
Herrema wil de Noord-Zuidlijn doortrekken naar Schiphol en Amstelveen, de Ringlijn - via de Houthavens - naar Noord of het Centraal Station en fantaseert over een nieuwe lijn die de westelijke tuinsteden verbindt met het centrum. De metrostellen moeten bovendien schoner, comfortabeler, betrouwbaarder en ruimer worden.
Schitterende plannen natuurlijk, maar de praktijk blijkt nog wel eens weerbarstiger dan visionaire bestuurders zich realiseren.
Stel: u bent Herrema. Het is 2015. Uw plannen zijn na zware gevechten door de raad gekomen. Burgers zijn op hun hoede. Iedereen wil een beter ov-net, maar niemand wil de onvermijdelijke bouwput voor de deur. Winkeliersverenigingen rukken met fakkels en hooivorken op naar de Stopera, milieuactivisten ontdekken een rugstreeppad op een potentiële bouwlokatie, uw partij wankelt in de peilingen en u heeft in Den Haag met veel pijn en moeite een paar miljard bijeen gebedeld.
Uw grootse visie is, kortom, volstrekt onhaalbaar. U wordt geen nieuwe Wibaut of Treub, maar een vergelijking met Noord-Zuidlijnwethouder Ernst Bakker zit er misschien nog net in. Welk deel van het plan voert u dan zeker uit? (Mijn keuze: Ringlijn naar CS en dienstregeling tot 01.00 uur, 01.30 in het weekend.)
29 reacties op "Metro tussen droom en daad"
Ringlijn doortrekken naar CS zou wel eens een heel gunstig effect op de verdeling van reizigersstromen kunnen hebben. Zo ja, dan aantrekkelijk. Ringlijn doortrekken naar Noord zie ik weinig in. Tenzij... er een krachtige inzet komt op transferiumachtige oplossingen om autoverkeer Coentunnel/A10-west/zuid terug te dringen. Dat is moeilijk (zie matig resultaat Arenatransferium). Meer 'druk' op de automobilist is nodig om zoiets te laten slagen. Te moeilijk? Dan niet proberen puur op idealisme!
Metrostellen verbetern noem ik niet, want dat is een zaak van reguliere afschrijving en vervanging. De nieuwe rijtuigen moeten met meer zorg ontworpen worden dan dde huidige. Dat kan zonder enorme extra investeringen.
Metro-frequentie: laten groeien naar gelang de behoefte. Die kan substantieel toenemen als rekeningrijden flink effect heeft.
Tenslotte: zoek voor de geschrapte delen van het plan goedkope lapmiddelen. Stel dat mijn westlijn niet wordt gekozen, intensiveer het OV in Westelijke Tuinsteden dan met bussen/busjes/whatever. Evenzo andere kanten van het plan.
De stroom naar schiphol kan volgens mij redelijk opgevangen worden door 4 sporen tussen schiphol-zuid-duivendrecht en een HSL station in Zuid om het treinverkeer langs de westkant beter te ontlasten. Dat is men toch al min of meer van plan, en men geeft idd al aan op studies daarover te willen wachten.
En dan maar even verder zien..
Als ik Herrema was zou ik om te beginnen eerst maar eens de 'zomerdienst' van het OV afschaffen!
Want als je een goede en heel regelmatige bus/tram verbinding kunt garanderen zullen mensen veel symphatieker staan t.o.v. uitbreiding van het OV-netwerk.
Eerst maar eens presteren! Over uitbreiding valt dan te praten. Groet; yanny
En sowieso, qua extra wegen: de grootste flessenhals van de stad is de Overtoom. Moeten we dan het Vondelpark maar openstellen voor doorgaand autoverkeer?
@ Yanny: Je hebt helemaal gelijk. Die zomerdienstregeling is van de gekken. Ik verbaas me er al 10 jaar over.
Wbt de Overtoom; Beter hadden bij de herinrichting voor het autoverkeer 2x2 rijbanen gereserveerd gemoeten.
Wat betreft je reistijd: het reizen met auto ipv. OV blijft een keuze. Op goede argumenten overigens, daar niet van. Je punt toont ook de noodzaak de ringlijn door te trekken van Isolatorweg naar Noord.
Ook zou het gevoel van veiligheid in OV moeten worden verbeterd als men echt een serieus alternatief voor de auto wil hebben.
Als je slecht ter been bent okay,maar een beetje gezond mens,loopt die 20 min wel
Ik woon zelf in Tuindorp Oostzaan,en loop soms naar het Mosplein
Dus hup,lopen met die hap!
Zelf ben ik slechthorend en kan dus geen gebruik maken van de fiets. (de dure spiegels worden altijd gestolen.)
En zie jij slechtzienden wandelen en fietsen als ook zij ergens op tijd moeten zijn? Want velen uit deze groep met een handicap werken wel gewoon, en willen graag goed vervoer!
Met bejaarden en rolstoelers houdt men zowiezo al geen rekening meer! Het OV is er voor toeristen (genoeg trams binnen de grachtengordel!) en schoolkinderen.
