Home > > Wild geplak? Zeker reclame

Wild geplak? Zeker reclame

JR op het Spui, foto © Thomas Schlijper
Centrum - Amsterdam profileert zich graag als creatieve stad en dat is ook stadsdeel Centrum niet ontgaan. Helaas geeft men hier een wat eigenzinnige invulling aan het begrip creativiteit. Ik neem tenminste niet aan dat creatief rekenen binnen het beoogde creatieve profiel valt.

Dat is jammer, want creatief rekenen kunnen ze hier goed, zo bleek afgelopen week toen boekhandel Atheneum een boze brief ontving van het stadsdeel. Die enorme foto’s op de gevel, dat kon natuurlijk niet zomaar. Een beetje reclame maken voor een tentoonstelling in het FOAM, zonder daar een cent voor te betalen? Schande! Eraf die troep!
Voor wie het ontgaan is: museum FOAM heeft de Franse kunstenaar JR weten te strikken om in Amsterdam te exposeren. Een deel van zijn foto’s hangt in het museum, maar de eigenlijke tentoonstelling vindt buiten plaats. JR is namelijk een fotograaf die doorgaans zijn werk ongevraagd buiten op muren plakt, zoals graffitikunstenaars hun werk ook zonder toestemming achterlaten. Zo hing hij foto's met Palestijnen en Israëli’s aan beide kanten van de veiligheidsmuur en plakte hij foto’s met bewoners van de Parijse banlieues op muren van de chicste wijken van Parijs.

JR op het Spui, foto © Thomas Schlijper


Voor JR zijn de foto's die in Amsterdam buiten te zien zijn dan ook belangrijker dan de binnententoonstelling. Nieuw voor hem was het enorme formaat waarmee hij hier kon werken en nu dan opeens de tegenwerking van stadsdeel Centrum. Dat eist dat de werken worden verwijderd en dreigt met een dwangsom van 15.000 euro boete. Atheneum heeft twee weken de tijd voor een reactie en dat zal ook wel gelden voor de andere locaties, waar ook zo'n brief naartoe gestuurd is.

Je hoopt dan nog even dat er een overijverige ambtenaar in de weer geweest is, die niets met kunst heeft en die vindt dat Amsterdam zich beter op het toerisme, de haven en de financiële sector kan richten. Maar helaas, Ton Boon, woordvoerder van het stadsdeel, bevestigde de inhoud van de brief en legde nog even uit dat het hier om "ontoelaatbare reclame" gaat. "We kunnen niet zomaar iedereen zijn reclame in de stad laten ophangen, dan is het hek van de dam," aldus Boon.

Helemaal mee eens. Maar wie het verschil tussen kunst en reclame niet kan zien, had alleen maar de kranten hoeven te lezen of FOAM hoeven te bellen om te weten wat hier hangt. Dan was ook meteen duidelijk geworden dat de foto's met ordinaire behangerslijm zijn vastgeplakt, zodat er heus geen schade zal ontstaan aan de gevels. Alles spoelt vanzelf weer weg.

Ik stel voor dat Dream Amsterdam een van de komende jaren JR uitnodigt voor het zomerse buitenkunstproject en hem dan het hele paleis en alle andere gebouwen rond de Dam van top tot teen laat volplakken met reusachtige foto’s van Amsterdammers. Reken maar dat de publiciteit die dat genereert Amsterdam veel meer oplevert dan de dwangsommen die stadsdeel Centrum nu denkt te moeten binnenslepen.Het werk van JR is nog tot en met 2 september te zien in FOAM en zolang het stadsdeel het toestaat buiten op de volgende locaties:
PVH Film & TV Noordermarkt
Shashin 1e Constantijn Huygensstraat 19
Athenaeum Spui
Paradiso Weteringschans

34 reacties op "Wild geplak? Zeker reclame"

