Home > > Amsterdam: lees éérst de bijsluiter

Amsterdam: lees éérst de bijsluiter

Paddo's. Foto: Patrick Ullrich/Licentie GNU FDL 1.2 of hoger
Amsterdam - When in Rome, do as the Romans do. Het is een oude wijsheid, maar wie die ter harte neemt, moet goed weten waar hij aan begint. Vraag het aan de Fransman die, als hij weer bij zinnen komt, beseft dat hij zijn hond op gruwelijke wijze heeft afgeslacht.

Amsterdam heeft voor buitenlandse toeristen zo zijn merkwaardigheden. Fietsen bijvoorbeeld, of fietspaden. En strippenkaarten en frikadellen en patat met mayonaise. En drugs. Heel veel drugs.
Laten we eerlijk zijn. Hoe hard Amsterdam zich ook profileert als stad van kunst en cultuur of stedelijk schoon, een flink deel van de buitenlandse gasten komt hier voor de hasj, de wiet en de paddo's. Voor de vorm halen ze een blauwe koker bij de museumwinkel van het Van Gogh en fotograferen ze het beeldje van Anne Frank op de Westermarkt, maar de rest van de budgettrip brengen ze door in de koffieshop en de paddospeciaalzaak.

We kunnen het leuk vinden of niet: het is een van de belangrijkste attracties van onze stad. Dat brengt jaarlijks vele miljoenen in het laadje, en - belangrijker - openlijk of stiekem zijn we allemaal best trots op onze vrijgevochten stad. Verbieden, zoals steeds meer politici schijnen te willen, lijkt dan ook geen goed idee. Amsterdam moet Amsterdam blijven, immers.

Toch moet er duidelijk wel iets gebeuren. Die paddestoelen blijken bij onoordeelkundig gebruik nog best gevaarlijk te zijn, en de Fransman die vrijdag zwaar onder invloed zijn hond met een mes en een schaar om zeep hielp, was bepaald niet de eerste buitenlandse toerist die daar achter kwam. Eerder sloeg een Britse bezoeker zijn hotelkamer kort en klein, en sprong een 17-jarige Française van het dak van Nemo de IJ-tunnel in.

Bij nader beschouwing is het devies waarmee dit stuk opende, misschien zo gek nog niet. De meeste Amsterdammers kijken immers wel link uit voor ze zich drie slapeloze dagen en nachten lang ononderbroken volstoppen met explosieve cocktails van drank en drugs.

Ongetwijfeld doen smartshopeigenaren en wietverkopers hun best om hun klanten voor te lichten, maar kennelijk is dat niet genoeg. Wordt het niet eens tijd dat de VVV iedere toerist, jong en oud, op Schiphol, het Centraal Station of de Eurolines-halte een stevige bijsluiter in handen drukt? Met daarin nauwgezette uitleg over paddo's en cannabis? En - vooruit - ook over de strippenkaart, het verschil tussen fietspaden en trottoirs, en natuurlijk frikadellen?

Edit (16 juli) - Volgens de GGD was de Fransman, met wie dit stukje opent, psychotisch en handelde hij niet onder invloed van paddo's. In hetzelfde bericht bevestigt een zegsvrouw evenwel dat negentig procent van de paddo-incidenten betrekking heeft op toeristen. - WvD.

24 reacties op "Amsterdam: lees éérst de bijsluiter"

