Home > > Schelto blijft de beste!

Schelto blijft de beste!

Amsterdam - Oud-burgemeester Schelto Patijn is overleden. Het zijn altijd extra treurige berichten wanneer sympathieke mensen doodgaan. Patijn scheen al een tijdje ernstig ziek te zijn. Maar dat vertellen ze ons dan niet. Ik weet niet beter dan dat hij toch weer aardig hersteld was van de kanker die hem in 2001 deed aftreden. Maar blijkbaar niet dus.
Job Cohen wist het wél. Hij was laatst nog bij hem en dacht toen al dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Dat zegt hij dus nu pas, als het te laat is! Nu heeft het geen zin meer om die man nog een kaartje te sturen, om te zeggen dat we van hem hebben genoten en dat we hem dankbaar zijn!
Patijn was een bestuurder die integriteit en medemenselijkheid uitstraalde. Zo zouden alle politici moeten zijn, denk je dan wel eens. Iedereen herinnert zich hoe hij persoonlijk in de bres sprong voor de Turkse kleermaker Gümüs, die met zijn gezin het land uitgegooid werd. Deze daad van verzet werd kennelijk niet alom gewaardeerd, hetgeen volgens mij blijkt uit de volgende geschiedenis.

In november 2005 werd in Noordwijk het Binnenlands Bestuur Overheidsbal gehouden. Ja beste mensen, je verzint het niet. Maar goed, aldaar werd onze huidige burgemeester Job Cohen door zijn collega's en andere professionals in het openbaar bestuur verkozen tot de beste burgemeester van de laatste 25 jaar. Daar heb ik mij toen nog bijzonder over opgewonden.
Toegegeven, Cohen is zeker niet slecht en dikwijls onterecht verguisd. Maar natuurlijk had Schelto Patijn hier afgetekend horen te winnen. Want hij was gewoon de aardigste en de beste.

De lastpak in mij ging deze uitverkiezing direct eens kritisch onder de loep nemen. Want op zo'n burgemeestersbal wordt natuurlijk flink gepimpeld. Dat heeft het zuivere oordeel duidelijk beneveld. Ik zal u vertellen waarom ik dat vind.

Sinds ongeveer 1980 heeft Amsterdam vier burgemeesters gekend: Wim Polak (1977-1983), Ed van Thijn (1983-1994), Schelto Patijn (1994-2001) en vanaf 2001 dus Job Cohen.
Van al deze burgemeesters werd Cohen gekozen tot de beste. Waarom? In het juryrapport werd hij geprezen omdat hij 'een monument van integriteit is en leiderschap op een introverte manier waarmaakt. En hij laat zich niet leiden door wat de pers vindt.'

Dit riep bij mij onmiddellijk de volgende vragen op:

  1. Waren de andere burgemeesters dan niet integer of minder integer?

  2. Waren de anderen extraverte leiders? Of helemaal geen leiders?

  3. Is een introverte leider beter dan een extraverte leider? Zo ja, waarom eigenlijk?

  4. Is het niet juist dom om niet naar de mening van de pers te luisteren?

  5. Wisten die bestuurders met een borrel op überhaupt wel wie alle burgemeesters in Nederland van de afgelopen 25 jaar zijn geweest?

  6. Is het de bestuurders ontgaan dat kort daarvoor Gerd Leers van Maastricht al was gekozen tot de beste burgemeester van het land? Conflicteert dit niet met elkaar?

Kortom, deze verkiezing was volgens mij tot stand gekomen in verregaande staat van dronkenschap en dus ongeldig.

Postuum benoem ik daarom Schelto Patijn alsnog tot de beste burgemeester die Amsterdam de afgelopen vijftig jaar heeft gehad. Dat verdient hij. Hij was sympathiek, onkreukbaar, betrokken, sociaal voelend, fatsoenlijk en een voorbeeld voor anderen. Een monument van een burgervader. Ik wens onze stad nog vele burgemeesters toe die zijn als Schelto Patijn.

32 reacties op "Schelto blijft de beste!"

