Home > > Vaarwel landelijk Osdorp (2)

Vaarwel landelijk Osdorp (2)

Osdorp - Oud-Osdorp is wat je noemt een 'rafelrand' van de stad. Om de zoveel meter heb je een aardig doorkijkje naar een oeroud veenweidengebied, waar paarden draven, waar rietpluimen wuiven en waar lange rijen peppels hun schaduw werpen over laantjes die schijnbaar nergens heen gaan. Maar temidden van al dat moois slaat de verrommeling genadeloos toe. Wie een wandeling of fietstocht langs de Osdorperweg maakt, waant zich al snel op het Vlaamse platteland.

Want eerlijk is eerlijk: in de loop der jaren is het gebied rond de Osdorperweg uitgegroeid tot een schemerzone van autosloperijen, bouwbedrijven, caravanstallingen, glastuinbouw en vage handel. Voeg daarbij de ongecontroleerde lintbebouwing, die benoorden Roosendaal zijns gelijke niet kent, en al snel dient zich de vraag aan of we zo'n gebied tot elke prijs willen behouden.
Me dunkt van wel. Afgelopen week werd op deze site al geschreven over de wilde plannen die de omgeving van Oud-Osdorp bedreigen. De bouw van een 'stadsvilla' aan de Wijsentkade, de geplande aanleg van de Westrandweg, de plannen voor het bedrijventerrein Lutkemeer 3: als we de bestuurders en projectontwikkelaars hun zin geven blijft er van het groen rond Oud-Osdorp weinig over.En dat zou zonde zijn. Want alle verrommeling ten spijt is het landelijk gebied rond de Osdorperweg te bijzonder om op te geven. De Lutkemeerpolder, bijvoorbeeld, die tussen de Wijsentkade en de Ringvaart ligt, is een belangrijke schakel in de Groene As, de Ecologische Hoofdstructuur tussen Spaarnwoude en Amstelland.

In de Lutkemeer en op de begraafplaats Westgaarde (die in de polder ligt) komen 140 verschillende vogelsoorten voor. Er broeden blauwborsten, kluten en dodaarzen, en rode lijstsoorten als de veldleeuwerik en de patrijs. Het oorspronkelijke plan was om van de hele Lutkemeerpolder een bedrijventerrein te maken. Weliswaar is nu besloten (voor hoelang?) om alleen het oostelijke gedeelte van de polder te bebouwen, maar het is onwaarschijnlijk dat het flinterdunne stukje groen dat overblijft tussen Lutkemeer 3 en het bedrijventerrein van Lijnden, aan de andere kant van de Ringvaart, voldoende is om de ecologische waarde van het gebied in stand te houden.Over de Westrandweg hebben we het dan nog niet eens gehad. Deze nieuwe snelweg, die de geplande tweede Coentunnel moet gaan verbinden met de A5 en de A9, doorkruist de zogenaamde Brettenzone tussen Amsterdam en Halfweg, waardoor dit unieke natuurgebied in tweeën wordt gesplist. De weg loopt dwars door Oud-Osdorp en de Osdorper Bovenpolder, doorkruist de Ecologische Hoofdstructuur tussen Spaarnwoude en Amstelland, waardoor deze gebieden effectief van elkaar worden afgesneden, en als klap op de vuurpijl komt hij dwars over de Wijsentkade, een monumentale dijk van meer dan 1000 jaar oud, te liggen.Deze maand neemt minister Eurlings (V&W) een besluit over de aanleg van de weg. Tijd voor protest. Afgelopen zondag organiseerde Nemo, vereniging van vrije wandelaars, een rouwtocht voor Oud-Osdorp. Zo'n vijftig wandelaars liepen door het Westerpark en de Bretten naar het dorp. Op het schoolplein van Oud-Osdorp werden, voor zover dat mogelijk was in de herrie van opstijgende vliegtuigen, toespraken gehouden door kamerleden Wijnand Duijvendak (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP), en door woordvoerders van Milieudefensie en Milieucentrum Amsterdam. De tocht werd opgeluisterd door protestliedjes van vrije wandelaar Peter Spruijt.Op het 19e-eeuwse kerkhofje van Osdorp (een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam) vond een plechtige eindceremonie plaats, waarbij de patroonheilige van het dorp, Sint Pancratius, door vier heuse monniken werd opgeroepen om Oud-Osdorp te beschermen.

