Want eerlijk is eerlijk: in de loop der jaren is het gebied rond de Osdorperweg uitgegroeid tot een schemerzone van autosloperijen, bouwbedrijven, caravanstallingen, glastuinbouw en vage handel. Voeg daarbij de ongecontroleerde lintbebouwing, die benoorden Roosendaal zijns gelijke niet kent, en al snel dient zich de vraag aan of we zo'n gebied tot elke prijs willen behouden.
En dat zou zonde zijn. Want alle verrommeling ten spijt is het landelijk gebied rond de Osdorperweg te bijzonder om op te geven. De Lutkemeerpolder, bijvoorbeeld, die tussen de Wijsentkade en de Ringvaart ligt, is een belangrijke schakel in de Groene As, de Ecologische Hoofdstructuur tussen Spaarnwoude en Amstelland.
In de Lutkemeer en op de begraafplaats Westgaarde (die in de polder ligt) komen 140 verschillende vogelsoorten voor. Er broeden blauwborsten, kluten en dodaarzen, en rode lijstsoorten als de veldleeuwerik en de patrijs. Het oorspronkelijke plan was om van de hele Lutkemeerpolder een bedrijventerrein te maken. Weliswaar is nu besloten (voor hoelang?) om alleen het oostelijke gedeelte van de polder te bebouwen, maar het is onwaarschijnlijk dat het flinterdunne stukje groen dat overblijft tussen Lutkemeer 3 en het bedrijventerrein van Lijnden, aan de andere kant van de Ringvaart, voldoende is om de ecologische waarde van het gebied in stand te houden.
Over de Westrandweg hebben we het dan nog niet eens gehad. Deze nieuwe snelweg, die de geplande tweede Coentunnel moet gaan verbinden met de A5 en de A9, doorkruist de zogenaamde Brettenzone tussen Amsterdam en Halfweg, waardoor dit unieke natuurgebied in tweeën wordt gesplist. De weg loopt dwars door Oud-Osdorp en de Osdorper Bovenpolder, doorkruist de Ecologische Hoofdstructuur tussen Spaarnwoude en Amstelland, waardoor deze gebieden effectief van elkaar worden afgesneden, en als klap op de vuurpijl komt hij dwars over de Wijsentkade, een monumentale dijk van meer dan 1000 jaar oud, te liggen.
Deze maand neemt minister Eurlings (V&W) een besluit over de aanleg van de weg. Tijd voor protest. Afgelopen zondag organiseerde Nemo, vereniging van vrije wandelaars, een rouwtocht voor Oud-Osdorp. Zo'n vijftig wandelaars liepen door het Westerpark en de Bretten naar het dorp. Op het schoolplein van Oud-Osdorp werden, voor zover dat mogelijk was in de herrie van opstijgende vliegtuigen, toespraken gehouden door kamerleden Wijnand Duijvendak (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP), en door woordvoerders van Milieudefensie en Milieucentrum Amsterdam. De tocht werd opgeluisterd door protestliedjes van vrije wandelaar Peter Spruijt.
Op het 19e-eeuwse kerkhofje van Osdorp (een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam) vond een plechtige eindceremonie plaats, waarbij de patroonheilige van het dorp, Sint Pancratius, door vier heuse monniken werd opgeroepen om Oud-Osdorp te beschermen.
En al leken de monniken het volste vertrouwen te hebben in Sint Pancratius, het lijkt me sterk dat de heilige het alleen afkan. Daarom moesten we hem de komende tijd maar een handje helpen. Door deel te nemen aan de volgende protestwandeling, bijvoorbeeld.
zeventien reacties op "Vaarwel landelijk Osdorp (2)"
Heren bestuurders: wilt u ook even op uw cultuurgoed en uw beschermde natuur letten ?
Logistiek gezien ontkomen stedelijke gebieden als Amsterdam er niet aan om extra wegen en spoor aan te leggen willen mensen nog de mogelijkheid hebben naar hun werk te gaan en winkels bevoorraad te worden.
Het groen moet zeker blijven voor de dieren. Zij hebben toch ook recht op woonruimte?!
Ik zie de toekomstige columns van Shirley anders al helemaal voor me;
'Ganzen kiezen het hazenpad', 'Hazen nemen de wijk in ganzepas' of, 'Slakkegang niet snel genoeg..' (-; Yanny
ben t helemaal met je eens.
het moet maar eens afgelopen zijn met die natuur!
dat groeit maar, en schijt en stinkt en woekert.
alsof de hele wereld van haar is.
die natuur moet maar eens keihard worden aangepakt!
zodat ze afblijft van terrein van een ander!
de natuur die er nog is hebben we weer eens te danken aan de linkse kerk en hun slappe praatjes over ademen en eten en drinken.
wie wil ademen moet er maar voor betalen.
hoog tijd dat de natuur verboden word!
LOL!!
het klinkt alsof jullie nooit buiten de vesten van jullie stadje zijn gekomen,
doe je ogen toch eens open!
voor mij staat natuur zeker boven de economie, ook al is dat ook belangrijk..
van natuur word ik blij en gelukkig
niet van meer geld hoor!
economie moet / wil / zal namelijk altijd maar groeien.
je weet toch wat er is met iets dat altijd maar doorgroeit?
daar krijg je de kanker van
Als je alles overleest zal je zien dat het erg meevalt met de waardering.