jan ron
-1-  jan ron:
De softdrugs zijn het symbool geworden van onze liberaliseringstrijd. Dit heeft wel tot gevolg gehad dat we blind zijn geworden van mogelijke nadelen van het gebruik, en kordate maatregelen (die zijn in tegenwoordig) niet durven treffen.
Nee, ik zeg niet dat het verboden moet worden, maar verbaas me enkel om zoveel passiviteit. Voor een fles bleekmiddel krijg je meer info
JEAN-PIERRE
-2-  JEAN-PIERRE:
Helemaal eens met Jan ron, een ieder kiest voor zijn experimentjes...al jaren lang!!! Maar wie moet de voorlichting geven??
-3-  :
het probleem is, Jan ROn, dat bleekmiddel een volledig geaccepteerd product is. Zo lang er nog steeds mensen zijn die liever zaken als paddo's en dergelijke willen verbieden, kunnen we nooit aan de gang met het adequaat reguleren van dat spul.
Henk
-4-  Henk:
Dat er een paar toeristen zijn die niet kunnen omgaan met drugs is jammer, maar uhm, eigenlijk heb ik in de praktijk meer last van toeristen die het verschil tussen fietspaden en trottoirs niet kennen :P
tripleX
-5-  tripleX:
ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger had je goeie voorlichting.
gratis folders en tijdschriften die je overal kon vinden (ook bij de vvv volgens mij), in verschillende talen.
gemaakt door jongeren in taal van jongeren.
onervaren jongeren willen graag goeie, eerlijke informatie.
niemand wil een slechte trip.
Dr.D
-6-  Dr.D:
In het gemiddelde bejaardentehuis vind je meer drugs dan waar dan ook!
Maar dat heet dan anders...
Maurits
-7-  Maurits:
Goedendag,
Nou ik ben het er helemaal mee eens.Het eerste wat ze doen om 7 uur als ze aankomen op het station.Is het zoeken naar een coffeeshop die al open is(en die zijn er).Ik weet er alles van heb ik ook eens gezien.En ik kan er wel om lachen maar het toch van de zotte dat het verboden gaat worden door een paar domme toeristen.
ANila
-8-  ANila:
Tsja ...het zijn vaak ook dezelfde toeristen die zich hier ook klem zuipen omdat de drank hier relatief goedkoop is ..
Drink en gebruik met mate ....dat is een totaal onbekend concept , klaarblijkelijk.
Goede informatie is belangrijk en misschien is het dan toch zaak dat die folders standaard bij elke drug geleverd worden ....krijgen we per slot ook van de apotheek !
michiel
-9-  michiel:
Ik zou zeggen, alleen nog verkoop van wiet in de Coffeeshop, paddo's bij de apotheek. Dan ook graag strenge controle bij al die onzin winkels die waterpijpen en allerlei andere zooi verkopen. Want juist in die winkels geen enkele controle over wat daar onder de toonbank wordt verkocht.
JEAN PIERRE
-10-  JEAN PIERRE:
Een beetje kroegbaas houd zijn klanten ook in de gaten, en stopt met tappen als hij het genoeg vind. Het probleem bij de paddoverkoper is dat hij geen idee heeft (denk ik) in welke staat zijn klant is. Zijn klanten hebben waarschijnlijk al de hele dag aan de hasj en het bier gezeten, wanneer ze besluiten het is een stapje verder te durven gaan. Met alle gevolgen van dien!
B. Loen
-11-  B. Loen:
Of het allemaal toeristen zijn?

Vraag de GG&GD er maar eens na. De weekend drugsincidenten, nee deze bereiken niet het nieuws, maar tellen wel mee in de collectieve gezondheidskosten .

Je kent ze wel de berekeningen; uurtarieven en maatschappelijke kosten. etc. Voor vrijheidssymbolen gaat deze methodiek blijkbaar niet op. Is meten met twee maten.

en wiet, ja wiet was er altijd al. maar niet de wiet die er nu is. bel eens een neuroloog of psych.

Kies ergens voor en wees duidelijk. OOk over de sschaduwzijden.
Sigi
-12-  Sigi:
Hoe triest ook (voor de hond) het komt onze “keurige” overheid erg goed uit. Oh oh misbruik, foei, gevaarlijke paddestoelen, verbieden! VERBIEDEN!
Tja, dat hoor je ze niet zeggen over die andere hard-drug alcohol als er weer 's iemand onder invloed iemand heeft doodgereden of geslagen. Maatschappelijk geaccepteerd en een te groot economisch verlies. Hypocriet.
Kaat Mossel
-13-  Kaat Mossel:
Wij zijn niet verantwoordelijk, we ruimen alleen andermans ellende rotzooi op. Ouders uit andere Europese landen die hun minderjarige kinderen zonder begeleiding naar Amsterdam laten reizen zijn verantwoordelijk. Geloven die ouders nu werkelijk dat zoon- zq dochterlief van 17 jaar naar het Rijksmuseum gaat en dan met een glas cola op het terras gaat zitten nagenieten??? Ik heb meer medelijden met de mensen van Politie, Brandweer, Ambulance die dit weer mogen afhandelen! Europa moet zich eens gaan bezighouden met het vrijgeven van dit alles, legaliseren, accijnzen heffen, niet zo bekrompen doen. Deze oorlog hebben we in de jaren 60 al verloren hoor!
Dmace
-14-  Dmace:
Ik kan me wel in dit stukje vinden. De Wiet van Amsterdam is globaler nog bekender dan windmolens of klompen.
Logisch dus dat toeristen daarvoor naar Amsterdam komen.
De vraag is hoe ver we moeten gaan, als we straks een maffe “fransoos” hebben, die niet z'n hond aan stukken snijd, maar een paar Amsterdammers.
Brulaap!
-15-  Brulaap!:
(even terzijde:) Het bleek dus dat de lieve man een psychiatrische patient was en geen paddo's had gegeten of wiet had gerookt.

@Jean Pierre:
Er zijn nu ook smartshops die controleren of klanten gedronken hebben en als dat zo is niet verkopen.