)-: Yanny
Dat een slechtziende geen Dam tot Dam kan lopen,of de tour de france kan rijden,snap ik ook wel
Natuurlijk moet er voor bejaarden,slechtzienden,en meer,goed openbaar vervoer komen
Tijdens het ontwerpen van stadsbussen en trams wordt wel degelijk rekening gehouden,met gehandicapten
Kijk maar eens naar de nieuwe trams,de vloer ligt bijna gelijk aan de stoep
Moderne stadsbussen,kunnen door hun vering zakken(knielfunctie)
Voor in de bus een zitplaats voor de gehandicapten,of bejaarde,compleet met houder in de vloer,voor de wandelstok
Amsterdam heeft net zo veel inwoners als Stockholm, en daar is een zeer goed werkend snel ov-systeem met metro's, dus het had wel gekund, als niet iedereen zo op de barricaden was gaan staan in 1968, waardoor het woord metro 15 jaar lang taboe is geweest. Daar plukken we nu de zure vruchten van....
kon alleen met afbreken van hele route.
de techniek om onder de huizen door te boren is iets van de laatste tijd.
ik woon in amsterdam ZUIDOOST,
met de metro naar IJBURG IS DAT MIJ EEN 45 min
met de auto 15 minuten ofzo ?
en dan heb ik nog een neef wonen in AMSTERDAM-OSDORP
dat duurt mij gewoon dik een uur!!! met het ov >.<
en ik wou dat metros gewoon ook in de nacht rijden :S
hoe kom ik anders thuis
ik wilde bijvoorbeeld in disco werken. maar jah de nachtbus is 3,50 ofzo.. dus met andere woorden. ik moet elke dag die 3,50 neerzetten voor die nachtbus?!?!?! terwijl ik misschien bij die disco ehm... 8 euro verdient ik weet ik noem maar wat.... en dat nog NAAST DIE ABONNEMENT van 60 euro:s van zuidoost naar centraal station. dan blijf er echt niks over van me loon
Niet alleen is het verhoudingsgewijs ontzettend duur omdat een aanzienlijk deel van het traject op complexe wijze onder de grond moet om onder het stationsplein uit te komen, er staan nog al wat gebouwen en andere contructies in de weg. Het zal er bovendien voornamelijk voor zorgen dat veel mensen die eerst de trein namen nu de metro nemen. Dat is leuk voor het GVB maar voor OV gebruik in Amsterdam maakt het per saldo dus weinig uit.
Een betere optie is het voorstel om de RingLijn naar de Johan van Hasseltweg te leiden. Niet alleen is dat vrij goedkoop (een fors deel van het traject kan onder bestaand water worden aangelegd wat de kosten flink drukt), het verbind ook de Noordelijke IJ-oever met het metronetwerk. De Noordelijk IJ-oever die nu al een enorme transitie ondergaat met zowel bedrijven (MediaWharf!) en woningen maar in de nabije toekomst helemaal hard zal ontwikkelen.
Verder zijn er nog betrekkelijk goedkope en effectieve mogelijkheden die allemaal meer zin hebben dan RingLijn naar CS. Bijvoorbeeld station Muiderpoort aansluiten op het metronetwerk via Diemen. De Indische Buurt kan die impuls goed gebruiken, het hele Sciencepark ligt ineens aan het metronetwerk in plaats van aan een suf nieuw treinstationnetje met ééns per half uur een trein en het eindpunt van lijn 9 ligt ineens niet meer in de middle of nowhere maar bij een metrostation. Dit alles voor maar een paar kilometer bovengronds en grotendeels op bestaand zandlichaam aan te leggen metrospoor.
Een andere relatief simpele maar doeltreffende verbetering is het doortrekken van de NoordZuid-lijn naar Riekerpolder. Het is vanaf Station Amstelveenseweg maar een paarhonderd meter maar daarmee is wel het hele Rieker Bussiness Park (met o.a. DPA, Mexx, Atradius en Price Waterhouse Coopers) verlost van haar isolement, aangesloten op de rest van de Zuidas en binnen tien minuten bereikbaar vanaf de binnenstad.
Essentieel wordt vervolgens 1) de aanschaf van nieuw materieel (geen foute keuzes doen, want je zit er weer 30/40 jaar of langer aan vast) en 2) het doen aansluiten van overig OV (bus/tram) op het metronet. Dit moet zowel qua fysiek aansluiten (snel en eenvoudig overstappen, ook voor minder validen), als qua routenet en dienstregeling aansluiten. Dus, welke tram/bus faciliteiten moeten gelijk worden meegebouwd? En waar moeten nog trambanen worden aangelegd in de komende 25 jaar?
Als 3) is van belang welke faciliteiten (in ruime zin) er op metrostations en ook voor het overige aansluitend bij het OV gaan worden aangeboden. Als 4) moet er gekeken worden naar parkeren (auto, fiets) nabij het metronet. Als onderdeel daarvan zal tegen het licht moeten worden gehouden waar men op termijn transferia wenst. Aansluitend op het voorgaande moet 5) de inrichting van alle stations op het hele metronet (weer) onder de loep worden genomen; metromorfose (permanent) revisited.