Home > > De edelsteen in Het Sieraad [2]

De edelsteen in Het Sieraad [2]

Terras Edel

De Baarsjes - Op een mooie zomerse dag ben ik onderweg naar Edel. Het tweede restaurant/café waar ik voor mijn zoektocht door De Baarsjes een kijkje ga nemen, na Club 8. Op de plek waar Edel zit, werd vroeger vlijtig gevijld, gesmeed en gelast. Aan de Kostverlorenvaart en de Postjesweg staat een groot en parmantig gebouw, helemaal opgeknapt en verrijkt met een nieuwe bestemming. Vroeger ambachtsschool en edelsmedenschool. Nu Het Sieraad: Centrum voor Kennis, Kunst en Werken. Edel neemt maar een klein deel in beslag. Je kunt in het gebouw verder terecht voor diverse evenementen, galeries en broedplaatsen van kunstenaars.
Maar daar ben ik hier niet voor.

Gezonde bedrijven
Edel is 14 april 2007 officieel open gegaan. Het is een Franse brasserie, die drie oude klaslokalen in beslag neemt. Mede-eigenaar Melvin Kruin: "We hebben in een half jaar de lokalen omgebouwd tot restaurant. Het was een grote onderneming, helemaal omdat we in een monumentaal pand zitten. We hebben veel rekening moeten houden met bepaalde regelgeving, je mag niet zomaar alles doen wat je wilt. Het stadsdeel is streng, maar wel gewillig."
De stadsdeelraad heeft veel horeca in De Baarsjes gesloten en staat nu open voor nieuwe, gezonde bedrijven. Melvin Kruin, Daan Rohde en Onno Eijkelhof zagen wel iets in de wijk. Rohde en Eijkelhof woonden er en merkten dat de buurt aan het veranderen was. Een nieuw avontuur stond voor de deur.

Doet u nog maar een zaak
De drie eigenaren waren elf jaar geleden studiegenoten en werkten samen in een restaurant in Utrecht. Kruin: "We droomden altijd van een eigen zaak. Dat hebben Rohde en Eijkelhof in 2004 gerealiseerd door Madame Jeanette in De Pijp over te nemen en het om te dopen tot Helden. Ik ben er in 2006 ingestapt." Maar het bleef kriebelen bij de ondernemers. Ze zochten naar iets groots, iets wat niet voor de hand lag. "Het centrum van de stad is verzadigd en heel duur. We wilden een uitdaging, iets voor de lange termijn. Toen we bij het stadsdeel aanklopten, wezen ze ons op het bestaan van Het Sieraad."
Ze hebben de taken duidelijk verdeeld. "Ik ben algemeen directeur, doe personeelszaken en de structuur. Rohde handelt alle horecatechnische zaken af, hij is de enige die een horecaopleiding heeft gevolgd, en Eijkelhof neemt de financiën voor zijn rekening." Zo beginnen ze aan een nieuw hoofdstuk.

Gewoon bijzonder
Het Sieraad straalt dynamiek uit en trekt mensen uit heel Amsterdam aan door de uitgesproken bouwstijl; De Amsterdamse School. Het ademt sfeer uit en daar profiteert Edel van. "We willen ons niet onderscheiden door te zeggen dat je bij ons het lekkerste kunt eten of dat we de beste bediening hebben. Dat is bijna onmogelijk in Amsterdam. Er is zoveel horeca, dan je je bijna niet meer kan onderscheiden in dat soort zaken. Daar zijn we ook niet mee bezig. Mensen komen voor het pand, het mooi gelegen terras aan het water van de Kostverlorenvaart en de sfeer. Het is voor de hand liggend dat we streven naar goed eten en adequate bediening."
Het zijn vooral buurtbewoners die een kijkje komen nemen en die hebben 110 verschillende nationaliteiten. Houden ze daar rekening mee? "Nee. We richten ons niet op de veelzijdigheid van de mensen hier, maar op de mensen zelf. We zijn een Franse brasserie en zitten in de middenmoot qua prijzen. We richten ons niet op een bepaalde doelgroep."
Ook met de concurrenten zijn ze niet echt bezig. "Als er in het gebied veel leuke zaken zitten, trekt dat vanzelf publiek en is er genoeg klandizie voor iedereen. Op vrijdag, als we vaak vol zitten, sturen we bijvoorbeeld veel mensen door naar het nabijgelegen Con-Fusion. Zij doen dat op hun beurt ook als zij vol zitten."

Italiaans en schools
De keuken is mediterraans, de inrichting Italiaans en schools. Het interieur is ontworpen door Didier Prince en Remy Meijers van Studio Remy Meijers. Ze hebben eerder Vermeulen, Restaurant Luce en Polman's Huis onder handen genomen. Bij Edel hebben ze gekozen voor een ruime, open benadering. De zijkanten hebben een Italiaanse designuitstraling, met banken en zwarte stoeltjes. In de kern van de zaak staan grote tafels met schoolstoeltjes. "Een knipoog naar de geschiedenis van het gebouw." Verder vallen de enorme lampen aan het plafond op en zit achter in het eetgedeelte een halfopen keuken.

Leren van ervaringen
Maar ze zijn er nog lang niet. "We gaan goed, maar leren nog elke dag. Binnen is alles goed geregeld, maar voor het terras zijn we nog bezig met verbeteringen. Omdat de afstand van de keuken tot het terras heel groot is, experimenteren we met runners die zich primair bezig houden met het wegbrengen van drankjes en gerechten. Ik geloof dat dat wel een goed systeem is."

Als je door de grote, massieve, ijzeren deur binnengekomen bent, heeft Edel een ruime en toegankelijke uitstraling. Maar ook het terras is een bezoekje waard. Onder het genot van een wijntje en bijvoorbeeld Thaise salade met papaja en gebakken gamba's (voorgerecht, ¤8,50) is het heerlijk vertoeven bij Edel. Voor meer informatie:

Café Restaurant Edel
Postjesweg 1
1057 DT Amsterdam
020 7995000
Info@edelamsterdam.nl
www.edelamsterdam.nl


vier reacties op "De edelsteen in Het Sieraad [2]"

Robin
-1-  Robin:
1 keer geweest. Drie keer de appeltaart moeten bestellen voordat hij uiteindelijk kwam. De bediening rekende zeven euro teveel af, waardoor we weer terug moesten om hen daar op te wijzen. We kregen nog wel een excuses: “Ja sorry, maar het is ook zo'n zooitje”..
Annebet
-2-  Annebet:
Ik heb er heerlijk gezeten, het terras is geweldig en de sfeer relaxt.
Voor mij staat het zeker op de kaart!
Michiel
-3-  Michiel:
Je moet er vooral niet in de middag langs gaan. Zijn ze helemaal niet op ingesteld. Jammer! Enne de kwaliteit van het eten? Dat mag nog wel wat tandjes hoger.
Christiene Huizinga
-4-  Christiene Huizinga:
Heerlijk gegeten,zeer vriendelijk personeel en de grote ruimte is prima ingericht.Alle tafels waren bezet en toch was er voldoende ruimte om op je gemak te zitten.Jullie zien mij zeker terug.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.