Nel
-1-  Nel:
Arnoud ik ga met je mee in de postume huldiging van Patijn. Ik bewaar erg goede herinneringen aan hem en voor mij een voorbeeld hoe een burgervader moet zijn!
jaap
-2-  jaap:
Ik ook. Maar vergeten we niet de kritiek die we allemaal op hem hadden? Ook ik , ook gij en ook u.
Vaarwel.
Jan Stender
-3-  Jan Stender:
Patijn was echt wel goed
Jammer dat de goede man is overleden
Ik wens de nabestaanden veel sterkte
JEAN-PIERRE
-4-  JEAN-PIERRE:
Tuurlijk hadden we altijd wel wat te zijken over onze burgermeesters....helaas ik kan me niet meer herinneren wat we over Patijn hadden te zeuren. M.a.w. een GOEIE!!
wilbert simeon christiaan
-5-  wilbert simeon christiaan:
ik zag hem een keer zondagmiddag samen met zijn vrouw fietsen bij muntplein en snel! zal altijd op mijn netvlies blijven---gewoon leuk!
Thom
-6-  Thom:
Ik herinner Patijn als een vriendelijke beminnelijke man, een echte vaderfiguur, geïnteresseerd in de mensen om hem heen en voor wie hij een burgervader wilde zijn.
André
-7-  André:
...ik zag hem vaak op de Herengracht tegen het verkeer in fietsen: verboden richting dus. En voor de lensen van AT5 maar klagen over de zogenaamde 'burgerlijke ongehoorzaamheid' van zijn burgers. Kwam op mij dan over als een schijnheilige man.
f.bol
-8-  f.bol:
Tut tut, om een burgemeester die inderdaad integer en beminnelijk was schijnheilig te noemen omdat hij de 30 meter van de burgemeesterswoning naar de Vijzelstraat tegen het verkeer infietst daat echt te ver. Zeker in het licht van de ons daarna gepresenteerde dronken VVD wethouder die met bonnetjes rommelt, dronken PvdA stadsdeelvoorzitters die herhaaldelijk achter het stuur kruipen en snuivende PvdA wethoudres die op uiterst cynische wijze de Theemsweg bezoeken. Patijn was een zeer integere man, in mijn ogen een veel betere burgemeester dan Cohen.
Michiel Schipper
-9-  Michiel Schipper:
Ja, goed verhaal! Mee eens!
Michiel Schipper
-10-  Michiel Schipper:
En trouwens; beetje kortzichtig van André (16 juli 2007 11:09 uur). Hij fietste wel eens aan de verkeerde kant... Ja, dan ben je echt schijnheilig. Waarom verander je je gebruikers naam niet in simpele André?
-11-  :
@f.bol: 100% eens met wat je zegt. Het heeft me altijd verbijsterd hoe snel de daadwerkelijk moreel minderwaardige Oudkerk weer gerehabiliteerd werd, en nu vrolijk doorschabbelt in het lezingencircuit. Ronduit walgelijk dat een (nota bene getrouwde!) man die voor zijn plezier zijn leuter in verslaafde, onderdrukte en murw misbruikte vrouwen hangt, zo vereerd wordt.

Schelto Patijn was een zeer integer en vriendelijk mens - ook al woonde ik pas sinds 1998 in Amsterdam, en heb ik hem dus weinig actief meegemaakt, het viel me wel op dat échte Amsterdammers altijd met respect over hem spraken. Ik stem met Arnoud mee!
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
@ Daniel: Wat ik van Patijn erg waardeerde is het feit dat hij het fatsoen in de stad heeft terug gebracht, en dat voordat het mode werd en zonder zich er op voor te laten staan.
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
P.S. Oudkerk gerehabiliteerd? Ik heb iets gemist, zeker?
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
En niet alleen Patijn fietste wel eens aan de verkeerde kant
Honderde fietsers rijden dagelijks aan de verkeerde kant,rijden door rood,of zonder licht
Moet die man dan maar weer uitgemaakt worden,voor schijnheilige?
Alleen om het feit dat Schelto burgermeester was?
En een uitspraak deed over burgelijke ongehoorzaamheid?
Kom op zeg!
no1uno
-15-  no1uno:
Arnoud, Ik sluit mee helemaal bij je aan.
Ik heb het voorrecht gehad om de heer Patijn een aantal malen persoonlijk te hebben mogen ontmoeten.
Een zeer prettig persoon en wars van enig protocol of politieke arrogantie.
Wat een gemis is zijn overlijden voor de stad A'dam !!!
JEAN PIERRE
-16-  JEAN PIERRE:
Zo jammer Andre !!!! Had je hoger in geschat!!
Rosalie
-17-  Rosalie:
Mag de naam Oudkerk even wegblijven als we het hebben over Schelto Patijn! Twee overgelijkbare mensen. Patijn zeer menselijk, wars van decorum en openstaand voor andere meningen. Echt een politicus/mensenman/burgervader. Waar en hoe kunnen we deze man postuum eren?
Ad
-18-  Ad:
heb Patijn een keer de hand geschud. En dan die vriendelijke blik..

waar en wanneer is de uitvaart?

voor de laatste eer
wilbert simeon christiaan
-19-  wilbert simeon christiaan:
AL DAT SCHRIJVEN OVER MIJNHEER PATIJN------------VAN ZOVEEL MENSEN----KRIJGT JE NIET ZOMAAR-----ECHT EN TERECHT! AMSTERDAM BLIJFT VAN JE HOUDEN.
Katja Brokke
-21-  Katja Brokke:
Patijn heeft koninginnenacht verboden in 1996. Minpuntje dat ik blijf onthouden...in een stad als Amsterdam. Verder een echte 'burgervader.' RIP
JEAN-PIERRE
-22-  JEAN-PIERRE:
Die “”verboden “” nacht was denk ik 95% het wel mee eens!! Scheelde een hoop zooi!!
oerWouter
-23-  oerWouter:
Ik verbaas me eerlijk gezegd over deze erehaag voor Patijn. Ik vond hem een uiterst vervelend mannetje, die nauwelijks de wijk in durfde, Koninginnenacht heeft verboden, verzuimd heeft iets met het referendum auto's in de binnenstad te doen en vervolgens wel fietsers liep te betuttelen. En ga zo maar even door.