Het probleem is m.i. het grote aantal shops, zonder kundig personeel (loop de gemiddelde sigarenboer in het centrum binnen en je kunt paddo's kopen). Daarnaast natuurlijk het gebrek aan kennis bij de gebruikers.

Legaliseren is de enige manier om druggebruik te controleren en op een goede manier voorlichting te geven.
Suffie
-16-  Suffie:
Sigi, dat is wel wat kort door de bocht. Los van het gebruikelijke geblaat van een aantal politici die de aandacht wel kunnen gebruiken heb ik namelijk de overheid nog geen 'verbieden' horen roepen, althans niet op basis van deze gebeurtenissen. Als je hypocriet vervangt door vooringenomenheid, dan zeg ik: ja, dat zie ik om me heen wel gebeuren....

Hier, zelfs...
-17-  :
Edit Laatste alinea toegevoegd: de Fransman in kwestie was niet onder invloed van paddo's.
Brulaap!
-18-  Brulaap!:
@sigi:
http://www.parool.nl/nieuws...

Er wordt toch wel serieus over een verbod gepraat.
Brulaap!
-19-  Brulaap!:
ik bedoel natuurlijk @suffie
JEAN PIERRE
-20-  JEAN PIERRE:
Gestoorde Franman dood hond!!
Paddo gebruikers jumpen in het water!!
Cokegebruikers schieten medeburgers neer!!
XTC slikkers verpesten festivals!!
GHB leipo's verkrachten kinderen!!
Whats next??
roman spong
-21-  roman spong:
lees voor
15:40 16 Juli 2007
Man die hond doodstak, had psychose
De Fransman die afgelopen weekend in Amsterdam zijn hond doodstak, was niet onder invloed van paddo's. Hij zei dat wel, maar de GGD spreekt het tegen en zegt dat de man een psychose had.

Naar aanleiding van het voorval drong de Tweede Kamerfractie van de VVD erop aan haast te maken met een verbod op de verkoop van verse paddo's. In gedroogde vorm vallen ze al onder de Opiumwet.

In Amsterdam hadden in de eerste vijf maanden van dit jaar 35 mensen medische hulp nodig na het gebruik van paddo's. Volgens deskundigen gaat het vooral om weekendtoeristen en weten Nederlanders beter om te gaan met drugs.
nos nieuws.
Laat fred teeven op houden met het demoniseren van de paddestoelen.
Op het franse meisje is ook geen sectie vericht dus of dat paddestoelen waren is niet zeker. Als iedereen na een paddo eten van daken zou springen,waren dat zón 50.000 mensen per week in Nederland.
Engelsen ,drank,drugs en hotel kamers 'need to say more'...dit is niet iets recents dat engelsen zich misdragen dat gebeurt ook zonder paddo's wel.
Goedkope vliegtickets ,meer geld te besteden, meer toeristen voor amsterdam.
Blijf de verhoudingen in het oog houden;verkoop aantallen versus 'ongevallen'.
Geef smartshops niet de schuld ,op alle manieren stellen ze zich open voor regulering.Die medewerking moet ook gewaardeerd worden.
Gebruik niet een hele bedrijfstak om je eigen plaatsje in de spotlights te bereiken of om iets te demoniseren om je eigen standpunten er met verbaal geweld door te drukken.
Met dank voor uw aandacht.
JEAN-PIERRE
-22-  JEAN-PIERRE:
Een jaar geleden (heb ik eerder geschreven) met een Ierse vriend die zijn personeel (18 tot 48 jaar) had meegenomen voor een 3 daagse Amsterdam trip. Ik was special quest!! Hotel in de buurt van de Dam. Zijn jongens heb ik in 1 nacht 183 tattoos zien plaatsen, dronken 536 liter bier, gingen 537x naarde hoeren enz enz enz!!!Waren de volgende ochtend zo stoned en dronken als het maar kon. Wat bleek... de Ierse euro staat 1 op1.5 dan die van ons...lekker goedkoop dus. Ze hebben goddank nog net geen paddo'sgekocht!! Daar zit 'm de kneep volgens mij!!
Matthijs
-23-  Matthijs:
Ik heb goede herinneringen aan mijn ervaringen met paddo's.

Ik wil ooit weer eens trippen.

Als de overheid paddo's gaat verbieden dan wordt de cultuur van de vrijheid waar ik uit voortkom nog verder afgebroken en voel ik mij nog minder thuis in Amsterdam.

Ongelovelijk dat deze politici niet inzien dat ze met deze uitspraken hele generaties mensen met goede drugs ervaringen tegen de haren in strijken.
tripleX
-24-  tripleX:
sluit me volledig aan bij Matthijs.

en hoop dat politici zelf ook goed voorgelicht zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.