aan bod in het derde, meningvormende gedeelte van de vergadering. In dit deel is de politiek aan zet en kijkt de bewoner toe vanaf de publieke tribune. Wel kan men in dit gedeelte, zoals men gewend is, gebruik maken van het inspreekrecht. Het laatste gedeelte van de avond is de fase van besluitvorming. De leden van de raad stemmen dan over de raadsvoordrachten en de onderwerpen worden afgesloten.

De eerste vergadering nieuwe stijl is dinsdagavond 2 oktober. Grote verschil: invloed van bewoners wordt nu aan het begin van het besluitvormingsproces uitgeoefend en niet meer aan het einde. Doel: de deelraad denkt dat deze nieuwe vergadermethode, met de inbreng van alle partijen, uiteindelijk beter afgewogen besluiten oplevert. Overigens, voor grote onderwerpen die veel tijd in beslag nemen, komen speciale thema-avonden.

vijftien reacties op "Wij luisteren!"

Aart
-1-  Aart:
ORO's Gezellig. Toch schrijnend dat een stadsdeel pas na een jaar of tien bedenkt dat burgers belangrijk kunnen zijn. Ook schrijnend dat men nu pas kennis wil maken met burgers. Dat was toch de opzet van de stadsdelen? Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedraald. Kun je misschien de volgende keer melden hoe deze vergaderingen zijn verlopen en wie daar dan aanwezig zijn geweest? Geeft inzicht in hoe en wat. Alvast dank!
rudipensionado
-2-  rudipensionado:
Goed idee en beter laat dan nooit.
Om ook voor het, zo gewenste publiek, de vaart er een beetje in te houden zou ik kiezen voor wekelijkse bijeenkomsten.
Suffie
-3-  Suffie:
Wel héél duidelijk dat deze stadsdeelvoorzitter een heel andere agenda heeft dan de vorige...
Crumsil
-4-  Crumsil:
Ik geloof nooit zo in dit soort 'participatie van de burger'. Het zijn toch bepaalde typen mensen die op dergelijke vergaderingen zijn oververtegenwoordigd: mensen die graag zeuren, mensen die niks te doen hebben, of mensen die heel fanatiek zijn van wie het standpunt allang bekend is. De 'normale burger' komt er niet.
En uiteindelijk trekt de raad toch echt wel haar eigen plan.

Maar misschien ben ik te cynisch; wat extra discussie in zo'n vergadering kan ook geen kwaad.
alex
-5-  alex:
Interessante bijdrage, knap werk, een pr-bericht van het stadsdeel samenvatten. Chapeau!
Suffie
-6-  Suffie:
Alex, kun jij even aangeven waar Shirley zo vreselijk mee de mist in gaat? Ik zie het namelijk niet en gezien jouw cynisme moet het wel heel stuitend zijn. Ik ga er tenminste niet van uit dat je gewoon even wil zeiken, dat doen mensen als jij niet.
-7-  :
Normaal reageer ik niet meer na gedane zaken (=column schrijven) en volg ik met interesse de reacties. Maar even ter uitleg aan Alex die met een goed opgemerkte reactie kwam: ik ben met zwangerschapsverlof. Arnoud de Jong zal komende weken mij dan ook vervangen en deze laatste bijdrage werd hoogzwanger gemaakt. Normaal gesproken fiets ik van hot naar her door Nieuw West om verslag te doen, zoals het ook hoort; het was dit keer niet meer mogelijk over iets te schrijven waar ik daadwerkelijk bij was. Vandaar deze 'noodgreep' die hopelijk toch bijdraagt aan Amsterdam Centraal.

Blijf reageren en tot later dit jaar.

@ Aart, de gevraagde bijdrage komt er dus niet spoedig, maar ik zal eens kijken of mijn collega erbij is en dan een samenvatting van zijn ervaring mailen.
jaap
-8-  jaap:
@ shirley. Sterkte en plezier de komende tijd.

Veel stadsdelen experimenteren met deze vorm van vergaderen. Toch zijn de 'bezoekersaantallen' niet gestegen, noch dat de betrokkenheid een boost heeft gekregen. Crumsil heeft wel een punt met die typetjes van hem op de tribune.
Suffie
-9-  Suffie:
Hoe dan ook....

Shirley, tot schrijfs en geniet er vooral van!
wilbert simeon christiaan
-10-  wilbert simeon christiaan:
geen gek idee toch? beter iets dan niets
E. Schuurmans-de Haan
-11-  E. Schuurmans-de Haan:
“Niet over, maar met bewoners”.
Moet dit niet zijn “wij doen toch lekker wat we zelf willen”? Wat ze willen/denken te bereiken, géén idee! Ik vertrouw ze in ieder geval niet, dus ook hun slogan niet!
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Maar goed, stadsdeel Osdorp wil intussen een eigen gebouw PATS BOEM! aan het water en in het zicht (die daardoor hun uitzicht verliezen) blijven van hun bewoners die daar tegen protesteren.

De bewoners hebben gelijk! Er zijn maar heel weinig stadsdeelbestuurders die echt een verschil hebben gemaakt voor de bewoners en ondernemers.

Winkels hebben te maken met leegstand in de luxe gesloten winkelcentra en bewoners weten niet meer waar ze moeten winkelen omdat deze zijn gemaakt voor de 'Blokkers' en de 'Dirk van den Broekers' en dat werkt niet.

De stadsbestuurders zouden er eens goed aan doen om bewoners EN kleinschalige winkels te stimuleren i.p.v. de mooiste ruimte's in ons stadsdeel en dat zijn er nogal wat ; Overtoom/Slotervaart, Slotermeer/Geuzenveld EN Osdorp (opperhoofd van stadsdelen! ) en juist Osdorp wil nu een stadsdeelgebouw bouwen op een een oever die nu (nog ) toegangkelijk is voor de bewoners .

Poltici moeten WEG uit de stadsdelen en fijn een gebouw uitzoeken waar zij thuishoren (b.v op de ZUID-AS locatie) en verder niet zeuren!

Het kantoor waar je paspoort, rijbewijs etc kan blijven waar het is (lijkt mij) Groet: Yanny
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Dit was niet de bedoeling... Maar ik wilde wel zeggen dat het niet de bedoeling kan zijn van stadsdeel -besturen om mooie ruimte's op te slokken in park of het weinige watergebied dat wij -gewone burgers- tot onze beschikking hebben

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.