Home > > Amsterdam geeft zich bloot [2]

Amsterdam geeft zich bloot [2]

Spencer Tunick - Bridge (detail)
Amsterdam - Spencer Tunick fotografeerde op 3 juni in alle vroegte een paar duizend mensen die vrijwillig voor hem uit de kleren gingen. Uiteindelijk koos de fotograaf - die vooraf nooit de exacte locatie waar hij gaat fotograferen bekendmaakt - niet voor voor de hand liggende plaatsen als de Dam of het Museumplein, maar voor de grachten en de parkeergarage aan de Marnixstraat.

Op internet waren al heel wat foto’s te zien van de fotosessies, maar het uiteindelijke resultaat dat telt zijn natuurlijk de foto’s die Spencer Tunick zelf maakte. Twee van die foto’s zullen vanaf zaterdag twee maanden lang te zien zijn vlak bij de plek waar ze gemaakt zijn. Een primeur voor Amsterdam.
Afgaand op de video’s die aanwezigen maakten tijdens de fotosessies, moet het een vrolijke boel geweest zijn. Logisch ook, wanneer je opeens met een paar duizend anderen midden in Amsterdam bloot staat en de aanwijzingen van een door een megafoon pratende Amerikaan moet aanhoren. Maar ja, fotografen houden niet zo van lachende mensen, dus klonk er vooral heel vaak "Please don’t laugh" door die megafoon.Kijk vooral ook even naar de uitgebreidere video's die per fotosessie 'the making of' laten zien. Het leukst op de video’s is waarschijnlijk wel de groep vrouwen die, nadat ze een tijdlang stilstaand met hun fiets op een brug hebben staan poseren, eindelijk losgaat en met rinkelende fietsbellen even bloot een rondje om de gracht rijdt.

Zaterdagmiddag om 17:00 uur onthult Spencer Tunick op de Leliegracht de foto Bridge. Daarbij stonden de vrouwen op een speciale constructie, waardoor de brug aan het oog onttrokken wordt en het net lijkt alsof de vrouwen zelf samen een gebogen brug over de gracht vormen. De andere foto die een buitenexpositie krijgt, is Q-park, gemaakt in het Europarking-gebouw aan de Marnixstraat. Deze zal in het echt te zien zijn aan de Nassaukade achter de parkeergarage (zie de locaties op Google Maps).

N.b. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, kunnen mensen met een mobieltje volgens het persbericht ook nog gesproken informatie beluisteren, door DREAM1 of DREAM2 te sms-en naar het gratis nummer 7585. Vermoedelijk hoort Dream1 bij de Leliegracht en Dream2 bij de Nassaukade, maar andersom kan ook, wat geeft het.

Al met al lijkt de eerste editie van Dream Amsterdam, dat de komst van Spencer Tunick organiseerde en dat elk jaar een dergelijk groot buitenkunstproject wil organiseren, zeer geslaagd. Er is over gepraat, gespeculeerd en veel over geschreven en heel veel mensen mogen er gratis en voor niets van genieten. Blijft nog maar één vraag over: wie moet volgend jaar de nu verwachtingen die inmiddels zeer hoog gestegen zijn, gaan waarmaken?

vijftien reacties op "Amsterdam geeft zich bloot [2]"

Chris
-1-  Chris:
Er zijn er dus meer die boven het water kunnen zweven!!!
Poepoog
-2-  Poepoog:
Er zit nog strond tusse der benen
Let op uw saeck Nederland
-3-  Let op uw saeck Nederland:
Doet me denken aan de foto's van de concentratiekampen, mensonterende omstandigheden. Doet me denken aan de chimpansee-verblijven in Dierentuinen, waar de dieren zich laten bekijken door de mensen. Beklagenswaardige mensen, die zich van hun waardigheid hebben laten beroven, en dan nog zwaaiend naar de camera's kijken.
Beklagenswaardige stad, gaat er pas opgetreden worden wanneer ze de rest van hun lusten gaan volgen, en sex hebbben op straat? Of gebeurt het pas wanneer kinderen onder de 11 daar aan mee gaan doen? Burgemeester Cohen, wees net zo een man als Patijn, die de pornografische prentbriefkaarten op Rokin en Damrak verbood. Sta deze dingen gewoon niet toe.
Wrepje Tover
-4-  Wrepje Tover:
Een meer erotische invulling in de toekomst is zeker te overwegen, uiteraard met een zorgvuldige organisatie. Ik zou daar zeker aan meedoen.
Lydia
-5-  Lydia:
Let op uw saeck