En al leken de monniken het volste vertrouwen te hebben in Sint Pancratius, het lijkt me sterk dat de heilige het alleen afkan. Daarom moesten we hem de komende tijd maar een handje helpen. Door deel te nemen aan de volgende protestwandeling, bijvoorbeeld.

zeventien reacties op "Vaarwel landelijk Osdorp (2)"

flippy
-1-  flippy:
ik vind osdorp moet zo blijven waarom moet all het groen overall verdwijnen is net land als je naar osdorp gaat
Mr. Matev
-2-  Mr. Matev:
Hoe oud het is blijkt wel uit de naam Wijsentkade, die komt van Wijzend, Wyzend enz., oude ontginningsdijken en sloten die die naam kregen omdat bij veeziekten dat de aangewezen grenzen voor vervoer waren.
Heren bestuurders: wilt u ook even op uw cultuurgoed en uw beschermde natuur letten ?
J.Krijgsman
-3-  J.Krijgsman:
We moeten allemaal lawaai gaan maken vrees ik. Dat is misschien de enige manier om iets te veranderen.
crap
-4-  crap:
Een stukje groen is inderdaad een stuk mooier dan een snelweg. Echter, ondanks alle gevoelens die dit oproept, natuur bestaat niet in NL. Elke Ha grond staat in de plannen, omdat NL daar domweg te klein voor is en hier veel teveel mensen wonen. Ontbossing zoals in de Amazone of in Indonesie gebeurd is veel zorgelijker.
Logistiek gezien ontkomen stedelijke gebieden als Amsterdam er niet aan om extra wegen en spoor aan te leggen willen mensen nog de mogelijkheid hebben naar hun werk te gaan en winkels bevoorraad te worden.
J.Krijgsman
-5-  J.Krijgsman:
Natuurlijk is deze ontbossing veel erger. Maar toch is de deels door de mens gemaakte natuur in ons land erg bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan de weidevogels. Daarnaast kunnen we er ook voor kiezen om dit stuk weer natuurlijker te maken. Natuurlijk is dat mensenwerk, maar daardoor komt er wel meer ruimte voor plant en dier!
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Jammer dat ik niet mee kon lopen! Moest onverwacht oppassen en die 'kids' zijn echt nog te klein om einden te lopen.

Het groen moet zeker blijven voor de dieren. Zij hebben toch ook recht op woonruimte?!

Ik zie de toekomstige columns van Shirley anders al helemaal voor me;

'Ganzen kiezen het hazenpad', 'Hazen nemen de wijk in ganzepas' of, 'Slakkegang niet snel genoeg..' (-; Yanny
Mattie
-7-  Mattie:
Onze kinderen zullen het ons later kwalijk nemen, als ook dit laatste oude polderlandschap van Amsterdam verdwijnt, en ook het mooie natuurgebiedje de Kluut! We moeten nog veel meer lawaai maken !!
geen
-8-  geen:
julie moeten aleamaal bij de gemeente zijn en niet de bedrijfen wie er al jaren ziten,afkafen .] [/b]
Dick
-9-  Dick:
Sommige mensen kunnen niet tegen vernieuwingen/veranderingen. Ga toch eens wat nuttigers doen! Economie staat voor mij boven zogenaamde natuur!!! Zonder economie geen Amsterdam en dus ook geen Osdorp! Klagen kunnen we allemaal, maar rationeel zijn niet!
tripleX
-10-  tripleX:
@ dick
ben t helemaal met je eens.
het moet maar eens afgelopen zijn met die natuur!
dat groeit maar, en schijt en stinkt en woekert.
alsof de hele wereld van haar is.
die natuur moet maar eens keihard worden aangepakt!
zodat ze afblijft van terrein van een ander!
de natuur die er nog is hebben we weer eens te danken aan de linkse kerk en hun slappe praatjes over ademen en eten en drinken.
wie wil ademen moet er maar voor betalen.
hoog tijd dat de natuur verboden word!
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
TripleX, na jouw betoog stokte mijn adem, eventjes..(-; Yanny
Sigi
-12-  Sigi:
@tripleX
LOL!!
marlies
-13-  marlies:
Ik vind het echt belachelijk dat jullie de natuur van nederland niet waarderen,
het klinkt alsof jullie nooit buiten de vesten van jullie stadje zijn gekomen,
doe je ogen toch eens open!
voor mij staat natuur zeker boven de economie, ook al is dat ook belangrijk..
van natuur word ik blij en gelukkig
niet van meer geld hoor!
John Zwart
-14-  John Zwart:
economie aanbidden is de ondergang van alles nastreven.
economie moet / wil / zal namelijk altijd maar groeien.
je weet toch wat er is met iets dat altijd maar doorgroeit?
daar krijg je de kanker van
Sanne
-15-  Sanne:
Economie=leer van de schaarste
tripleX
-16-  tripleX:
@ marlies
Als je alles overleest zal je zien dat het erg meevalt met de waardering.
RudiPensionado
-17-  RudiPensionado:
economie is een sociale wetenschap

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.