Het dieptepunt was van zijn burgemeesterschap was wel tijdens de Eurotop, toen honderden mensen onterecht 3 dagen waren vastgezet. Zelfs nadat de rechter had uitgesproken dat dit volstrekt onrechtmatig was en er vele guldens schadevergoedingen moest worden betaald, zei Schelto dat hij het de volgende keer precies zo zou doen. Dat die uitspraak geen consequenties heeft gehad voor zijn positie heeft me toen behoorlijk verbaasd.

Ik gun iedereen een zachte laatste rustplek, maar missen zal ik em zeker niet.
Suffie
-24-  Suffie:
Oerwouter, iedereen mag een mening hebben. Ook over de doden, misschien zelfs juist. Als je die echter baseert op drie betwistbare verschillen in inzicht en een incident, dan kan je dat echter beter niet doen.
oerWouter
-25-  oerWouter:
Ik vraag me af of jij het zelf een incident zou noemen als je 3 dagen vastgezet wordt onder slechte omstandigheden omdat je toevallig in de spuistraat rondloopt.
Ben ook benieuwd naar je argumenten die rechtvaardigen dat een referendum dat miljoenen kost gewoon genegeerd mag worden door de politiek.
En over de NZ-lijn hebben we het dan nog niet eens gehad.
Jochem Floor
-26-  Jochem Floor:
@ OerWouter: dit is niet de juiste plek om verder in detail te treden, vrees ik. Je hebt je punt gemaakt, Patijn was niet de beste en Cohen/Van Thijn/Polak zijn allemaal stukken beter.

Je haalt er zo ook wel erg veel bij. Misschien kunnen we die discussies binnenkort eens elders op deze site voeren.
Jan Stender
-27-  Jan Stender:
Vast gezeten onder slechte omstandigheden?
Ik kan me dat nauwelijks voorstellen,hier in Nederland
In sommige gevallen is het hier zelfs lui lekkerland
Guus R
-28-  Guus R:
Schelto Patijn; een man 'niet van hier' welke de harten stal van de meeste Amsterdammers. Een bestuurder waarvan ik me eigenlijk niet kon voorstellen dat die van PvdA-huize was want hij had zo`n VVD-uitstraling. De familie gecondoleerd.

@oerWouter
De preventieve detentie zal juridisch gezien op het randje zijn geweest. Wanneer we naar alle rellen, recentelijk die rond de G8 in Duitsland, kijken heeft dit beleid Amsterdam heel veel ellende bespaard.
oerWouter
-29-  oerWouter:
@Jochem: Waarom niet hier? AC gaat toch over Amsterdam, het is hier niet het condoleanceregister van dhr. Patijn, daar zou het wel ongepast zijn.

@Guus: Dus als er zich lastige situaties voordoen mag een burgervader de wet terzijde schuiven. Welk een voorbeeld is dat voor de burger? Je kan je ook afvragen waarom die top zonodig middenin Amsterdam gehouden moest worden (Amsterdam/kaart). Daarnaast: als tegengeluiden door politici en media voldoende gehoord worden, krijg je van binnenuit alle medewerking om de echte raddraaiers aan te pakken, zo werkt dat zowel bij voetbalsupporters als bij demonstranten. Het is natuurlijk te complex om alles op Patijn af te schuiven, maar hij vervulde hierin bepaald geen glansrol.
wat een gezeik
-30-  wat een gezeik:
de beste burgemeester is er één die door de burgers gekozen word op uitdagingen die hij aan gaat pakken. zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

ik hoef geen aardige burgemeester. ik wil een burgemeester die problemen aanpakt en de economie versterkt. geen gezeik over vlaggen aan de gevel, seksshops om 22 uur dicht, reclamebelasting, toeristenbelasting etc. etc.

problemen aanpakken, minder overheid, lagere belastingen
Arnoud de Jong
Daar heb je behoorlijk lang over moeten nadenken zo te zien...
Bart
-32-  Bart:
@ Arnoud: nomen est omen (voor de niet latinisten: de naam 'wat een gezeik' zegt -in dit geval blijkbaar- alles...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.