Merkwaardig, naakt is dus mensonterend? Bent u soms in pyjama geboren?
Kok
-6-  Kok:
Ook op die azijnpisser die zich zorgen maakt over zijn saeckje wil ik graag even reageren: Doe voor de grap eens een keer mee. Heb ik ook gedaan. U zult versteld staan, meneer of mevrouw A.P. Deze mensen zijn gewoon. Gewoon discreet. Dit was zo mooi. Zelf heb ik geen onvertogen woord gehoord. We kwamen voor dit project. Voor de schoonheid. Voor het effect. En de resultaten zijn fantasties. We zijn naakt geboren en gemaakt naar Zijn evenbeeld, en daar is niks mis mee, nee, mensen zijn in al hun glorie, en zeker zoals ik ze heb gezien, allemaal prachtig. Dit was een geweldig evenement, en ben er zeker trots op er bij te zijn geweest. Moest er om twee uur 's morgens mijn bed voor uit en 75 km voor rijden, maar ik heb nog geen moment spijt gehad! Zelf hoop ik dat we in Nederland ooit het record van Mexico ( 18 000 deelnemers!!) ooit zullen breken........
JEAN-PIERRE
-7-  JEAN-PIERRE:
Ik doe volgende keer ook mee, mits ik een vijgeblaadje mag dragen!
Dick
-8-  Dick:
Luister eens zeg! Ik wil niet geconfronteerd worden met dit soort smerige uitspattingen. Tevens is het VERBODEN!!!! Dus wie zijn jullie om de regels te negeren??? Cohen, doe hier iets aan, want als ik in mijn nakie loop krijg ik een boete voor onzedelijk gedrag!!! Voor niemand, dus ook niet voor kunst, een uitzondering, want zo creeer je onderscheid en onbegrip!!! Doe nou maar normaal, dan doe al gek genoeg!
Zaichi
-9-  Zaichi:
Als het kunst is mag alles. Dus geen bekeuringen meer voor wildplassen (want je bent vergankelijkheid aan het uitbeelden), nudisme (meer blauw op straat) enz.
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
@ Dick: Wat hier smerig aan is ontgaat me even.
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Dick heeft gewoon een kleine dick,en heeft in de Europarking mannen zien staan,met een behoorlijk groot lid,en daar raakte ie gefrusteerd van
Man,doe eens normaal!
Al jaren bestaan er naakstranden,moeten die nu ook gesloten worden,omdat ene Short Dick Man,het smerig vind om te zien?
Lang leve de naaktheid,ik doe de volgende keer ook mee
Oja,let op uw saeck,jij hebt helemaal een kronkel in je kop,dat je dit op beelden uit de concentratiekampen vind lijken
Zover ik weet,zien deze mensen er gezond en vrolijk uit
Dat kan niet gezegd worden van de mensen,die in de kampen zaten,mager,uitgehongerd,en een bange blik in de ogen
Afwachtend op wat er komen gaat
Dus let jij maar eens beter op,voordat je iets schrijft
eric
-12-  eric:
beste Kok
En de resultaten zijn fantasties. We zijn naakt geboren en gemaakt naar Zijn evenbeeld, en daar is niks mis mee, nee, mensen zijn in al hun glorie, en zeker zoals ik ze heb gezien, allemaal prachtig
Mijn antwoord:
We zijn gemaakt naar God's beeld, en om de schande van de naaktheid te bedekken, werden we door onze Schepper bekleed. Die verder de mensen waarschuwt om niet naakt te wandelen. Je weet dat het verkeerd gaat als je niet naar de Schepper luistert, waarom luister je niet? Verder ben je grof in de mond, en daar krijg je nooit gelijk mee.
JEAN-PIERRE
-13-  JEAN-PIERRE:
Als atheist kan ik me toch wel een beetje vinden in Eric!! Hallejuhha!!
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Jesus he knows me
Gerard Wanningen
-15-  Gerard Wanningen:
Ook dit moet kunnen.De tijd,de ontwikkeling,de vooruitgang en de vrijheid in al zijn vormen brengt dit met zich mee.Bovendien kenmerkt het ons land (en met name Amsterdam) waar tolerantie hoog in het vaandel staat. Zoiets grootschaligs moet wel in goede banen worden geleid maar daar zijn in dit geval geen klachten over geweest. Okee.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.