Home > > Vinden B&W mijn buren eng?

Vinden B&W mijn buren eng?

Enge steeg naast mijn huis?
Centrum - Dankzij RIA krijg ik sinds kort bericht wanneer er nieuws is over een onderwerp dat me interesseert. De eerste keer duurde het even voor ik door had dat het nieuws dit keer mijn straat betrof. In elk mailtje wordt namelijk eerst weer uitgebreid uitgelegd waar Raadsinfo voor bedoeld is en het eigenlijke nieuws wordt onopvallend tussen die uitleg verstopt. Alsof RIA zich een beetje schaamt voor de info die ze stuurt.

Bij dat bericht over mijn straat kon ik me dat levendig voorstellen. Het ging namelijk over een conceptbesluit van B&W van eind maart, terwijl RIA het me eind mei toestuurde. Maar goed, toch aardig, want zo ontdekte ik toch maar mooi dat ik naast een van de gevaarlijkste stegen van Amsterdam woon, een niet openbare steeg, waarin toch een messenverbod geldt.
Het besluit begon met de overweging "dat in delen van Amsterdam centrum, in de ondergrondse metrostations en een gebied rondom het Weesperplein en in een gebied in Amsterdam Zuidoost de openbare orde ernstig is verstoord door de aanwezigheid van drugsverslaafden en handelaren in harddrugs, dan wel andere gedragingen die leiden tot een ernstige openbare orde verstoring of de vrees daarvoor". Foute boel dus en voor B&W reden om te besluiten dat daarom in specifieke gebieden met ingang van 30 maart dit jaar niemand meer "messen of andere voorwerpen die als steekwapen kunnen worden gebruikt" bij zich mag dragen.

Dat mij het besluit was toegestuurd, moest betekenen dat mijn straat er in genoemd werd. En verdomd, in mijn straat bleek uitgerekend het stuk tussen mijn huis en de bakker honderd meter verderop tot de gevarenzone te behoren. Nu brengt de ME traditiegetrouw een paar keer per jaar enige uren door in mijn straat, maar zelden zijn steekwapens daarbij de aanleiding. Maar goed, dat zij graag steekvrij hun werk willen doen, is voorstelbaar.

Dat ook de steeg naast mijn huis op de lijst met gevaarlijke gebieden staat, is echter wel opmerkelijk. De Schoorsteenvegersteeg, die de Spuistraat verbindt met de Singel, is namelijk al jaren afgesloten met grote hekken,waarvan wij als naaste bewoners niet eens een sleutel hebben, hoewel we een zijdeur hebben die toegang tot die steeg verschaft. Anders gezegd, we kunnen de steeg wel in maar niet uit. Dat kan bij brand ooit nog eens een fraai tafereel opleveren.

De buren aan de overkant van de steeg hebben wel zo’n sleutel, want hun voordeur is in de steeg. En dan is er nog een bekende ‘ontvangstgelegenheid’ die zijn personeelleden via de steeg naar binnenlaat. Die kletsen ’s ochtends wanneer ze rond een uur of zes naar huis gaan altijd nog even gezellig na in de steeg, wat – boffen wij even – dankzij de akoestiek op drie hoog goed te volgen is. Vast niet allemaal lieve jongens en meisjes, maar om daar nou een steekwapenverbod voor in te stellen?

Ik vermoed dat de steeg nog op de zwarte lijst staat uit de tijd dat hij tot de openbare ruimte behoorde. Toen vonden we er regelmatig leeg achtergelaten portemonnees. De steeg maakt namelijk een flauwe bocht in het midden, zodat zakkenrollers er even rustig hun buit konden bekijken. Dat is inmiddels meer dan tien jaar geleden. Normale mensen komen er nu niet meer in, abnormaal gevaarlijke mensen met een mes ook niet. Alleen die buren hè, die zullen toch niet…?

zes reacties op "Vinden B&W mijn buren eng?"

Ko
-1-  Ko:
Interessante situatie, met die hekken. Mógen ze die steeg zomaar afsluiten - zonder jullie een sleutel te geven, bedoel ik? En wat doe je in geval van brand? Ontsnappen via de - hm - ontvangstgelegenheid?
open de poorten
-2-  open de poorten:
óf een sleutel vragen bij je buren, of de dames en bij laten maken. (check bij de brandweer of zij ook een sleutel hebben)
Of het hele hek weg laten halen...
tripleX
-3-  tripleX:
als je een deur hebt die uitkomt op die steeg, of zelfs een benedenraam, heb je toch gewoon recht op een sleutel? Alleen al als brandweg.
Idiote situatie.
Arnoud de Jong
Mijn vader (96) liet mij een paar jaar geleden die steeg nog zien. Als kind liep hij daar doorheen om naar zijn school aan de overkant in de Spuistraat te gaan.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Arnoud, wat heerlijk dat hij het je heeft kunnen vertellen!
(-: Yanny
Dirk E Mantel
-6-  Dirk E Mantel:
Wie is er bekend met een initiatiefgroep omtrend de heropening van de vele prachtige stegen van amsterdam?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.