Home > > Paulusschoolmoeders in Historisch Museum

Paulusschoolmoeders in Historisch Museum

Paulusschool-moeders voor het Amsterdams Historisch Museum
Bos en Lommer - Stadsuitbreiding door de eeuwen heen, weeshuisregenten, de Gouden Eeuw. Ook moeders krijgen nog les. Een groepje betrokken ouders ging vrijdag 1 juni naar het Amsterdams Historisch Museum. "Als mijn kinderen vragen stellen, wil ik antwoord kunnen geven."

Rondleidster Willemien testte eerst even het niveau van de dames. Ja hoor, een weeshuis, een pakhuis, een polder, het is allemaal bekend bij de moeders van de Paulusschool. En dus kan Willemien zich vooral bezighouden met de geschiedenis. Allereerst die van het museum, een voormalig weeshuis. Grote schilderijen in de vroegere regentenkamer maken duidelijk dat de regentessen vroeger grote kragen om hadden. Witte kragen die vaak gewassen moesten worden en waarin je je niet echt fijn kon bewegen. "Denk maar niet dat je in zo'n outfit de vloer kon dweilen," speelt Willemien op de doelgroep in.
"Alles vragen, he," moedigt Friedie Straat de dames aan. Straat is trainster Ouderbetrokkenheid namens Impuls en merkte al snel dat dit groepje moeders van de Paulusschool al erg betrokken is bij school en kinderen. Logisch, vindt moeder Navjot. "Ik moet toch weten wat mijn zoon meemaakt op school." Navjot is een schoolvoorbeeld van ouderbetrokkenheid. Ze is klassenouder, lid van de ouderraad en van de medezeggenschapsraad. "Ik heb de tijd, ik ben fulltime moeder en ik vind het leuk."

Straat zag snel in dat het geplande rooster moest worden omgegooid. Erop uit! Leren over de buitenwereld, werd het doel. Het Amsterdams Historisch Museum is een van die uitstapjes. Een rondleiding door de binnenstad en een bezoek aan het Verzetsmuseum volgen nog. "Het is goed als deze vrouwen onze cultuur leren kennen. Dat ze begrijpen waar onze gewoontes, gezegdes en woorden vandaan komen. En dat ze leren dat wij ook een immigrantenvolk zijn. Dat schept een band." Straat vertelt aan haar groep over haar jeugd, in de jaren vijftig. Hoe ze met veel broers en zussen in een pijpenla woonde. Dat haar moeder als goed katholiek een hoofddoek droeg. Herkenning.

"Als mijn kinderen vragen stellen, wil ik antwoord kunnen geven," vertelt Fatma tijdens het museumbezoek. En dus let ze goed op tijdens de rondleiding. En leert ze waarom Amsterdam zoveel grachten heeft. En ziet ze hoe de stad ooit begon als een rijtje huizen aan de Amstel en eeuw na eeuw groter werd en nieuwe wijken kreeg, waaronder Bos en Lommer in de jaren dertig en vijftig en meer recentelijk de Bijlmer en IJburg. Terug in de klas zullen de vrouwen hun ervaringen opschrijven; het museum zal er een boekje van maken. Tip van Willemien: in de Begijnensloot kun je gratis een stukje van het museum bekijken. "Leuk om iemand eens mee te nemen." Voor de zekerheid: "De schilderijen die er hangen zijn echt, hoor."

Een reactie op "Paulusschoolmoeders in Historisch Museum"

Caroline
-1-  Caroline:
Nederlanders zijn ook immigranten, dat schept een band. In de jaren vijftig hadden Nederlanders ook veel kinderen. Dat schept een band. Moeders/vrouwen in de jaren vijftig droegen ook een hoofddoek. Dat schept een band! Uhhh, zegt dat iets over onze gewoontes? Geen idee hoor, maar ik heb daar mijn twijfels over! Veel kinderen had niet altijd met geloof te maken maar met armoede. immers anti-conceptie was onbetaalbaar. Moeders/vrouwen met hoofddoeken om, tja dat had niet met geloof te maken. Wonen in een pijpenla, woningnood, de wederopbouw etc.etc.. Ik geloof dat de geschiedenis van nederland toch iets meer behelst dan hetgeen nu wordt opgesomd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.