Scooby Snack
-1-  Scooby Snack:
Helemaal gelijk, Marleen. Amsterdam profileert zich graag als 'creatief', maar vergelijk ons met Berlijn of zelfs Rotterdam, en we zijn een lachertje.. Elke creatieve uiting wordt onmiddelijk de kop ingedrukt met regeltjes, wetten en wat al niet te meer. Het beleid is te soft voor woorden, enorm jammer.
ANila
-2-  ANila:
Kruideniersmentaliteit...
Bah ,waar is de tijd gebleven dat Amsterdam voorop liep in ontwikkelingen.
Narrowminded people !
Jodocus
-3-  Jodocus:
Tis inderdaad lullig dat het stadsdeel alweer op deze brute wijze iets geinigs wil belemmeren. Maar kijkend naar de foto vind ik eerlijk gezegd dat het hier toch om reclame gaat. Misschien niet direct voor FOAM, maar wel voor Atheneum. Zo kan elke winkel wel een aandachttrekker op zijn gevel plakken en het kunst noemen. Ben overigens ook een liefhebber van oude gevels en heb mijn mijn twijfels bij het gebruik van behanglijm...
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
@ Jodocus: behanglijm is onschuldig. En als je zo redeneert dan hoort er ook geen enkele nieuwe auto de stad meer binnen te komen. Dat is dan namelijk ongeoorloofde reclame voor zijn nog te verkopen soortgenoten.
Jodocus
-5-  Jodocus:
Jochem, dat is natuurlijk onzin wat je daar zegt over die auto's en dat weet je natuurlijk zelf best. En over die behanglijm...waarom trek ik dan (ook na lang bevochtigen) vaak stukken stuc van oude muren als ik het verwijder? Leest er een lijmkenner mee?
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Als je vanaf het CS naar het Damrak kijkt,dan zie je tig reclameborden aan de gevels hangen
Voor mij is dit een soort herkenningspunt,ik kijk er al jaren tegen aan
Ik vind het ook wel iets hebben,maar helaas,binnenkort is dit verleden tijd
Een ambtenaar heeft besloten,dat dit verboden moet worden
Jodocus
-7-  Jodocus:
@ Jan, ik vind het ook wel wat hebben, maar daarin staan we redelijk alleen geloof ik. Iedereen schreeuwt elkaar na dat het Damrak lelijk is en dat die borden daar mede schuldig aan zijn. Het is overigens geen ambtenaar die zoiets besluit, maar de deelraad en ik meen daarvoor ook al de gemeenteraad.
-8-  :
Aaah, jammer dat die reclamedoeken weg gaan. Vind ze tig keer mooier dan die lelijke groene doeken die normaal gesproken voor gevels en panden worden gehangen die worden opgeknapt...:S
e.r
-9-  e.r:
@Stender
Van CS helemaal naar het Damrak rijden, en toch nog tig reclamedoeken onderweg tegenkomen. Is dat met een sjoemelende taxi of zo
@ Marleen
Ik ben al onderweg. Als een ambtenaar iets kan weghalen zal ie niet nalaten
Zzz
-10-  Zzz:
@jodocus, lijmkenner ben ik niet, maar ik ben wel wildplakker geweest en wij gebruikten ook altijd behangerslijm. En dat 'regende' echt niet zomaar weg, hoor! De bedoeling was dat die posters die wij plakten ook bleven hangen, natuurlijk. En iedereen die wel eens behang heeft weggehaald, weet dat dat best lastig kan zijn, ondanks het dikkere papier. Wildplakken is sindsdien dan ook niet voor niets verboden. Ben benieuwd hoe die muur er uit zal zien na het weghalen... En wat mij betreft: tuurlijk is dit ook 'reclame', of is reclame voor kunst anders dan andere reclame? Maar dat is persoonlijk...
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Hmm,mij inziens,bestaat er toch degelijk een verschil tussen reclamedoeken en lichtbakken
Ik had het toch duidelijk over naar het Damrak kijken vanaf het CS
Ik weet niet wat een sjoemelende taxi chauffeur daar mee te maken heeft
Gerard
-12-  Gerard:
Ik ga nu toch echt hopen dat er een horde ambtenaren de straat op wordt gestuurd om al die mensen die met viltstiften en spuitbussen de hele stad vol kladderen. Dat is ongewenste reclame (= lees je visitekaartje achter laten). Tjonge, tjonge dat stadsdeel Centrum is werkelijk te erg om over na te denken. Beleid van Els Iping zeker! De foto's zijn prachtig en behoren inderdaad tot de categorie Kunst. De fot's zijn totaal niet vergelijkbaar met reclame lichtbakken. Hing er maar kunst aan de gevels op het Damrak, dan zag dit stuk van de stad er plots beter uit. Ik las vandaag dat de directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst het stadsdeel tot de orde roept. Tja, of het helpt!
Patrick de Waal
-13-  Patrick de Waal:
JR's werk is kunst. Het is geen reclame en al helemaal geen reclame voor Athenaeum. Reclame voor wat? JR heeft verschillende in het oog springende locaties gekozen, het Spui was er 1 van en Athenaeum vond het goed. Verder kan je op JR's site zien hoe hij zijn werk met een hogedrukspuit zo van de (monumentale) muren af haalt...zonder schade aan welk gebouw dan ook.
JEAN-PIERRE
-14-  JEAN-PIERRE:
IK vind het gewoon mooi!!
tripleX
-15-  tripleX:
dit is geen reklame, dit is de tentoonstelling.
het is een eer dat de kunstenaar Amsterdam aandoet.
het stadsdeel zou trots moeten zijn.
Dirk
-16-  Dirk:
Kom nou mensen, dit is gewoon gevelreclame voor een fototentoonstelling. Het zijn vaak pietlutten bij stadsdeel centrum, maar dit keer hebben ze gewoon gelijk.
Patrick
-17-  Patrick:
Dirk...de foto's in de buitenruimte zijn de expo! JR werkt op de muren van steden. Het is een BUITEN-expositie en het is kunst. Punt uit.
Maurice
-18-  Maurice:
Een stadsdeel wat aan de ene kant subsidie verstrekt voor dit project en aan de andere kant een boete oplegt. Ach, het geeft nog maar weer eens aan dat het stadsdeel niet eens weet wat ze aan het doen is. En dat geldt niet alleen voor stadsdeel Centrum. Opheffen dan maar de komende jaren en dan graag alle stadsdelen.
karfi
-19-  karfi:
Toch blij IK het mooi vinden!!
karfi
-20-  karfi:
BLIJF!!!!! het mooi vinden!!!
Jan Stender
-21-  Jan Stender:
Inderdaad,sommige stadsdelen weten soms echt niet wat ze willen
Onlangs is mijn straat opnieuw geprofileerd
Door de jaren heen werden er betonnen bollen op de stoep geplaatst,om het parkeren op de stoep tegen te gaan
Op het wegdek werden kunstof drempels aan gebracht
Dat alles is nu verdwenen,dus de mobiele aso heeft weer vrij spel,en kan weer lekker zijn of haar auto op de stoep parkeren,en harder dan de toegestane 30 km door de straten sjezen
Ook schijnt er in onze straat ineens een parkeerverbod te zijn,alhoewel dat nog niet helemaal duidelijk is
t. de groot
-22-  t. de groot:
Waarom die bemoeizucht? Als de gemeente of particulieren wat pecuniae extra kunnen verdienen door hun gevel tijdelijk te verhuren, laat ze.
Michiel Ebberink
-23-  Michiel Ebberink:
Zijn werk is buitenkunst, maar dan wel in z'n context. Dat is dit niet. Ik zie hier geen marokkanen uit west illegaal geplakt in de binnenstad. Maar gewoon oud werk, dat tentoongesteld wordt in het FOAM.

Van mij hoeft dit niet.
tripleX
-24-  tripleX:
@ Michiel Ebberink
zolang er bekrompen, kortzichtige bestuurders zijn heeft het werk betekenis.
ik hoop dat het stadsdeel er goed naar kijkt.
Okkernoot
-25-  Okkernoot:
Steeds vaker heb ik het gevoel dat ik in een gereformeerd dorpje woon...

Stadsdeel Centrum, na de PVV de meest conservatieve instelling in heel Nederland. Chapeau.
peterk
-26-  peterk:
Je moet natuurlijk zelf weten wat voor een reclame je op je eigen gevel wil zetten of hangen of drukken.

Dat de overheid hier het weer voor het zeggen meent te moeten hebben, toont maar weer eens hoe ze de burger aan het knechten zijn.
Jochem Floor
-27-  Jochem Floor:
Net als dat verbod die regenboogvlaggen uit te hangen: hoe verzinnen ze het?
Walther Schoonenberg
-28-  Walther Schoonenberg:
Even een ander geluid. De foto's zijn aangebracht op monumenten in een beschermd stadgezicht. Daar moet men vanaf blijven. Behalve dat het een aantasting is van het stadsgezicht - die al veel te lijden heeft van reclamewildgroei - levert het schade op aan monumenten. De foto's zijn met behangsellijm en vernis aangebracht. Vernis is een dampdichte laag waardoor vocht wordt opgesloten en schade kan veroorzaken. Ook het verwijderen van de vernis door mechanische reiniging levert schade aan de gevels op: er wordt dan een dun laagje verwijdert waardoor details vervagen.
Maar in mijn mening is nog het ergste dat het kwaad dat is ontstaan door de grote steigerdoekenreclame - wij hadden het voorspeld - nu norm begint te worden: het bedekken van een hele gevel voor een kunst- of reclameuiting. Dat is in mijn mening een aantasting van het historische stadsbeeld. De stad zelf is het kunstwerk.
Het stadsdeel heeft gelijk dat zij de regels handhaaaft. Anders zouden we net zo goed alle regels kunnen afschaffen. En dan is in no time het stadsgezicht naar de maan. En laten we wel wezen: dat is waar de toeristen voor naar Amsterdam komen.
Patrick de Waal
-29-  Patrick de Waal:
Walther...het is behanglijm en papier. Het is tijdelijk. Het is kunst.
Michiel
-30-  Michiel:
Ik vroeg me al af waar een eventuele reactie van “onze Walther” zou blijven. Tjonge tjonge, wat kunnen sommige mensen toch negatief zijn. Als het aan Walther ligt dan komt er een hek voor het Centrum en mag men er slechts nog tegen betaling in.
tripleX
-31-  tripleX:
@Walther Schoonenberg
volgens mij kijk je naar Amsterdam, maar zie je haar niet...
Maarten
-32-  Maarten:
Walther Schoonenberg is naar mijn mening iemand die een opvatting over Amsterdam heeft die kant noch wal raakt. Walther houdt niet van dynamiek of van de stad.
Jort
-33-  Jort:
Amsterdam wil graag een creatieve, tolerante en vrijzinnige stad zijn, maar dat karakter lijkt zij steeds meer te verliezen. Dit soort belissingen van stadsdeel Centrum helpt in ieder geval niet!
tripleX
-34-  tripleX:
Amsterdam word langzaam maar zeker het bejaardenhuis ingepraat.
Veilig achter de geraniums.
En als het aan Schoonenberg en zijn vrienden ligt: na haar dood zo snel mogelijk mummificeren.
Om te janken gewoon.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.